2.4.15

::BERLONGGOK KT UMAH BIAH::

2.4.15

Yuhuuuuu! Apa khabar semua? Ada yg demam GST ke? sana sini org hapdet. Aku mmg tak tau la nk komen apa. Sebabnya, apa2 pun kene harung gak kan. Tp bagi aku mmg berat la. Terasa gak mlm tadi masa blanje bebudak ni eskem beli kat pasaraya area umah ni. Dah la setiap eskem tu naik harga sbb ada caj gst, dah kira semua..jumlah tu campor lagi dgn 6%, 85sen. Aku kira2 semua, kene bayar lebih RM1.50 dari harga biasa yg aku beli sebelum ni. boleh dpt lagi sebatang eskem tu oooo. huhu..Tak tau la camne beli brg dapor ni nnt. Belom beli lagi ni. Eh, bukannye aku berkira belanje anak2 tau. Ni aku cerita pasal kira2 aku caj gst tu. Mmg la ada org kata setakat kene caj rm3-rm4 tu apa lah sgt. Tp bagi aku yg susah & anak ramai ni beban gak sebab bukan setakat kene caj keseluruhan jumlah tu je. tp harga SETIAP barang tu pon dah membebankan. hhrrrmm..tapi yg mcm aku ckp tadi la kan..Nak ckp apa pon tak boleh. Mmg ini la yg kita kene harung skang ni (>_<)

Ok2, dah le criter pasal gst tu. jom kita flashback balik criter masa berlonggok kt umah biah ahad lepas. Kami adik bradik buat versi potluck aje. Makan ala2 buffet. Giler banyak kot aku bedal haritu. Isnin gi cuci dare, berat aku naik hampir 3kg! sib bek kene tarik 2kg je. Tu pon kejung2 aku :P itulerrrr...makan tak ingat donia. amik ko pompuan!

makan tahun nk masak kacang kuda ni tau. memula rendam dlm air sehari suntuk. pastu rebus lak 4 jam lebih baru masak. aku letak garam & campak cili kering je masa rebus tu. rasa berbaloi masak lelama gitu sebab rasa dia sodap. heh heh.. (abis gas masak aku. choiiii)

aku cop nk masak sayo campor je. senang keje aku. cerdik kannnn..  ;)

air pon sponsored by ai ting tong. jenoh usung bekas & ais skali. baru puas minum.

haaa...tu dia. macam2 lauk ada. Naemah masak sup hayam, iena masak sambal udang petai marvelous + ayam kicap. mak lak masak sambal cili api ikan campor terong goreng. terjungkit jubo makan. hohoho

kan aku dah kabokan..terjungkit bontot memasing ha..best giler makan rebut2 gitu. pastu amik pinggan duk sepah2 sambil borak2 anak branak. memasing nk bercerita smp tak tau nk dengar yg mana dulu. Tp yg pastinya, paling jelas dengar..gelak mengilai memasing. mcm petir pon ada. sib bek tak roboh penthouse biah  kt rawang ni.

nak oiii....org len mkn nasik, ko mkn kete.

mama punye.......1st round

lps makan, lepak2 bukak album lama..lawak giler kot memasing. anak2 aku sume ckp rupa aku mcm along. hehe..

si iena ngan mak ni mmg giler langsir. kejap kang beli kain, buat baru. aku lak mmg tak reti langsung & takde hati nk beli2. tu sebab kt rumah ni mmg dowang je yg bagi aku langsir. Aku tak minat ngan langsir2 ni. Langsuir aku tau le. miahahahahaha...


Smalam dah bawak angah gi hospital. Prof Asma, doc si Angah sendiri yg buangkan kulit kepala tutup skru tu. Alhamdullilah dah selesai. Dah boleh nampak balik skru tu. Tugas aku hari2 skang ni, cucikan je tempat tu & make sure kulit tu tak naik balik ^_^


4 comments:

zinziemeewah said...

sedapnya sambal udang tu....
tp scary pula baca tang kena cuci darah tu..huhu

zinziemeewah

arysha_fayyadh said...

Assalam sis,
ooohooooooooiiii
kacang kuda ku lari gagah berani he3

A.I said...

norsalihah shaleh,
udang tu si iena yg masak. mmg sodap mkn ngan petai tu ;) bila makan tak ingat dunia mmg gitu le. pening lalat dibuatnya masa cuci tu. huhu

Ary+ShA=AnZaFRaYyAdH,
Salam :)
mmg gagah sungguh kacang tu. jenoh nk masak. makan masa betol. tp bila makan sodappppp ^_^

Anonymous said...

Assalamualaikum
Semoga puan sentiasa tabah
saya selalu baca blog puan

Pasal GST ni..mmg amat terasa.. dalam.minggu ni p pasaraya 3 kali bayor lebih rm10 untuk GST saje...utk rakyat marhaen macam saya..mmg amat terasa rm10 tu kalau dibagi anak buat belanja skolah utk beberapa hari pun lepas

klik klik (^_^)