26.4.12

::DR. MAMA::

7 PENGOMEN
 siapkan sume kelengkapan, kita mulakan sesi cuci mencuci ;)

 
 Angah standby ye...

 Ok, dah siap!

menyemak je misi2 ni. bukannya nk membantu..
bikin sibok je dowang kt situ ;P

::KONO TOBANG::

2 PENGOMEN

gotong royong ni hari Ahad haritu. ditombangkan pokok2 yg besar kt tmpt parking. elok gak dipotong pokok tu, buatnya bila ribut tombang pokok hempap kete? naya!! 
kt penthouse aku tu kan mmg meriah. sumenya rajin, memacam xtvt yg dowang buat. haritu dowang cat blok umah. tp idak le sume, kt belah tgh tu je. dari tkt 10 bawak turun ke bawah. Guna $$$ persatuan. Sesapa yg tlg cat tu dpt le upah, termasuk le kaman ;)

 hasil dari pokok yg tombang tu kaman bawak balik utk anak2 bongsu dia main dlm umah.
bukan main sronok dak Toti manjat pokok..

Tp kejap je dowang dpt main sbb esoknya tu air jadi kotor & berbuih. Getah pokok tu kluar. sian anak2 bongsu aku tu. sib bek tak mati...isk

Dah le smalam dak Toti gi telan sabun buku! byk lak tu yg ditelannya...sama besar dgn kepala dia! Ni sume sbb BB. Dia mandi guna sabun buku. Saki baki tu jatuh kt lantai bilik air, pastu dia tak jirus. Dak Toti + Sofi lak ada kt dlm tu. Apa lagi, dtg si Toti terus digonggongnya. Aku paksa suh dia lepaskan sabun tu, dia menderam marahkan aku. Aku ketuk2 kepala dia dgn berus gigi, trus ditelannya! Ha, amik kau...berbuih molot!! Kaget aku jap. Ingatkan mmg al khatam le riwayat dia. Aku rendamkan cepat2 dia dlm air. Dah lama lps tu ilang dah buih. Tp dia mcm mabok kemaruk takmo masuk dlm umah dia. terpaksa le aku lepaskan dia main kt ruang tamu tu kejap. Adoi la Toti, mcm nk putus nyawa mama kau buat camtu tau...ish ish ish..



25.4.12

::WANNA oh WANNA::

2 PENGOMEN

Criter dh lapok. hehe, adalah dlm 2-3 mgg lepas punye ;P Haritu aku ada mekap kt Putrajaya. Pepagi buta dah kluar dari rumah. Skali, client lak yg lambat. huhuhu..menunggu lah kami. Tp takpe la, asalkan ada rezeki. Blk boleh beli beras + susu. heh heh..

Lps abis mekap, aku ngan Along gi jenjelan ke Alamanda. Pestime aku gi sana. Boleh tahan gak besar tmpt tu. Memacam ada.. Skali tu dpt sms dari sorang reader merajuk sbb tak bgtau dia aku nk dtg putrajaya. haha, sentap gak kau kan Wanna? Aku pon bukannya tau selok belok putrajaya tu sgt. Wanna dpt tau aku gi sana pon sbb aku update FB. Alolooooo...majuk2 tomey akak ni. Ha, meh la dtg jumpa kt Alamanda. Dapat aku & along mkn pree kt SR. muahahahaha..

Mekaseh bebanyak ye Wanna ^______^

Wanna yg tomei.

dengan aku yg ala2 mayat hidop!


23.4.12

::CUCI-CUCI $____$::

10 PENGOMEN

5 hari dari operation 2nd stage haritu - harini pepagi buta aku dah gigih bersesak2 dlm jem kt Jln Kuching tu gi HUKM. Ada appt dgn Prof Asma. Ptg smalam Prof sms aku mintak dtg lewat skit sbb pagi tu Tun Dr Mahathir amik turn Angah. huiiii....takpe la Prof, saya rela demi Tun! ^_____^ dah mmg rezeki aku + angah tadi dpt jumpa & bersalam dgn Tun + Tun Dr. Hasmah. Ayoyo, sgt suwit la dowang. Humble je.. i like...

Yg sebenornya, mulai harini Angah 'ditransfer' ke UKMSC (UKM Specialist Centre - HUKM). Tempat ni klinik pakar private yg berbayar. Tak kira la kau OKU ke, Warga tua ke..mmg kene fully charge. Kiranya, mcm angah ni paling kurang kene standby bawak RM200 sekali pergi. Cuma tadi, Prof baik hati bagi FOC utk consultancy. Bayar utk cuci luka je. Tu pon dah RM89.80! Biasanya, utk consultancy paling kurang RM150 - RM200. Tu tak termasuk caj lain mcm ubat / cuci  dll. Pitam mak uolls! Kompom lps ni mmg kene ikat pewot la kami anak branak. huhuhu....

Minggu depan 30/4 kene pegi lagi utk buka jahitan & bawa Adek jumpa En Bob utk buat acuan telinga. Tak boleh guna telinga BB sbb dia punye telinga lebar. Capang lak tu! haha...tak kene dengan telinga Angah yg belah kiri tu ;)

Haih la Angah....byk kene guna $$$ utk kau lps ni. Tp Insyaallah, rezeki utk anak2 mesti ada kan? huhuhu...



 Angah yg teruja sbb baru dpt salam Tun + wife. Tun Dr Hasmah panggil Angah sayang lagik ;)

 Angah + Tun berkongsi bilik yg sama ^_____^
kat sni amik nombor pon nurse yg pegi uruskan. kita cuma duduk tunggu kt kusi je. Minuman pon ada disediakan. mana taknya??? $$$$$$$ - pitam!

 dah siap dicuci. bersih! meleleh gak la air mata angah tahan sakit tadi. tp dia mmg budak kuat, nanges pon dlm keadaan yg sangat 'cool'. gud girl Angah!

 Prof ada ajar aku cara2 nk cuci luka ni. Lps ni aku kene cuci tetiap hari tuk elakkan dari terkene infection

blk dari spital singgah McD 'upah' Angah mkn eskem sbb dia tahan sakit td :)

20.4.12

::2ND STAGE TINGA ANGAH::

8 PENGOMEN
 18.4.12 - Angah buat operation telinga utk 2nd stage. Kali ni doc buka kulit kepala yg sebelom ni dia tanam besi/tapak utk skru/pin. Pastu doc akan kluarkan bagi nampak pin2 tu.. (1 utk alat pendengaran BAHA, 2 utk telinga palsu VISTAFIX)

Angah mcm biasa je, relax. Sekejap je nk tidokan dia, tak mcm yg 1st stage dulu tu. Lambat skit nk bagi dia tido. Kali ni doc cucuk je ubat, terus terlentok.

 dulu bapak dia yg temankan masuk OT, kali ni aku lak jadi pakar bedah
ala, temankan smp dia tido je. merasa jap la aku jadi ala2 doktor bedah. haihhh, apesal la dulu aku x blajar elok2, kalau tak aku dah kokak2 pewot org. nyum nyum ;P

 procedure tu mkn masa dlm 2 jam lebih

 time ni dia lalok2 lagi..

 tunggu masa nk discharge. buat kt day care HUKM. mmg tak warded, jaga dia kt umah je.

balik tu kami laki bini bukan main kebulur tahap gaban! yelah, sesama puasa dgn angah. Sian lak kalau dia tgk kami makan. Tp lps operation tu angah dpt makan bubur + eskem hosp bagi. Kami bedal roti aje. huihhh, kami punye lapar x tau nk ckp camne. Elok smp rumah ptg tu tgk mak dah siap masakkan nasi & lauk. huhuhu, mekaseh mak. lebiu so muchy2!

 19.4.12 - muka ceria dipagi hari (ceria ke..?)
ptg smalam aku buka balutan kepala dia. ha, trus nampak 'butang2'. Rasanya, appt Isnin ni Prof Asma nk bukak butang2 tu kot. 

 dia kene jahit jugak, aku ingat doc tebuk je kulit kepala tu ikut saiz pin. yg besi tengah2 tu le skru/pin nya..

 2 kt belah depan tu pin utk telinga palsu, yg 1 kt belakang tu utk alat pendengaran BAHA.
risau sungguh dak angah, dia takut doc potong tinga tetik dia tu ;) telinga VISTAFIX tu nnt akan ikut acuan telinga si BB. Berangkut la si BB gi hosp lak lepas ni...

kita tgk mcm ngeri je kan? tp angah ckp dia takde pon rasa sakit. tp dia tak berani sentuh la. cuma dia ckp rasa mcm ada 'benda' kt kepala dia tu. mmg ada la nak oii...besi dlm tengkorak tu. Insyaallah doc kata lagi sebulan dia dpt le alat BAHA tu. yg terlinga pulak mmg mkn masa yg lama sbb custom made. Yg tukang buatnya pulak ada sorang je dlm M'sia ni, En. Bob. Angah ni org ke 3 yang buat telinga palsu Vistafix kt sni. Semoga Angah cepat2 sembuh & cepat2 dpt dengar jelas, amin...

18.4.12

::2nd STAGE::

2 PENGOMEN
Alhamdullilah, Angah dah selamat buat operation telinga utk 2nd stage. Harini doc buka balik kulit kepala utk kluarkan skru/pin2. Operation td makan masa dlm 2jam lebih. Semuanya berjalan dgn lancar. Esok aku buka balutan kepala dia. Isnin ni nnt kene ke HUKM lagi utk jmp Prof Asma & En. Bob utk buat acuan telinga. Kata Prof tadi kene ikut telinga adik bradik/sepupu sepapat. Aku rasa nk pinjam tinga si BB le. Lebih kurang sama je size dowang ;)

Esok aku update lagi ye...

17.4.12

::OBAT oh OBAT::

4 PENGOMEN
SMALAM aku ke Hosp Selayang lagik. Appt dgn ketua pakar nephro, Dr. Wong. Katanya result aku masih tak nampak perubahan yg baik. Kolesterol pon tinggi lagik. So, dia ada tukar & tambah ubat. Ayoyo, camne tu? tp dlm ms seminggu ni aku x boleh nk mkn dulu ubat2 spital tu sbb aku tgh mkn ubat homeopathy lagi. Tp tuler, sejak aku amalkan homeopathy & jus manggis tu badan aku rasa ringan banyak. Demam pon dah jarang2. bagi aku, itu yg penting. Yelah, buah pinggang aku ni pon bukannya boleh direpair lagi. Doc nk tolong lambatkan proses rosak tu je. Apa2 pon aku syukur le sbb ramai org yg caring dengan aku. Dgn pertolongan dowang sume, badan aku rasa sihat. Yg belah 'dalam' tu lantak pi le..ikut je flownya. Nak buat camne kan? ;)

Kalau kowang nk try jus manggis yg aku minum tetiap hari ni, kowang bleh tengok kt SINI (XANGO)
Kowang bleh jugak direct call jiran aku yg baik hati lagi encem tu, FADLY 019-3155120. Call tanye pasal Xango tu je tau. Jangan try nk ngorat dia ye...kang bini dia si Ana tu kejar kau pakai parang nnt (aku pon tak brani nk ngorat, kang dia panjat smp tkt 10 pelengkong aku dgn penyapu, naya!) muahahahahaha..

Sok kami ke HUKM pulak. Angah buat operation telinga utk stage ke 2. Kowang doakan semuanya berjalan dgn lancar ye..

16.4.12

::KEPAK KEPAK KEBUNG KEBUNG::

3 PENGOMEN
hehe...camtu bunyik kompang aku ;P

Tu diaaaaaa, dah smp kad kawen si Peej. Insyaallah aku anak branak akan serang kenduri kawen dia. Ahad 29/4 tu nnt AJ ada bukak booth kt pameran pengantin The Mall. Tp aku dah ckp awal2 dgn si AJ, kul 12 smp kul 3 aku nk lari gi kenduri kawen Peej. Aku nk lelaga teteks dgn blogger lain skali ^_____^




Semoga perjalanan kenduri kawen kau akan berjalan dgn lancar & meriah ye Peej...Amin..


13.4.12

::LET's KOREA!::

2 PENGOMEN


Ha..Korea la sgt kan? smalam lps berhomeopathy, aku heret datin biah gi 1Utama temankan aku makan BBQ kt Seoul Garden. Kalau gi mkn hari biasa tghari camtu bleh dpt murah skit. heh heh...utk mak lak dpt diskaun wargatua (dah tua beno kau biah oiii) hahaha...tp boleh tahan gatai gak mak aku ni. Smalam ada lah model2 tgh mekap nk buat fashion show, model lelaki pon ramai la. amboiiiiiiiii, bukan main lagi dia menengok dowang smp tercicir kat eskelator. Aku dh smp kt atas, dia kt bawah lagi duk ralit tgk dowang. siap sebut "bukan men hensem2 lagi dowang ni kan intan?.." ;P smp kt atas aku jeritkan dia "Biahhhhh! naik cepat le. gatai bebenor!" wakakakakaka...biah...biah...


adalah dlm 24 kali aku repeat bangun! tokojut biah tgk selera saka aku dah kluar. haha..
bukan men lama aku tingin nk mkn kt sni tau. akhirnya dpt jugak, ape lagi? balun smp lobam!

biah yg gigih!
smp senget2 tudung ko..

ha...puas makan!
jom balikkkkkkkkkkkkk


::BERHOMEOPATHY LAGIK::

5 PENGOMEN
Semalam aku gi berhomeopathy lagik ;) Alhamdullilah, lps sembur ubat tu badan aku makin terasa ringan. Sakit2 badan pon dah kurang banyak. Demam pon dah x kerap. Dlm ms 2 minggu aku sembur ubat tu, sekali je aku demam. So, smalam pegi lagi. Prof tu kasi 2 botol ubat. 1 botol maintain dgn ubat utk buah pinggang, 1 otol lagi ubat baru. Rasa ubat baru tu kalau kowang nak tau, sama macam air tapai yg dah xpired campur dgn minyak rambut. PITAM tiap kali sembur masuk mulut!!! *______*

Isnin depan aku jumpa dgn doktor kt hosp selayang pulak. Boleh la tgk result blood test aku isnin haritu camne. Mintak2 le ada peningkatan. nak tgk jugak mujarab ke idak ubat homeopathy ni. Yelah, secara luaran mmg ada rasa perubahan, tp dalaman tak tau camne. 

Minggu depan aku keje hari Selasa jelah gamaknya. Isnin tu dah tentu2 aku MC, Rabu pulak aku dah start cuti smp Jumaat utk jaga Angah operate telinga dia (2nd stage). Keje kt opis lak tgh melambak ni, haihhh...x tau le camne. Mintak2 sumenya berjalan dgn lancar le...

K lah wei, aku nk menyambung wat kojo kt opis ni. Kang mau ada yg kene buang kojo. Dah le memanjang je cuti. hohoho.....

12.4.12

::BERLONGGOK KT KT UMAH DATIN BIAH::

3 PENGOMEN

INI cerita 2 minggu lepas. Boleh? haha...aku lupa, dah peram lama gmbr ni kt draft ;P dah jenuh2 amik gmbar beratus2 keping, boleh terlupa lak nk riakkan kt sini. Camera aku tu kan dah jahanam...kalau amik 15 keping, dpt le sekeping yg elok. Tp skang ni langsung x boleh nk snap. Tak nampak apa dah =____= ayoyo....


antara lauk pauk yg datin biah + ct temah masak

aku punye p.i.n.g.g.a.n!



makan adalah seperti biasa - buffet.
lepas mkn..baring2, gosip2 pastu makan lagi ;)

10.4.12

::ADEK + BOLA JARINGNYA::

4 PENGOMEN

AKU puas ati sungguh dengan skolah si Adek, PASTI IMTIYAZ KIDS. Dlm masa 3 bulan ni, memacam xtvt dowang buat & join. Adek pon dh banyak belajar. Dah pandai baca iqra', hafal byk doa & surah, kenal huruf, dah pandai mengira, dah pandai melukis...ish, sungguh aku puas ati!

Sabtu haritu ada tournament bola jaring lak. Bukan utk cikgu2 ye, tp utk bebudak! haha...boleh tak kowang bayangkan budak umur 5thn main bola jaring + futsal? sgt kiut hokeyyyyy. Perlawanan ni antara branch2 pusat asuhan PASTI daerah Selayang. Tp sekolah Adek dpt bertahan smp 2 saringan je. Sian sbb dowang tak brape cukup pelajar. Branch sekolah Adek ni baru tahun ni buka. Pelajar pon mmg dowang takmo amik ramai2. Senang dowang nk tumpu masa mengajar. Ada 4, 5 & 6 tahun. Rasanya tak smp 40 pelajar. Tp ustazah & cikgu ada 5 org :)


training tetiap ptg, tp kalau ujan takde la..tu pon seminggu je latihannye..

cerdik sungguh si diva Ely (adek) ni tau. mcm dah dewasa.
aku ni asyik le kene sound dgn dia. kalau lps azan aku duk lg depan tv kan, dia trus sound aku 
"mama ni dah berdosa tau. lambat2kan solat!" - gulp ;)
eh, memacam le lagi. tp bagus sgt. bangga aku..

ni hari perlawanan. aku x dpt hantar dia sbb pagi tu ada mekap. makanya aku tompangkan je dia dgn ustazah. perlawanan tu kt padang sebelah Selayang Mall.


budak lelaki men futsal


budak pompuan lak men bola jaring

blk dr mekap tu trus aku singgah umah kutip si kaman + anak2 berkejar ke Selayang.
sib bek la kami sempat gi tgk dia..

"syukur la mama dtg, kesian kt Adek sbb makbapak Adek je yg takde tadi. Sume org makbapak dia dtg.."
ye la Dek oiii...sib bek la tak tercicir spender mama terkejar2 nk tgk kau main. isk..

eeee..dh besar unggun pon nk duk atas riba!

angah + bb mana? tu atas pokok!
gasak le kowang...


9.4.12

::YEAYYYY! AKU MENANGGGG!::

4 PENGOMEN

Ngeeeee...rezeki ni wei. aku dpt voucher Jusco RM50. Aritu aku ada join GA (giveaway contest) kt blog si Alyn. Yg senang2 gitu nak le aku join. Jd follower dia, pastu tepek je link dia kt sidebar. itu je... ;) Tup2 nama aku antara yg tersenarai menang. Tp x sangka lak dpt vouvher ni. Nnt bleh la aku sopin. Lalalalalalalalaa

::HEPI2 BERKOKE::

0 PENGOMEN
Jumaat lepas ponteng keje gi HEPI2 dgn kengkawan ^_____^

berkokok di Redbox Pavillion

yg penting, makan...makan...makan....

ni aku tayang skit je. yg sebenornya memacam aku mkn. heh heh

aik! ada budak tetik..hehe, anak si Bibu ;)

lalalalalalaaa

dia ni yg blanje aku haritu. hehe..best! mekaseh Alyn ;) lps aku aku doakan kau lagi kaya. bleh blanje aku mkn kt seoul garden pulak ye..


mcm tu pon boleh aje ;)

dtg sni nk mkn ke nyanyi wei?

saya yg demam di hari kejadian, tp aku x bgtau sesapa pon ;)




sopannya kowang nyanyi....

tengok camne hakak kowang nyanyi. penoh dengan emosi hokeyyyyyy!

klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei