30.9.09

::ANTO MAK KE NILAI::

9 PENGOMEN
Skang ni mak ada kt Nilai. Umah abg Long. Masa kat sana la baru aku nampak mak makan bersungguh! ms kat melaka mak makan nasik pon guna piring kecik tu je. Mmg dia takde napsu nk makan langsung. Lega hati aku bila tgk mak mkn bertambah. Mungkin mmg ini la cara terbaik utk kami angkut mak skang ni. Kalau mak duk kat umah melaka tu lagi pikiran mak runsing, lagi bertambah rindu ngan abah. Yelah..kan umah tu byk kenangannya. So, buat sementara waktu ni kami asik beradik akan bergilir2 angkut mak bawak balik. Andai kata tetiba je mak ckp nk blk melaka, kami akan bawak balik..ikutkan jelah..demi mak! :)

CT Temah + Iena Keding
berposing kat umah Abg Long

aku pon nk posing gak!
masa ni hari Ahad.
dah nk bertolak blk..
tp hajat hati nk menyinggah midvalley.
bawak anak2 aku yg jakun ni berjalan.
sian..asik2 ke Giant!
ngeeeeeeeee

me + my lalink

along pon nk posing ngan abah gak..

cak!

ayoyooooooooo!!!
cute gilos anak abg long bongsu ni tau..
eeeeeeeeeeeeee..geram aku!!


bibik la yg akan temankan mak bila Abg long + K. jila gi keje.
Mak aku ngan bibik mmg kamcing.
dah macam adik bradik.
kami pon x penah pon rasa bibik ni maid.
dah lama keje ngan abg long..


us + mak

aku + abg long + kak jila



::KUBOR::

4 PENGOMEN

SABTU
sebelom berangkat ke Nilai ngantor mak ke umah Abg Long, kami plan nk cantekkan skit kubur abah. Ingat nk tanam skit rumput. Sbb kubur abah togel sgt. Sian plak tengok. Nak buat batu nisan pon x bleh lagi. Pakcik jaga kubur tu ckp kene tunggu 100 hari baru bleh pacak baru nisan. Buat sementara waktu ni pacak kayu je dulu.
So pepagi buta aku, iena, aj, ayoi ngan si anak dara pungutan along & dillah gi serang nursery. Nak carik rumput yg ada bunge tu. Nursery pertama kitaorg pegi dah abis plak rumput tu. Masa nk raya tu ramai plak nk borong. Sib bek ada kt nursery lain..


apo bondo plak ni?
aku rasa pokok ni kene siram ngan kopi tongkat ali baru dia tegak :P

kau nk tanam kaktus kt kubur abah ke yoi?

anak dara gedik!

dah setted!
Jom gi kubur abah...

Tiap kali aku smp kat sni musti rasa cam takleh nk caye
abah ada kat dlm tanah tu...
huhuhu...

Mulakan operasi.
Memula aku gemburkan tanah kubur tu ngan cangkul.
iena, aj + ayoi campor2 kan tanah + baja..
pastu tabur tanah baru kat permukaan atas..

kau nampak tak ada pakcik duk kat kubur tgk kami buat keje tu?
dia tu ler penjaga kubur kt sni.
Elok gak dia duk bertenggek kat situ..
bleh gak dia kasi tip2 cara nk tanam kat kubur dgn cara yg betol.
Bleh lak masa aku cangkul nk buat lobang kat atas kubur abah (bhg kepala)
dia ckp
"udah-udah la tu. dh dalam dah. cukup. kang bangun plak apak kau!"
kahhhhhhhhhhhh...
aku plak jawab
"takpo cik, boleh kami salam rayo"
Eh, bleh plak buat lawak bodo kat situ ye? :P

Yg bestnye tu, pakcik tu ckp dlm banyak2 kubur, kubur abah
ni le yg paling senang nk gali.
Takde masalah langsung. Liang lahat pon mudah nk gali.
SYUKUR ALHAMDULLILAH!

kuburan lama..

ngeeeeeeeeeeeeeeee

proses penaburan tanah

dah siap tanam rumput..
kami tarik kayu nisan ngan selawat jap sbb nk tanam pokok renek.
yg rumput tu mmg kami beli skit je sbb nnt dia menjalar sendiri.

Along + Dillah tukang susun batu..

Dah siap!
boleh la..buat sementara waktu ni.
Dah cukup hari nnt baru pacakkan batu nisan.

~ Al-Fatihah ~


"Abah, kami nk bawak mak gi Nilai tau. Lepas tu nnt mak gilir2 duk kat umah kami. Abah tinggal sini ye. Insyaallah, dlm 2/3 minggu lagi mak datang ziarah abah.."

Tp petang sebelom bertolak tu mak singgah kubur abah dulu..

29.9.09

::KE MELAKA PULAK::

12 PENGOMEN

DEK kerana aku dah tersekat dalam jem kat KB. Pehtu kene patah balik ke Jeli sbb nk ikut jln gerik tu, pastu menyinggah plak ke Bukit Bunga nk beli buah tangan utk adik badik aku, makanya sampai kat rawang pon dah pukul 4 pagi!!! Oh ye! Aku beli utk adik badik pompuan termasuk le kak & dik ipar aku kukusan sorang seketol. Itu je yg aku sempat sambar. Aku ni bukannye reti nk beli brg. Dlm last minit (ms tu dah nk kul 10 mlm) br gi carik buah tgn utk dowang. huhuhu..jadik la..asalkan ado!


So, kalau dh smp kat area rawang pon dah kul 4 pg, takde makna la aku nk trus blk Melaka. Dh le laki aku kene keje dah Jumaat tu. Blk umah, kemas2 apa yg patot..mandikan anak, tido jap, pastu bangun. Planningnye nk hantor laki aku gi keje dulu pastu baru aku direct blk melaka ngan anak2. Dah laki aku lak rasa cam x best pulak. Dia pon nk ikut blk melaka. Makanya, berpontengan le laki aku Jumaat tu. Lepas bekpes kt kedai mamak yg bapak mahal kt Sri Gombak tu trus berdesup blk Melaka. Ayoyo...aku tgk bumbung umah tu pon dah rasa sayu. Biasa dengar dah sore Abah aku "Yah...intan dah sampai..intan dah sampai!" huwaaaaaaaaaaaaaaaa :(


AJ melepak baca paper. Iena laki bini tgh memujuk si Fawza makan. Biasa kat kusi tu le abah baring dulu. Mmg arwah tu jelah yg kongker kusi tu. Skang ni sesape pon boleh nk duk baring situ. huhuhu..

Ely yg membongkang tido. Sodap la kau tido ye dek? bilik ekon! Lama tul dia tido.. Tu plak si Sam tgh pujuk rayu nk suh aiman tido. Takde maknenye dia nk tido kalau kene paksa. Lagi dia nk memain ada la! Jenoh la kau sam..

Ni hari Sabtu nk ngantor Mak ke umah Abg Long kat Nilai.
Family Cik Temah pakai baju raye.
Cute je aku tengok kowang anak branak..


Nape plak kau pegang pusat aku Temah??

Ha..kalau kowang nk tau,
Baju yg aku pakai tu BUKAN BAJU RAYA aku.
Aku TAKDE baju raya!
Tu baju dah berbulan2 aku tempah tapi x penah pakai.
So, bagi takmo serabut kepala hotak aku nk mikir beli baju raya,
makanya aku istiharkan jelah baju tu sebagai baju aku pakai di pagi raya.
ngeeeeeeeeeee...Boleh? :P


- Gambar2 kat bawah aku snap dari laptop si AJ. Memula mak aku takmo edisi salam bersalaman tu. Syahdu katanya. Bila Abg Long aku puas pujuk rayu, baru dia nk bersalam2. Tu pon dalam nangis2. Tingat sgt kat Abah. :( -

Abg Longs Family

ayoyo...sedeynye!! :(

yg ade dipagi raya
Ienas family + Abg longs family + Ayoi + AJ

suke tgk gambau ni..
sesama santek!

AJ + Mak



- Kat bawah ni plak gambar2 raye tahun lepas. Masa aku haplod ni pon menetek-netek air mata aku...sob sob sob -


sayu je abah masa bermaafan ngan mak.
Ni le raya terakhir dia ngan kami.
Adoii.. :(

"yah sayang abang.."

sayang abah..

kenangan raye tahun lepas...
huhuhu



::KE KB PULOK::

3 PENGOMEN

KELUAR
dari hutan, kami trus hala ke KB. Umang aiiiiii!!!! Jem gilos! Ngalahkan kat KL plak. Yelah pulak kan...org sume blk kg, harus la jem kt kg plak. Kami trus ke Spital. Dah le time lawatan terhad. Dari kul 1 - 2 je. Sib bek la kami smp dlm kul 1 lebih. Sempat gak la nk masuk tgk Tasnim kat wad tu. Tasnim ni le yg men mercun tengahari buta tu. Dah le men style McGyver. Dia pegi bukak mercun tu, tabur plak belerang kat atas kertas. Dah tu gatal tangan cucuh ngan api. Ha amik kau!! Tak pasal2 mata kene sambar ngan api tu. Abis terbakar anak mata itam dia. Ms aku gi spital haritu doc ckp belah kanan tu maybe dlm 90% buta, belah kiri plak 50% buta. Tak tau le status dia skang. Yg aku tau, skang ni dia dh bleh men kejar2. uh??!! isk..dah nama pon budak lelaki kan? harus la kental gitu..haih...



iklan2 kat KB ni sume ada tulisan jawi

sume model iklan pakai tudung oooo...

tasnim yg masih dlm trauma.
takmo langsung bercakap..
huhuhu
tudung itam tu mak dia.

sayang le muka encem kau tu dek..

the kaum kerabats


baju ijau tu ayah tasnim..


Balik dari spital, gi singgah ke umah Mak Ngah plak. Makan, mandi & rehat jap. Pehtu kami teruskan perjalanan balik. Haih...haruslah aku patah balik ke Jeli sbb nk ikut Gerik. Jalan jem gilos!

bubye mek..

bubye abah..

bubye mak ngah, kak ja + naemah..

bubye sume!


byeeeeeeeeee

klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei