29.6.12

::BB the NOTI GIRL::

9 PENGOMEN
29.6.12 

HARI Rabu blk dari HUKM tu terus kami berkejar ke skolah BB amik result exam. Amboi anak noti mama ni, tak sangka..bagus sgt result dia. Ikut kata cikgu, buat masa skang ni markah paling tinggi & baik kt sekolah tu adalah setakat BAND 3. Dowang belom aktifkan lagi smp band 5 & 6. Aku pon tak tau nape. Tapi semalam mmg aku tokojut tgk result BB. Sume subjek BB dpt Band 3. Sains Band 6! (cikgu kata sains lain skit sbb ada 3 peringkat. ni pon aku x brape faham). BB dapat 100% BM, SAINS, ARAB, tak silap aku BI pon. wahhhhhhhhhhh..vangga mak! ^______^ So kalau ikut gred lama, BB dapat 5A. Bravo nak!

Tapiiiiiiiii...yg x sedapnye, cikgu komplen kata dia lasak sgt dlm kelas. hahaha...aku dah agak dah. Adoi, camne lak nak aku ubah si BB ni. Cikgu kata dia bijak, tp lasak. Keje dia dlm kelas, merayap gi kacau meja org lain. Mainnnnnnn je dia. Camno tu? Cikgu marah pon kejap je, pastu dia sambung balik ngacau org. hohoho...BB..BB..

Apa2 pon, skit2 aku laki bini mmg kene cuba ubahkan dia. Asalkan kurang skit dia melasak dlm kelas pon jadik la kan? haih la BB, patut le baju skolah kau kene cuci & gosok hari2. Kotor! Tak duduk diam langsung kt skolah. Kalau bertote tu lain criter, tp ni APOM! *______*'


1 Usaha

time ni BB kt hujung nu, tp kejap2 kang dah berubah tmpt dia *___*

Guard pintu ;)

lps amik result BB berlari lak ke tesco. Kebulur yg amat!!
cuba kowang teka Adek tgh mkn apa?

cedok dek...cedok!

ye, dia ratah sos tomato! isk..

BB yg selamba badak baring time makan. 
mmg gini le dia. takde perasaan langsung ;P

28.6.12

::DUGAAN LAGI::

12 PENGOMEN
28.6.12 

SIB bek la smalam laki aku dpt cuti temankan aku ke HUKM. Kalau tak, lagi huru hara la aku dgn anak2 ke sana. Memula smp tu terus tuju ke bilik En. Bon (tukang buat telinga palsu (Vistafix) Angah). Dia nk buat ukuran utk Vistafix. Kene ukur betol2 sebab itu le ukuran jarak klip telinga ke skru yg dah sedia ada kt kepala. Siap ada student dari UIA join nk tgk cara buat tu sbb Angah ni adalah org ke 3 yg buat Vistafix kt Malaysia. Tup2 masa nk mula buat tu ada problem. besi yg sepatutnya dia masukkan ke dlm lobang skru tu tak bleh masuk! Memula ingat x sama size. Bila dah ditelek2, rupanya lobang yg sepatutnya ada kt situ TAK ADE!!!

OMD (oh mak datok)!! Aku mula la terpikir yg dowang ni tersalah sumbat skru kt kepala anak aku. Dlm kaget2 tu sempat lagi le aku sms Prof bgtau dia psl ni. Rupanya dia dlm OT. Dia mintak En. Bob callkan supplier. Time tu aku kan tgh tingtong, En. Bob dail je no supplier tu, aku amik tepon dia. Aku nk ckp sendiri dgn supplier tu. Apa lagi, aku paksa la dia dtg hospital time2 jugak! Aku tengking2 dia uolls. huhuhu...masa tu mmg aku x leh control la. Tension aku! aku mmg ingat dia yg salah bagi skru kat Prof masa buat operation haritu. 

Sementara nk tunggu supplier tu dtg, Adek 'derma'kan lagi sekali telinga utk Angah (buat acuan). En. Bob nk amik byk sample utk dia pilih bentuk yg terbaik buat Vistafix angah. Kali ni, kiri kanan sekali. Adek macam biasalah, cool aje :)


Adek yg baek hati ;)


Dlm sejam lebih gak tunggu baru supplier tu dtg sbb dia balik opis amik sume report Angah dulu. Setelah ditelek2, dikebek2, rupanya baru dia dpt tau yg bukan dia salah bagi skru. Tp rupanya tu adalah silap pihak hospital! Rupanya2, dlm ruang yg sepatutnye berlobang tu tersumbat skru penutup yg patah! 2-2 tersumbat! Perghhhhhh! lagi le aku x bleh tahan. Trus paksa2 dowang call Prof direct suh dia turun tengok sendiri keadaan Angah. Kebetulan tghari tu Prof dah kluar OT, trus turun jumpa kami. Mmg kompom kaki skru penutup tu patah! Tp tuler pulak, dah 2-2 pihak blame memasing punye hal. Prof kata, mcmana skru yg mahal gitu bleh patah, yg site supplier lak kata dgn aku yg pihak hospital salah cara bukak. Bagi aku, 2-2 pihak pon sama salah. Betol gak kata Prof tu, nape lak skru yg semahal2 alam tu senang bleh patah. haih..

