31.7.12

::KE KUBURAN::

7 PENGOMEN
31.7.12 

TIAP kali blk Melaka, benda wajib yg kami buat ialah ziarah kubur Abah. Rindunya aku kt Abah -______-" Dia meninggal dulu pon masa bulan puasa ni le. huhuhu..

Ni gambar masa kami blk Melaka haritu. Saje gegatal gi jenguk2 kubur lama kt situ skali. Mcm byk sejarah kat tanah perkuburan ni. Tp bagus sungguh sebab elok terjaga :)


Abah -______-"




kat area ni kannnnn..rasa sejukkkkkkkkkk mcm berdiri kat dpn pintu esbok. 
sius wei, nyaman je rasanya..yg kat kubur lama bertembok ni ada 1 kubur utk lelaki, 1 lagi kubur perempuan + 3 kubur anak kecik. Mesti dowang 1 family. Al~Fatihah..


yg ni baru skit dari yg family tu, tahun 1919

dlm pondok tu ada keranda lama..agak seram skit rasa kt situ..huhuhu..

Al~Fatihah utk semua umat Islam yg telah meninggal dunia...





30.7.12

::DAH BLK UMAH::

4 PENGOMEN
30.7.12

Abg Kaman dah selamat si CT bawakkan blk ke rumah. Kat hospital tadi doc injet tahan sakit lagi. Doc kasi appointment Jumaat ni dtg blk ke spital. Doc tgk kat x-ray tu batu karang ada kat pundi kencing je pulak. Tak tau apesal sebelom ni doc kata ada kt kidney & hempedu. Agaknye dowang agak2 je kot. hrrmmmm..Tp apa2 pon Alhamdullilah, skang ni Abg Kaman tgh berehat kt umah. Esok aku nk usung Angah ke HUKM pulak. Rasa skit keletihan time bulan2 pose ni. Rasa letih sbb tak cukup rehat & tak cukup tido agaknye :(

Mekaseh pada semua yg mendoakan ye..ai lebiu all!

::SAKIT LAGI::

5 PENGOMEN
30.7.12

Risaunye ati -_____-" Abg Kaman  kene hantar ke emergency Hosp Selayang blk. Sakit tu dtg lagi pagi tadi dgn sedu yg tak hilang2 dari pagi smalam (smp pewot kembong & keras). Mlm td aku dah suh dia cuti harini tp pakcik tu degil. Nak gak g keje. Dgn pewot kembongnye, dgn sedu yg tak reti nk brenti (brenti, tp kejap je pastu sambung sedu blk). Pepagi masa aku on the way g opis tadi, aku dpt call dari dia kata sakit kuat tu dtg balik. Tak pasal2 si CT (adik ipar aku tu berkongsi bos dgn kaman) yg kene hntr dia g hospital. Skang ni dowang masih kt emergency. Apa2 CT akan update kt aku. Apa2, aku trus ke sana jap lagi..huhuhu

Mak pon sama degil. Dia tak brape sihat lagi tp nk gak blk ke Melaka. Ni dia tgh on the way sengsorang. Kalau dia tau kaman sakit blk, mesti dia tak blk ke sana lagi. Aku risau mak tombang kt tepi jalan je nnt. Adohai le...degil sungguh le org2 tua ni -______-"

28.7.12

::KAMAN DPT BATU!::

12 PENGOMEN
28.7.12

ADUHAI...dugaan ramadhan sungguh! Terkejar2 aku harini nguruskan si Kaman. Dia rasa sakit belakang belah kanan & pewot depan dari mlm tadi lagi. Tp time dia blk Terawih tu mata aku dah tak boleh nk angkat sgt (nampak nau aku x gi terawih ;P). So, dia telan je pain killer. Pagi lps sahur pon aku suh dia telan pain killer tu. Dia janji ngan bebudak nk bawak gi carik baju kurung raya pagi tadi. Tp agaknya kesan ubat tu dah hilang, guling2 dia sakit! Dah alang2 tgh bersiap nk kluar dgn anak2, aku usung dia g klinik trus. Dpt le sedas cocok ubat tahan sakit. Buat urine test, result teruk sgt2 sbb dlm urine tu byk trace protein & darah (dah mcm aku punye kencing pulak. isk). So, doc risau le. Dia kata maybe ada batu karang dlm buah pinggang & hempedu. 7 thn lepas kaman mmg penah tebuk kidney nk kluarkan batu. Tp tak sangka lak skng ni tetiba penyakit tu dtg blk. huhuhu...

Lama sungguh kesan injection tu nk jalan. dlm sejam lebih baru si kaman lega skit. Tp kejap je :( sebelom time berbuka sakit tu dtg blk. Ikut nasihat doc punye pasal, aku trus bawak dia g hosp selayang (anak2 aku cicirkan kt umah Datin Biah). Sib bek tadi tak ramai org. Kejap je dpt treatment. Dapat lagi sedas ubat tahan sakit kt bontot & buat x-ray skali. Ha, betol pon..mmg ada batu.

Tp doc tak tahan. Dia kasi ubat utk pecahkan batu tu. dia nk try kluarkan ikut urine dulu. Dia ada pesan tadi, andaikata smp isnin ni pon kaman rasa sakit lagi, dia mintak dtg trus ke emergency balik. 

Haih le batu karang, batu belah batu tertungkup..kluarlah engkau ikut air kencing laki aku. kesian aku tgk dia terguling2, tertonggeng2 menahan sakit tadi :( 


27.7.12

::DR. MAMA - cuci luka angah::

7 PENGOMEN
27.7.12

KALAU nak diikutkan sepatutnye harini aku kene bawak angah g HUKM utk cuci luka. Tp aku cuci sendiri smalam. Yelah, Selasa ni nnt nk kene pegi sana lg kan? jenoh pulak nnt..


barang2 yg diperlukan utk mengokak telinga Angah..
(gunting tu sebenornye aku guna utk gunting bulu mate pelsu time aku mekapkan org. muahahahaha)

giler punye kuat gam pelekat kapas kt telinga angah ni tau. smalam aku rasa mcm nk tercabut kulit dia aku tarik. Tu pon aku buat pelan2 smbl sapu dgn wet tissue nk bagi dia kembang skit. sian angah sakit. rambut dia pon aku terpaksa gunting skit sbb melekat kt pelekat tu..

ini le abutmentnya..2-2 besi yg kt belah depan tu ditukar dgn yg baru. yg tu le regenya RM15k. huhuhu..sib bek smalam aku tak kene byr apa2. yelah kan? mmg patut dowang sendiri yg tanggung sbb salah dowang. sian kt anak aku jadi sakit balik. dgn tak g skolahnye lagi :(

yg belah atas tu doc ada buang isi & kulit skit..tu sbb berjahit..Angah pon ckp mmg paling sakit yg belah atas..


mama dah cuci cantik :)
kowang nampak dah kan yg kat tgh2 besi tu ada lobang? sebelum ni punye takde lobang sbb kat situ le kaki skru penutup tu tertinggal..

ok, dah siap...




::GELEK2, GENTEL2::

12 PENGOMEN
27.7.12

KELETIHAN sungguh smalam. Tak cukup rehat langsung. Si BB + Adek pulak tau aku ada kt rumah jaga Angah, makanya memasing tak tentu arah la nk g skolah. Pegi dah mmg aku hantar, balik pon nk aku amik. Yg BB bleh nanges2 kat pintu pagar sekolah agama takmo gi skolah. Biasanya dowang ok je kalau tau aku ada kt umah, sbb dowang tau aku g hospital pagi tu. Bila aku MC, dowang mmg duduk kt umah Ema (jiran sebelah). Ema tak kasi dowang kacau aku. Tp ni dowang tau aku ada tak gi memana. Memasing buat hal. Smalam ntah brape kali aku turun naik flet tu. huhuhu...melayang2 rasanya badan. Tghari tu bila Adek & Angah dah tertido, aku pon ingat nk landing sama le...baru je lelapkan mata, enpon lak berbunyik. Laki & mak aku tepon. huhuhuwaaaaaaaaaaa! aku ni spesis kalau dah terjaga tu mmg payah le nk tido. Kowang jgn tak tau, mata aku ni dah cengkung ngalahkan langsuir tau :(

Ptg smalam tak tau nk masak apa utk berbuka. Aku suh bebudak ni gulung isi ketam dgn kulit popiah, pastu goreng. Pastu aku masak sardin & goreng kentang je. Elok gak gitu. Terbukak selera time berbuka. Aku kan peminat setia sardin mackerel cap hayam ;)

Hari ni aku masuk opis. Aku tinggalkan Angah kt umah ema. Kepala otak aku tepu lagi sebenornya ni. Bangun siapkan sahur kul 4 (pagi tadi aku goreng ayam drummet je. Mkn dgn kicap). Ni nak ngadap keje kt opis yg menimbun. Tak tau nk mula yg mana dulu...huhuhu...

 
gulung nak...gulung...

gentel nak...gentel...

org sakit pon nak buat..

duta popia isi ketam


dah siap goreng..sedap uolls!
resipi ni aku cilok kt blog si Ratna. simple tp sodap ;)


26.7.12

::READJUSTMENT VISTAFIX::

14 PENGOMEN
26.7.12

SKALI sekala tajuk bahasa omputih kerlas uolls! hehe...Alhamdullilah, operation Angah smalam berjalan dgn lancar. Dowang terpaksa tukar abutment (skru tapak) yg baru. Gasak pegi la dowang, aku tak hingin nk bayar walau sesen pon! harga minatang tu smalam RM15k. Amik! Tp kesian kt Angah le..dia sakit balik. Smalam doc cabut abutment yg ada tu ganti dgn yg baru. Dia ada potong skit kulit Angah utk adjust position tu smalam. Selasa ni aku kene usung dia ke sana lagi utk buka jahitan *_____*' . kene cuti lagik. Ni kang mau ada yg org len dpt bonus, aku dok melopong je tak dapek. Dah memanjang je cuti. Aduhai...

 
 ni dah kenapa pulak dgn si kaman ni? ish ish ish..
(smalam dia hantar angah smp dlm OT smp angah selamat tido)

 time ni Angah mamai2 lagi..

 takmo bercakap, tp bukan sebab sakit..sebab mamai lagi.
dah petang2 ke malam baru dia rasa sakit. sempat lagi le dia main mercun pop2 dari pintu umah mlm tadi ;)

 pujuk Angah mkn takut pewot masuk angin sbb dia puasa lama sgt. dia mkn time berbuka kelmarin je. abis operation tghari smalam. nak tunggu dia stabil skit baru bleh mkn..tu pon paksa je telan bubur & ayam. eskem yg spital bagi pon dia takmo mkn. gerammmmmm je aku tgk eskem tu smalam ;P

 dia mkn buah smp abis. bagussss...
yg si kaman lak tak sudah2 sebut 'manis buah ni..' 24kali! 
hahaha...terliur le tu ;P

 ok, dah stabil...Alhamdullilah :)

 sementara tunggu nk discharge, mama dah pengsan keletihan. huhuhu

 mmg letih sungguh pompuan ni..aku tgk dah mcm rupa jantan pon ada. smp terkeluar urat2 kepala. ...kesian sungguh..

anak abah!!

Ptg kang aku nk kene cuci tmpt luka tu. Patutnye aku kene ke sana bawak dia esok utk cuci. Tp tak kose la mak nyah. Dah le selasa ni nk kene gi sana balik buka jahitan. Baik aku cuci sendiri je udah...huhuhu..


25.7.12

::JAMU MATA - JUADAH::

2 PENGOMEN
25.7.12

NI entry auto publish je. Mesti time ni aku dah tertonggok kt spital tunggu Angah kene kenyam dengan doktor2 tu ;P

Jom kita jamu mata & seksakan tekak memasing...

gulai tempoyak ikan patin ni aku masak time berbuka kelmarin (pose ke 3)
ada lagi juadah yg lain time tu. ayam utk anak2, mihun si ema kasi, kuih muih & puding telur caramel yg aku masak lagi yg baru utk stok 3-4 hari ni :)

ni nasik lemak bersahur smalam. gigih sgt kan? bangun kul 4pg masak nasik lemak ayam goreng. tp sambal mmg aku dah siap masak awal2 lagi, simpan je dlm esbok. bila nk mkn, panaskan skit2. bebila nnt bleh je tambah udang ke..daging ke..senang kan?

ni lauk berbuka smalam - asam podeh ikan pari

utk bebudak aku masakkan ayam masak merah..

yg ni wajib ada. sambal tempoyak ni aku readykan awal2. bila nk mkn, kluarkan je dari esbok :)

pari goreng

ini pulak, dugong kelaparan. ngalahkan dia sorang je yg pose. cait! :P


24.7.12

::GEGULA AKU::

5 PENGOMEN
24.7.12 

DAH lama tak tayang gegula aku kan? Dulu lagi banyak ubat yg aku kene makan. Dah 5 thn aku mkn ubat dari spital selayang. Skang ni doc tukar & tambah ubat lain aje. Smalam g jumpa doc aku kt spital selayang tu katanya progress aku masih sama. Rosak dlm 60% - 70%. Tp kidney masih stabil. Boleh pakai lagi :) Kolesterol ada turun skitttt je. Dulu 10.5 kan? smalam 9.2. Doc risau aku kene heart attack. ayoyo..camne ni? rasanya puasa ni boleh le kontrol mkn skit. Doc suh aku telan 2 jenis ubat kolesterol skali *____* pitam mak nyah!


ini stok utk 2 bln punye. tu pon ada 2 kotak lagi ubat jenis lain yg aku lupa nk letak skali. sume ni aku mkn sekali je sehari, time mlm. Kalau aku mkn pagi kompom x bleh nk buat keje. mata kabur uolls!
yg paling aku suke, ubat kaler oren tu. vitamin c. udah le sedap, bleh bagi sihat + cantek lak tu. hohoho... i likeeeeeeee ^_____^


Minggu ni aku dah start cuti. Tp mungkin Jumaat nnt aku masuk opis. Sian kt Sam wat keje sengsorang. Mesti byk dokumen nk kene key in. Esok pepagi aku laki bini bawak Angah ke HUKM. Esok le hari operation utk buang kaki skru yg tertinggal kt abudment tinga dia tu. Mudah2an sumenye berjalan dgn lancar, amin...



::TOTI + SOFI::

12 PENGOMEN
24.7.12 


si Sofi tgh gigih nk panjat badan abah dia..

eyah...eyah...eyahhhh

ha...

berjayaaaaaa!!

 
nk kemana la tu..

suh pandang camera. dia pandang...cerdik sungguh. Aku telan jugak kau ni kang!
dah le kecik bantut ;P

ha...ni kesayangan aku, Toti ^_____^

dah besar gabak!

dia ni takut dgn camera ;P

Sofi kecik, Toti besor ;)

beza size badan dia dgn 7 bulan yg sudah...hehe



klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei