24.8.15

::CUCI DARAH PUTIHKAN KULIT?::

24.8.15 

Jumaat lepas aku ada hapdet status kat pesbuk pasal ada org tanye hal cuci darah yg aku tengah buat ni. sebelum ni mmg ramai jugak yg tanye2 sebab tak faham, ramai yg konpius apa tu cuci darah (dialysis) yg sebenornya. Paling ramai org ingat cuci darah tu guna darah orang lain. Tp aku explain la benornya langsung tak guna darah orang lain pon. Guna darah sendiri je. Kami ni darah memang senang kurang, tp utk tambah darah, kami mmg ada injection. Tak masuk darah lain. Kalau korang nk tau detail lagi korang kebek2 la cerita pasal cuci dare aku kat link 'Cuci Dare (Dialisis)' yang ada kat belah kanan ni. Kot2 la korang dah terlepas pandang nk baca kan..

Tp minggu lps ada sorang pompuan tanye aku kat ig. Dia ingat yg aku buat cuci darah ni adalah proses rawatan kecantikan nk bagi kulit putih. Tersedak kejap aku tau. haha..tak pernah umur aku dengar cuci darah boleh jadi putih. boleh cantek lak tu. hamboiiii..aku dah nk setahun cuci, takde pulak kulit aku memutih. Tp cantek tu adalah skit. kahhhhhhhh.. tp siyes la wei, sumpah aku tak penah dengar lagi pasal kaedah kecantikan yg kene cuci darah tu. Biasanya yg aku tau, nk cantik mcm retis..cocok vitamin je. So, aku bgtau la betol2 kt pompuan tu yg aku buat cuci darah ni bukan sebab nk jadi putih ke apa..tp sebab buah pinggang aku dah jahanam. So proses tu utk penyambung hayat aku..giteww...

Dalam reramai yg komen kat pesbuk aku time tu ada sorang kawan aku bagitau rupanya mmg rawatan kecantikan tu ada. Wujud! oh maiiii... gigihnya dari badan elok sihat walafiat nk mencuci2 darah bagai. ayoyo.. & katanya lagi biasa yg buat rawatan tu adalah dari golongan kekaya sebab mahal kedaung regenya. Kiranya sape yg nk cantik, buat la cuci darah tu selagi tak putus duit, tp mcm aku cuci darah selagi tak putus nyawa ;P 

Ni tadi baru teringat nk gugel carik pasal rawatan tu. Mak oiiii, tanjat gigirl! memang sah2 ada. Ozone Therapy namanya. Caj utk sepakej RM8k lebih (10 kali). Tangan dicocok kiri & kanan dalam masa 2 jam. huhuhu....kita yg terpaksa cuci ni rasa mcm nk putus harapan bosan, dorang pulak buat secara rela sebab nk cantik. Katanya kaedah tu lps darah dicuci, dorang dicocok masuk ubat glutathione (ubat putih). E'ehhhhhh..nak beli la, suh misi aku cocokkan. hehe..bleh putih mcm adira. Kami ni benornya kulit bukannya boleh jadi putih pon, makin melebam adalah ;P

Yelah kan, tapi ikut hak masing2 lah..rasa mampu & ada keinginan nk cantek, putih, awet muda..buat jelah. Bagus jugak org tu tanye aku, kalau tak sampai ke sudah aku takkan pernah terfikir ada benda2 camtu. Kalau korang nak tau pasal Ozone Therapy tu boleh bukak blog NI. aku baca kat situ le tadi.. ^_^


6 comments:

deaf-angel said...

dulu2 pernah dengar ada kes budak ni pasal muka dia ada masalah kulit yang teruk, last2 doktor suruh tukar darah atau basuh darah tak perasan.
Pasal doktor boleh kaitkan masalah muka dia tu ngan darah dia.
Maaf kalau salah info.

Apa pun, wahhh jadi mat salleh la ko ye nanti

A.I said...

deaf-angle,
yelah kot tu. boleh jugak kalau teruk sangat kan, kot2 la sebab darah tu yg kotor. tp kes aku, mana boleh jadi mat salleh ;P kulit kami2 yg dialisis ni akan jadi lebam, bukannye makin putih. haha..

Anonymous said...

aneh manusia zaman sekarang, sanggup berdialysis untuk awet muda.
dan semestinya menarik mereka yang mewah wang.
strange discovery. baru tahu dari sini.
suka baca catatan aizah.

A.I said...

Cik anon,
tuler kan? aneh2 aje manusia ni. kalau boleh kita ni nak elak dari kene dialisis, tp dorang lagi nak buat pulak. ntah ubat2 yg diinjet tu elok ke tidak pon tak tau la. kot la nnt lelama ada efek lain pulak, naya je.. tp yelah, hak memasing kan :)

lavendria laundry said...

Maaf nak tanya u buat kat mane....yer...sbb buah pinggang i ni pun problem..

lavendria laundry said...

Maaf nak tanya u buat kat mane....yer...sbb buah pinggang i ni pun problem..

klik klik (^_^)