28.6.12

::DUGAAN LAGI::

28.6.12 

SIB bek la smalam laki aku dpt cuti temankan aku ke HUKM. Kalau tak, lagi huru hara la aku dgn anak2 ke sana. Memula smp tu terus tuju ke bilik En. Bon (tukang buat telinga palsu (Vistafix) Angah). Dia nk buat ukuran utk Vistafix. Kene ukur betol2 sebab itu le ukuran jarak klip telinga ke skru yg dah sedia ada kt kepala. Siap ada student dari UIA join nk tgk cara buat tu sbb Angah ni adalah org ke 3 yg buat Vistafix kt Malaysia. Tup2 masa nk mula buat tu ada problem. besi yg sepatutnya dia masukkan ke dlm lobang skru tu tak bleh masuk! Memula ingat x sama size. Bila dah ditelek2, rupanya lobang yg sepatutnya ada kt situ TAK ADE!!!

OMD (oh mak datok)!! Aku mula la terpikir yg dowang ni tersalah sumbat skru kt kepala anak aku. Dlm kaget2 tu sempat lagi le aku sms Prof bgtau dia psl ni. Rupanya dia dlm OT. Dia mintak En. Bob callkan supplier. Time tu aku kan tgh tingtong, En. Bob dail je no supplier tu, aku amik tepon dia. Aku nk ckp sendiri dgn supplier tu. Apa lagi, aku paksa la dia dtg hospital time2 jugak! Aku tengking2 dia uolls. huhuhu...masa tu mmg aku x leh control la. Tension aku! aku mmg ingat dia yg salah bagi skru kat Prof masa buat operation haritu. 

Sementara nk tunggu supplier tu dtg, Adek 'derma'kan lagi sekali telinga utk Angah (buat acuan). En. Bob nk amik byk sample utk dia pilih bentuk yg terbaik buat Vistafix angah. Kali ni, kiri kanan sekali. Adek macam biasalah, cool aje :)


Adek yg baek hati ;)


Dlm sejam lebih gak tunggu baru supplier tu dtg sbb dia balik opis amik sume report Angah dulu. Setelah ditelek2, dikebek2, rupanya baru dia dpt tau yg bukan dia salah bagi skru. Tp rupanya tu adalah silap pihak hospital! Rupanya2, dlm ruang yg sepatutnye berlobang tu tersumbat skru penutup yg patah! 2-2 tersumbat! Perghhhhhh! lagi le aku x bleh tahan. Trus paksa2 dowang call Prof direct suh dia turun tengok sendiri keadaan Angah. Kebetulan tghari tu Prof dah kluar OT, trus turun jumpa kami. Mmg kompom kaki skru penutup tu patah! Tp tuler pulak, dah 2-2 pihak blame memasing punye hal. Prof kata, mcmana skru yg mahal gitu bleh patah, yg site supplier lak kata dgn aku yg pihak hospital salah cara bukak. Bagi aku, 2-2 pihak pon sama salah. Betol gak kata Prof tu, nape lak skru yg semahal2 alam tu senang bleh patah. haih..

Kesian dgn Angah, dowang try buka skru tu kt situ jugak. Time Angah sedar hokey! berdarah skit tmpt tu. Angah tahankan aje sakit. Tp kaki skru tu tak boleh nk tanggal. So, last decision Prof suruh masuk blk OT minggu depan! huiii...tak pasal2 uolls. Kene buat operation balik utk kluarkan kaki skru tu. 

Kalau la aku kaya, mau aku saman je dowang ni tau. Sakit ati aku! mmg le dowang dah mintak maaf (Prof smp cium2 aku mintak aku sabar), tp hati mana yg tak sakit? nak2 lagi ni libatkan anak sendiri. Kesian kt Angah tau...Aku ckp dgn supplier tu baik dia order skru yg baru. Mana la tau kot2 kaki skru tu tak boleh nk kluar, at least ada standby yg baru punye kan? Tp.....kau ingat aku nk bayar yg baru tu? NO WAY!!!! harga dia hampir RM15k!! apa giler aku nk byr benda tu kalau bukan salah aku kan? Supplier tu pon kata takpe, nnt dia buat report kt Cochlear S'pore, biar dowang yg tanggung benda tu sendiri. So, dia dah orderkan benda tu smalam jugak. Mmg semalam ilang sabar aku. Mmg aku kene bertegas. Ni bukan pasal benda 2-3 hengget, ni berbelas ribu tau. Kesakitan anak lagi. Aduhai, dugaan sungguh la... -______-"

Yg psl BAHA (alat pendengaran) takleh guna kalau pakai tudung tu pulak dowang dh try programmekan blk benda tu smalam. Smalam try pakai tudung ok aje. Tp pagi tadi try pakai anak tudung skolah, dia bunyik blk. Tp smalam aku dah standby benda2 ni sume. Supplier tu kata, kalau still bunyi lagi, dia bagi BAHA jenis lain (pattern lama) utk Angah pakai sementara dia hantar benda tu ke S'pore utk repair. haihh..ni 1 hal lagi tau. Benda tu harga dia RM25k! Tp sensitip benor pulak..isk. Tp Insyaallah, aku akan usahakan jugak smp Angah selesa guna alat tu. Aku ingat sume ni dah nk settle, rupanya tak! nak buat camne kan? dugaan semua ni. Aku lak yg skang ni rasa nk demam. Letih sangat kot semalam :(

Bagi kowang yg tak bape nk paham aku bebel kt atas tu, meh aku tunjukkan gambar:

lps operation haritu, skru utk vistafix tu di'cover' dengan cap. nampak tak yg bulat2 kaler jernih tu? ok. benda tu ada kaki besi tau. Kecik aje. tp masa Prof cabut benda tu haritu, dengan tak sengajanya, dia cabut yg bulat kaler jernih tu aje. kaki skru yg sepatutnya tercabut skali, tertinggal dlm skru vistafix. Dia sendiri tak perasan. Yg tak bestnya, 2-2 belah jadi benda yg sama..

nampak tak? tengah2 tu sepaturnya ada ruang (lobang kecik), tp smalam dowang baru perasan lobang tu takde sbb dah tertutup dengan kaki skru cap yg tertinggal! aku manalah tau bentuk tu sepatutnya ada lobang. Dowang beria amik gambar haritu pon boleh tak perasan benda ni :(

Makanya, minggu depan aku terpaksa berkampung lagi kt HUKM. Tp tak tau hari apa, nnt Prof bagitau. hrrrmmmmm..












12 PENGOMEN:

Mama Aien on 6/28/12, 11:47 AM said...

sian angah.... kena tanggung kesakitan untuk sekian kalinya.... byk2 sabar ye kak.. kdg kita nie dah cuba yg terbaik ..tp tuhan tu maha kaya... kita merancang...tuhan yg tentukan...semoga angah kuat dan tabah hadapi semua nie.... kalu sy pun marah benda2 mcm nie jadi kat anak kita kan... xpasal2 kena buat operation skali lagi....

adarnadzmie on 6/28/12, 12:23 PM said...

sian angah... moga angah tabah... semoga semuanya berjalan dgn lancar...amin...

ieda on 6/28/12, 12:45 PM said...

HMMM....benda2 guna barang macam ni patutnya doktor tu kena tanya dulu dgn supplier cemana nak guna...tanya betul2 sampai paham...kdg2 alat2 ni berubah bentuk tiap kali datang batch baru..biasalah..pengeluar mesti nak upgrade barang depa.
sabar jelah AI...benda dah jadi..hopefully dua2 pihak (hospital & supplier) belajar dari kesilapan masing2.
moga telinga angah cepat siap....sian dia..

Nanie@NMS on 6/28/12, 12:48 PM said...

Salam Ai,

Bawa bersabar yea Ai, memang macam2 ujian yg Ai lalui, hanya Allah swt yg maha mengetahui
Moga Angah juga tabah, harap bedah yg kedua kali tidak lagi memberi masaalah.

rossysweety on 6/28/12, 1:20 PM said...

sian kat ko AI dan angah...klu kena benda ni semua kat aku , mau pitam rasanya...anyway , sabar ek...aku simpati ngan ko...

Jiejah @ Iza on 6/28/12, 1:31 PM said...

adoiiiii sabar byk² yer ai , mmg sakit hati bila terjadi bende mcm ni . kesian kat angah sbb dia yg kene tanggung semua sakit tu . keluar masuk OR huhuhu . tp percaya lah sabar itu buah nya manissss . sabar yer ..

el on 6/28/12, 3:28 PM said...

sian angah..berlinang air mata aku taw
x pasal2 kena OP balik..sakit dia..huhuhu
doc tu xpasan ke ms time buka skru tu..ate dia lah yg salah kan..
hope pas ni semua dah ok..sian angah..hope angah kuat eh

mummysya on 6/28/12, 3:44 PM said...

Aku tak duduk kat tempat ko babe, tapi aku boleh rasa apa yang ko rasa.

insyallah, ada hikmah disebaliknya. ALLAH duga sbb dia sayang. Insyallah. Peluk cium utk Angah ya.

R.A.S on 6/28/12, 8:40 PM said...

Betul Intan..mesti ada hikmah disebalik semua ini. Banyakkan beristigfar dan berdoa setiap kali sembahyang. Allah menduga setiap orang mengikut kemampuan diri memasing. Dia tahu kau dan anak2 mampu menhhadapi semua ini.

deaf-angel said...

Sabar fren
harap2 semua settle secepatnye, yang penting angah alrite.

QASEEH HATIKU QASEEH on 6/28/12, 11:37 PM said...

sedih nya....sakit hati kan...jiwa jd kacau jd nya....tiada apa yg mampu kta buat melainkan bersabar dgn dugaan nie.....bila kta d beri dugaan means Tuhan syg kn kta....kuat kn hati...mak misti hepi2..anak pn tak takut utk d operate lg....hopefuly semua akn brjln lncar slps nie....pglmn sbnrnya mnjd kn kta lebi ilmu utk masa akn dtg.....tek k ;)

A.I on 6/29/12, 10:38 AM said...

MEKASEH SEMUA...INSYAALLAH, APA PON DUGAAN MMG KENE HARUNG JUGAK. ANGAH MMG KUAT SEMANGAT :)

klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei