21.3.16

::DOAKAN FAWZA::

21.3.16

hai koranggggggggggggggggggggggggggg! (amboi, lama nau tak berhapdet belog goblok aku nih)

Tghari ni anak sedara aku (anak si iena), fawza akan operate molot. ni la yg aku nk kabokan kat kekita lelagi yg mak2 semua. elok la aku cerita atas pengalaman yg tengah jadi ni. kot la boleh diamik kira utk anak2 kita sok nnt. mulanya sebulan sudah, fawza demam muntah2. fawza ni umurnya 8thn. masa iena bawak dia gi klinik, iena tanye skali kat doc apesal kat tepi bawah telinga tu ada mcm bengkak skit. rupa tu macam beguk. doc kata tu mungkin kelenjar bengkak sebab demam. biasanya bila sihat, bengkak tu pun akan hilang. nak dijadikan cerita, lepas demam tu elok..beguk tu makin membesar. so, iena bawa fawza ke klinik tu balik. yelah...biasanya kita2 ni bila gitu kita anggap yg bengkak tu beguk kan? siap ada yg buat mcm mak2 kita dulu. sapu ngan nila. eeee...sejuk je rasa kan? dulu mak aku sapu dengan bulu ayam bagai tau. hehe..kenangan masa kekecik. tp ni nasib baik la iena bawa blk ke klinik. doc suh refer ke hospital. iena pilih utk pegi hospital gomen. sebab kalau kat sana apa2 pun result akan dpt serta merta. cumanya kita kenelah bertabah tunggu turn. Kat hospital, fawza kene tahan utk doc buat siasatan & rawatan. mulanya doc on antibiotik utk 2-3 hari & buat mri bahagian mulut & rahang. hasil dari mri tu rupa2nya doc dpt detect yg kelenjar tu sebenarnya bukan beguk. tp dalam bengkak tu penuh dengan nanah. rupanya bukan kat bahagian yg kita nampak tu aje. tp sampai ke belakang tengkuk pun ada. nanah tu dtg dari gigi fawza yg rosak. korang bayangkan la...nanah hokey. adoiii...berdenyut2 rasa.

Hari tu fawza discharged kejap & smalam admit balik. Tengahari ni operation. aku tengok fawza ok je maintain sronok hepi. tp iena la yg kalut. al maklumlah, dia bukannye biasa dengan benda2 gini. dah mcm dia yg kene operate. hehe..sian aku tengok dia. tp fawza best. dia kuat mcm aku (hehe). cocok line iv pon relax je tak nanges ^_^

Korang doakan skali ye..semoga semuanya dipermudahkan & semoga fawza kembali sihat


 lawatan biah ronggeng & anak2nya. sam pun dtg tp belah ptg sebab skang ni waktu tak sama mcm dulu. kalau dulu ahad kita boleh lawat dari tghari smp ptg. skang ni sama je setiap hari. tghari buka wad kejap, pastu petang baru sambung balik. ayoi x dpt tengok fawza sebab tak sempat. dia ada kelas smp ke ptg smalam. 

e'eh biah ni..tingin sangat nk merasa baring kt katil spital ;)
yg baju putih tu sepupu aku, abg ajoi & bininye

 fawza kene kuat macam mama tau cayang...

  mama ko punnnn...nk jugak landing kat katil ;P

  sempat aje posing kennn...
kak melati, iena & kakak keliwon ko

lebiu mak!
aku dah mcm rupa sesumpah. tudung dengan tirai tu sama kaler. muahahaha


7 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Semoga pembedahan Fawza dipermudahkan..
Didoakan cepat sembuh ye sayang..
Tu lah anak2 ni kalau ada sakit2 yg lain sikit..
Kena lah bawa sepital cepat2..
Takut penyakit lain ajer kan Aiza..
Terima kasih kongsi pengalaman ni..

fazilzura said...

smoga semua nye selamat ..

rizzawati abd rahman said...

adeh... aku lak yg nyilu weyy. moga cpt sembuh utk adik FAWZA. cpt2 buang nanah. pehni leh rest.

surizan abdghani said...

Uiiii nanah dr gigi rosak???? ya Allah sakitnye...sy pnh kene masa dlm confinement.pipi bengkak mcm beguk.smpai senget2 muka la.g dentist dia refer ke GH sbb dia xnk amik risk.dentist ckp klu nanah tu g ke thp 2 dn 3 bwk bawa kematian.bedesup darah suamiku huhu.g GH jumpa pakar.dia tebuk gigi rosak tu pastu tekan gusi bg keluar nanah.makan minggu gak nanah tu nk keluar.sy consume minyak habbatussauda.xamik antibiotic sbb bf bby

deaf-angel said...

first time aku dengar la sampai serious gini pasal gigi.
Thanks for sharing.

Anyway, gambar2 atas ni korang petik, korang tak perasan ke Nurse2 semua jeling takut katil roboh?

A.I said...

Norhayati Mohd Isa,
Amin yra..tuler, kita pun tak sangka rupanya boleh jadi gini kan? mekaseh doakan fawza. Alhamdullilah dia dah selamat operate smalam :)

Jub,
amin yra..maceh jub

rizzawati,
tuler tu..aku lak yg rasa dedenyut sakit duk bayangkan

surizan,
huiii...bahaya rupanya kan? adohaiiii..sib bek la si iena bawak fawza gi klinik balik. kalau tak, mau melarat tu. Alhamdullilah smalam dah selamat operate..

deaf-angle,
elehhhhh..brani la misi tu nak marah?? ni saka spital ada ni ;P

Watch box office said...

Semoga selamat semua nya :)

klik klik (^_^)