26.9.08

KAD RAYA UTK KOWANG SUME!!!

6 PENGOMEN
Istimewa utk semua kengkawanku yang tersayang,

23.9.08

~BISKUT PERTAMA AKU & NASIK LEMAK SAHUR~

15 PENGOMEN
AKU NGANTOK TAHAP CIPAN NI WEI!!!!!!!
~mlm tadi aku 3 in 1 (biskut+nasik lemak+romen) muahahahahaha

DAH 10 TAHUN AKU KAWEN. NI LER FIRST TIME AKU BUAT KUEH RAYA. BIASANYA MMG MAK AKU YANG SEDIAKAN. TP KALI NI AKU NK TRY BUAT SENDIRI. NAK BAGI ANAK2 AKU MERASA KEMERIAHAN RAYA LE KONON. MEMULA SUME DOK ADAP AKU BUAT. SUDAHNYE SUME TINGGALKAN AKU SENGSORANG. AKU BAKED SAMPAI KUL 3 PAGI TADI. HUHUHU..DAPAT LE SABALANG. PASNI AKU NK BUAT COOKIES LAIN LAK...LALALALALALALAAAA..



DAH ALANG2 AKU BERJAGA SAMPAI KUL 3 PAGI, SESAMBIL NUNGGU BISKUT AKU MASAK (LAMBAT NK MAMPOS!), AKU MASAK SAMBAL SOTONG, REBUS TELOR, POTONG TIMUN, WAT NASIK LEMAK!! DAH LAMA TAK PEKENA NASIK LEMAK. MAK AIIII...TERANGKAT! muahahaahahahahaha...




22.9.08

::Semuo Ado::

8 PENGOMEN
Malas aku nk wat n3 skit2, aku hapdet bebanyak trus la yek?
JUMAAT : BIG BOSS ajak buka pose kt salah 1 restoren dia. Dia ni mmg suker berbisness. Nampaknye tahun ni tak merasa la buka kt hotel. Tp takpeeeeeeeeeee...hihihi buka pose kt sini pon dh cukup berbaloi. sebabbbbbb...sebabbbbbbbbb..hihihi..ade lah. TAPI MEMANG BERBALOIIIIIIIIIIIIII !! Balik dari buka pose tu, kitaorg sume sengeh sampai ke taik telinga!!! ngeh ngeh..HIP HIP HOOORAY!!!
*very the muslimah baju yg aku pakai..

SABTU : Aku demam sbb mlm tadi aku bedal kari kambing giler punye banyak. Tp aku usahakan menyihatkan diri aku sbb mlm ni adik badik aku nk buka pose kt umah aku. Aku masak ayam tertonggek gomok 2 ekor, sayur campur, lemak cili api udang, salad telor, SIL aku bawak kuih melaka. Meriah!! LICIN!! manyak sinang hati tengok dowang berebut2 makan..

AHAD : Pepagi buta aku dh siap masakkan kari ikan tenggiri utk laki aku buka nnt. hihihi..sebabnye tgh hari kang aku nk bawak SIL aku, Naemah gi sopin mopin kt Jusco & berbuka pose. Aku mmg nk banje dia makan yg best2 lah skit. Sbb pasni dia dah nk balik kampong. Nnt, ntah bila la nk dapat makan besar kt kampong tu..huhuhu..memula tu ingat nk bawak gi makan stimbot kt SABAK. Alamakkkkk! Fully booked sudah! pehtu aku call kawan aku yg cantek comey sara, tanye camne nk gi KELAB UKAY, BKT ANTARABANGSA. Kt situ ade stimbot buffet 3 in 1. Boleh stim, stimbot & grill. Agak mahal la jugak, tp makanan mmg TIP TOP first class la! Mmg puas makan kt situ. Sib bek still ade 1 lagi meja kosong..rezeki kau Naemah..

* wei along!! mama bayar memahal, kau boleh bedal kerang jerk??!! huh...

>> Bagi yg belom tau tu, mmg aku nk banje SIL aku, Naemah makan yg sedap2 skit sebab pas raya ni dia trus menetap kat klantan. Dah 3 tahun lebih dia duduk jaga anak-anak aku kt umah. huhuhu..biar le dia makan puas2. nnt kt kampong dah tak merasa kan..makan sampai lebam naemah!

18.9.08

::BeRCaMpOr AdUK::

7 PENGOMEN
PATUTNYE smalam aku tayang picas2 ni. Tp aku malas tahap gaban nk hapdet. Ni pon sebenornye tak larat ni. Pagi tadi aku hangkut anak aku gi klinik cek darah. Demam tak elok2 lak. Sib bek virus demam biasa je. Demam sebab tonsil..huhuhu..k, lah..layan la gambar2 yg aku kompol ni.
Laki aku dapat hamper dari Tauke dia (hamper je ke bang??!) mmg tetiap tahun cina tu kasi hamper. Nak $$$ kene tunggu CNY la kan? hihihi...ni anak2 aku jakun tak nyempat2 nk bukak. Dah bukak takmo lah makan! huh! JAKUN!


Tekak aku skang demand. Takmo makan nasik. Tp haritu aku tingin giler nk makan nasik + kerabu kerang pedas meletop juboq. Nak beli kang, takut tak puas ati lak. So, aku buat la sendiri. Kejap je..PUAS HATI aku makan! muahahahaha...

'Ayah' pasang lampu lip lap lip lap raya. (tp lagu xmas yg kuar...kahhhhh). Memalam buta ketuk pintu umah aku tanye mana elysha. Dia suh panggil. Dia nk tunjuk ngan anak dia tu lampu lip lap yg dia pasang. Bukan main suka anak aku tu!



Echah (anak ema-pengasuh ely) masa baby serupa muka ngan anak aku, ELY!!!



Ni plak kawan sengal aku dari blog kim kad raya. All the way from Putrajaya..(la..ingatkan jauh!)..Ini lah kad pertama yg aku dpt tahun ni. Ade lagi org kim kad raya yek? aku ingat skang ni pakai e-card jerk..ahakkkkss..MEKACIH BEBANYAK YE KEMBO! i lap u.... (leh lak dia letak title DATIN! musti posmen tu heran datin manalah yg duduk kt flet murahan ni!..kahhhhhhh)







16.9.08

Apa Yang Dowang Buat Dalam Gelap Tu???

4 PENGOMEN
Ha!! buat apa dalam gelap tu??

La..carik menan rupanye kowang ye..

Amboiiiiiiiiii...sakan kowang!


Tengok kul brape tu wei? Baru kul 5 pagi!! isk isk isk..

BUKA POSE KT LUAR LAGIKKKKKKKK

6 PENGOMEN
Adoiiiiiiiiiiii..harini pon kene buka kt luar lagik. Laki aku gi antar ayam ke Penang. Aku kene lah tunggu dia. huhuhu..kul 4:30 sume opismate aku dah berambus. Tinggal le aku sensorang kt opis ni. Pehtu dlm kul 6:30 camtu aku berangkat g Bolton Sri Gombak carik tempat nk buka pose. Wahhhh..meriah tul kat sini. Memacam jenis makanan ade. Dalam rambang2 mata tu, aku pilih restoren stimboat. Giler punye puas ati le wei. Aku order 1 set, makan sampai lebam kami laki bini. Laki aku sampai tol2 time buka pose tu. Walaweiiii..skali ngan air & nasik, aku bayar $20 je. Kiranya $10 sorang le..SEDAP! PUAS HATI! (SIL & anak2 aku kt umah dah aku masakkan bawal bersoskan kicap halia masa sahur tu..so, takde la aku ralat hati makan kt luar..huhuhu)










15.9.08

::Macam-Macam ADA::

4 PENGOMEN
Aku malas nk bercerita panjang. Aku tak bape cihat arr..So, bagi kepuasan hati aku nk beRIAK, aku criter berdasarkan gambar jelah yek..huhuhu

JUMAAT: Buka pose kt luar lagi. Kali ni kt Station Kopitiam. Tempat ni seaakan2 Old Town. Dia tiru Old Town kot..hehehe..aku amik set for 2/3. Dpt nasik, kurma, air bandung, ayam masak petai, tomyam seafood & ikan bakar. Ok lah..rasa dia pon so-so..hihihi





SABTU : Masa ni aku dah stat tak sihat. Ingat dh nk mati. Tp umur panjang lagi. Dlm keadaan aku pose, aku bertungkus lumus masak utk iena (adik aku) sekeluarga nk berbuka kt umah aku. Special menu aku, AYAM TERGOLEK ala tertonggek, Ikan cencaru msk asam pedas, sayur campur, wantan (iena beli). Mak aiiii...lepas ratah ayam yg gemuk tu, iena leh tambah 2 kali nasik!! SEDAP SANGAT katanye!! (kembang jubo aku). Tak sia-sia aku masak. Org hargai...Tp, aku sendiri tak lalu nk mkn nasik. Takde selera..huhuhu..


Sebelom kami berbuka tu, org aprtment call bomba. Terbakar lak rumput kt tepi pagar tu. Menggelabah sume alihkan kete yg parking kt tepi pagar tu. Kan skang ni cuaca panas? Rumput tu leh terbakar lak...Sian bomba. Org lain sibuk berbuka, kau sibuk padam api. GUD JOB!!


AHAD : Naemah (SIL yg duduk ngan aku tu) cam biasa hari jumaat dah pegi umah BIL aku kt subang. Dia tak tau yg aku laki bini nk suprisekan dia sempena bestday dia harini. So, kami planning berbuka kt sana. Pas berbuka masa dia sibuk kt dapor, aku gi amik kek yg aku simpan kt dlm kete, pasang lilin, aku anak banak beratur nyanyi lagu bestday kt dapor. Punye la dia tekejut terharu smp nangis2 tiup lilin kek tu! hihi..sbb dari pagi aku tak sms dia wish bestday. Kengkononnye aku terlupa la..hihihi..Hadiah pas-pasni ye nekmah. huhuhu..ni last dia sambut bestday ngan aku. Dia dh nk balik kg. Pasni EMA (pengasuh ely) lah yg jaga anak2 aku lak..

Pic buka pose di rumah BIL aku @ Subang


Umah aku yg aku tingin sgt nk ubah RUPA dia. Skit pon jadik la..aku ingat aku nk cat dapor arr...tp tak tau bila..Dah le umah aku ni kecik! Asyik la pesen tu..huhuhu


12.9.08

CiTeR SeMaLaM

7 PENGOMEN
Semalam kami balik lambat lagi. Abg kaman kene gi Seremban ptg tu. Kebetulan kt umah tu sume org tak pose, aku laki bini berbuka di luar je. utk dowang kt umah aku dh siap masak mlm sebelum tu. SIL aku peod, Along lak demam panas. Tu yg tak pose tu. Sian along. Teruk sgt lak demamnye kali ni. Dah 2 hari tak gi skolah. BB & Adeq tu demam batuk selsema gak. Tp tak sepanas along.

Masuk ni dah 3 kali aku laki bini berbuka kt luar. Almaklum lah, laki aku ni keje bawak lori. Kengkadang lambat sampai sini. So, aku kene tunggu dia lah sbb kami ni naik 1 kete. Sebelom ni aku pernah buka pose kt Chicken Rice Shop. eeeeeeeee yek!! TAK CEDAP! kt sana aku abis $30 amik nasik ayam biasa je..huhuhu Pastu kami berbuka kt food court giant. Mak aiiiiiiii..punye la ramai org. Pukul 6:30 dah siap cop meja! Semalam kami gi berbuka di food court Tesco lak. Wahhhhhh..kali ni best. Tak ramai lak org. Takde la serabut pala hotak mcm kt giant tu. Aku amik sizzling rice je..Sebelum tu aku sempat lak sambar karpet comel utk bilik anak aku..mmg cute!

Balik umah, cam biasalah sebelom tido tu isi tangki anak2 aku dulu dengan susu dowang. Angah ni isap botol masa nk tido tu je. (abah dia yg ajar)..yang BB lak sebenarnye stat dari umur 2 tahun dah takmo minum susu. Tp misi kt klinik tu suh aku bagi dia susu gak sbb dia still memerlukan susu. mmmmm kenelah kami ajar dia minum susu balik. jenuh nk pujuk! tp skang dah melampau lak..kejap2 mintak susu. Kalah Adeq!..Utk along lak aku bagi MILO. utk Angah & bb susu coklat DUCTH LADY. Utk Adeq (ely) lak susu murah je..DUCTH LADY langkah 2..

11.9.08

$10

9 PENGOMEN
hihihi..Ni aku nk tayang sandle baru aku yg aku beli kat Gergasi Batu Kep (giant ler..) Aku beli sandle yg comel ni $10 je! hihihi..aku suke. Pasni aku nk beli yg kaler itam lak. Aku dh tak boleh nk pakai high hill dah. Kaki aku tak bape nk stabil cam kepala hotak aku ni jugak. Kang jenoh nk bergaya tp kaki krem..keh keh..opps sowi! bukan takat nk tayang sandle, tayang tuan sandle skali! ngeh ngeh..


9.9.08

EDISI RIAK : REBET

5 PENGOMEN
Baru je smalam aku ckp nk rehatkan blog aku ni jap. hari ni aku hapdet gak. Aku ade bende nk RIAK ni..keh keh..Harini aku collect rebet aku. yeahaaaa..!! Pas tolak $ insuran & roadtax tukun aku tu, dapat le aku $300. Ehhhhhhhhh...jadik la kan? sapa nk kasi?? Mekasih kakak pos opis!! i lap u.. isk!! riaknyeeeeeeeeee....
Mlm tadi Angah bawak balik kertas trial exam dia aritu utk aku sign. Wahhhhh..aku mmg boleh agak Angah mmg boleh skor. Utk final exam ni nnt Angah dapatkan no. 1 tau sayang..nnt mama bagi hadiah..mama tau angah boleh!!
Ni pulak kes weekend aritu. Ntah nape haritu ramai lak yg pakai kaler merah termasuklah aku! Amat2 lah kebetulan..hihihi..yg best tu, laki aku balik dari kerja, tengok2 dia pon pakai t shirt kaler merah gak!! isk isk isk..(aku tak leh nk snap gambar aku sbb baju merah aku tu cekci)

Anak2 aku ngan kengkawan dowang

8.9.08

:: aku keMALASan ::

1 PENGOMEN
BLOG AKU BENTI REHAT JAP. PALA HOTAK AKU JEM. NNT BILA-BILA ADE CRITE YG NAK AKU RIAK KAN, AKU POST OK? huhuhuhuuuuuuuuuuu

zwani.com myspace graphic comments

AWARD POSE dari besanku tersayang, Fiza

3 PENGOMEN

Mekacih Fiza..tp aku malas la nk TAG org lain. So, sesape yg terbukak blog aku ni, amik la award ni. Aku bagi kt kowang..hihihi


4.9.08

Menu Semalam + Gerai Murtabak 'Ayah' Ely

6 PENGOMEN
Smalam punye menu, cam biasa la ikut plan aku kan? Masak bebanyak masa sahur tu simpan utk berbuka sekali. Sahur semalam aku masak paprik ayam & sup fish ball (xde gambar)Alhamdullilah..banyak aku save sbb bahan2 nk masak tu pon laki aku bawak balik dari store tmpt keje dia. Takde la kuar modal sgt. Aku gi PR (pasar ramadhan) pon beli kuih je.

Semalam adik ipar aku kim Bakso. Bakso tu jual betul2 kat sebelah gerai murtabak Abg Yid @ 'Ayah' (laki pengasuh anak aku, ely). So, bulan pose ni adik ipar aku la yg jaga ely. Meroyan dah anak aku tu. Sian lak aku tengok. Rindu ngan 'Ayah' dia. Mmg le kt sebelah umah je. Tp dia bz nk buat persiapan niaga. Dah 2 hari, bila laki aku marah dia nangis musti sebut Ayah.."Ayahhhhhhhh...Ayahhhhhhhhhhh.." konon nak ngadu ngan ayah dia la yg abah dia buat dia..huhuhu..Ely ni mmg rapat ngan 'Ayah' dia. Ayah tu rajin melayan. Biasa ayah balik keje tengahari, (Tauke Kantin Sekolah Along) dia la yang melayan si Ely.

Ema (pengasuh a.k.a bini Ayah) laki bini anak branak niaga murtabak kt Psr Ramadhan. Dekat je ngan umah aku. Mak aiiiiiiiii...SUMPAH aku tak tipu. Murtabak ayah mmg terangkat! Ramai tul org Q tunggu nk beli murtabak dia. Aku tengok Ema pon x menang tangan nk bungkus. Hari pertama pose tu kul 6 ptg dah licin!!!! Sampai ke hari ni pon aku lom dpt merasa murtabak dia lagik..ingat jap lagi nk sms order 2 ketul la. Malas kang aku nk Q..huh!

Paprik Ayam yg rasa cam tomyam (???)


Kuih yg aku beli kt Psr Ramadhan


Tempe yg aku goreng ms balik keje smalam

Bakso MALATOP!!! Sedap nk mampos..
Gerai Murtabak 'Ayah'
eh...kau pakai lak tudung ye ema??
Ramainyeeeeee....






3.9.08

Ayam Percik Podacittttt !!!

7 PENGOMEN
Sebelom aku bercerita psl ayam percik podacitt tu, aku nk cerita psl anak buah aku Dillah masa kami balik melaka aritu. Pagi tu aku suapkan anak2 aku nasik. Ingat nk suap la Dillah sekali,
Aku : Dillahhhhh, meh makan nasik auntie suap.
Dillah : ermmmmmmmmm..(muka cam ragu2)..Dillah takmo makan nasik. Dillah nk makan roti je..
Aku : Apesal lak takmo mkn nasik? semua makan nasik ni ha..
Dillah : Takmo lah..Dosa. Ibu cakap masa pose takleh makan nasik. (sambil mulut makan roti)..
keh keh keh...apo la kau ni Na, len kali xplain la betul2..sian kt anak kau tu.
Ha, ni nk cerita psl psr ramadhan kt umah aku nu. Disebabkan ujan lebat, ngan aku x sihat nye (x sihat memanjang..) Aku malas nk pikir nk beli lauk apa. Aku call SIL aku ckp dia masak lauk udang. So, aku ingat nk tambah2 skit le lauk kt umah tu. Aku pon sambar le ayam percik. Umang aiiiiiiii!! dah le mahal nk mampos, kecik cam burung puyuh tu je! $5 peha punye. Ahhh..bedal jelah..ujan dah lebat sgt.
Sampai time buka pose, memasing cubit mencubit la peha ayam tu..ADOIIIIIIIIIIIIIII!!!!!! Geramnye aku weiiiiiiiiiiiiii...ayam tu MENTAH. Betul2 mentah tau! bukan separoh masak. Ada kesan2 kene bakar je skit pastu dia salut ngan kuah. eeeeeeeeeeeeee...mmg tak berkat le kau niaga kak oiii! Aku tau taktik kotor kau tu. Kau takmo betul2 masakkan? nnt saiz ayam tu kecut, camne lak kau nk jual $5 kan??? sialan tul! Mampos baik la aku takmo dah beli kt kau! huh!
So, aku dah bincang ngan laki aku. Nak save budget & takmo terkena lagik, mulai pagi tadi aku masak lebih utk sahur sekali ngan berbuka. Ha...amek! puas hati..kalau nk beli pon, aku beli kuih2 jelah...huhuhu

AWARD YG CANTek DARI EJ

3 PENGOMEN

Tergamam sat bila aku dok kebek blog EJ ada award khas "TO MY SPECIAL NEW FRIEND" utk aku..wahhhhhhhhh..cukup terharu ngan award dari Ratu Vouge D Vass ni.. Mekacih EJ..muahhhhhhhhhhhhh...

2.9.08

~Minggu yg Memenatkan Tp Mengumbirakan~

2 PENGOMEN
::SABTU::
Pepagi buta kul 5:30 aku dh start masak nasik goreng utk mkn harini. Aku tak masak2 sbb harini nak bertolak balik Melaka. Lepas aku siap masak nasik goreng udang tu, aku mandi bersiap nk hantar laki aku gi keje. Pas hantar dia ke tempat keje, aku balik umah bekpes ngan anak2 pastu bersiap ke Hari sukan skolah angah lak..aku angkut along & bb skali. Mak aiiiiiiii...panas nk mampos! kepala hotak aku dh keras kematu!! Meriah gak.Kelakar tengok gelagat bebudak kecik main sukan...



Pastu, balik umah dlm kul 11 lebih. Berkemas apa patut..elok je aku nk landing kepala, laki aku sms ckp dah boleh amik..ADOIIIIIIIIII !! huhuhuhu..dah le masa turun ke kereta anak-banak tu leh lak ujan lebat!!! apo lah nasib aku..payungkan le sekor2 bebudak tu masukkan dlm kete. Aku sendiri lencun!!

Sampai je tempat keje laki aku, trus tukar driver. hihihi..leh rehat jap. Singgah lak Giant, beli hadiah bestday utk Airiel & Choc Chip mak aku nk buat cookies. Pastu trus zzzzzzzzzzooom gi Banting. Umang aiiiiiiiii...berjam2 nk sampai kt sana. Almaklumla..kami tak pernah sampai ke sana. Ditambah lak ngan ujan lebat..akhirnye, sampai gak kami sekeluarga di Banting tu..

Dlm kul 6 lebih gitu, kami bertolak trus ke melaka..sib baik kejap je dh sampai..hihihi..KOMA aku harini!! dah le ubat2 aku a.k.a gula2 aku sume tertinggal kt umah..huhuhu...KEJUNG mak nyah!!

::AHAD::
Bersantai2 menyambut Hari Merdeka di umah mak sambil menjamu selera dengan lauk pauk & juadah yg mak sediakan utk kami...best!!!!!

::ISNIN::
Org lain sibuk sambut hari pose yg pertama harini, aku dah sambut RAYA!! huhuhu..peod aku lom kering lagik..tp rasa sama gak cam pose sbb aku takde selera nk mkn nasik.. malam lepas abg kaman semayang terawih baru bertolak balik KL. Adik aku si iena dah berambus dulu. Masa nk balik tu, EMO lebih la skit sbb SIL aku si NAEMAH tu kali terakhir le balik melaka sbb raya ni dia nk trus menetap di Kelantan. Menunggu Jodoh..hihihi..sedih lak mlm tadi tgk upacara perpisahan antara dia & mak aku..

klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei