26.8.11

::SELAMAT HARI RAYE::

14 PENGOMEN




Insyaallah pagi Ahad nnt kami bertolak ke Jeli, Kelantan. Sabtu tu boleh la aku buat persiapan utk blk kg dulu. Ingat nak siap blend kacang apa bagai dari rumah je. Senang nnt pg2 raya tu aku masak trus kuah kacang. Raya thn ni kene berdikari lah gamaknya, mek dah takde =(

Semoga perjalanan kita semua selamat pergi & balik k..


SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN




25.8.11

::BUTIK CINTA ALIAH BARU::

7 PENGOMEN



Alhamdullilah, skang
CINTA ALIAH dah ada butik baru. Hasil kegigihan AJ, maka terciptalah Cinta Aliah Wedding Gallery yg baru ni. Bravo bro! K.Ngah doakan semoga Allah sentiasa memberkati apa jua usaha kau & semoga dimurahkan lagi rezeki..

Pada kengkawan, boleh like PAGE CINTA ALIAH WEDDING GALLERY di FB ye ^____^














C 102, BLOK C, JALAN PJU 10/3D,
DAMANSARA DAMAI, 47830 PETALING JAYA.
(sebelah Maybank, atas Perodua)





::X STABIL::

9 PENGOMEN


DARI hari Isnin lg badan aku x sedap. Dah start sakit2. Smalam dah tak tertanggung. Nanges2 aku tahan sakit. Smp ke kepala berdenyut2, agaknya sbb stress sgt kot. Bukan apa, aku tau sgt x de sape yg dpt tlg redakan sakit aku ni. Dah le diharamkan mkn pain killer. Yg boleh aku hilangkan rasa sakit pon, telan drug aku tu je. Tp lama mana? ilang je kesan high tu, lg tambah sakit aku rasa. Gi klinik pon doc bleh tlg bagi MC je. Paling dasyat pon bagi aku telan paracetamol. huhuhu..


Smalam aku nekad gi klinik merayu domba ngan doktor mintakkkkkkkk sgt dia inject aku ngan pain killer. Sumpah aku x tahan sgt sakit ni smp susah aku nk jalan. Gigih jugak la aku drive kete g klinik. Sib bek klinik kt umah aku ni ada doktor. Kalau x, aku kene drive smp ke pekan Rawang nu. Abg kaman x bleh amik cuti sbb dia kan baru keje ngan bos tu. Dah le minggu dpn nk cuti panjang, mcm x elok lak. Nasib baek doktor tu simpati ngan aku. Dia bagi gak sedas injection tu. Tp dia dh warning tak boleh amik selalu. Bila dah sakit sesgt baru bleh. Adoiii...lega jap aku smalam.



Mlm td dpt aku bwk anak2 gi makan Pizza Hut. Dah lama Along ngidam nk mkn. Berbuka ala kadar kt umah, dah nk dekat kul 10 baru g mkn kt sana. Alhamdullilah, ada rezeki utk bebudak ni. Mlm td adik aku si Iena siap bagi baju yg dia belikan utk anak2 aku. Ngan duit pon dia bagi. Alahai, so sweet. Mekaseh ye Na, sayangggggggg kt kau! Tp dengki tol aku. Nyampah! Harini dia dh blk Melaka. Huwaaaaaaaaaaaaaa...bestnya lahai. Makkkkk -_____-"


K, lah. Aku boleh taip ni pon sebenornya tgh high ni. Mlm td sakit aku dtg balik smp x lena tido aku. Pg ni dah tak tahan, aku telan drug aku 2 bijik skali!! Skang ni lupa jap la aku kt sakit ni. Tp tgk la tghari kang, mcm nk putus nyawa aku rasa.
Bubye kawan2...ai lebiu alls! muahhhhhhhhhhhh



23.8.11

::RECYCLE::

14 PENGOMEN


Settle sudah bebudak punye persiapan. Raya aku thn ni bertemakan RECYCLE. heh heh. Baju pagi raya aku, sarung kaftan yg ms AJ kawen tu je. Rezeki aku, Iena ada bagi baju kurung moden selai. Cantek lak tu. Boleh la aku pakai ms jalan2 raya kt kg tu nnt. Kaman lak guna blk baju melayu dia 3 thn sudah. Kaler maroon, idak le lari sgt konsep kaler pink anak branak kan? ;P

