9.9.14

::LAUT::

9.9.14




Cantik pemandangan kt laut kan? Biasa pun mmg family aku buat family gathering kt laut. Mak aku suka lepak2 kat pantai. Pepagi lagi dia dah bangun menyusur tepi pantai amik angin. Mcm aku, aku lagi suka tempat tinggi sejuk mcm kt Cameron. Boleh rehat betol2...nyaman je..tp ntah bila lagi nk dpt ke sana pun tak tau la. Rasanya last pegi, 3thn lepas kot :P

gambar2 kat atas tu aku amik masa aku & iena bawak mak bercuti kt Pengkalan Balak kejap lps raye. Tp tak sangka langsung haritu ada kejadian yg menghayat hati terjadi. Ada budak lemas depan challet ayah dia sendiri. Umur 11thn. Masa jadi tu betol2 time Maghrib. Tempat tu dekat je ngan resort yg kami duduk..ni pestime aku tengok sendiri operasi menyelamat & mencari mangsa. Ya Allah, keadaan tu sayuuuuuu sangat tau..dengan angin pantai, bunyi ombak..aduhaii...mmg sayu sangat2..dah la pulak, mangsa tu budak lagi. terbayang2 anak sendiri.

Yg aku dengar dari mulut ayah arwah ni masa bercerita dgn org, dia mandi kat tepi2 tu je. dah diajak naik sbb dah maghrib tp anak dia nk mandi lagi. dia toleh kejap je, bila pandang balik ke laut tengok anak dia dah takde!! mmg bunyi apa pun takde..tiba2 je hilang. ..:(  Tp biasalah, suratkhabar yg aku baca lain lak versi ceritanya. Dah ajal kan.. esoknye tu masa kami masih di resort, dpt tengok berita ni kt tv. Mlm tu masa operasi menyelamat berhenti sbb ombak tinggi, kami balik resort. Time kami balik tu le mayat tu terapung. Bijak sungguh bomba kan? sebelum tu dowang dah berkira2 agak2 kul brape mayat akan terapung. kalau ikut usia arwah tu, dalam 4-5 jam. dia lemas 7:30, terapung dlm kul 12 lebih. Dah memang bidang dowang kan..kagum sat.





bomba, polis & JPAM bergabong..


ni wartawan metro. kowang tau le aku ni kan kepochi. bayangkanlah..org luar sume jauh kt luar sana. tetiba boleh pulak aku, iena, along ngan laki aku terkepong dlm kelompok family arwah :P punyelah menyibok kt situ. hehe..smp wartawan ni tersalah org tanye pasal arwah kat aku. huhuhu...takpe2..pengalaman ni..


penyelam2 bomba


family mangsa
yg sedihnya mlm tu ayah dia ralat sangat2 sbb kebetulan benda ni terjadi masa arwah dlm jagaan dia. dia dah berpisah dgn mak arwah ni. maknya ada kt puchong kalau tak silap aku..mayat jumpa lps maknya sampai. huhuhu...sedihnye :(




ni aku amik metro punye. time ni dah jumpa mayat :(
Al~Fatihah...Wan Putera Izz



6 comments:

fazilzura said...

naik bulu rome kak...

tingt ms mndi kt chendering zmn lum kwin , tgh mndi2 ada org lemas ,.. sume org xleh nk pi cz ombak kuat .. dr jauh nmpk org tu trangkt dek ombak , rsnye kpla dia kne batu . yg yg lmas..
ada gk yg try2 g trik, ms dpt trik dia dh lms sgt2 siap mulut kuor buih...

Atie said...

terkedu kak baca entry kak hari nie.....moga keluarga arwah tabah hadapi dugaan.....

deaf-angel said...

Besarnye dugaan untuk ibu bapa budak tu...

Takpelah, nanti dia tunggu la mak bapak dia kat pintu syurga nanti.

mamabeauty said...

Kun fa ya kun kan..

kita tidak boleh nak menolak walau sesaat..

anw saya pun suka laut.. tenang jer rasa dapat tengok laut
t

Norma NML said...

Innalillah...arwah ayh semasa hayatnya mmg tak bagi kami mandi pantai even masing2 dah beranak pinak sb dia pernah melihat dgn mata sendiri..satu family lemas..fobia kot..

Norma NML said...

Innalillah...arwah ayh semasa hayatnya mmg tak bagi kami mandi pantai even masing2 dah beranak pinak sb dia pernah melihat dgn mata sendiri..satu family lemas..fobia kot..

klik klik (^_^)