30.10.10

::RELA BUNUH ANAK DEMI FARMVILLE::

19 PENGOMEN
MIAMI: Seorang wanita berang kerana tangisan bayinya mengganggu dia bermain Farmville di Facebook mengaku salah membunuh dengan menggoncang anaknya itu sehingga mati, lapor media semalam.

Alexandra V Tobias, 22, dari Jacksonville, mengaku menyebabkan kematian Dylan Lee Edmondson, tiga bulan, Januari lalu.

Florida Times-Union melaporkan, Alexandra naik angin kerana suara Edmondson mengganggu tumpuannya.

Alexandra menggoncang Edmondson, berhenti seketika untuk merokok dan menggoncangnya sekali lagi.

“Bayi itu mungkin terhantuk ketika dia digoncang,” lapor akhbar itu. - AFP




AKU x penah main apa2 game dari pesbuk tu. Bukan apa, aku takut ketagih lak nnt. Mau melatop komputer aku kt umah ni berebut main ngan anak2! haha...Dulu ada doktor kt China kene saman sebab ralit main game pesbuk yg menyebabkan pesakit dia mati sakit nk branak kan? isk..dasyat gak penangan game tu. Selama ni bila ada org kasi aku 'hadiah' utk farmville tu, otomatik aku ignore kan. Mana lak aku nk letak lombu2 tu sume. Bukannya aku main pon game tu. Kt umah ni aku layan game Barbie ngan anak2 aku je..lagi best. hehe...





29.10.10

::AKU SELESA GILER KEJE KT SNI::

21 PENGOMEN

"ai, boss ko xde ke kaco ko...ko sllu mc lah itu lah ini lah..yelah ko kan sakit...kalo aku lah kt tmpt ko..ngan ofis aku yg ngok ni..surelah aku kena resign...huhuhu"

- soklan dari EL utk aku haritu..

hehe, meh aku jawab.

AKU adalah sangat2 bersyukur dapat keje kat opis ni. Dah 10 tahun aku kt sni. Banyak giler pengalaman suka duka aku. Dedulu (ms opis ni kt Sri Hartamas), hanya manusia2 berhati kering + kental je boleh keje kt opis ni. Bos aku dulu garang giler-giler! komited giler babun pada keje. Details nk mampos. Tp sume tu ada kebaikannya. Dia pon sangat2 menjaga kebajikan kitaorg. Smp skang, kami mcm dah didik. W/pon takde bos masok, kami tetap jalankan keje cam ada bos dlm opis. haha..ntah kowang paham ke idak le ni. Gasak. Skang ni bos lama tu dah takde. tukar yg lain. Staff pon dah kurang. Job je bertambah. hehe..dedulu penah kami abis bekerja pukul 6 pagi!! ha..silalah percaya ye..tu sbb skang ni yg tinggal sume yg berjiwa GILER & berhati kering sahaja, termasoklah aku. gagagaga...Skang ni suasana opis pon dh lain, x sama cam dedulu. Takde staff2 baru. Sume senior kat sni.

Oleh kerana 'KEADAAN' aku skang ni mcmni, bos + opis manager banyak bagi KELEBIHAN kt aku. MC aku adalah unlimited. Tiap kali aku gi spital, aku diberi pelepasan dari pagi - tengahari (kalau x mc la). Kalau aku amik darah, aku leh masok lewat. Kalau ada appt ngan doc, aku ada masa free smp tengahari. Haritu aku MC 3 minggu kan? (jd sebulan lebih aku x masok opis sbb sambung cuti dari hari raya). Tu pon opis manager aku risau takot aku lom betol2 sembuh. Dia kata sepatotnya spital kasi aku MC sebulan. haha..

Kalau aku x sihat, tp tetap datang gak opis (ni mmg dah biasa sgt la). Aku tak bape nk risau sgt sbb aku bleh rehat anytime. Kalau aku x larat sgt nk wat keje, aku dibenarkan baring kt 'port' aku. Dah bos kasi green lite, harus la aku praktikkan. hehe. Tp aku akan pastikan keje aku beres. Takmo la amik kesempatan bila bos dah kasi peluang gini.

Lagi 1, walaupon comp ni kecik. Tp benefit dia banyak. Opis ni cover medical utk aku anak branak. Pegi la klinik mana pon, bleh je claim. Ada insuran & ada cover dental sekali tau. Nak masok lambat boleh je, tp sms manager opis dulu. Tp musti la bersebab kan. hehe..Best !!

Aku lak mmg dari dulu kala smp awal giler kt opis ni. Org len masok kul 8:45, aku kul 7:15 dah terpacak kt opis. Kaman kan keje awal, harus la dia hantar aku dulu. So, masok je opis. Layan tv sambil makan dulu. Lps tu kalau aku ada kerja2 yg tak memerlukan pc, bleh je..sambil aku lipat drawings, sambil aku layan tv kt pc. tu yg kadang kalau aku print report bebanyak, aku selesa wat keje kat atas karpet je. haha..yg penting kerjanya beres dong!! (^_^)

Sesapa yg tingin nk keje kat sni, lupakan jelah hasrat kowang tu. Bos aku mmg dah takmo amik staff baru. dia nk buat kami2 ni pekasam kt sni..miahahahaha..



ni masa pepagi buta,
time xde org lagik.
kau carik kaki aku letak ktne?
lalalalala


harini aku pakai kemeja opis.
malas nk gosok baju lain..
sarong ngan suar slack tight itam.


kemana lak kita ni..?


tarra!!!
ni le port aku.
kt sni le aku tido, kt sni le aku solat.

tmpt ni kat blakang work station aku je.
bilik aku besar,
skali ngan library tmpt letak document.
tu yg senang tu..hehe..


Rasanya, aku mmg akan keje kt sni sampai bebila. Tak mungkin aku carik keje lain. Takkan dpt keselesaan yg aku ada skang ni. Mmg le gaji aku ni x besar, tp kelebihan yg aku dpt kt opis ni yg memudahkan idop aku. Ngan keadaan aku camni. Senang dpt time off nk gi spital / skolah anak2 (^_^) syukur...





28.10.10

::NI BULU AKU LA!::

33 PENGOMEN
Norrah : Intan, rajin betol kau kan?

Aku : ha? rajin apa?


Norrah : yelah, rajin tol kau pakai bulu mata tu..mmg tiap kali kau gi andam org, kau pakai bulu mata pelsu ye?


Aku : Tak la kak! ni bulu mata aku sendiri la! tak kose aku nk tepek bulu mata aihhh..


Norrah : Ya Allah! Akak ingat kau pakai bulu mata pelsu...




Pengantin : Akak pakai bulu mata pelsu gak ye?

Aku : isk, mana ada..ni bulu mata akak la. adoiiii...




AJ : Kngah, kau pakai bulu mata kew?

Aku : hoihhh! tak kose aku..aku tepek maskara je.


AJ : sius cam bulu mata pelsu oooo.. kau pakai maskara apa kngah?

Aku : Silky girl je. Yang buy 1 free 1 tu. RM13.90 dapat 2 batang nok!! miahahaha...

AJ : kagom....kagom...kagom..




yg x boleh blah, pagi tadi masa dlm lif nk turun dari umah..

KAMAN : canteknya bini abang ni...(ayat pujian rutin dari dia..heh heh)

AKU : ngeeeeeeeee (0)(0) - lobang idong


KAMAN : Yang pakai bulu mata ke?


AKU : Whatttt?? mana adaaaaaaaaa! ni bulu intan la bangggg!! eeeee!


KAMAN : Bila Yang katop mata, lagi nampak cam tipu punye. panjangnya...


AKU : NYAMPAH!


eee, sius tau. Bukan sorang dua yg tegor bulu mata aku ni. Ramai yg tegor ingat aku tepek bulu mata pelsu. Helooooooooo...(gaya riak), ni bulu mata ori aku la wei. tak kose aku nk menepek bulu mata tu. Kalau kowang nk tau, aku ni bila tepekkan bulu mata kt orang bukan men senang. Kejap je dah melekat. Try aku tepek kt mata aku sendiri..makan masa 45 minit kau tau?! aku pon pelik, apesal payah beno pakai bulu mata kt mata sendiri. hohoho...

Sebenornya aku + adik aku Iena mmg berbulu mata panjang. Cuma tak lentik je. Anak2 aku sume bulu mata panjang2. Nak2 lagi si Angah. Kalau pakaikan dia mascara, mak aiii...lentik sampai ke kening! mcm aku ni, bila dah pakai mascara..payah nk pakai spek mata ala2 mak datin tu. Bulu mata aku asyik tersangkut bila kelip2. hahaha.


dh lama x pakai lense..
mcm x selesa lak bila pakai.
kejap2 bleh la :)


ngeeeee


eceh ceh cehhhhh



sama tak??







27.10.10

::CAMPOR ADUK::

21 PENGOMEN

18.10.10 - HARI KEPENATAN SEANTERO DONIA!! tuler hari yg paling letih aku penah rasa! Dari pagi buta sampai la ke malam, hidop aku dikelilingi oleh doktor2 & misi2 je. Isk. Criternya gini, pagi tu aku bawak Angah gi Hospital Selayang wat CT Scan. Pehtu dah alang2 keluar, aku angkut Angah gi Klinik $1 Rawang. Aku nk cek nape pewot aku masih rasa sakit + still kuar stain kt nemen. Mana la tau kot2 ada infection ke apa kan? dari mudarat, baik aku gi cek. Makanya, berarak la aku ngan Angah balik ke Pekan Rawang.

Tunggu...tunggu...tunggu...sampai la giliran. Masok je bilik doktor, aku pon criter la masalah aku. Trus dia kata, dia tak brani nk buat decision. Katanya ni di luar bidang kuasa dia. BOLEH?? Ok, takpe sbb dia dah trus terang. So, dia campak aku kat klinik ibu mengandong pulak. Sib bek takyah tunggu lelama. Dapat je jumpa ngan doktor, aku criter lagi masalah aku (mcm repeat je kan?). Dia pandangggg je muka aku! Tanye aku wat operation tu ktne. Aku ckp la Hosp Selayang. Then, dia ckp aku kene trus gi sana. Wat pe dtg klinik. huhuhu..aku ckp la, nak pendapat doc. Spital tu bukannye bleh senang2 nk pegi. Dia soh aku direct gi emergency. Aku mintak la surat dari dia, dia kata TAK PERLU. hohoho...

adoii, aku tau sgt keadaan emergency tu camne. Kalau aku tau camni jadinya, baik lps wat scan Angah tu aku trus gi Jab O & G, wat appointment. Takyah aku susah payah balik Rawang. Kan? Time tu dah tghari, so aku hantar Angah kt umah mak (rawang). Kebetulan anak2 aku pon mak jaga haritu, Ema ada hal. Aku call laki aku, ckp aku kene gi spital jugak. Kene tunggu dia abiskan keje jap, baru dia bleh balik. Dia mintak blk awal skit. So, sementara tu aku rehatkan diri aku jap kt umah mak.

Yelah, mungkin salah aku jugak kot sbb hari Ahad tu aku demam teruk. Stain tu pon banyak turun. Sepatotnya aku gi spital ptg tu jugak. Tp aku tunggu isnin. Ingat bleh gi klinik je dulu. haihh..

Bila laki aku smp je, trus kami tuju spital. Masa tu sakit aku dah bertambah. Letih sgt agaknya..Dpt register kul 3:30ptg, kul 7mlm baru kene panggil. Biasalah, aku mmg dah tau camne emergency tu. Org yg xcident berdarah kepala meleleh smp ke mata tu smp kering darah tu doc tak panggil2 lagik! trus org tu kakak dia gi bawak spital lain. huhuhu..Aku suka spital selayang tu sebenarnya. Doc + misi2 sume layan baek. Wad pon selesa. Tp tu jelah yg aku x suka. EMERGENCY dept dia! Azab tau. Lps cek darah + urine doc ckp takde apa2 infection. Lega aku! Doc tu ckp aku sakit ni sebab dalam pewot tu tak brape sembuh lagik. Aku ni spesis yg sembuh lambat. Antibodi & imun aku lemah (dh mmg itu sakit aku). haih...kene telan pati ikan haruan lagi la ni..isk..pastu aku tanye doktor, nape ada turun stain kt nemen aku? x brenti dari lps hari operation tu. Dia tak dpt nk pastikan pulak. Dia ckp maybe tu period. Maybe?? huhuhu..aku tau, tu bukan period. So, dia buat surat refer ke O&G utk esoknya pulak. (aku x gi pon, letih la..) huhuhu



lps wat scan, bawak angah makan dulu..


letih terubat bila dpt makan mak masak!


rindunya ngan cekodok pisang datin biah..huhu


budak ni dah makan,
tp bleh pulak dia 'ratah' nasik..
isk, anak sape la ni..
duduk pon x senonoh..isk!


ni laksa aku mkn lunch smalam.
sedappppppp!




dinner mlm tadi - fries + ayam drummet je





::AWARD CREATIVE BLOGGER::

2 PENGOMEN
Dah lama tak dpt award. Tetiba je aritu sorang dari geng mommies
buzz aku kata aku dpt award. Dah terbayang la nk
sarong baju apa lalu kt red carpet nnt.
Rupanya award utk blog. cisss.. !
haha..dah lama x tepek award kan? sronok lak bila dapat.
Sib bek bukan award yg kene jawab2 soklan tu. Malas tol nk buat.
Award ni amik + tepek je. Tp aku xmo kasi kt org len. Aku nk bolot sorang je. MIAHAHAHAHAHA...(gelak setan laknat)


Mekaseh bebanyak ye ILA TOMEI CAYUNK BUCHUK!
lebiu so much bambam!!







1st : Penghargaan buat semua bloggers yang ikhlas berblogging..

2nd : Pena melambangkan ketajaman minda blogger mengarang entry-entry yang
berguna utk tatapan blogger yang lain membacanya..

3rd : Logo berkelip-kelip tu menunjukkan trafik sentiasa masuk di dalam blogger.


4rd : Filem bergerak tu melambangkan blogger sentiasa berhubung antara 1 sama lain untuk berkongsi cerita & juga ilmu.







26.10.10

::MERISAU + MEMBIZI::

15 PENGOMEN
HARINI hari pertama Angah final exam. Ada skolah yg dah abis exam kan? tp skolah anak aku baru stat minggu ni. Ntah nape lambat lak. Yg along, semalam lg dah stat. Haihhh...x tau la camne. Nak kata dowang rajin wat ulangkaji pon x jugak. Kadang benda2 ni bukannye bleh dipaksa2. Kalau paksa tengok buku, mau betol2 dia tengokkk je buku tu nnt. Satu apa pon x masok otak. Ntah la..sebagai mak, aku doakan yg terbaik utk dowang. BB minggu lepas lagi dah settle. Skang ni sibok berlatih dancing utk concert pulak.

Aku pening kepala mikirkan si Adek, meow gomok manja melampau tu. BB dulu start masok tadika masa umur 4 thn. Relax je dia..tp bila aku pandang Adek, aku tak bleh bayangkan dia bersekolah. Walaupon badan + kepala dia besar dari kakak2 dia..tp dia manjaaaaaaaa! (dah nama pon bongsu). Aku x konpiden dia bleh bersekolah thn depan. Mau aku kene tunggu kt pintu pagar skolah tu berbulan2 baru bleh tinggalkan dia. Bila dah bincang ngan laki aku, ngan Ema (pengasuh adek a.k.a jiran sebelah)..kata putus telah diambil. Skolahkan Adek masa umur dia 5 tahun je nnt. Ala, si Ema tu bukannye aku tak tau. Dia risau le ngan anak kesayangan dia tu. Nnt dia boring dok sengsorang. hhrmmmm...

err, kowang sesama doakan utk Along, Angah & sume anak2 kita ye..semoga dowang terang hati jawab sume soklan exam tu. Insyaallah...amin..



aku skang membizi dah tahap cipan kt opis ni.
kadang tu sampai dok meniarap kt lantai wat keje!
huhuhuhu




::SELESAI SUDAH::

8 PENGOMEN
TAK tau nk letak tajuk apa. hohoho.. lepas wat photoshoot, datang lak si Tasha (artis baru MIG), skang ni tgh sibok shooting jgn pandang blakang congkak the series (jd awek wahid). Kalau kt tv skang dia ada dlm criter siti kelembai tu. Ala..yg pastinya, si Along xcited giler dpt jumpa ngan Tasha ni. Dia lak rajin melayan anak aku tu. Ha, gasak la kowang..hehe..



bos tgh gigih menepek mekap :)


sikat...sikat..


cute!!


Along feeling artist!
hehehe..


suka lah pic ni..
masa tgk red carpet FFM tu terjerit2 si Along
masa nampak Tasha lalu kt situ.
xcited sungguh dia.
Along sronok la sbb Tasha rajin layan dia :)


nak jugakkkkk


muka bapak singa kebuloq!
kau jgn buat muka camtu shah, takot aku..
aummmmmmmmmmm!


mekaseh blanje kami bos (^_^)


giler bapak besar potion nasik goreng USA ni!
bblluurrpppp!
Alhamdullilah..Dah, jom balik..







25.10.10

::AKTIVITI AHAD::

16 PENGOMEN
PEPAGI buta hari Ahad smalam aku dah berketung ketang kat dapor. Aku masak nasik + ikan kembong kicap + ayam goreng utk bebudak & bapak budak kt umah. Sebabnya kul 10 aku dah nak kene ada kat Butik. Ada sesi photoshoot promosi studio package. Rugi kowang x join pakej yg aku iklankan kt atas tu tau. Rege sebenar pakej ni jauh berbeza sesangat ngan waktu promosi. Utk promosi ni kami beri rege RM250 je!! ate, giler kamu?? leh makeover ala2 pengantin, busana, studio, gambar sume termasok skali dalam pakej. Mana kau nk carik rege gitu? Kau ado?? hahaha...sius tau. Ni ler promosi paling hebat Butik Cinta Aliah pernah buat setakat ni..



kita mulakan dulu dengan sesi photoshoot budak gedik ni..


ye, sesungguhnya budak ini adalah klon aku!



~ STUDIO PACKAGE PROMOTION ~

24.10.10
RINA & FAMILY
Cinta Aliah Wedding Gallery
Damansara Damai




bengang tol aku tau..
ada ke ada sorang makhluk Allah tu ckp aku photoshopkan gambar ni!!
SUMPAH aku tak edit pon nk kasi cantek2.
lagi aku 'deepen'kan lagi adalah.
nk bagi nampak details mekap.
kalau aku photoshopkan dah tentu2 licin lecat kulit muka dia.
isk, bikin aku sentap je tau.
tp nk positifkan minda,
aku kagom la smp ada org ingat aku photoshopkan gambar mekap.
maknanya menjadilah aku cantekkan client aku ni kan?
aku ni, software photoshop pon aku takde,
nk gunakan pon aku x reti!
huhuhu...sampai ati kau tu..


ini gmbr berflash..



sedang dlm pembikinan ;)


anak2 xcited nk tengok mak pak berposing ala2 pengantin baru :)




big boss & my truly asst (^-^)




anak2 pon kene touchup jugak..


sweetnya!!




klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei