31.1.12

::ESBOK BARU (EDISI RIAK)::

 TARAAAA!!
setelah 13thn guna yg lama tu, baru dpt tukar esbok yg baru.
aku amik yg betol2 sama dgn yg kt opis ;)
berutang dgn Kot Maut court mamoth
(dh bertahun2 aku x berhutang ngan dowang, skang ni mcm2 dowang nak time nk amik barang tu. siap nak reference bagai kan? isk...)

dah sebulan aku dpt esbok ni. dlm sebulan ni jugak anak2 aku masih jakun kejap2 kolom ice cube yg boleh pusing2 anytime. dowang jakun jugak sbb ice cepat beku, tak mcm sebelom ni. makan masa sehari semalam nk kasi ice tu keras ;) ngan esbok ni, 2 jam ice dah keras kentung. heh heh..

 makanya, dapor aku yg sekangkang monyet tu pon berubah skit wajahnya..

piuk nasik tu aku alih jauhkan skit bila masak. takleh dekat2 ngan esbok sbb panas..

esbok lama kami simpan dlm store.
sayang nk jual sbb tauke kedai tu nk kasi RM30 je ;(
baik aku simpan. bleh letak apa2 barang dlm tu..
esbok ni masih sejuk lagi tp kengkadang pintu dia tu takleh nk tutup. pastu tiap 3 hari sekali kene defrostkan ice yg kt freezer tu. abis banjir 1 dapor sbb dia dah bocor. mmg jenoh le aku mengemop dapor sebelom ni. pintu freezer kt dlm tu pon dah roboh. mmg dah 'time'nya la aku ganti dgn yg baru :)




19 comments:

kucingorengemok said...

beb, simpan ko anak beranak semua dalam tu pun muat!

A.I said...

KOG,
TULER, BARU PUAS ATI AKU. SIB BEK LA MUAT NK LETAK KT DAPOR AKU YG SEKANGKANG KUCING TU. eh!

Eye_nee said...

edesi meriak tu yg tak bleh blah tu..hehehe...dah mmg wajib tukar kannnn....

nome said...

memang berbaloi2....besar giler...leh ko campak mcm2 kat dlm tu...

A.I said...

EYE_NEE,
hehe..MMG DAH TIMENYA TUKAR ESBOK BARU KAK :)

NOME,
MMG LUAS. TAK YAH AKU SUMBAT BERHIMPIT2 BARANG DLM TU LAGI. LAUK & SAYUR PON TAHAN LAMA. MCM FRESH LAGI :)

farrah said...

kak, masalah kita AMATLAH sama, dan jalan penyelesaian kita jugak sama --- beli peti sejuk baru! ekekeke...

dulu pakai peti sejuk 1 pintu kecik je, now alang-alang membeli terus amik 410L terus! amik kauuu, macam anak 5 je hahahaha...

ieda said...

peti ais rosak mmg tak dak value...rm30 tu kira ok dah tu.kdg2 depa nak ambik rm15 ja.

A.I said...

FARRAH,
ekekeke...JENOH GILER KAN? SKALI TUKAR, AMIK KAU! MEMULA TU NMPK LAPANG BENAR KT RUANG DLM TU. DAH SUMBAT MEMACAM PON NMPK LAPANG GAK LAGI. TAK TAU LE SMP BILA NK HILANG RASA JAKUN NI. hehehe....

KAK IEDA,
MMG GITU YE KAK? huhuhu...SAYANG :(

Bibu said...

ala..ni bwh freezer panasonic ke?aku dah ade 2 experience esbok ni..hope de dah upgrade

el said...

fuhyooooo kerrrrrlassss esbok ko aiii..
ni kalo cuaca panas leh la rs2 msok dlm tu hahahaha

fazilzura said...

fuhh xlh blah edisi riak ko ni kak ...

ni sure lepas ni ko dok depan pintu tu kan .. berkilat pintu tu leh make up tau

dmx said...

Waa..esbox baru,kilat lai..bagus2 baru fresh..gitu

dmx said...

Waa..esbox baru,kilat lai..bagus2 baru fresh..gitu

A.I said...

BIBU,
A'AH. TP AKU RASA YG NI BAGUS. SBB AKU TGK KT OPIS TU X PENAH MERAGAM. HARAP2 LE ;)

EL,
BETOL KATA KAU! TAKYAH AKU PASANG EKON KT UMAH. ngeeee

JUB,
MMG AKU POSING2 SMBL MASAK TU KT DEPAN ESBOK. haha

DMX,
BERKILAT LE BARU2 NI USTAZ. TGK LE BILA DAH LAMA SOK. BERKULAT! eh, TP AI JAGA ELOK2 NNT :) SAYANG ooo..

ratna said...

Kena pakai sunglasess pulak baca entry ni sbb bersinar2 sgt esboknya...he he he

A.I said...

RATNA,
KENNNNNNN...BERKILAU2! hahaha

kakngah said...

esbok aku sebaya esbok lama ko. dah ada tanda2 gak tu. semut pun boleh meronder kat dalam tu tau..
tunggu seru jek...

A.I said...

KAKNGAH,
AKU NI BUKAN TAKAT SEMUT, LANGAU PON BERKAMPUNG DLM TU NGAH! haha...

NonaFauzi said...

dah 13 tahun kak, memang patut kene esbok baru laa hihiihi

klik klik (^_^)