29.2.12

::ALAHAI BUAH.....::

19 PENGOMEN

Check up smalam dpt tau condition buah dada, eh...buah pinggang aku dah kat tahap 3. Bak kata omputih 3rd stage. Kolesterol lak langsung takde bacaan! terlampau tinggi katanya. camno ni? haihhh...
Kalau dh ada penderma & ada duit banyakkkkkkkk, skang ni masa yg sesuai utk buat transplant. TAPI, kat spital swasta la. Kalau pesakit spital gomen mcm aku ni mmg kene tunggu. Silap haribulan tak sempat pon nk dpt merasa buah baru. Pastu kene gak tunggu time nk wat dialisis. Rasa mcm nk buat dono jelah. Boleh tak? Nape la aku dpt penyakit 'org kaya' ni? Kalau dah smp time nk buat dialisis sok mmg pitam le aku. Bukannya pitam sbb sakit. Sbb mikirkan duit. Sekali cuci RM200+ kt spital selayang tu. Kalau seminggu 3 kali? mampos! Kalau mintak tlg dgn NKF pon still kene bayar gak skit kan? ayoyo...kipala ada manyak pining lorrr...


28.2.12

::BELAJAR PINTAL RAMBUT::

2 PENGOMEN

Pestime aku masuk kelas buat rambut. Biasanya aku pintal rambut client ikut cantik je. Asalkan ada 'rupa' jadik le. Tp rupa2nya lain sebenornya tau hasil dia kalau kita buat betol2 ikot caranya. Mmg lagi nampak kemas sgt. Pastu harus le belajar tip2 utk memudahkan kerja menyanggul, memblow, meluruskan, memflow kan...eh, memacam lg le. Yg penting, siap belajar mekap bagai. Bayarnya utk belajar buat rambut je. Eh, Cik Lee ajarkan skali cara2 nk masak cekodok rangup & goreng mee tanpa rasa kapor. heh heh.... kau ado? All in one uolls!!

Kowang jgn tak tau, betapa havocnya kami kt umah Cik Lee tu. Adoiiiii...best ^_____^

lee masak mee, kami makan.
eh, ni kelas memasak ke apa ni?

separuh dari alatan mekap si Lee.
giler kentang le wei. dah le sume mahal2...hohoho
dpt gak le rembat beberapa barang. Lee sedekah. hehehehe...mak suke!!

tekun...tekun..

along jadi model aku..

eeee..kembar yg tak berbadan ;P

belajar sambil makan, makan sambil belajar

lebat sungguh rambut along kan?
rambut aku pon lebat camni le..hohoho
 
 suka kau jadi model kan? ;)
 haihh...anak sape la tu.

 menyempat aje..

 
best! byk dpt timba pelajaran dari Cik Lee  ^_____^

27.2.12

::CENDAWAN LADY GAGA::

4 PENGOMEN

 Di atas permintaan si pompuan yg ferasan dia ala2 lady gaga tu, aku tepekkan kt sni cara2 nk masak cendawan cina. Mari sama2 kita belajar memasak. Sharing is caring...hamboiiiii...

aku x letak sukatan ye sbb aku pon x ingat. ikut suka tekak kowang le nk letak byk mana k..

cendawan cina (dlm 7/8) - rendam smp kombang
kicap pekat manis
halia - hiris
garlic - ketok
cili api - ketok/hiris
kiub ayam separuh
tepung jagung - campur ngan air skit

1. Memula tu kau tumiskan  halia + garlic + cili api dgn minyak skit

2. Masukkan kicap + air skit + kiub ayam + garam skit je - biar mereneh kejap

3. Campak lak cendawan - biarkan kejap

4. Pastu kau masukkan pulak tepung jagung yg dah bancuh ngan air. kacau2 smp likat.

5. Kalau kau nk campakkan daun bawang skit pon boleh aje. bagi bau wangi..

6. Dah boleh bedal.


WARNING: (tetiba ada warning kau!) Jgn letak garam bebanyak sbb nnt masin. x sedap nk ratah cendawan tu. Cendawan tu pulak, lps kau rendam...basuh/bilas le dlm 4 kali dgn air. biar kurang skit bau2 yg agak tengit dia tu. ok?



::LAUK DI HARI MINGGU::

5 PENGOMEN
 cendawan cina masak kicap halia

 sambal sotong

sop sayur

daging goreng (takde gambar sbb turn kaman masak lambat) ;P

giler sakai sgt aku skang ni kan? nampak sgt takde benda nk hapdet. mana taknya? skang ni takde mood langsung nk amik gmbr. kowang caye tak, gmbr 3 keping yg kt atas ni sebenarnya jumlah tangkapannya (mcm nk tangkap ikan lak) adalah melebihi dari 15 keping? tp sume tahap blur melampau! yg ini je aku bleh adjust kasi nampak senonoh. haihhhh...malang sungguh nasib! -_____-"



23.2.12

::AKHIRNYA DIA PERGI JUGA::

2 PENGOMEN







CUKUP lepas 23 hari menanggung sakit, akhirnya adik Faris meninggal dunia pagi tadi. Lepas dah rasa sakit yg arwah tanggung. Hiba sangat rasa hati bila dpt tau berita ni dari blog Mazidul Akmal. Hari2
mmg aku baca & update criter arwah. Kalau x dari blog tu, dari FB Ayah arwah sendiri.

Arwah menghidap penyakit barah darah. Dpt tau lepas arwah kene sawan awal Feb haritu. Kalau nak tau perjalanan hidup arwah faris masa kt hospital, boleh baca entry update kt blog Mazidul.

Al~Fatihah utk arwah & takziah utk keluarga Abg Sham -_____-"


20.2.12

::XTVT WIKEN YG NON STOP::

5 PENGOMEN
MEMANG gambar2 dlm blog ni skang sume BLUR! camera aku dah jahanam. Tunggu aku ada duit lebih baru beli camera baru. Skang mmg rasa sangkak sgt sbb susah nk snap muka client. huhuhu...sakit jiwa aku!!



SABTU pepagi buta dah ke Kota Damansara mekapkan Yies & Nelly utk function award PB. Lps mekapkan dowang aku & along gi lepak2 & mkn teppanyaki kt 1 Utama sementara nk tunggu job mekap dinner. laki aku jadi surirumah dok jaga anak2. Tp tuler org kata kalau bukan rezeki kita, mmg bukan rezeki kita kan? Aku smp kt area umah client awal (bdr sri damansara), makanya aku brenti rehat dlm kete dulu. Tetiba dia sms say sori bebanyak sbb terpaksa cancel sbb dia tak jadi gi dinner. Dia dh terkandas kt luar, kete rosak. huhuhu...takpe la, mmg dah tersurat gitu. Nak buat camne kan? Aku pon balik le umah...

Sok pepagi dlm kul 5 tu aku bangun masak nasik & ayam goreng utk bekalan anak2 masa aku mekap model kt tmn tasik perdana. Aku antara MUA (makeup retis) yg terpilih dek Beautiful By Anna Sha (Final WBA 2011). Model aku smalam Nazeera (pelakon baru - drama terkini 'bicara hati' astro). Mekap tema Greek. Mmg kene la dgn tmpt tu smalam. Nampak class sgt! Yg paling penting, sesi HAUK MENGHAUK & LAHAR MELAHAR sesama geng MUA. heh heh...gamat tmpt tu smalam. adoyaii ;P



Along & Naimah jd tukang jaga barang2 mekap retis kt atas nu sementara kami gi shoot ;)

nazeera yg tomei ;)
memasing tgh standby nk shoot
anna sha tgh brief finalist.

dgn juri2 & wartawan berita harian
'PA' aku sempat amik gmbr dgn nazeera sebelom dia gi shooting smalam ;)
anak2 aku & abg kaman ntah brape kali round naik ketapi ni..hehe, puas bebudak tu.
sib bek sempat berkejar blk umah sbb ada majlis Dun Selangor. Adek kene perform nasyid smalam.
kiutnya kau Dek! bersemangat nyanyi ;)

Adek dpt beg dari YB ;)

15.2.12

::TAK BAPE NK SIHAT::

7 PENGOMEN
2 hari MC. Mlm kelmarin langsung x dpt tido sbb badan sakit sangat smp pitam & muntah2. Smalam sehari suntuk aku duk berkubang je atas tilam. Harini ada kurang skit. Pagi tadi sempat gi temankan mak amik duit BR1M kt Selayang. Sekejap je dah siap sbb kami smp awal. Sib bek la ada rasa kurang skit sakit dari smalam. Ni nk sambung rehat balik. Harap2 sok larat le gi keje..huhuhu....

13.2.12

::ROBOT @ PUSAT SAINS::

2 PENGOMEN
Pepagi buta smalam dah kluar umah. Lps bekpes kt kedai, trus ke Pusat Sains Negara. Kali ni nk gi tengok robot lak. Dino dah takde, dah balik umah. hehehe... kowang bayangkan le, kami family yg ke 3 smp kt sana. Lengang sungguh! Bebudak sume sronok dpt test itu, test ini secara aman. Camni le baru best nk explore!Tu pon, bila dh tengahari pengunjung x brapa ramai. Aman je rasa ^____^ . Lps dah puas explore, kami keluar gi berendam smp lobam lak. Tu pon time ngam2. Kalau dah gi sana mmg ralit..memacam benda nk cuba..

pengunjung terawal smp - semangat sungguh!

'tough cookie' ngeeeee ;)

kaman + ikan yg kt atas tu sama beso.
pelik ooo rupa ikan ni..tp cute. mcm anak katak kawen ngan ikan ;P
(taring mcm aku. kui kui kui)



angah dh melekat kt situ. dah syiok layan muzik


mcm biasa le...mak yg hover!

me & my pakwe ever after


smp berapi tangan laki aku!! kerlasssss...


anak branak naik ke bulan...'naik' le sgt ;)

the pinkish girl (bluwekkkk)


 
hamster tercomel di dunia!



sama! ekekekeke
Adek lari ketakutan bila robot tu ajak amik gambar!

 
bubye....
comelnya! (2-2) heh heh
BB takot robot beruang tu geget tangan dia. haha..

angkasawan katanya...
jadi robot lak.
tp BB betol2 nmpk segak kan? (tgh)

berendam le kowang smp lobam ;)


klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei