6.10.15

::CAMERON HIGHLANDS (part 1)::

6.10.15

Percotian bajet kak ai & family tajuk benornya ni..hehe

Start dahhhhhh.. pening pala mikir nk pilih gambar yg mana buat kenangan. ikutkan hati semua gambar aku nk tepek kat sni. ngalahkan aku gi jenjalan kat oversea pulak nak berpart2 kenn. tp sayanglah, aku suka tempat ni. tu sebab kalau boleh semua aku nk tepek. bebila lepas ni boleh aku kebek2 balik gambar2 tu. skang ni jarang sesangat dah dapat jenjalan gini. Dedulu kala memang aku selalu dtg cameron ni. dah beranak pinak adalah dlm 2-3 kali je kot. tp siyes la..aku memang sukaaaaaaaaa sesangat tmpt ni. suka tengok pemandangan cantik & rasa angin sejuk nyaman tu..tenang je rasa. kot esok2 kalau aku sentap ngan laki, memang aku lari duk sini je..eh! hehe..

Kul 6:45 pagi kami dah gerak dari rawang. Ikut Simpang Pulai. Tak brani la ikut tapah, seram iols. aku ni fobia lagi. huhu.. kami berpiknik makan pagi kat Taman Pertabalan, Tanah Rata. Best betol makan sambil menikmati angin sejuk pagi gitu..

mak masak nasik goreng, sayur peria katak, kipap sardin & cekodok pisang. aku lak masak daging goreng kunyit, telo dadar & naget. nasik putih pon ada aku bawak bekal utk makan tghari kat bilik hotel. save dah bajet makan kat kedai hari tu ;)

gigih beli batang monopod kat psr mlm sebelom pegi. org lain dah lama guna, aku baru hegeh2 nk pakai. seploh hengget je pun..hehe..tp tiap kali aku yg pegang minatang ni, rupa aku jadi lain. jakun sungguh lahai..

TAMAN PERTABALAN
(free entrance)

cantiknya view..mcm kat alam fantasi

  
  biah melayan perasaan


 gambar wajib kat buah2 giant ^_^



SMOKEHOUSE
(free entrance)

 tempat idaman kolbu.. doa2kan lah tau, kalau aku kaya duit berkepok2 sok boleh la duk kat sni..huhu

 tompang bergambar jelah..


 i luv u biah!


 ececehhh...





STRAWBERRY FARM 
(free entrance)
aku lupa benornya nama tempat ni. ni hala ke ladang stoberi india punye. sebelom sampai situ ada barisan rumah2 org yg cantik giler mcm kat negara omputih

  
 ni pon tompang bergambar kat rumah orang. curlas giler kot rumah dia siap ada kincir angin gitu..ish


  along & bapak dia dah sama tinggi ha..

   
PADANG GOLF
(free entrance)
(kak ai je yg mampu buat lawatan anak branak kat padang golf ni..hehe)

 ko mampu men golf guna batang monopod? ni lagi jakun ;P

memula bebudak ni mcm takde hati dtg cameron ni. sebab tak dpt nk men2 air. tp bila dah sampai sana, memasing seronok & hepi. aku bawak dorang gi tempat2 yg kami blom penah singgah dulu :) mak pun nampak hepi sangat..tenang katanya


 apaknye pon melompat
nak jugakkkk..cicir buah pinggang ko pompuan!


nande kededek mama ye ye


tengahri trus gi check in hotel kat brinchang. duk kat hotel kokak je pon..Hong Kong Hotel. Tp hotel ni betol2 kat pekan Brinchang. dekat dengan pasar malam & food court. Senang nk carik makan. Kedai pon berlambak2 kat situ. Murah je duk sini. Tp selesa & bersih. Aku tengok kat deret2 situ, hotel kokak ni yg paling cantik. hehe.. mak lak tido ngan along, amik bilik double. Aku punye ni quad room. muat2 kami ber5 kat katil tu :) tp lepas ni kalau gi ngan anak2 biah, kene sewa apartment. lagi berbaloi rasanya..


BIG STRAWBERRY FARM
(free entrance)



 makpak ko stoberi!



amboiii...sronoknye ko biah.. ^_^



 eksen je ni..tak boleh nak petik stoberi kat sini. mahal. dah tu bukannye semua boleh masuk petik. sebakul 2 org je. takpe, petik2 tu nanti mama bawak korang gi tempat lain. yg lagi best & murah. anak branak boleh masuk skali ;)



haaa...ni tujuan utama dtg sni..makan eskem stoberi! amik ko..sampai bertolak2 paksa suh habiskan. dah tak terlelan stoberi kat dlm eskem tu. banyak bebenor. berbaloi sungguh :) sedap lak tu.


 geram tengok salad ni..rasa mcm nk kunyah2 kt situ jugak


 tunggu boipren ke biah...? ;)


   terjuntei jentei kamu ye..

PASAR MALAM BRINCHANG


dah berubah tempatnye skang ni. tp elok tak kacau lalu lintas. lagi luas & beso pasar malam skang ni. macam2 makanan ada..rambang mata! yg bebudak ni pulak naik giler pilih key chain nk bagi kt kengkawan. aku tompang tengok jelah..paling habis pun, memana aku gi aku beli fridge magnet je buat kenangan. ada yg rege rm2, ada yg rm4 :)


siyes aku baru tau yg adek ni hantu stoberi. banyak gilerrrrrrrr dia makan tau. sampai bercakap ngan aku pun dah bau stoberi budak kiut ni. ntah2 kentut pun bau tu jugak. hehe..


(ok, nanti sambung part 2 pulak..fefeeling gi oversea sgt kannn)



7 comments:

mama ila said...

heheeh betul tu kalau gi Cameron ....3 4 kali setahun pun tetap seronok sebab best n banyak tempat yg boleh lawat kan..hahaha..

deaf-angel said...

ala... ada orang feberet place kat library, kat bawah blok, kat dapur makan2..
so ok la ko nye Cameron Highland.
Jerebu takde ye?

wani ezryl * said...

bestnya pergi cameron!! cameron memang tempat percutian yg seronok (walaupun xde main2 air haha). tempat dia pun lama dah ada kan, so bila pergi sana tu feeling macam bercuti dgn family zaman kanak2 dulu.

A.I said...

mama ila,
kannnn..akak rasa, pergi la byk kali pun, mesti takkan jemu2. kalaulah dah takde tempat nk lawat, boleh je relax2 tenangkan jiwa tengok pemandangan je kan?

deaf angle,
maunye takde jerebu? ada jugak. tp dah bercampor ngan kabus. haha..tp x rasa berjerebu pon sebab sejuk..syiok ooo

wani ezryl,
haaaaaaa....betol sesangat2! mengimbau balik kenangan bercuti masa zaman sekolah dulu. huhu..mmg best la ^_^

NonaFauzi said...

cameron di hatiku..tp sedih sebab x sesejuk ke tulang sum2 dah di waktu malamnyer..banyak pekebun2 dah merobek2 bukit kat CH tu

el said...

gambar ko ngan mak biah mmg win
aku pun buat mcm ko gak masak siap2 mkn kat otel jimat2 haha

A.I said...

Nona,
a'ah..memang tau. ada tempat yg tak terasa sgt sejuknya tu. sayang je kan, ditarah2nya bukit. tp malam sejuk beku jugak. hehe..

el,
aku pon suka gambar aku ngan mak tu..in luv sgt ;) kan el, baik la bawak bekal mkn kat hotel. mkn kat sana mahal. bukannya nk berkira sgt, tp yg mana boleh jimat, kita jimatkan la. aku anak branak mkn nasik lemak je esoknya tu kat fudkot pon habis rm35 tau..mahal mknan kt sana. tp yg benda2 lain kene jugak la rasa. mcm eskem ke..minum petang kat ladang teh tu ke.. :)

klik klik (^_^)