28.7.11

::UMAH vs SPITAL::

7 PENGOMEN
BB + Angah + Adek + Aku sume pakat berdemam. Si Kaman pon dh nampak ada unsur2 nk demam jugak tu. Tp larat lg g keje. Buat masa skang ni Along je yg terselamat. Elok gak tu sbb skang ni ada trial UPSR. Ptg smalam Adek pulak demam skali kluar c.pox. Tp aku rasa dia x teruk sgt mcm BB & Angah. Adalah dlm 6/7 ketol je kt muka & badan dia. Angah teruk, aku dah dpt agak dah musti dia sakit teruk sbb dia mmg lembik skit. Skang ni aku pon demam skali ngan sakit badan & pewot (pakej). Jgn timbul apam polkadot (bak kata akak) kt aku udah. Haiyooo...scary! Tp elok gak bebudak ni kene skang. Buatnya kene time raya, mmg naya la wei. ish...

27.7.11

::BELASAH RAMAI2!::

15 PENGOMEN

Aku order sambal kentang ni kengkononnya nk buat mkn2 time sahur nnt. Tup2, bukak je trus kene serbu. Licin! ada tinggal sebekas je lagi kt umah tu. Sedap i tell u!! kentang + bilis + kacang sume rangup. Sambal ni bleh tahan smp 3 bln tau. Rasa dia pedas2 manis. Mmg sedap terangkat jubo uolls!! Sesapa yg tingin, bleh order ngan Kak Norrah.
Inbox je dia kat FB (Norrah Mahadi)



Aku sebenornya baru je smp kt opis. Separuh hari aku & Angah berkampong kt Klinik $1 Rawang. Merasa lah suasana black out kt sana td. hohoho. Harini si Angah lak kene chicken pox! BB dah kering, jangkit kt dia pulak. Dah le skang ni kt skolah tu tgh ada ujian. Terpaksa la amik MC. Kene buat mcm dia demam dulu tu le. Amik semula exam kt bilik guru. Nak buat camne kan? Ni pon doc kasi MC kat dia seminggu. 8.8.11 baru start sekolah blk. Adoi la anak2, burok la muka kowang ada kesan bintat2 raya ni nnt ;P



26.7.11

::KENDURI INSTANT::

8 PENGOMEN
SABTU haritu sib bek la aku bgn pg kul 6 trus buat keje umah. Along gi skolah, ada tuisyen. Pepagi buta tu le aku start menyental jamban & bilik air. Basuh langsir, kain lap kaki, kain burok..eh, memacam la. Mengemop bagai. Kul 10 pagi aku dah siap masak skali. Ala, simple2 je. Grg ayam & telor je. Kiranya bebudak tu mkn sarapan skali ngan lunch le konon. Dh settle sume, aku dpt call dari si AJ. Merengek2 nk mintak aku temankan dia ngan mak g kenduri kawen kt Wangsa Maju. Fine! sib bek la sumenya dah settle. Dh nk pegi baru terhegeh2 nk ajak aku. Cisss!

Ni sume sbb bini dia takde. Temankan biras aku kt umah. Dia baru kuar wad kene demam denggi. Adik ipar aku lak keje. Dia risau tingglkan bini dia terkonteng2 kt umah ngan anak2 yg tgh melasak. Makanya, membujang le si AJ 2 haritu. Bila membujang baru le nk heret aku kehulu-kehilir. kannnnnn..merasa sgt! ;P

Tinggal le bebudak tu ngan laki aku. Si Kaman x keje mgg sudah. Ha, duk le ngan anak2 jap. Kami x g lama sbb Datin Biah tak bape nk sihat sgt...


gigih pengantin skang ni kan? gift bag pon siap tempah bagai.
($____$) sib bek la zaman aku dulu xde benda2 gini.
main campak telur je sorang sebiji. amik kau!!


pelaminnya. agak selesa bila dia buat susun atur gini.
umah pengantin ni betol2 kt depan JJ Wangsa Maju.


bapak ayam boroi
(pose ni bleh diet ;) )


datin biah yg bling2 tangannya... ^_____^
murah rezeki Ayoi. Mekaseh buat mak gumbira ye lalink.


tu le pengantin pompuannya.
dia ni sebenornya sedara aku, tp dah bau2 bacang le.
x brape nk kenal sgt. tp masa AJ kawen haritu dia ada dtg.


berarak kau dpn JJ! ngeeeeeee....




::GOOD LUCK ALONG::

11 PENGOMEN

Harini Along trial UPSR. Dia relax je, tp aku yg gabra. huhuhu..

Mama doakan semoga Along & kawan2 dpt menjalani trial UPSR ni dengan baik & Semoga semuanya berjalan dgn lancar. Good luck Along!!!!

22.7.11

::MEMBELI SAMBIL BERAMAL::

0 PENGOMEN

MEMBELI SAMBIL BERAMAL DI BLOG KEDAI AI

::KARNIVAL SUKAN PENTHOUSE TTT::

3 PENGOMEN
Kennnnnn..dah nk seminggu baru nk riakkan criter ni ;P Ahad haritu blok aku & blok sebelah ada anjurkan hari sukan. Tp aku x join sgt. Aku g jenguk pagi tu je. Sbb nk bersiap2 tahlil kt umah mak pulak. Abg Kaman jelah yg dari subuh dah bertungkus lumus. Dia ada open table utk side bisnes dia. (jgn memain oooo, wonderpet aku skang ni pon dh pandai wat business2. heh) Dia ada join group Perintis jual susu kambing & produk Biomanis . Gitew...


tu bukan aku ye, tu along.
kang ada org konpius ingat aku lakibini beramas mesra bawah khemah ;P


Ayah pengasuh adek tekun dgr penjelasan dari kwn abg kaman psl produk biomanis.. x mo beli ke ayah? hehe..


echa melayan si Adek


bersukan bwh panas *_____*"
mcm2 ado. bomba & nurse dair klinik rawang pon dtg.
boleh buat ujian kesihatan free.
siap boleh buat pap smear bagai. tp idak le kau kene kangkang bwh khemah tu.
dowang buat kt bilik meeting bwh umah aku.


kaman tgh menggigih


ema minum susu kambing. sib bek lps tu dia x mengembek.
aku x bleh telan langsung. ntah nape, kepala kambing aku makan. Tp susu dia mmg aku x bleh telan langsung. uwekkkkkkkk!


Adek bermanja-manjaan ngan si echa (anak ema)


umah terbakar panggil bomba..lalalalalala






Kaman + CEO perintis + kuncu2nya


me + my lovely anak angkat, Haziq
sian dia berpanas...

"anak sapa la yg kau angkut tu intan?"
"td aku gi buat pap smear, tup2 terkluar budak ni kak oiii"
"kene rogol ngan pap smear. muahahaha"
-lawak bodoh dari aku


smp ke malam. dowang ada buat wayang pacak. criter omputih + hantu kak limah blk umah. meriah gak..ramai org berlonggok kt padang tu. anak2 aku ajak turun, tp aku x larat. huhuhu..




21.7.11

::UMAH NO. 2::

14 PENGOMEN
Sejak aku kene drive sendiri ni makin awal lak aku smp kt opis. Sbbnya aku kluar skali ngan anak2 g skolah (6:25pg). Senang x yah tempuh jem. Jem skit jelah kt area psr borong-warta lama tu. Pastu clear blk. Mcm harini kul 6:55 aku dah smp kt area opis ni. x menyinggah beli bekpes sbb kt opis dah memacam ada, mcm kat umah lak. hehe.. Tghari jelah turun jap beli nasik. Kadang tu malas gak nk turun. Pulun jelah megi =)



ni bekpes aku kelmarin. panaskan nasik grg yg datin biah kasi.
sodap uolls!


ni le pantry kt opis aku.
selesa sangat!


tukang buat kopi coffee maker
ada white coffee + cappuccino,
semuanya dihujung jari anda! ;)


microwave + sandwich maker yg aku angkut dari umah.


peti ais & mesin air


(e'eh, tersesat lak gmbr tuan belog goblok!
saje nk ngetes tgk apa rupa aku yg berkulit itam manes ni pakai tudung & baju ijo ;P)


Thn ni dah nk masok 11thn aku keje kt sni. Selesa sesangat. W/pon kengkadang tension psl keje, tp benda tu biasa la kan. Bos lak dah paham keadaan aku camne. Jd, byk le pelepasan yg aku dpt lagi2 utk g klinik & spital. Kebajikan pon terjaga. Harap2 bior le smp putus nyawa aku kt sni =)




::POTONG KUEHNYA::

11 PENGOMEN


Malam td buat gak potong2 kek. Tp bukan kek SR yg si Adek demandkan tu. Kek Kings ni Ayah & Ema (pengasuh a.k.a jiran sebelah umah) aku yg sponsor. Yg x tahan tu dowang siap gorengkan mihun bagai. Alololooo...yelah, ni kan bestday 'anak' dowang gak
;) Adek dpt hadiah 2 psg baju. Cantik2, boleh buat baju raya. Lupa lak aku nk snap sbb dpt tu trus simpan dlm lemari. hehe..



sempat gak la aku kukus puding telor caramel tu. sib bek la ada telur kt umah. pehtu aku belikan eskem & grgkan ayam drummet utk bebudak. ala, bukannya ada org len pon. anak2 si ema & lakibini jiran dpn umah aku tu je..si ema nk jugak menyambut sebeday si Adek. xpe, layankan jelah..


ijam (anak ema) + along
dowang ni dh mcm adik bradik, dari kecik membesar sekali..


echa (anak ema), Adek, CT (sepupu echa) , BB
Si Angah bz buat homework kt sebelah nun ;P


ema pulun eskem dulu..


bapak budak yg pulun ratah ayam!


cute kek yg ayah + ema belikan Adek.
tp boleh lak dowang silap kira umur. dowang ingat dah masuk 5thn.
hehehe, Adek baru 4thn le! isk..


Haziq pon ada. eeeeeee, gerammm!!
gmbr makpak dia lupa nk amik. sibok sgt borak, smp tgh mlm! ;)


budak hepi dpt potong kek lg ^___^


epi bestday 2 u, epi bestday 2 u..


fuhhhhhhhhh


potong kuehnya, potong kuehnya..(versi indon ;P)


BB pon nk tompang potong gak... ;)



~Mekaseh pada semua yg wish & doakan Adek ye. Cayangggggggg kowang!~




20.7.11

::EPI 4th BESTDAY ADEK::

20 PENGOMEN
20.07.2007


Cantekkan tarikh lahir Adek? ^____^ Dia lah satu2nya anak yg paling senang aku branakkan. Yang lain rasa mcm nk terputus nyawa! Agaknya Tuhan nk kasi aku merasa mcmana rasanya 'branak mudah'. Yelah, ni le anak aku yg bongsu. Dah xde yg lain. Aku kan dh x boleh nk branak lagi. huhuhu...


Ptg ms hari nk branakkan dia dulu aku drive kete sendiri g amik si kaman kt tmpt keje dia kt Bt Caves nu. Sebelom tu aku siap singgah kedai beli air kotak milo bebanyak + roti. Takut kebulur lak time nk meneran tu nnt. ngeeeeee. Pastu relax2 dulu kt spital. Beramas mesra ngan kwn2 kt wad, borak2, gelak2...pastu dlm kul 3pg aku rasa mcm sakit kuat ngan tangan gigil2. Aku turun katil g ckp ngan nurse, dia cek jln kata dah 7cm. Bleh msk labour room. Sempat gak la aku call laki aku sbb biasanya mmg dia akan teman aku branak. Aku ingatkan dlm 3 jam lg aku branak la. Skali...dari atas kusi roda tu aku dah rasa kepala si Adek mcm nk tersembul kluar. Gamat jap bilik bersalin tu sbb aku x stanby apa2 pon lagi. Berak pon x. Aku pon x prasan bila masa dowang tukarkan baju. Tau2 aku dah kangkang atas katil tu meneran! Kejap je, kul 3:13pg, terkluar le si Ainnur Elysha. hehehe...13 minit je amik ms dari dlm wad - bilik bersalin - branak
^_____^ Alhamdullilah. X sempat laki aku nk temankan. Masa dia smp tu aku dah kluar nk msk wad blk. Misi2 dlm wad pon sume terkejut sbb aku dah selamat branak. x smp sejam dah blk ke katil. heh heh...


ini le budak yg senang diberanakkan & senang dijaga itu



Kelmarin dia dah siap warning aku. Katanya nk potong kek lagi. Aritu potong skali ngan si Aiman + Fawza. Ni dia nk potong kek sorang2. Pastu siap mintak 'kek besar' (secret recipe). Yang Ado nak oiiiiiiiiiii... Bila aku bincang2 ngan kaman smalam, dari aku beli kek rege nk cicah $100 tu, baik aku beli benda yg boleh nampak. Dh le kek tu dia mkn sesudu dua je. (yg over, mak dia la kan..) Last2, on the way blk umah dari dating2 ngan kaman smalam tu trus kami singgah kedai beskal. Dia mmg dh lama idam beskal org besar. Takmo yg roda 3 tu. Ye tak ye lak mak kau ni Dek. Kau tu bukannya budak 2thn. Dah 4thn, badan lak besau dari kakak2. Isk. Akhirnya, belikan la dia beskal tu. Rege RM190, punye la aku pujuk rayu smp melutut2 (tipu) last2 apek tu kasi diskaun RM160. Ha, trus amik masok dlm Cik Kia! hehe...Bukan men sronok bukan kepalang dia dpt beskal tu. Dipelok2, dicium2nya beskal dia..hohoho..

agak2 kowang, sape yg merajuk smp masok dlm selimut tu?
BB!!
dia x bleh terima bila aku ckp soh dia kongsi naik dgn adek.
sebabnya, beskal tu kaler pink! dia nk ijau (Ben10). Adoi la anak. Nk memujuk punye psl, aku janji akan beli beskal ala2 boboy utk dia bila ada $ lebih nnt.
"bila?"
"lagi sebulan" "sebulan tu lama mana?" "errr....smp mama ada $" ;P


budak yg hepi giler2 dpt beskal


beskal ni mahal skit rege dia sbb guna rim moto.
(mahal la bg aku yg sengkek ni ;P)
tahan lama, kata apek tu..


ini le keje dia smalam, kejap2 dia pelok, kejap2 dia cium. dari dpn nk kencing kt dapor pon nan sejengkal tu dikayuhnya beskal. tido pon angkut bwk msk bilik. pastu kang dtg kt aku meleser2 cium2 aku
"time kacih mama, belikan adek beskal cantek. cantek mcm mama jugak"
- aku cantik mcm beskal. harap maklum. sekian, terima kasih.


klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei