19.1.17

::RUTIN::

19.1.17


Tu diaaaaa..dah nak habis bulan 1 masuk tahun baru ni baru terhegeh2 nak hapdet. ntah apesal payah nau tangan ni nak on lap top. kalau dulu kat opis senang la. mmg duk ngadap je pc kan.. 

Ok, jom la kita citer2. dari tahun lepas kiranya berderet2 lah anak akak ada peksa beso. Haritu si along SPM, tahun ni BB ben10 akak UPSR & tahun depan angah lak PT3. amik ko. merasa sgt. Adek tahun ni dah darjah 4. Semua skali gi sekolah pagi. Adek & BB sekolah agama belah petang. walaupun akak skang duk bertenggek aje kat umah, tp bebudak ni masih trus makan kat umah ema (sebelah). senang kira gitu sebab akak ada kt umah hari selasa ngan khamis aje. senin, rabu ngan jumaat akak cuci dare. so, senang la dorang trus ke sebelah makan & transit. tp akak tetap masak gak hehari. lauk simple ajelah utk akak buat bekal makan masa cuci dare & utk along bawak gi keje. Pastu lauk yg akak masak tu nanti buat makan anak branak waktu dinner. gitewww. 

oh ye, along skang dah keje kat Nagoya. sementara nak tunggu result ni, bior le dia bekerja dari duk ngadap muka akak je kt umah ni. Alhamdullilah sebab dia hepi giler keje kat sana. murah sgt rezeki dia hari2 dapat ramai customer. dia keje kat bahagian langsir. hari2 ada je cerita dia pasal memacam pe'el orang. akak pun terhibur gak dengar dia cerita. yg paling best tu tak sampai pun seminggu dia start keje, dia dah dapat bukak 3 buku bil. staff2 & supervisor sume duk kagum la ngan dia katanya. tu yg hepi sesangat tu, kengkawan dia kat sana pun baik2 belaka. akak pun lega giler sebab biasalah mak2 ni kan. hari pertama along gi keje tu tak tenteram sungguh jiwa. riso kot dia letih ke, kene buli ke apa, rasa mcm nak je akak tunggu dia kat pintu nagoya tu. haha..over mak ko long. gaji dorang kat sana pun boleh tahan tau. tak sangka akak. kalau tau dulu, baik akak keje je kat situ. dah la dekat ngan umah. byk save duit ooo. hehe..mcm along skang mmg akak yg hantar pegi keje, balik pulak abah dia yg gi kutip. mujur dekat.. ^_^

tetiap pagi sebelom gi skolah bebudak ni wajib bekpes dulu...kadang akak letak roti, kadang akak gorengkan naget ke, hotdog ke..tp koko krunch tu wajib ada. al-maklumlah, anak2 akak ni mmg selera pirana. semua dibedalnye. akak suka je tengok dorang makan :)

malam lps mengaji, akak suap makan dulu pastu trus buat homework. ada yg buat dlm store gini, ada yg kat meja makan. ikut suka hati korang la nak oii..asalkan siap homework tu. 
akak mcm biasalah, dah start skolah balik ni rutin macam biasa..enpon & tap memasing takleh pegang. akak bagi hari jumaat malam - ahad je. tp bebila perlu dorang nak tanye apa2 psl skolah kt kawan baru akak bagi kejap. kot tak nnt duk ngadap je benda tu, tak jadi keje lak kan..

huwaaaa..anak akak dah beso. dah wanita sgt nih. macam tak caye je akak dah ada anak yg dah keje. kertu kah aku???


masa ni akak kluar ngan along jejimba kononnye sempena hari off day pertama dia. alaa, kat area rawang je pun. off day dia hari biasa. mmg tak dpt weekend la bila keje gitu, tp kami lepak2 smp ke ptg uols. memacam citer kluor. katanyer ni la geng gosip, geng gadoh, geng mengadu domba kennn ;P

oh maii...anak akak ke ni?? :P


..akak doakan semoga tahun ni kita lebih diberkati Allah, dimurahkan lagi rezeki, diberi kesihatan yg baik & semoga kita baik2 sahaja, InsyaAllah. ai lebiu all!


4 comments:

Anonymous said...

serius macam kakak & adik...u look soooo youngggg :D

deaf-angel said...

Nanti kau galakkan Along nanti ada peluang sambung sekolah ke, ambik kursus tambah skill ke. Belajar seberapa banyak dan tambah ilmu.
Ni dah bagus dia kerja ada ilmu communication dan business skills.

A.I said...

Anon,
hehe..mekaseh ^_^

deaf-angle,
tuler tu..tp dia tingin nak belajar kesenian. mcm teater gitu..tp aku tengok benda2 tu semua kene guna byk duit. ntah mana lak aku nk korek bayar yuran. kot susah2 sok aku masukkan je MARA, blajar mekap ;P

deaf-angel said...

tak kesah belajar apa pun.
Nanti dia tahu la nak hidup dengan skill dia ada tu.
Teater tu bukan calang2 orang tu.
Eh, belajar mekap pun ok, kalau tak professional boleh buat part time kan.

klik klik (^_^)