Kesian dgn Angah, dowang try buka skru tu kt situ jugak. Time Angah sedar hokey! berdarah skit tmpt tu. Angah tahankan aje sakit. Tp kaki skru tu tak boleh nk tanggal. So, last decision Prof suruh masuk blk OT minggu depan! huiii...tak pasal2 uolls. Kene buat operation balik utk kluarkan kaki skru tu. 

Kalau la aku kaya, mau aku saman je dowang ni tau. Sakit ati aku! mmg le dowang dah mintak maaf (Prof smp cium2 aku mintak aku sabar), tp hati mana yg tak sakit? nak2 lagi ni libatkan anak sendiri. Kesian kt Angah tau...Aku ckp dgn supplier tu baik dia order skru yg baru. Mana la tau kot2 kaki skru tu tak boleh nk kluar, at least ada standby yg baru punye kan? Tp.....kau ingat aku nk bayar yg baru tu? NO WAY!!!! harga dia hampir RM15k!! apa giler aku nk byr benda tu kalau bukan salah aku kan? Supplier tu pon kata takpe, nnt dia buat report kt Cochlear S'pore, biar dowang yg tanggung benda tu sendiri. So, dia dah orderkan benda tu smalam jugak. Mmg semalam ilang sabar aku. Mmg aku kene bertegas. Ni bukan pasal benda 2-3 hengget, ni berbelas ribu tau. Kesakitan anak lagi. Aduhai, dugaan sungguh la... -______-"

Yg psl BAHA (alat pendengaran) takleh guna kalau pakai tudung tu pulak dowang dh try programmekan blk benda tu smalam. Smalam try pakai tudung ok aje. Tp pagi tadi try pakai anak tudung skolah, dia bunyik blk. Tp smalam aku dah standby benda2 ni sume. Supplier tu kata, kalau still bunyi lagi, dia bagi BAHA jenis lain (pattern lama) utk Angah pakai sementara dia hantar benda tu ke S'pore utk repair. haihh..ni 1 hal lagi tau. Benda tu harga dia RM25k! Tp sensitip benor pulak..isk. Tp Insyaallah, aku akan usahakan jugak smp Angah selesa guna alat tu. Aku ingat sume ni dah nk settle, rupanya tak! nak buat camne kan? dugaan semua ni. Aku lak yg skang ni rasa nk demam. Letih sangat kot semalam :(

Bagi kowang yg tak bape nk paham aku bebel kt atas tu, meh aku tunjukkan gambar:

lps operation haritu, skru utk vistafix tu di'cover' dengan cap. nampak tak yg bulat2 kaler jernih tu? ok. benda tu ada kaki besi tau. Kecik aje. tp masa Prof cabut benda tu haritu, dengan tak sengajanya, dia cabut yg bulat kaler jernih tu aje. kaki skru yg sepatutnya tercabut skali, tertinggal dlm skru vistafix. Dia sendiri tak perasan. Yg tak bestnya, 2-2 belah jadi benda yg sama..

nampak tak? tengah2 tu sepaturnya ada ruang (lobang kecik), tp smalam dowang baru perasan lobang tu takde sbb dah tertutup dengan kaki skru cap yg tertinggal! aku manalah tau bentuk tu sepatutnya ada lobang. Dowang beria amik gambar haritu pon boleh tak perasan benda ni :(

Makanya, minggu depan aku terpaksa berkampung lagi kt HUKM. Tp tak tau hari apa, nnt Prof bagitau. hrrrmmmmm..












27.6.12

::ADOIIIIIIII::

3 PENGOMEN
HAIH..memacam benda jadi harini. Dari serabut, sedih, stress smp le rasa gumbira sume ada! Esok2 le aku kabokan kt kowang ye...huk huk..

(hapdet itu je. boleh?)

26.6.12

::RUMAH vs NURSERY::

14 PENGOMEN
 YE! ini lah keadaan sebenar umah aku time ptg-mlm tetiap hari sekolah! Dah mcm nursery..
beg dgn kasut sekolah bersusun kt pintu masuk & baju skolah penuh bersusun kt ampaian (mmg beli khas utk sangkut baju skolah bebudak)
-tu aku tgh nk jahit kain tudung BB kalau x silap aku

lps siap solat, memasing buat homework pulak..



- gambar candid dari si kaman wonderpet


::KETENSENAN::

5 PENGOMEN
26.6.12 



Adoiiiiii KETENSENAN sungguh la aku minggu ni. Memacam benda nk kene buat & atur. Benda yg pending dari minggu lps pon x release lagi. Smalam Prof bagi date appt dgn audio utk adjust BAHA Angah Isnin depan. Yang En. Bob lak nk jmp secepat mungkin sbb dia nk proceed buat VISTAFIX (tinga pelsu). Komponen tinga utk Angah tu dah smp Jumaat lps kt HUKM. Masalahnya aku ni takmo ke sana byk kali. Payah le wei..dgn jemnya pepagi. Parking pon jauh..timing lagi. Aku ni memanjang je cuti. Camno tu? Pagi td call En. Bob dia mintak dtg esok pagi. Kene bawak Adek skali sbb dia nk buat acuan telinga lagi utk standby. Mesti proses tu lama. Aku nk kene berkejar gi skolah BB lak tghari tu amik report card. Khamis ni pon aku masuk opis lewat skit sbb nk hantar Adek smp dia naik bas lawatan ke birdpark. Jumaat lak aku amik 1/2 day sbb ptg tu aku ada mekap panten kt KL. huhuhu...stressnya nk mikir! Dgn badan yg x brape nk stabil ni. Jap tadi aku dh mintak Kaman amik cuti temankan aku & anak2 g HUKM sok. Kalau dia tak dpt nk cuti esok mmg aku payah le nk usung bebudak tu ke sana sengsorang. Haih...ntah le. Serabut sungguh!!! (gaji pon blom masok lagi ni..huwaaaaaaaaaaaaa)

25.6.12

::KENDURI DOYAN @ OPIS::

9 PENGOMEN
25.6.12 

Rasanya2 ada le dlm 2 minggu sudah kot criter ni. Kami berkenduri buah2an tempatan kt opis. Mgg lps dpt bawak blk doyan seguni ;) ni sume hasil petikan Amran, laki si Lynnda Gebus (skang tgh membunting). Murah rezeki kowang laki bini. Kalau Amran hntr buah2 tetiap hari kt opis ni pon takpe. Kami sedia memakankannye. heh heh...


ada dokong, manggis, duku & doyan!

sume freshhhhh!

sam sedang gigih membuktikan kejantanannya! ;)
eyah...eyah..

tgh tunggu hasil

haiyooo..sangat fresh & sodap uolls. semerbak bau dlm opis. hak hak

Mr lee yg baru nk buat peace, tp tak jadi sbb segan dgn En. Hafiz yg baru nk masuk pantry ;)


mak bunting stim jilat doyan!

kakak cleaner pon tlg kopek skali. hehe

2 ekor jin doyan!

::LAUK PALING NIKMAT::

16 PENGOMEN
25.6.12 

bila kebulur, ni le lauk yg paling nikmat dimakan smp perut membuncit 4 kali ganda!

22.6.12

::ANGAH DAH TURUN PANGKAT::

11 PENGOMEN
22.6.12

NAK tulis tajuk mmg masalah bagi aku. Tak reti aku nk bagi tajuk apa ;P ni baru smp opis. Pepagi buta tadi, aku jadi org yg terawal smp kt kelas 3A amik report card si Angah. Ayoyo karipulayyy...prestasi Angah dah menurun. Biasanya naik juling bijik mata tgk huruf A kat result dia. Kali ni bijik mata aku terjojol bila tengok banyak huruf B! Cikgu sojukkan ati aku kata mmg biasa mcmni. Exam akhir tahun nnt sume akan meningkat blk prestasinya. hrrrmmm..ye ke? Angah dpt A utk Sains, Pendidikan Islam, Bahasa Arab & Jawi je. Yg lain sume B. Kalau ikut gred dia cuma dpt 1A 4B. Kedudukan dlm kelas no. 11/38 :)

Td aku gi opis sekolah gak tanye2 pasal elaun OKU Angah. Mcm tahun lps, dia tak dpt monthly. Dia dpt hujung thn, tu pon 10 bulan je. Thn ni tak tau le camne sbb takde khabar berita pon. Td aku tanye kt Cikgu yg in charge tu katanya tak tau lg camne. Maybe mcm thn lps gak dpt hujung tahun. Aku ni bukannya apa, at least duit elaun tu bleh gak buat standby kot apa2 nnt. Nk harapkan duit simpanan kami laki bini mmg non ado la. haihhhh...

