3.5.16

:: COTI-COTI MELAKA::

3.5.16

Cuti kali ni angkut mak balik melaka je. tapi semua adik bradik berkumpul skali. kebetulan abg long pun nak berangkat gi umrah..bersyahdu2 skali la kami adik bradik haritu. rezeki aku balik ni dapat elak jem gegiler. sebabnya aku gerak balik jumaat tgh malam. jem kejap jelah kat Sg Besi tu, ada xcident. balik ke sini semula ahad tengah malam. pun tak jem. aku je balik awal sebab smalam aku kan kene cuci dare..

Macam biasalah, bila dpt berlonggok adik bradik mmg meriah giler. mcm nak runtuh rumah mak kat melaka tu..hehe..


pepagi buta lagi BB dah bangun + tolong nenek dia sapu laman..dapat upah rm2 ;)

celik mata je tengok dah siap mak goreng kueteow & mee. lepat pisang tu mak dah siap2 masak dari rawang lagi. aku memang berkenan tul makan lepat yg dah seharian punye. sedapppp..tp tuler, aku tak leh makan banyak2 pisang. mau meletop jantung aku kang ;P

buat homework dulu baru boleh main

lauk tengahari by biah ronggeng..
jering masak lomak cili api melotop buntut + ayam sambal mak ko merah + sayor campor

tolak meja, kusi ke tepi..baru best nak bergosip anak branak..ngeeeee

group kanak2 ribena. time ni si angah, anis & dillah tengah berlawan makan korean noodle yg pedas tu. aku blom sempat nak rasa lagi. ada lagi sepeket tu. tengok la tunggu sabtu/ahad ni aku try. nak tengok gak tahap pedas dia camne yg org kata smp tebakar molot tu. tengok daya kebal pedas aku lak. heh.

balik kali ni sam angkut kipas beso ni. amik ko. melayang! haha..puas hati memasing. tp planning kami adik bradik sebelom raya ni nak pasang ekon. tong2 jelah nanti. baru le lagi selesa. skang ni kat umah mak tu ekon ada dlm bilik je. tak sabo nak berekon kat ruang tamu pulak ^_^

bye abg long..semoga dipermudahkan umrahnya. we luv u..

sarapan hari ke2..nasik goreng pedas si biah ronggeng. ada yg mintak resipi kat insta haritu. hehe..senang je kata biah. ko blend cili kering + bawang besar + bawang putih + blacan skit, ko tumis campakkan skali ikan bilis & telo pecah. masukkan garam + ajino skit, masukkan nasik. siap dah ^_^ tp bila mak yg masak, jadi luar biasa sedap la kannnn...

lepas bedal nasik goreng mak, kami berondok2 adik bradik gi MPO. aku bukannye berkenan sgt gi sana sebab aku bukanlah spesis yg reti nak bersopin. tp sebab dokek yo ngan umah, pastu nak berseronok ngan yg lain..aku gi jugak. belilah selai baju keje buat kenangan. haha..org len jgn ditanyalah..beria sopin ko ^_^

kenapa mak ko tu long?

ct je tak ikut time ni..dia temankan mak masak kt umah. rugi ko tak follow ct. kami jadi pembuka acara kat sana. kul 9 lebih dah terpacak depan pintu kedai. gigih!

anak branak biah je ha..ko mampu? lps tu baru ramai giler manusia..

lepas tu kami ke tampin lak. borong kain kat nagoya. tahun ni pecah rekod. kami semua paksa si AJ jahitkan baju raya. ko buat tak cantik sok ko siap aj! ko aku gunting. miahahahaha...

open table makan cendol sampai muntah ;P

sampai je rumah trus bedal nasik..asam podeh daging tetel, porut tombusu masak lomak cili api, ikan guring makan ngan potai & sambal blacan..morocik!
tp sayanggggg sgt..aku takde selera makan. dapat makan 2-3 suap je. yg lain laki aku yg tolong habiskan. last2 masa kebulor tu aku makan nasik dengan ikan goreng ngan sambal blacan je. jadi le, asal berisi perut..

petang tu kami lepak kt tepi pantai Pengkalan Balak. nak gi pantai klebang malas pulak nak bersesak2 jem kat sana. kat sini pun jadik la..bersih pantainya. yg penting, dekat je ngan umah. tak smp setengah jam pun..

layan mee sambil tengok matahari terbenam..

memasing nak naik kuda ni..

baru tau si bb ni penakot benornya. lawak la ko bb..poyo, nampak je mcm ganas. rupanyaaaaaa..? siap ckp ngan budak yg bawak kuda tu 'bang..saya takut bang' kih kih..

dah lelama tu baru dia relax skit. tapi tangan dia punye la sejuk. 

adek best...hepi giler dpt naik kuda..

couple forever katanya..haha..
si fawza & aiman

mama + sikepeng

main pasir & kat gigi air jelah korang. dah suruh bawak baju mandi, takmo..

sista & sikembar..sayang korang melekat lekat!

cantik..

luv u biah!

aku & adik aku, iena..luv u sista!

geng kronik, ayoi..


muahhhhhhhhhhh!!


4 comments:

deaf-angel said...

Nasib baik BB ada sapu2 laman tu..
kalau tak cam shopping, makan, makan, makan, shopping, naik kuda, makan, shopping, makan lagi je aktiviti korang.
syabas BB.

raF|za said...

saya la yang tanya resipi tu..thanks kak! tapi yer la, air tangan mak2 ni mmg x boleh nak lawan ;)

A.I said...

deaf-angle,
kannnnnnnnnn..sib bek ada BB. kahhhhhhhhh

rafiza,
hehe..tuler tu. tak sama dengan mak masak :)

Aaron Grey said...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

klik klik (^_^)