Utk bebudak tu pulak, Aku dh belikan along baju kurung pink utk pagi raya. Angah, BB + Adek pakai baju dress jubah yg dowang pakai ms kawen AJ tu jugak. Lg selai baju kurung biasa, pakai yg masa AJ nikah. Aku belikan sorang selai je baju jalan, Kikilala punye. Bior tahan lama. Biasanya anak2 aku mmg pakai ikut 'turn'. Smp skang pon Adek boleh pakai baju2 Along dulu tau..ni le kelebihan kalau anak2 sume pompuan. Takde pembaziran gitu. Jeans aku x yah belikan utk bebudak tu sbb guna pakai blk apa yg ada. BB pakai Angah punye, Adek pakai BB punye, Angah lak pakai yg dia punye thn lepas..sama gak ngan Along.


Sandle pon aku x yah beli. Punggah punye punggah tmpt kasut tu, sume dpt sandle memasing. Along mmg byk kasut tumit dia. Kaki dh ngalahkan kaki aku. Kami mmg berkongsi kasut! Yg paling best, raya tahun ni Adek pakai sandle Angah dulu kala punye. Tp still nampak mcm baru tau. Brand Kikilala jugak ^_____^ . Hari Ahad haritu aku angkut Along g beli baju2 jalan kt Hari Hari. Mmg sume size dia. Yelah, dia kan tinggi. skang ni dia kene pakai baju ala2 'wanita' la. Takpe, ada baju yg aku boleh kongsi ngan dia jugak. hehe, save bajet mak ;)
OK, selesai!!


Tinggal nk wat persiapan blk kelate je ni. Nk beli nasik impit segera & bahan2 nk masak kuah kacang. Pastu nk belikan Abah baju. Biasanya aku mmg belikan abah + mek persalinan. Tp skang mek dah takde =( oh ye, aku ada belikan biskut2 raya utk bwk blk kg.


Hrrrmm...masih x boleh nk bayangkan beraya tanpa mek. Mcmana la nnt kan? Sian gak kt AJ, x merasa la dia beraya ngan mak mentua. huhuhu...




22.8.11

::NASIK HAYAM XPRESS::

10 PENGOMEN


SABTU haritu aku terpaksa tolak 3 group nk berbuka skali gus. Sebabnya, aku terpaksa jaga bebudak. Abg Kaman g tlg AJ setup + angkut brg2 kt butik baru. Mak aku lak dah blk Melaka. huhuhu..

Memula tu xde idea nk masak apa. Bila dh ptg tu baru tingat bos abg kaman ada bg ayam sekor. Apa lg, amik kluar dari esbok rendam dlm air. Pastu tung tang tung tang kt dapor. Sempat lg gas aku abis uolls! Sib bek abis time siang ni. Buatnya abis time nk msk sahur? yg ado! ;P Kali ni aku msk ala2 xpress punye. Sebelom ni aku kasi resipi sempoi punye kan? kali ni lg sempoi giler..meh aku criter camne nk masak smbl campak2 nasik hayam ni. Yg penting rasa tetap marvelous!! laki & anak2 aku sume dok puji2 ye puan2, tuan2 sekalian. W/hal, sempoi je masak. hehe..




tanak nasik mcm biasa tp campakkan kiub pati ayam (sos ayam aku abis) + 2 sudu beso buttercup + 4 keping hirisan halia + garam skit + serbuk kunyit skit

kalau nasik ni tak bape masak, time 'keep warm' tu coverkan penutup tu ngan plastik. tunggu kejap, pastu musti nasik kowang ok.


ayam lak aku trus buat 'ayam masak kicap berempah'. biarkan kuah dia lebih skit. senang kan??

(halia tumbuk + bwg putih + bwg beso + lada hitam + lada sulah + jintan manis)


cili idop + cili api + bwg putih seulas + sos cili + garam skit + cuka = blend


sup campak ~ bwg + halia + tulang2 ayam + carrot + pati ayam = siap!


dah, makan la kowang smp lobam!



::MENGIGIH::

2 PENGOMEN


HARINI masuk opis lewat. Pepagi gi hntr BB gi skolah. Pastu gi SK Tun Teja lak utk sahkan pendaftaran si BB. Dari skolah trus g Pekan Rawang. Tunggu kt dpn bank. Nak uruskan pembayaran installment loan umah aku. Nk tolak akaun KWSP aku lak. Sebelum ni guna laki aku punye. Dah licin, turn aku pulak la. Sebelom ni aku dh buat pengeluaran utk kurangkan baki. Skang ni ada la tinggal dlm 5k je lagi. KALAU le aku berduit, mau skang jugak aku settlekan umah tu. Sbb kalau buat full settlement dowang akan kasi kurang lg dari amount tu. Tp, apakan daya..terpaksa jugak la byr bulan2. huhuhu..

Dah siap kt bank, aku ke KWSP lak amik borang. Lps tu baru masuk opis. Ni pon x settle lagi. Lps raya ni nk uruskan skolah Angah lak. Nk tukar dari SK Bkt Rawang Jaya ke Tun Teja. Pastu nk submit borang daftar tadika Adek. Sume tu aku ingat buat lps raya la nnt..


ASTEROK astro aku mcm SIAL!! Dh seminggu tunggu baru Sabtu haritu dowang dtg umah tukar kad, decorder & piring. Tukar jadi Beyond. Tp aku pilih yg takde HD le. Janjinya dlm 3/4 jam lps tu baru ada siaran. Tp kowang caye tak? Smp ke pagi td pon bolm dpt2 lagi siaran. Dah jenuh aku laki bini call asterok tu. Berpuloh2 kali!! rupa2nya smalam baru dowang buat activation tu. Makanya aku kene tunggu lagi 24jam. Adoii, aku kesiankan kt babudak tu. Punye la xcited tgk org2 astro dtg smp lompat2. Last2 tak boleh gak tgk tv. Dah 2 minggu rosak! kalau ptg ni takde siaran jugak, tak tau le aku nk wat apa lagi. GERAM sungguh la!!!! eeeeeeeeeeeee!





19.8.11

::NGAK ADA MOOD::

8 PENGOMEN


HAIHHHHH (belom apa2 lg dh mengeluh). Sius la wei, mmg aku xde mood lgsg nk raya ni. Persiapan utk raya ni apa pon x buat lg. Biskut raya je dah order utk bwk blk Kelate. Baju raya bebudak pon non ado. Hrrrmmmmmmmmmm...tp, kalau ada rezeki bos kasi $ raya ke...bonus ke..bleh la nnt aku belikan baju bebudak ni ala kadar. Pastu belikan sandle je. x yah kasut2 bagai. Tak berpakai pon nnt. Baju utk pg raya dag ada. Pakai je baju masa AJ kawen haritu. Jimat pon jimat ;)

Skang ni rasa mcm cepat lak nk abis pose kan? lg seminggu je lagi. Berbuka smalam masak sempoi aje. Goreng ikan kembong + lemak cili api Telo. Sahur pg td lak, ikan grg + sup sayur. Sib bek la aku dpt laki yg ringan tulang. Sbb bila ptg aku blk keje tu aku dh xde kudrat. Bukan sbb aku pose (aku peod lg), tp kt opis ni membizi giler vavi. Xde time nk rest lgsg. Nk duduk pon payah. Ngan badan aku yg x bape nk sihat ni, mmg pancit le bila smp kt umah. Aku uruskan makanan utk buka pose je. Keje2 umah yg lain, Abg Kaman + Along yg tlg uruskan. huhuhu...


Haih bos, cepat2 le kasi $ raya...kot2 la baru bleh mood raya tu mari
;)


17.8.11

::BERIFTAR DENGAN CINTA's TEAM::

5 PENGOMEN


16.8.11 (siap stated date tu), AJ buat jamuan berbuka pose ngan budak2 Cinta Aliah. AJ blanje mkn kt Island BBQ Stimbot, Subang. Aku mmg minat le BBQ2 ni =) Makanya, aku makan smalam adalah secara gelojoh ngalahkan org puasa. heh heh. Tp yg sebenornya smalam x cukup korum. Tam & Ajeet x dpt join. Kalau x, lagi meriah la gamaknya restoren tu smalam. Sib bek tiokey kedai tu 'campak' kami kt luar. Open air katanya. Kalau kt dlm tu mau terbalik meja! hehe..


laki bini berposing dulu ngan uniform ;)


cayunk buchuk!
anak2 kami lantunkan kt umah mak kejap..


sni le tmpt tu. kalau nk tau details, kt google ada.


layla (photoG) tgh men masak2


sronok benor nampak gayanya si tokey ni..isk


pulun bang...pulun!




sesi main masak2 ;)


muka dah kekenyangan




eh, silap bini! ;P


ha, ni baru betol


3 dara pungutan


sambil makan, sambil kapal terbang melintas atas kepala. kau mampu?


bujang senang ;)


couple2 Cinta Aliah ^____^






kami ^____^


mekaseh AJ!!




::WORDLESS WEDNESDAY KATANYA::

8 PENGOMEN







16.8.11

::BUKA POSE KT UMAH MAK::

5 PENGOMEN


AMIK kau! 3 hari berderet2 berbuka kt luar. Save bajet aku. heh heh. Ahad tu pulak bukak pose kt umah mak (rawang). Mak suh aku masak puding telur je. Aku masak 2 loyang bwk ke sana. Sume ada kecuali A.Long (dia dh berbuka pose ngan mak mlm sebelom tu) & Ayoi (ayoi dtg mlm ni kot).
Sebenornya, sabtu ni mak dah nk blk Melaka. sob sob sob -____-" dia nk buat persiapan kt sana. Tambah lak jenjiran tetangga dah asyik call tanye bila nk blk sana, harus la dia pon berkobar2. Mak angkut skali anak si Iena, Fawza. Mmg tahun ni Iena & Ayoi beraya kt Melaka. Aku, Abg Long + AJ blk beraya kt umah mentua. Gitu...



lepak2 dulu tunggu time berbuka


Cik CT tgh gigih goreng ayam pandan


ayam pandan cik CT yg terbaek!!
sedap melampau. pandai hang masak temah..


rendang ayam tua mak...terbaek jugak :)


kerabu sotong terangkat - Cik CT jugak yg masak


salad telor meleleh mak ;)


buffet style


mangsa bunga api pertama di rawang tersenyum manis :)




Mlm ni tompangkan bebudak kt umah mak jap sbb aku laki bini join berbuka pose ngan Cinta's Team ^_____^




::BERBUKA DGN ANAK2 YATIM::

7 PENGOMEN

SABTU tu bos abg kaman ajak berbuka puasa kt umah dia. Mlm tu dia buat jamuan berbuka puasa ngan anak2 yatim. Adalah dlm 80 org. Alhamdullilah, murah rezeki dia.. CT & Sam pon ada sekali. Ha, ni pon aku nk ulang bgtau. Aku & adik aku, Sam keje seopis. CT & Abg Kaman lak berkongsi bos yg sama (ni bos baru laki aku ye. baru nk msk 3 bln keje ngan dia. dulu bwk lori ikan, skang ni bawak org) heh heh... ^______^


anak2 aku yg jakun tgk rumah cantek,
kehulu kehilir dowang mcm tgh buat site inspection ;)


kagum ngan swimming pool kt tepi umah
(yg baju itam tu anak bongsu bos, sebelah dia tu pulak Anis, anak si Sam)


kaman tgh gigih tlg setup apa yg patut


cik CT, org kuat bini bos ;)


makanan campur, ada catering + masak sendiri.



ni le bilik rehat utk laki aku yg bos sediakan kt umah tu.
tp dia blom penah rehat lg kt dlm tu. segan.
dia tompang solat je..


huiii....siap ada katil & jamban bagai..


peace along!


Sam + CT






klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei