29.2.12

::ALAHAI BUAH.....::


Check up smalam dpt tau condition buah dada, eh...buah pinggang aku dah kat tahap 3. Bak kata omputih 3rd stage. Kolesterol lak langsung takde bacaan! terlampau tinggi katanya. camno ni? haihhh...
Kalau dh ada penderma & ada duit banyakkkkkkkk, skang ni masa yg sesuai utk buat transplant. TAPI, kat spital swasta la. Kalau pesakit spital gomen mcm aku ni mmg kene tunggu. Silap haribulan tak sempat pon nk dpt merasa buah baru. Pastu kene gak tunggu time nk wat dialisis. Rasa mcm nk buat dono jelah. Boleh tak? Nape la aku dpt penyakit 'org kaya' ni? Kalau dah smp time nk buat dialisis sok mmg pitam le aku. Bukannya pitam sbb sakit. Sbb mikirkan duit. Sekali cuci RM200+ kt spital selayang tu. Kalau seminggu 3 kali? mampos! Kalau mintak tlg dgn NKF pon still kene bayar gak skit kan? ayoyo...kipala ada manyak pining lorrr...


19 comments:

kakngah said...

aku tak tau nak cakap apa nok... kita yg memandang, mendengar, membaca terasa berat ujian ko.. apatah lagi ko yg menanggung.
apa2 pun aku tetap doakan yang terbaik utk ko.
be strong k!

deaf-angel said...

Usaha + doa + sabarrr, sabarrr, sabarrrr

wani said...

kak ai, yang pasal nak cuci buah dada tu, eh silap..buah pinggang..heheheh..Akak boleh mintak kat pusat zakat la..member wani kan mak dia pun buat dialysis jugak. Tak perlu cuci kat hospital selayang kak. boleh je pegi mane2 dialysis centre yang akak nak. pastu akak kena gi pusat zakat utk mintak bantuan. Semua foc.

Harap dapat membantu akak.

Hazey said...

Sabar banyak2 ya, saya doakan semoga terbuka pintu2 rezeki untuk Aizah mendapatkan rawatan...

Syaz said...

berat mata memandang...berat lagi bahu yg memikul...saya doakan akak murah rezki dan berjaya mengatasi masalah ni...akak byk2 doa...dan bersabar k...

adarnadzmie said...

semoga ai sabar...insyaallah semuanya akan dipermudahkan...aminnn :)

A.I said...

MEKASEH KENGKAWAN. YG SEBENORNYA SEDIH GAK NI. TP KENE KUATKAN SEMANGAT BILA INGATKAN BEBUDAK KT UMAH TU. APA2 PON AKU KENE SETTLEKAN SI ANGAH DULU, BARU MIKIR PSL DIRI SENDIRI. huhuhu...

zureen said...

salam ai, sabar la ya. cam aku mmg x rasa camner sakit kidney failure ni, tp aku rasa perit juga, 3 thn hubby aku sakit ni, ada juga mulut kurang ajar yg kata laki aku x sakit, buat2 je, ada ke org yg sihat nak ngaku sakit ai..huhu. apa2 pun ko mesti kuat dan tabah, aku kadang da lost, x kuat ..byk dugaan

ratna said...

Byk2 sabar ya kak...allah tdk akan memberi sesuatu dugaan di luar kemampuan hambanya...

IEKAN78 said...

sabar la pn ai, ada hikmah setiap apa yg berlaku dlm hidup kita. dugaan allah hanya utk mereka yg kuat. dugaan allah adalah petanda betapa allah menyayangi hambanya. jgn putus2 berdoa dan berusaha....saya berdoa semoga pn ai cepat sembuh.

Nur Shaheera Abdullah said...

Saba ye kak. Dulu saya pernah lalu kat area klang, dekat masjid batu empat, dekat2 sementa, ada tulis pusat dialisis lembaga zakat selangor. Ce akak try apply zakat dialisis tu..mana tau ada rezeki..

el said...

huhuhu sabar ye aiii..hope nasihat2 kwn2 kt atas ni beri peransang kat ko..n ada kata leh g pusat zakat tu..so hope ko buatlah nok..leh ringankan beban tuh...

Anonymous said...

slm pknalan,sy pun ada prob mcm akak tp pringkat awal. dlu smpe sy kena gugurkan kandungan sbb tekanan drh yg sgt tinggi dan kncin bocor. akak masa ngndung xde prob ke. alhamdulillah anak akak dh 4. sy bru sorg tp still rasa fobia nk ngndung lg

Anonymous said...

salam ai...jgn susah ati sgt..insyaallah ada penyelesaian..adik saya dah 10thn dialisis..kt gomen..memula bayo rm15..mintak kurang...rm5..mintak kurang lagik... takyah bayo lansung..try mohon dgn kebajikan masyarakat nnti...pasti dapat free cuci.. insyaallah..moga Allah permudahkan segalanya.....

Anonymous said...

Ya Allah Ya Tuhanku.. kau kurangkanlah penderitaan hambamu yg seorang ini.. Amin..

A.I said...

MEKASEH SUME...LEGA SKIT RASA HATI. BUKANNYA APA, TAKMO SBB SAKIT NI NNT NYUSAHKAN ORG LAIN LAK. huhuhu...TP INSYAALLAH, BUAT MASA SKANG NI BOLEH TAHAN LAGI ;)

Ina Khairina said...

salam k.ai
arwah ayah saya dulu 7thn wat dialis...mula2 wat kat swasta,2thn gak tp tak tahan bln2 kena bayar 2k lbh pastu minta wat kat hosp gomen,free je sbb minta tlg YB..k.ai try la minta tlg mana2 adun yg berdekatan

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Ai...kna bt cpt dialisis tu...x bole tngguh...nnt akn lbi worst...plis dear...jgn pkir yg lain2 dlu...yg ptt dpt 1st place now is ur condition...selagi u kuat nie kna start bt dialisis tu...klu tnggu nnt lama lg akn efrk organ2 pnting lain...if ko dialisis awal lbi vot darah u jd brsih...plis dear...jgn bt main2 bnda nie serius...sy tau semua tu masa my asben kna dlu..plis. ..plis....plisssssssss jgn tngguh2...klu u sihat u jgk yg akn dpt urus angah tu...asben sy x mnyusahkn sy pn..dia bole drive pigi n balik sndiri...tp kna jaga dr skrg...wlpn x knl tp rasa mcm nak peluk awk dkt2...sori sy bz dats y x dot jnguk2 blog awk....

A.I said...

CT,
TP MASALAHNYA SKANG NI AKU NK REFER KT SAPA? GOMEN XMO BUAT SKANG. DIA TUNNGU ROSAK ABIS DULU. X TAU NK BUAT APA. RASANYA NK TANYR BETOL2 DULU KOS KT SWASTA BRAPE, KOT2 INSURANCE BLEH TANGGUNG. huhuhu

klik klik (^_^)