21.9.11

::KEK BATIK::




SEBELOM ni aku dh penah try buat kek batik tp x menjadi. Jd mcm kek ceklat moist je, meleleh2 ceklat dia. Kene mkn ngan sudu. Mmg le rasa dia terbaek. Tp xde feeling mcm mkn kek batik ;P

Haritu Kak Leha Zaleha Ibat ada tag aku kt pesbuk cara2 & bahan2 yg dia gunakan utk buat kek batik. dan dia bagi jaminan kt aku, kalau buat betol2 ikut cara dia, mmg kompom akan jadik. Tp aku ni kan jenis degil, nak jugak ditokok tambah bahan2 tu. Takde apa pon, aku lebihkan milo & biskut marrie perisa ceklat aje. hehehe...dah hasilnya.......MENJADI uolls!!

Mekaseh ye Leha. Anak2 & laki aku sume puji sodap. Dowang mintak aku buat lg. Sib bek senang. Meh sni aku kabokan cara2nya..






1. Panaskan 1/2 buku buttercup dlm kuali - smp cair



2. Masukkan telor (telor ni camporkan dulu ngan secwn air, pastu kacau & tapis) - kacau



3. Pastu masokkan secwn milo (aku buat 1 1/2 cwn) & gula secwn - kacau ala2 goyang inul (kacauuuu je tau. jgn brenti, smp le didih)



4. Then, boleh le masukkan sume biskut yg dah dipatahkan 4 tu tadi. kacau smp sebati & smp dia jd mcm bergumpal (kuali jd kering). x payah tambah air ye..



5. Dah siap, lapik le loyang/bekas ngan plastik (supaya senang nk potong kata si Leha). Pastu lepet2kan tekan smp padat. Dah tekan tu, bleh la sejukkan.



6. Dah keras, boleh la BEDAL! ^______^



kluar dari loyang...




nyum...nyum





9 comments:

adarnadzmie said...

nampak lazattt... hehe
leh akak try nnt yer... tq..

Marina Monroe said...

Nampak sedappp...hehehhe

Rizawati Abd Rahman said...

ai! aku ciplak resipi ko nih ek. SODAP nmpaknye. mau bikin lah..

shiori_LA said...

Ai nak ciplak gak cara2 ko buat kek batik nih...huhuhu...sonang kojo makcik...

arinieva said...

klu aku buat kak beskut tu x masak sekali. tp mane2 version pun sodap nak plak dh keras tu buh topping cekelat.. huhuhu mmg malatop

A.I said...

KAK NORMI,
SILA TRY YE KAK, MUSTI MENJADI PUNYE ;)

AUNTIE NANI,
RASO PON SODAPPPPPPP

WATIE & KAK SHIORI,
SILA CIPLAK! ;)

ARINIEVA,
MMG MOLOTOP UOLLS ;)

nome said...

cedapnya...melekit2 tuh! mesti rasa mantop abis nih

A.I said...

NOME,
YG MELEKIT2 TU MENAMBAH SODAP NYAH ;)

f.i.e.z.a said...

telo ni brp bijik kak ai?

klik klik (^_^)