So, Angah..make sure blajar rajin2 lagi bagi prestasi tu naik balik tau. Kalau takkkkkkkk, mama cabut balik skru kt telinga tu! eh! ;P

21.6.12

::UBAT MAHAL + TUDUNG MURAH::

14 PENGOMEN
21.6.12

BOLEH? tajuk tu pon kalau x buat isi org dah tau nk criter apa. ngeeeeee ;)

 ubat homeopathy aku smalam. 2 botol ni 200 hengget uolls. murah rezeki bos si kaman laki bini. dowang la yg selama ni sponsor homeopathy aku..

harini pompuan homeopathy pakai tudung 5 hengget ^_____^




* "mama, burung tu nama dia homeopathy" merpati - BB ;P


19.6.12

::ANJE MAMA::

6 PENGOMEN
TAHUN ni first year Adek bersekolah. Adek sekolah kt Tadika Pasti Imtiyaz Kids. Alhamdullilah..sronok sgt smp kembang kempis lobang idong aku time Cikgu dok puji Adek masa amik report card dia pagi td. Katanya Adek student yg bagus & cerdik. Cepat belajar & cepat jugak hafal doa, surah, hadis.. Dia dpt 85% markah (kedudukan no.3/24) ^_____^ bangga gak aku sbb mmg kami laki bini dah nampak dia punye progress mmg lancar. Dlm 3 bln pertama dia belajar tu dah pandai menulis & melukis. 

Dah le molot mcm org tua. Bila kt umah aku tgk dia lagi matang dari kakak2 dia ;) sume kene sound kalau buat benda tak betol. Kadang2 tu aku sendiri pon x terpikir dia boleh ckp benda2 yg sepatutnya org tua yg ckp. hehe...molot cerdik! 

Angah punye report card kene amik Jumaat ni. BB & Along ntah bila nk dpt. Aku mcm x sabar2 nk tgk result si BB. Yelah, dulu masa dia tadika, memanjang je teacher kondem kata dia nakal suka ngacau student lain. Dia kan lain macam skit. Melasak sungguh! Dh darjah 1 ni pon mak oiii...baju, tudung & kasut dia la yg paling kotor. Baru hari isnin, kasut skolah dah mcm belacan. Tudung abis itam. betol2 mcm budak lelaki. adohai la BB. Dia mmg takde perasaan. Tp dia la penghibur kt umah tu. Mmg spesis selamba. Biasanya, dialah yg susah nk kene marah sbb auta dia tu sume buat aku laki bini mengekek2 gelak ^______^.

Tuler kan, ada anak 4 ni w/pon sume pompuan tp memacam perangai. Memasing ada pe'el memasing. Mmg tak sama.  Tu le racun, tu le penawar...chewaaahhhhhh


::GI KENDURI KAWEN::

2 PENGOMEN
 19.6.12

SABTU haritu sebenornya aku ada 2 jemputan kenduri kawen. Sorang x-opismate aku, sorang lagi sepupu kak ipar aku (kawan aku ms sekolah dedulu). Masalahnya, tmpt kenduri tu satu belah timur, satu lg belah barat. Mmg tak sempat le kalau aku nk gi 2-2 tmpt sekali. mau jadi kes mcm lebai malang lak nnt ;P Last2 aku anak branak gi ke Kuang je. Kenduri kawen x-opismate aku, Nina... 

bagus betol cahaya ni, feeling putih sangat!

along pakai baju kurung mama ;P

putih lagi..(penipuan je semua ni) muahahaha

ni le dia si ninanya...time bertunang dulu AJ yg mekapkan dia :)

lps mkn, tunggu pengantin sanding lak. bukan men sronok bebudak dpt mkn sweet & eskem smp lobam2 mulut! kat sana ada eskem free flow & candy buffet..

Shajiry pon ada haritu. dia ni sepupu si nina.

pengantin dah nk start berarak

kawen jugak akhirnya kau nina. dulu masa keje sekali mmg dia tak penah ada boipren langsung. dunia dia dengan kerja + belajar je :) 
semoga kowang berdua kekal bahagia hingga ke hujung nyawa, amin..


18.6.12

::SELAMAT HARI ABAH, KAMAN::

10 PENGOMEN
18.6.12
 
mlm sebelom hari bapak tu, Adek & Along siap2 tulis kad dulu. Kaman, Angah + BB takde, dowang gi umah bos laki aku ada buat kenduri. aku x gi pon sbb badan x brape nk larat..

gigih Adek tulis... ;)

pandai Adek tulis. cute!

turn Along lak..
pastu, tetgh mlm time Angah & BB blk, cepat2 aku suh dowang tulis sorok2 dari Kaman..

pepagi buta dowang dah wish kt abg kaman ;)
bukan men sronok org tua tu.


buchuk macham!



^______^

kad buat sendiri aje...


Angah bukan men 'up' lagi abah kesayangan dia ;)

hari bapak pon kene buat keje umah mcm biasa ye banggggg.
bukan main sopan santun dia sidai kain. heh heh...
(laki bukan men bagus duduk bersimpuh, tp bini duduk terkangkang2. camno tu?) ;)

Mlm bawak dowang sume g mkn kepsi ^_______^
 


klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei