28.2.11

::SUME TAKDE!!::

10 PENGOMEN
TAKDE MOOD

TAKDE FEELING

TAKDE RASA SIHAT

TAKDE RASA RAJIN


SUME TAKDE!!



huhuhu....ntah nape. agaknya sbb badan x bape nk sihat kot.




sok2 jelah aku hapdet criter blk melaka tu ye. tp blk melaka sronok sgt..rasa rehat je badan =)
x sabar nk blk lg nnt. lps ni membizi nguruskan majlis kawen si AJ ngan Naemah pulak. hehe..bestnya!



25.2.11

::AZIM CEKODOK::

13 PENGOMEN

kiut mcm cekodok kan?


Rindunya Mok Long ngan Azim!
Azim ni anak adik laki aku, Kak Ja
(w/pon adik ipo aku, aku panggil kak jugak sbb dia lg tua dari aku)

Aku pernah criter psl Azim ni. Dah le chumel gilak, baek melampau2 lak tu.
Payah nk dengar sore dia nanges. Dia banyak senyum & gelak je.
Kau campak la dia kt mana pon, dia relax je..

Penah dulu masa aku nk blk, aku masukkan dia dlm beg baju..
tu pon dia duk sengeh2 tak nanges. GERAM!!!

Blk time AJ + Naemah nikah ni nnt ingat nk belikan dia walker & menan.
Boleh dia main2 kt umah tu time Kak Ja buat keje.
Selama ni takpe la umi dia dok adap dia.
Skang ni x bleh la nk adap 24jam sbb Mek dah takde.
Umi dia musti byk keje nk uruskan.
Kalau ada menan, bleh dia ralit men sengsorang.
Kalau susah beno, aku culik je bawak balik!
miahahahahahaha



Mlm ni aku anak branak, AJ & Datin Biah blk Melaka. Sok baru laki aku menyusul lps keje.
Bior dia drive Pinky si AJ tu. Ayoyoooo...x sabarnya! Dh lama x ziarah kubur Abah.
Rindu.....!






24.2.11

::GENG HANTU RAYA::

23 PENGOMEN

SELESAI dah ngemas tangga bawah ni. Sib bek ada abe2 dari Indon + Bangla tlg kemaskan sekali. Kalau x, mau terkeluar peranakan kami. Byk dokumen yg nk kene buang sbb abis kene makan dek anai2. Bila dh buat keje lebih skit, mula la agenda kami mengepau manager. Kali ni tokei buat gaji yg jd mangsa. heh heh...dpt kami mkn mcD free harini. Alhamdullilah...x sia2 berkubang ngan habuk td ;P (tp ni badan dah sakit sengal2, ngan napas pendek..rasa cam nk pitam je) isk...sok mc la. ngeeeeeeee

Semalam aku blk lambat. Laki aku stuck jem kt mrr2 menghala ke Kepong tu masa nk hntr barang (lori). Khabarnya ada xcident mati kt Manjalara tu. Makanya, tggl la aku sengsorang kt opis ni menunggu dia. Sebelom ni aku dah biasa tunggu. Kadang tu smp kul 9 lebih pon pernah. Tp dh lama la x blk lmbt cm semalam tu. Memula tu cam biasa la. Aku ni kan ala2 berjiwa kental mereng, jd idak le ada perasaan takut.

Masa aku tgh boring layan tenet, tetiba tinga belah kiri aku terkatup. Bukan berdesing tu tau...tp rasa cam ada benda tutup. Dan2 tu muka aku rasa cam kene tindih. Seolah2 (kuar dah ayat novel aku), macam ada muka/tapak tangan yg menempel kt muka belah kiri aku ni. Aku apa lagi, mmg rasa lain macam le. Aku try lawan gak. Aku tolak badan aku ke belah kiri smbl goyang2kan kepala aku. Bila aku duduk straight balik, dia menempel lagik! isk...ni yg aku rasa nk marah ni! Tp marah dlm ketakutan la. Boleh gitu?? hehe..Aku buat2 tolak2 ke tepi, pastu aku bangun. Aku saje sebut "haihhhhhh"! kononnya marah la. Aku ni tgh uzur, nak baca pon aku baca dlm ati je. Pastu aku dah rasa kat area meja aku dah lain macam. Ala..kalau org yg dh biasa kene kacau musti tau rasa dia camne. Cam bilik ni makin mengecik cam nk himpit kau. Ha...paham? tetiba rasa surammmmmmm je bilik opis ni. Aku shutdown pc, pastu buat selamba g jamban. Apa2 pon kene kencing dulu la. Jenoh lak kang kalau rasa nk kencing, mana buang. Aku mmg rasa benda tu ikot aku. Aku buat dekkkk je lg.

Dah siap sume, aku tutup segala ekon. Ni masa yg agak tragik la skit. Time aku tutup lampu.. Gulap Gulita mak!!! ok..relax2...time tu pulak la baru aku prasan sebelom ni aku extra lock pintu. Meraba2 la aku dlm gelap tu carik tombol pintu belah atas. Then, baru aku flash card. Kau tau apa?? flash card aku error! (ni sume dlm gelap). Jenoh la pulak aku nk meraba dinding nk carik tmpt tekan utk bukak pintu tu. Mau ada yg teraba muka hantu ni kang. Adoiii...last2 jumpa gak butang tu. Trus aku kaluar. Dari tkt 2 nk ke tkt 1 tu ok lg. Tp bila nk turun tangga dari tkt 1, aku dh rasa semacam balik. Ayoyo...apesal tetiba tangga opis aku ni nampak scary? sumpah mmg semacam ok. Surammmm...kelammmmm...rasa cam jauhhhh je nk turun. Dah le gelap kt bawah tu. Wiring kan tengah berserabut kt opis aku ni. Dah nama pon renovate. Yg ado la. huhuhu...

So, turun la aku ke tangga bawah tu. Adoiiiii...lamanya aku rasa. Mmg kompom la aku kene kacau kt tangga tu. Tp aku buat dek je. Ingat nk amik gambar kt tangga. Tp kang buatnya tetiba time aku tgk blk kt camera tu terjojol muka dia camne? kejung aku kang. ish..


gmbr google
tangga opis aku lg panjang dari ni!


Bila aku selamat smp kt bawah, aku trus bukak pintu kayu tu. Tp grill aku biar lock sbb laki aku lmbt lagi sampai. Sib bek la kt luar tu x sunyi sgt sbb org2 Skop baru blk dari shooting. So, ada la 4/5 org tgh bergosip2 kt bawah tu. Adalah dlm 45mnt aku tunggu laki aku kt tangga tu. Abis berpeluh celah2 kangkang aku kepanasan. Try gak layan tv kt enpon aku, tp x feel. Aku lg feel dengar gosip dari 'artis' Skop yg duk kt luar tu. heh heh..

Yg sebenornya, ngan laki aku pon aku lom sempat criter lg. Blk smalam smp umah trus angkut bebudak tu turun g makan. Time makan lak 'battery' aku dah low. Takde napsu nk bercerita. Blk ni nnt aku soh abg kaman bukak blog, baca la sendiri kt sni apa yg jadi kt aku. ekekekeke..

Ala, ni pon idak le seterok yg aku penah kene time kt opis ni. Dulu aku siap nampak lg benda tu. Sumpah tau..slow motion je dia bergerak. Kepulan asap yg macam casper tu. Aku tengok smp le dia hilang msk dalam dinding. Pastu aku sambung blk buat keje. Yelah, kalau nk lari pon nk ke mana kan? harus la aku tunggu. Kalau dh tak tahan baru aku kuar dari opis. huhuhu...

Agaknya yg semalam tu dia rasa sedey kot sbb aku dah nk pindah turun ke bawah. Ala, duk la kau dendiam kt atas ni. Bleh tlg jagakan dokumen2 ni. hehe..



tp, kalau nk ikot turun gak..
kene interview dulu ye!




::BURGER DIPAGI HARI::

14 PENGOMEN
Ni le bekpes aku smalam.
Memula turun nk beli roti bakar, skali nampak ada roti burger.
rupanya gerai si Mail tu dh ada jual burger bagai.
bukan men upgrade lg dia semenjak benti bawak teksi ni.
hehe..


layan burger ngan neskepe ais...



HARINI aku agak membizi. Nak ngemas dokumen yg tersadai kt tangga bawah nu. Kontraktor tu dah nk pecahkan tangga. Kelmarin bergegar2 kaki aku kt atas ni bila dowang letupkan bom2 nk pecahkan konkrit kt bawah. Mmg tak dpt nk rehatkan mata lgsg time lunch. huhuhu...bila la nk siap. Tp bila dh siap kang, nk kene ngemas sume dokumen2 yg ada kt atas ni pulak. Musti le nk kene susun balik. Tmpt aku ni nnt jadi tmpt letak sume dokumen2 syarikat. Fail, tender, drawings..eh, segala mak nenek la. Time tu le nnt rasa cam nk tersembul otak aku. Risau len kali bila nk carik blk, x jumpa lak. huhuhu









23.2.11

::AUTA SI BB::

19 PENGOMEN

1

BB : Mama, dulu kan mama penah panggil BB kt skolah. Mama ingat tak? pastu kannn..kawan BB ejek panggil BABY!

Mama : Bistu, BB nanges ke?

BB : Taklah! BB gelak je. BB ckp, bukan baby la..tp BB. Tp dowang dah tak panggil baby lagi dah. Dowang panggil Qistina balik. Mama, boleh tak panggil BB..BEN?

Mama : Ha! BEN??? nape lak?

BB : BB nk sama ngan nama Ben10. Mama panggil Ben ye?

Mama : Mana boleh. Tu kan nama lelaki. Panggil BB jelah. Sama je kan? ada B jugak tu.

BB : Okey la =(


(BB tu bukan 'baby' tau. bunyik dia 'BiBi'. Kadang tu ada yg konpius bila aku criter pasal BB org ingat si Adek (ely) hehe)



2

Mama : BB dah siap homework ke blom?

BB : Dah! BB buat kt umah Cik Ema tadi.

Mama : Meh mama tengok.. (bukan bleh caye sgt budak noti ni)

BB : Jap BB amik..

ngan muka bangga tunjuk aku 'hasil' homework yg dia buat sendiri tu..

Mama : Erk! Apesal terbalik gini B? Salah ni..

BB : BETOL LA MAMA! cuba mama kira.

Mama : 14 + 3 = Seventeen la

BB : Ha..betol la BB tulis tu.

Mama : Salah la! Ni Seventy One..

BB : Cuba mama sebut 'Seventeen'

Mama : SEVENTEEN

BB : Ha! mama sebut apa dulu? Seven kan? BB tulis la seven dulu..

Mama : Ya Allah.. (nk marah x jadi sebenornya, aku gelak je yg lebih!) wakakakakaka

Mama : mmg le kita sebut seven dulu. Tp bila tulis tak boleh camni. Kalau BB tulis 71, maknanya jd lain. Ni bukan seventeen, ni seventy one. Beza sgt. BB kene ikot la apa yg teacher ajar. Jgn memandai tukar2 sendiri.

BB : Bistu, kene padam la ni?

Mama : yelahhhh...buat yg mcmana teacher ajarkan tu. isk budak ni..

BB : (wat muka kerang busuk!)



3

Mama : Masyaallah! sape yg sepahkan umah ni? Sape yg men takmo simpan balik ni?

Adek : BB yg buat!

Mama : BB! ooo BB! Kutip balik menan ni sume!!

BB : (dtg ngan muka xde perasaan, sambil pandang bawah kt menan tu) menan, duk sni dendiam dulu tau. karang BB datang kutip. (pastu selamba je dia blah x pandang aku)

Mama : cisssssssss!! - nk marah pon x jd sbb auta melampau dia tu. haha...








::BAJU SUKU ABAD::

9 PENGOMEN
aku pon x tau apesal aku buat gaya peace gitu.
dah x reti nk posing camne. haha..



Dah 2 hari berturut2 aku pakai baju kurung. Ntah angin apa yg sampuk aku. Biasa aku pakai seluar je. kadang tu pakai jeans je dtg keje. Kene sampuk ngan Ana Rafali kot. kahhhhhh. Tp kan, anak2 aku sume suke tgk aku pakai bj kurung. Nampak lagi cantek katanya. Nak2 lg laki aku la. Suke benor dia! Masalahnya, kalau pakai kurung jln sopan takpe. Nampak ayu gitu. Aku ni, jalan pon terkengkang-kengkang! Suara lak cam petir! camno tu? adoiii...x kene gaya langsung. Tp sok aku nk sarung gak lg baju kurung. haha..Jumaat nnt baru pakai jeans. APAKAHHH??? Org len, hari jumaat la pakai kurung kan? lantak pi!! ;P

Kalau kowang nk tau, baju kurung yg aku pakai ni umur dia dah 17 tahun tau! Mak aku jahit masa aku form 5. Penah gak aku pakai baju kurung time aku form 3 punye dulu dtg keje. ha..amik kau! bhg badan ok lagi. Tp tang pinggang kain tu agak semput jugak la. Kene tetas balik. hahaha...


(x reti nk tulis ending camne ;P)





22.2.11

::SEDAPNYA BERAK!::

14 PENGOMEN
apesal nk google 'sedapnya berak'?
x paham aku! wakakakakaka..
sembelit ke kau? x penah rasa nikmat berak ye?
kahhhhhhhhhhhh



dia carik gambar ni kot ;P







::SABTU YG GIGIH::

12 PENGOMEN
PEPAGI buta lg aku dh bangun start masak. Laki aku keje, Along lak g tuisyen kt sekolah. Bebudak tu b'fast ngan belen kuih beli kt psr mlm (jumaat) + biskut ABC je. Aku masak nasik ayam sbb xde idea nk masak apa. Senang je. Sib bek sume bahan2 ada kt umah. Malas nk turun g kedai. Aku kene siap awal sbb tghari tu ada job mekap kt PJ Hilton. Nak ngemas umah lg, nak basuh jamban lg..isk..memacam lg le. Sib bek sempat rehat kejap sebelom bersiap nk keluar tu.

Boleh pulak masa tu api lak takde. Tp kejap jelah. Si Ema lak boring duk kt umah dia, lepak dlm bilik tgk aku bersiap. Ha, kau adap le smp lobam. Abis aku salin coli & spender pon diadapnya. haha.. aku soh dia jenguk2 skali anak2 aku sbb time aku keluar tu laki aku blom blk dari keje lg. Along dah selamat smp umah.


ayam sempoi tp sedap nk mampos
rebus separoh masak dlm sup + perap ngan kicap manis,
jintan manis, lada sulah, garlic, halia,
serbuk lada hitam + goreng kejap = SIAP!


sup


cili hidup kt umah aku dh abis, aku wat ngan cili api siam tu je.
mampos pedas smp terjungkit jubo!
cili api + garlic + sos cili + air skit + cuka skit


ni aku punye!!

nasik tu sape yg dah lupa camne aku buat, meh aku criter lg sekali.
kang sibok nk tanye resipi bagai ;P

masak nasik cam biasa tp guna air sup + halia hiris + 2 sudu besar buttercup + serbuk kunyit skit (senang giler kan?)


gigih!
dowang ni sebenarnya repeat clients.
job kt klang + penang aritu.
kali ni adik lelaki pengantin haritu lak yg kawen,
tp dowang pon nk cantek2 jugak.
^-^


sweet nani =)



mother to be ^-^
congrates nana..






kluar dari lobi, kami bertembung lak ngan Ian Sham.
dia pon makeup artiste jugak..


(curik dari pic google)

dari Hilton tu trus zoom g Jln Kenanga.
sib bek la ngam2 smp tu tokei dah nk tutup kedai.
AJ ada benda nk beli kt sana.
punyela kejung, smp terkopak wedges aku!
haha..

Dari sana kami ke Jalan TAR pulak.
AJ nak amik baju nikah + tanjak utk dia kawen sok.
pak handam diva nk kawen kan..tanjak pon direka khas hokey.
malatops uolls! ^-^


(google punye gambar)

Pehtu smp kt Rawang, gi amik along + mak pulak.
mak datin tu nk g Nagoya. nak carik kain lapik cadar katanya.
dekat je pon, kt area umah aku tu je.
tp dah alang2 kan? trus kami ke Bandar Rawang.
Sopin lite2 gitew ;)







21.2.11

::AUTA SI ADEK::

22 PENGOMEN
serupa dowang kan?
yg baju biru tu anak jiran aku, Tinie.
kalau aku ckp dowang ni adik bradik musti org caye ;P

1

Adek : (dtg sambil meleser2, kiss2 bagai) mama ni cantek laaa..cantek sangat! Adek sayang sgt kt mama. mama ni cantekkkkkkk!

Mama : kau ni nk apa sebenarnya ni Dek?

Adek : (berbisik) Adek nk susu..

Mama : Cisssssssss!


2

Masa aku dlm wad dia tepon:

Mama : Adek rindu kt mama x?

Adek : Rinduuuuuuuuu! Adek rindu sbb mama ni cantek sangat. Adek suke tengok mama cantek..

Mama : hhrrrmmmm...

Adek : Mamaaaaaaaa...balik nnt mama belikan Adek tolo ye.

Mama : Adek puji mama sbb nk telur je?? ish..


3

Adek : Mama, nnt mama masakkan jambu yg mcm Cik Ema buatkan tu ye..

Mama : Masak jambu? Masak camne? mama x penah pulak dengar org masak jambu.

Adek : Ada la ma..td Cik Ema masak jambu!

Mama : BB, Cik Ema ada masak jambu ke tadi?

BB : Bukan masak la mama. Cik Ema potong buah jambu tu pastu tabur ngan asam.

Mama : wakakakakaka..Adek ingat Cik Ema kau masak jambu tu. adoi...Adek..Adek..


4

(time aku adap tenet kt umah)

Adek : mama lama lagi ke nk buat keje? (walhal aku tgh layan FB)

Mama : lambat lg la..mama baru je nk wat keje ni

(5 minit pastu)

Adek : mama ni apesal lama sangat buat keje?! - marah

Mama : la...nape pulak? baru kejap mama dpt buat ni

Adek : dah la tu ma. gi le tengok tiwi (tv)

Mama : yelah...kenapa x kasi mama buat keje?

Adek : Adek nk main game for girl la!

Mama : adoii...x kasi can langsung!


5

Along : Adekkkkkk! jgn le usik barang along...

Adek : WHAT EVER!!!

Mama : Adek, lps minum susu..letak botol dlm sinki. jgn tinggal gitu je..

Adek : WHAT EVER!!

Along : Adek ni asyik whatever, whatever! Tau ke whatever tu apa?

Adek : APA APA JELAH!

(siap wat kepala lenggok2 cam gedik tu) haha...


6

(baru smp umah dari opis)

Adek : Mama dah tepon Justin Bibier?

Mama : ha? nak kene tepon dia ke?

Adek : yelah..mama ckp la ngan dia adek nk naik kete dengan dia sekali.

Mama : (ni musti kes ms dia tgk Oprah haritu ni. ms tu Justin ada jemput 2 budak pompuan naik kete skali ngan dia, pastu bawak g tgk dia buat show)
ooooo..Adek nak naik kete ngan dia ke?

Adek : a'ah la. nnt mama teponkan dia ye.

Mama : dia jauh la dek..

Adek : jauh? dia kan kat bumi kita ni jugak kan ma?

Mama : adoii...mmg le kt bumi kita, tp jauhhhhhhh

Adek : ala...nanti mama teponkan jugak dia ye?

mama : ha, yelah..yelah. kalau dapat nnt mama call dia.. (ish, camno ni) ;P

kowang jgn x tau. adek ni fanatic sgt ngan JB. tetiap mlm sebelom tido kene kasi dia dgr 2/3 kali lagu Baby tu baru dia boleh lelap. hohoho...




byk lg auta anak2 aku ni. memacam. tau jelah kan, bebudak.
kengkadang tu nk marah pon x jadi sbb rasa cam kiut lak ;P






18.2.11

::ADEK BERSAHUR::

25 PENGOMEN
TULER kau dek! Time org makan, kau tido. Kaman lak x kasi kejutkan dia, sian tengok ;P Ha..bila terjaga kul 3 lebih, kebulur! "mama...nak mee". ayoyo...x pasal2 mama kene bangun masakkan kau megi goreng. Ala-ala bersahur konsepnya! isk..


kul 3pg ye kengkawan!


sanggup tunggu aku msk kt dapor


dlm proses


makan la kau Dek!


mkn ngan penoh perasaan lak tu,
siap layan kartun lg.
oiii Dek, ni bukan ptg..pagi buta ni wei..


ish ish ish


hepi pewot dah kenyang.
lps makan, minum susu pulak..
dah pujuk2, baru nk dia tido blk.


Ya Allah!!!
laki sape ni wei? daifnya..
org len mlm jumaat tido atas tilam hempuk..
sedey sungguh gayanya,
mcm kene halau dek bini ;P





17.2.11

::KONSEP BERSAMAMU::

25 PENGOMEN
KAT umah aku tu dlm byk2 lauk, telo mata adalah lauk yg paling nikmat! Mcm cuti Maulidur Rasul haritu aku masak ikan grg, kobis grg pedas + telor mata masak kicap. 6 bijik licin sekelip mata uolls! ha..rasakan kau. Mlm tu kene grg telo lain lak masokkan dlm belen kuah kicap tu. Tp yelah kan..x leh la pulak hari2 telor. Naik lak kolestrol bebudak tu. Maknya toksah criter la. Dah x terkawal! haha..



ni gmbr ntah bila aku lupa..
lama dok terperam dlm pc aku.
blk keje tu aku ketandusan idea,
bapak dowang gorengkan je telor mata.
abis criter.
memasing kene mkn sendiri.
kalau aku, senang suapkan je.
kejap je abis nasik. tak bersepah2.
bapak e rajin..bior dia layan bebudak tu!


mkn nasik ngan telo + kicap manis je..
konsep BERSAMAMU gitu!






::MIHUN SUP vs MEGI::

14 PENGOMEN
mlm td aku masak mihun sup daging..
dah xde idea nk masak apa.
takkan le hari2 nk mkn kt luar. kopak makcik!
bukannye ada 2/3 kepala je..ni 6 kepala uolls!
-pitams-


sup daging campak2 konsepnya..
laki aku rebuskan daging, kendian tu aku campak je bahan2 lain.
selasai!


Angah menyedok kuah..


cisssssss!
patot la bukan men lagi kusyuk dia menyedok.
rupanya nk pilih daging je ;P



masak mihun sup, tp aku mkn megi + budu.
APAKAH???!!! kah kah kah






klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei