16.2.15

::KEK CEKLAT KUKUS::

16.2.14


Aku dah sihat. setelah seminggu bermc2an, hari ni aku masuk opis balik ^_^ Sabtu lepas aku anak branak menggigihkan diri memporak perandakan dapor umah buat kek ceklat kukus. Dah lama giler kot aku x buat. Boleh pulak tetiba sabtu tu bebudak tu mintak. Ha...dah kowang yg mintak kan? so, ayoh sesama ke dapor. Aku banyak tunjuk2 je. Yg lain bebudak tu yg buat. Resipi yg aku guna pulak mmg yg simple punye. sukatan ikut cawan je. Terbalik jugak la dapor aku haritu. Tp takpe..sbb hasilnya mmg thorbaek malatop2 sedap gebu gebas..



 sos ceklat leleh kebanjiran (topping)
aku double boiledkan serbuk ceklat van houten + brown sugar + susu lemak manis +  buttercup 3 sudu + air skit. dah masak, masukkan telor sebijik yg dah dipukul. pastu kacau smp ikut pekat mana yg kowang nak..siap.


 ohhh....ini bukan kejadian dapor terbalik tu. lupa aku nk snp masa kt dapor. boleh pengsan kowang tengok. dah la dapor aku kecik, dgn bahan2nya, dengan bebudaknya..ya amponnn!
ni aku snap masa dowang celop jari jilat smp bersih belen2 adunan kat piuk tu. hehe...time ni yg anak2 aku tunggu ^_^ jilat piuk.


aku kukus 1-1. aku buat 2 adunan, dpt la 2 loyang kek


  in progress..


tu diaaaaa....gebu gebas. syabas kaman! 
- kaman jadi mixer kacaukan smp sebati adunan tu. al maklumlah, umah aku takde mixer ;P


taraaaaaaaaaaaa!!!
kek kukusku perfect 10 ^_^ hahaha...

puas ati buat sendiri. sesuka ati bebudak tu nk makan dgn ceklat banjir mana pon. mmg piuk beso aku buat ceklat cair tu. boleh makan smp lobam ^_____^



resepi:
(aku gandakan 2)

Serbuk ceklat (aku guna van houten) - 1 cawan
Brown Sugar - 1 cawan
Susu pekat manis - 1 cawan
Susu Ducthlady Ceklat - 1 cawan
Minyak masak - 1 cawan
1 sudu kecik esen vanilla

yg kat atas ni masokkan semua dlm piuk, tenggekkan atas api sederhana..kacau smp sebati. pastu angkat dari api..masukkan 3 bijik tolo hayam yg dah dipukul lobam. eh....kombang.

pastu masukkan tepong gandum yg dah diayak dengan 1 sudu kecik soda bikarbonat + serbuk penaik. kacauuuuuu smp betol2 sebati. Ha, time ni la aku guna kaman sebagai mixer :P

sapukan dulu loyang dengan minyak skit dulu baru tuang adunan. pastu dah boleh kukus. mcm aku haritu kukus dlm 50minit gitu..siap dah. 

selamat mencoba ye uols  ;)





11 comments:

AzrinaAhmad said...

Alaa... mana resepi toppingnyeee hehe

A.I said...

Azrina,
sos ceklat tu le toppingnye. sukatan ikut tekak memasing ye..haha

Anonymous said...

tepung gandum cap apa n barapa byk tepung nk guna? tq

ALAngkah INdAHNya HiDuP iNi.... said...

kak, nak lagi sedap taburkan kacang kat atas nyer tu...berdable2 la meletops

mamabeauty said...

tak manis sangatker if dah letak susu n brown sugar .. ke pepandaila kasi adjust nak kurang manis yer tak.. hehe..

thanks for the resipi ni

deaf-angel said...

menyelerakan la Ai.

Ko boleh buat bisnes la, bawah blok orang balik kerja balik sekolah ko jual sepotong2 gitu taruk atas paper plate then ko simbah syrup atas tu cam kat gambo tu.

A.I said...

Ooo..yelah. lupa nk tulis. Hehe..tepong gandum cap tali sauh tu je. 1 adunan.. 1 3/4 cawan.

A.I said...

Kalau aku tabur kacang, kompom bebudak ni takmo makan kang. Dowang x suka..mau mak pak je yg bedal nnt. Hihi

A.I said...

Tuler..tp takde pulak manis sgt rasa dia. Sedang elok je..boleh je adjust cmne kita nak.. ^_^

A.I said...

Kannnn...aku takot yg berebut nk beli tu anak branak aku sendiri je nanti. Hak hak..

Ibu n Abah said...

Akak punyalaaa mls kalau nak buat kek sbb akak kureng mkn kek.... Tp resepi kipap buttercup datin biah akak nak resepi.....
Nanti share ya...

klik klik (^_^)