16.6.15

::KALI KE-100::

16.6.15



15.6.15

Cocok untuk kali yg ke 100 smalam ^_^

kebetulan boleh pulak smalam tak naik langsung berat. makin menurun pulak sekilo lebih. makanya smalam takde la tarik air. cuci darah & masukkan ubat aje. aku skang payah nk mkn. takde selera langsung. kene tunggu betol2 rasa kebulur baru boleh telan. kalau dipaksa, mmg aku muntah balik..



Minggu ni bebudak dah start skolah. start balik la kehuru haraan aku kt umah tu pepagi. aku lak mmg dari mgg lps dah mula bangun sediakan sahur. Along & angah ganti pose. Tp dowang takmo mkn nasik. aku buatkan scramble egg mkn ngan roti je. pastu bancuhkan milo. 

Aku tak dpt nk bayangkan betol2 lagi camne la pose ni nnt. Plan tu mmg la dah ada. Tp tak tau la boleh ikut ke idak. Ni kan tahun pertama aku sambut pose dengan berdialisis. Isnin, rabu & jumaat aku habis dialisis dlm lebih kurang kul 7:30 gitu. Sah2 la dah lps waktu berbuka. Aku ingat nnt nk masak terus apa2 lauk waktu pagi sebelum sahur tu. waktu berbuka nnt boleh laki aku panaskan aje. Mujurlah anak2 burung & bapak burung kt rumah tu mkn tak berkira. Kami ni mkn satu lauk je pon dah cukup sesgt. Kalau2 ada hari yg aku tak larat, sahur tu aku gorengkan aje nasik. waktu berbuka, beli jelah nasi ayam ke apa. Ni mcm kes tahun lepas la. Time tu memanjang je aku tak sihat, mmg gitu le kami. Kalau tak, kaman goreng2kan je telor ke..ayam ke..daging ke.. boleh aje. 

Aku mcm biasalah, bulan pose aku bangun paling lewat pon kul 4. Siapkan bahan2 nk masak tu belah malam, pepagi tu nnt leburkan aje. Kul 4:45 boleh dah kejutkan dowang bangun sahur & pastu terus siap2 gi skolah.

Harap2 aku ok la nanti ni. Pestime katanye kan...


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan uols ^_______^





6 comments:

ComelComot said...

http://comot-pink.blogspot.com/2015/06/testimonial-reserve-kembalikan-awet.html
jemput baca

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam ai..
selamat berposa..
ikut keadaan badan sndiri..
lu x larat jgn paksa diri..
tp so far asben sy ok ja posa..
kcuali ada hari yg dia x sihat..
tu pn da btl2 weak ..tu pn da d marah ole bini nya..baru la dia bkk posa utk mkn ubat..tp asben sy kuat smngat..tym brbuka tu kna ati2 mkn mknn tu...pilih yg sesuai dgn diri sndiri..x bole minum air kelapa muda byk yaa..mnum ckit2 bole..
tu ja..bebelan arini..
sekian terima kasih

mamabeauty said...

selamat berpuasa..
semoga semuanya baik-baik saja insyaAllah
minta Allah berikan kesihatan dan kekuatan pada kita kaum2 ibu ni..

A.I said...

CT,
larat ye dia berpuasa..Alhamdullilah la. Aku nnt try dulu tengok camne. rasanya mcm tak boleh je time cuci tu sebab biasa pon jam2 terakhir aku dah tingtong. Tp InsyaAllah, hari yg tak cuci boleh je puasa.
hehe, aku jarang minum air kelapa. kat sini bila bulan puasa air tebu & air soya je yg glemer ^_^

mamabeauty,
InsyaAllah..amin YRA. semoga diberi kekuatan utk kita2 ni :D

QASEEH HATIKU QASEEH said...

ai..gi la cek list mknn yg uols x bole mkn..bila mkn akn mybbkn weak..mcm asben sy dai tau da mn mknn yg dia kna elak..asben sy ok jer..lps dialisis g ambik anak skola lg..baru blik rmh..if ada hari yg dia x ok..baru sy yg g ambik..tp skrg da tau..besa dia jd tak ok..bla kna infeksyen masa tgh cuci darah tu..kdf tym cuci drh tu pn bole tba2 weak or demam..kami suspek dr jarum or peralatan yg d gunakan..tp besa nya dia cpt2 mkn paracetamol..so x la teruk sgt..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
awai jugak sis bgn masak ek
iols paling cepat pun 4.30 bru bangun he3

klik klik (^_^)