17.5.16

::SOSAK NAPAS DEN::

17.6.16

Haaaaa...berhabuk blog ko pompuan! ni pon sib bek la bernapas balik.dapat la nak meriak lagi...Alhamdullilah ^_^

Ini cerita minggu lepas la ni. itulah nyawa kan..bukannye kita boleh nak control. Sabtu pagi tu aku elok je. Kul 8 lebih lagi aku dah siap masak tengahari, dah siap kemas rumah bagai sebab nak melepak ngangkang tengok tv. Petang tu takde buat apa pun..tp ntah nape rasa lain macam letihnya. bangun kejap gi jamban pon rasa mengah. ckp gak kat bebudak tu apesal mama rasa letih ni. pastu biorkan aje smp la malam. eh..makin menjadi2 lak rasa. nak bernapas pon dah tak selesa. bila baring lagi la tak dpt nak napas. tarik boleh, bila lepaskan dia tak kluar habis. gi mana lak udara yg aku sedut tu? eh..aneh sungguh. aku bertahan la smp tengah malam tu. semua org dah tido. tp aku sempat jugak la kebek2 surprise yg anak2 buat sempena hari ibu. yg tu nanti aku riakkan ye, ni citer pasal aku nyeyawa ikan dulu :P aku tak boleh baring sebab bila baring napas aku putus. last2 kul 3pagi tu aku surrender. aku kejut kaman, suh bawak aku gi spital selayangku sayang..

Klakar gak masa smp kt emergency tu kaman ni daftarkan utk aku, yg aku dah masuk dlm bilik misi. patutnya aku kejap je dlm tu sebab kene kluar balik tunggu turn masuk bilik doktor. tp masa misi tu cek aku, trus dia tarik..bawak aku masuk ikut tepi tu ke wad emergency. udah la bila aku baring je doc kerumun & kokak aku. haha..dah la aku tak dpt nk berckp sgt. yg laki aku dah tercongok2 mencari aku kat luar sana. takde org bagtau aku dah dimasukkan ke dalam. dengan macam2 wayar..macam2 tiub. aku dipakaikan oksigen, dicocok tiub kencing. macam2 ubat dienjetnye..nak gerak pun tak boleh..

Rupanya masa tu tekanan darah aku tinggi bebenau. aku memang ada darah tinggi, tp biasa paling tinggi pon 185 gitu. malam tu BP aku naik smp 219! mampos..sib bek tak stroke. lps xray & amik darah, dapat trace yg peparu aku dijangkiti kuman. darah putih aku pon tinggi. tp aku tak demam pun. kendian tu baru kaman dapat jumpa aku. hehe..bini dah kene kokak oii..time tu mmg aku dah takde daya. tadah ajelah doktor nak buat apa pun..

jenoh misi & doktor tak jumpa urat nak cocok..last2 cocok kat pelipat tu je. dah la situ jugak nak sarung BP. lengan kiri tak boleh guna sebab ada fistula utk dialisis tu..huhu..
ish, aku tak selesa langsung dgn tiub kencing tu tau. buat aku rasa mcm nak demam sakit nyilu kat bawah tu. tahan 3-4 jam je aku paksa suh doc cabut ;P kalau aku tak sedar, takpe la..ini aku sedar kot.

masa ni dah turun skit bp..183 gitu..tp kene on jelah ubat darah tinggi tu..

tolak masuk zon kuning pulak..e'eh..dah kenapa semua org pun mencungap2 ni? masa ni aku tgh tunggu katil wad kosong. agak scary kat sini wei.. *_*'

skali..masuk wad samanye scarynye. oh mennnn! nape semua patient koma ni? aku je yg sedar, celik mata. what the hell... :/ pestime aku masuk wad medical ni benornya. biasanya aku masuk wad nefro (buah pinggang)

sunyi je...kalau ada pun bunyik mesin2

tp bagus tul la, tiap kali masuk wad mesti aku dpt duk katil paling tepi sekali. elok takde gangguan. walaupun hanya bayar rm3 semalam, tp selesa giler kat sini. jamban pun dekat. masa aku dah sihat skit, awal2 lagi aku dah bangun mandi. kul 5 pagi dah siap. ko mampu? pastu duk la melangak tengok org depan & tepi aku koma ternganga gitu je, tak sedar..huhu..mcm dlm icu lak. dah rupa bersaka aku kat situ sebab aku sorang je yg sedar. 


tiap 3 jam misi dtg cocok ubat. kul 4 pagi amik darah..

diet dialisis katanyer..
milo tu aku bancuh sendiri..loya lak tekak nak minum susu tu..hehe

Isnin tu terpaksalah aku cuci darah kat hospital. heybat tul misi2 kat sana semua kenal & ingat kat aku lagi. taring ni agaknya yg dorang tak boleh lupa. haha..bangga aku bila sister kat situ kata dialisis center aku terbaik. Davita memang worldwide. International punye. paling bersih. takde lagi kes org masuk wad sebab infection dari pusat dialisis. Alhamdullilah..tp kesian aku tgk ramai patient lain yg kene infection dari pusat dialisis yg tak terjaga. gigil2 pakcik tu tahan sakit. ada sorang tu tetiba tenat. huhu..mintak diberi kesihatan yg baik utk dorang semua -_-'

gegula aku..

amik ko. melebam tangan. payah la urat tangan kanan aku ni mengecut. dorang tak jumpa. ni keliling, atas bawah tangan sume lobam tau. sib bek tak sakit. tp kelihatan tu agak mengerikan la..mcm kene dera pun ye jugak..

sume duk ngadap keliwo ratah kepala udang :P
setelah 2 hari aku tak makan..tu dia! teruk nau gaya makannye ha. masa ni benornya mak baru je smp dari melaka. bila dpt tau aku masuk spital, trus disuruhnye AJ gi kutip dia. aku sorok benornya dulu dari dia. aku tau sgt mak aku tu huru hara dia lain macam. bila aku dah ok skit baru bagitau dia. ha..mcm naik jet, trus smp kat wad. yg best tu diap bawak nasik & lauk udang galah masak lomak. mcm kucing kedekut aku makan. tak kasi org kacau nasik aku. haha..lauk mak jugak yg aku boleh telan..

masa ni aku dah discharge. sian adek, si nande kededek aku ni..demam panas kerinduan sesangat. yelah, biasa tido dengan aku. ni aku masuk wad, dia bukannye boleh dtg tengok. 4 hari jugak la dia duk rumah dengan aku, tak gi skolah sebab demam on & off. memula tu siap aku kene gi kutip dia kat skolah , ustazah call suh amik sebab dia demam lagi. sib bek sekolah agama depan umah. tp tu pon aku rasa mcm nk pitam menapak :/ sib bek la minggu ni baru adek exam...

wiken baru ni, penoh rumah aku tak putus2 org datang lawat. mcm segan pun ada jugak sebab aku ni bukannye reti nak tunjuk sakit tu. kang org konpius, dtg sini nak lawat org sakit..tp nampak elok je pompuan ni. dahhh...saka keliwon kata ko kennnn...nak buat camne. haha..

ni sume sepupu sepapat belah selayang aku..

kakak sepupu kembo nih.. ^_^

ini geng2 mekap mak hayam diva kesayangan aku ^_^

terselit jin sekor kat blakang tu..kihkih

anak2 buah aku..

ni adik bradik belah mak tua aku, walaupun kami berlainan mak & abah pun dah takde, tp rasa sayang kami masih erat. aku sayang abg, kakak2 & adik aku semua  ^_^

ada lagi benornya yg dtg melawat, tp tak amik gambonye..yg ni je sempat. 

Aku nak ucapkan bebanyak terima kasih pada semua yg mendoakan aku. Alhamdullilah, aku dah makin sihat. ni pun dah start keje balik. mc seminggu je. 'tak keje takde makan, tak cuci takde nyawa'..gitu konsep idop ahkak. hehe..

TQ tau..ai lebiu all!




5 comments:

deaf-angel said...

Kepala udang?
Bukan hirup sop sayur je ke?
apapun,
wish you a speedy recovery...

monstorious wife said...

Ya allah kakk... Semoga Allah beri kesihatan yg baik. Ngeri baca cerita nurse cucuk cari urat tu.

Anonymous said...

ASSALAM AKAK.
SEMOGA AKAK CEPAT SEMBUH.. AKAK KUAT!!
_SILENT READER_

Mrs pink said...

U're strong kak. Semoga cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan.

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

klik klik (^_^)