12.6.15

::ALLERGY::

12.6.15

Bangun pagi Rabu haritu merah kt idong aku makin menjadi2 lak. Bengkak merah dah mcm idong badut. Pastu ada mcm bijik2 merebak smp ke pipi kiri. Ptg tu balik dari cuci dare, aku tengok bijik2 tu makin menjadi2 pulak. Merebak smp ke pipi kiri & kanan. Kat lengan aku pun naik gak bijik2 gatal tu.

Tetengah malam tu tak tahan lak aku. Makin teruk. Muka aku mcm kene kaligata tu. bengkak2 merah. Riso lak aku. Last2 menyerah diri gak gi klinik. Aku ingat kene hama ke apa. Tp doc kata sebab alergik. Ntah alergik apa pon aku tak tau la. Aku mkn mcm biasa je. Takde yg aneh2 pon. Doc lak tak berani nk enjet aku sebab aku dialisis. So, dia bagi makan ubat je dulu dengan krim anti funggal. Sampai je rumah trus aku telan ubat2 tu. Sapu krim kat lengan & idong skit. Benornya memula tu aku sapu gak kt muka. tp lps tengok kat tangan jadi merah2 gelap lps sapu, aku lap balik muka dgn kain. Tinggal kat idong je sbb masa tu situ paling teruk. Ni..amik ko. tempat lain dah ok, tp idong jadi berbekas itam sbb melecet. Krim tu kuat sgt kot kan..tp takpe la..bercorak skit idong aku ni. macam meow. hehe...

time ni idong & pipi kiri dah naik bijik2 merah gatal tu..

habis 2 belah tangan aku pon kene. yg tak menahan tu bijik2 tu naik sampai kt tempat cocok jarum dialisis. risau aku...

Alhamdullilah, harini dah ok. tinggal kesan2 bintik merah aje kt tangan. yg kat muka pon dah ok. idong ajelah yg hitam bekas melecur tu.. :)


4 comments:

deaf-angel said...

kadang2 bila usia makin meningkat...
makin berumur.....
paham2 la

haha.

click.buy.go said...

rasa sedih lah bila tengok awak buat dialisis tu. teringat dekat mak saya. dia sempat buat dialisis 6 bulan je sebelum Allah S.W.T menjemput dia pulang.

T___T

Saya boleh faham macam mana rasa hidup bergantung dengan dialisis.

Tapi tengok awak ceria and happy je dgn life awak ni, saya tau awak sangat tabah.

Keep strong ok.

A.I said...

deaf-angle,
agak biadap tau statement ko tu.
kahhhhhhhhhhhhhh ;D

click.byy.go,
Alahai... :( A;~Fatihah utk arwah makcik.
mekaseh ye..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam sis,
he3
nomei per idung merah :)

klik klik (^_^)