1.8.13

::'UPGRADE' BUAH KATANYER::

1.8.13


UPGRADE lah sangat kennnnnnnnnnn..

Smalam aku gi spital jumpa doktor. Mcm biasalah, result darah minggu lepas tak brape nak cantek (bila masa yg canteknye ntah). Doktor bagitau aku dah masuk tahap 4. Lepas ni aku dah takde appointment dengan Klinik Nefrologi lagi dah sbb doktor dah upgrade aku ke Klinik Predialysis. Agak scary jugak sebenornya ni. hohoho..

Haritu doc ada bgtau elok kalau aku buat pemindahan buah pinggang terus. Dia dah mintak bincang dgn family terdekat. Tp dia ada bgtau jugak yg sebenarnya takde jaminan pun bila dah tukar buah yg baru sebab penyakit aku ni asalnya dari imun badan. Kemungkinan utk diserang lagi tu mmg ada. So, bila aku pikir2kan betapa kompliketetnye (complicated la kononnya) keadaan tu..baik tak yah buat. Bila sampai time nk cuci nnt, cuci ajelah..nak buat camne kan? terima jelah seadanya...

#kuangjaq tul imun badan aku ni. Patutnya dia lah yg jaga, tp dia gi makannya organ2 aku pulak. Skang ni hati ngan jantung pun dah efek. Cis, harapkan pagar, pagar makan padi! :P


ciannye si comellotey 2 ketoi aku ni...



17 comments:

el said...

sedih lak aku tgk gambar buah pinggang ko w/pun kartun huhuhu
makin teruk ke aii...dah xde ubat ea..ubat mkn pun x jln ea..lau buang agak2 complicated x..agak2 pasni leh sihat ke..nape x wat je..ermmm

QASEEH HATIKU QASEEH said...

T__T

kuat smgt ya..sabar..ujian ini hnya utk org2 yg terpilih oleh-NYA..DIA tau ko kuat utk hadapi semua ini..buat la dialisis secepat yg bole..trpaksa ready dgn prubahan yg akn berlaku..tp selepas beberapa tempoh keadaan akn spt besa..like nothing hapen..tp paling penting jaga mkn..suplemen supporting penting jgk..tp mmg libat $$$ yg byk..pa2 bole tnya ..klu dkt bole dtg jmpa kannn...tek k..be hepi..bila kta hepi aura positif amat baik utk bdn kta...

nome said...

alahai kak...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul...sedih plak bile aku dgr efek jantung dan hati...semoga Allah melindungi ko ye kak...tabahkanlah hati

fazilzura said...

kak mon , comel3 buah ko kak mon...

emmm cm saku le, doc suh buang penkreas ku tp x jamin akan ok..idup pun 50/50.. last2 daku xwat pun.. lps kwin ada anak syukur alhamdulillah dh ok ..

bnykkan doa ye kak mon, insyallah .. mana tau kut2 leps umur ko 50thn nnt tup2 ko sihat ke kan ..

Zanira Noh said...

Tabah betul ko ni...
Aku doakan ko cepat sembuh... Insy.
Banyakkan doa k...

Huggie ketat ketat goyang goyang hehe...

deaf-angel said...

Pada aku, omputeh cakap -keep your options open.. buat masa ni keputusan ko sekian2 tapi lain kali mungkin perubatan berubah dan ko ada pilihan lain.
Apa pun, hidup harus diteruskan, semoga ko sekeluarga happy2 selalu dan rajin2 makan ubat dan rehat bila mana dapat peluang hahahaH

A.I said...

El,
Boleh je buang terus. tp masalahnye, buah aku ni 2-2 rosak. ubat yg aku mkn skang ni utk memperlahankan proses rosak je..huhu

CT,
Yelah, kau pun paham kan? kau menghadapinya depan mata..yg penting, semangat la kene kuat. aku ni mikirkan anak2 aku je beb..

Nome,
mmg sakit ni 3 serangkai. apa yg ada dlm badan ni kalau boleh semua dia nak geget. hehe..mekaseh mendoakan ye..lebiu :)

Jub,
a'ah..aku ingat lagi criter kau tu. Ajal maut kt tangan Tuhan. Sedangkan org yg sihat2 pun boleh tetiba meninggal. tak kira lah sihat ke sakit..semua kt tangan Dia...

Ceera,
Mekaseh beb atas doa tu. Hug goyang2 dangdut utk kau jugak. muahhhh!

Deaf-angle,
A'ah ye. Insyaallah..Amin. mekaseh my dear pren. lebiu!! hihi...


Anonymous said...

im ur silent reader.. dh 4 thn follow ur blog.. tak pernah komen..
tp kali ni terpanggil nak komen..
sebak yg amat baca post kali ni..
sebab arwah ayah pon pesakit b.pinggang gak.. baru meninggal setahun yg lepas.. arwah dialisis dlm 10 bln je lps tu dh kembali ke rahmatullah..
tapi arwah ayah patah semangat bile tau kena cuci.. die x blh terima smpi hari terakhirnya.. so sejak cuci arwah sllu sakit.. sbb byk aura negatif dlm diri..
ape saya nk pesan kat akk is akak kena redha n kuatkan semangat..
kena byk amik supplement.. tuk kuatkan badan..
makan n air kena jaga..
ape pon saya doakan akak sihat dan panjang umur.. keajaiban berlaku.. percaya pada ALLAH bukan doktor...insyaallah..

Sri Bintang said...
This comment has been removed by the author.
A.I said...

Adik Anon,
Innallilah..Al~Fatihah utk arwah ayah adik. Tp mmg betul, apa pun penyakit mmg kita kene kuatkan semangat. Sama mcm kalau cancer. Ubat paling mujarab, semangat kene kental. Akak ni ingatkan pada anak2 je sekarang. Akak kene kuat demi dowang semua. Tp tuler pulak. Mmg tingin nak try supplement. Tp tau la, supplement biasanya mahal. Sius akak takde peruntukan utk tu. Bergantung kat ubat yg doc bagi jelah. Tu pun doc kata ubat tu bukan penyembuh, cuma utk melambatkan proses rosak je..

Mekaseh atas doa tu ye syg..Insyaallah, amin... :)

Anonymous said...

Berat masa membaca berat lagi yang menulis cerita...
Nasihat sgt senang yang menghadapi jer yg tau susah senangnya ....
Apapun Ai @ intan...
1 jer pesan kak t...dlm apa jua keadaan, semangatlah yg menguatkan kita. Semoga Ai kuat semangat, tabah dan redha..kita pandang dan renung insan2 yang lg teruk nasibnya, keadaannya, penyakitnya dan lagi dan lagi....take care dear...

eifa said...

kak ade x ank2 akk size s or xs..tgi 150-153..sye ade few kebaye la kak..emel sye kak klo size derang cmtu . afifah_z@yahoo.com ...

A.I said...

Kak T,
hihi..sedap pulak peribahasa baru tu 'Berat Masa Membaca, Berat Lagi Yang Menulis Cerita'.. :) Mekaseh atas doa tu ye kak. Insyaallah..amin. Mmg intan kuat demi anak2..

Eifa,
Ada dik...si Along cekeding tu. Tp rasanya dia lagi tinggi dari 153. tu tinggi akak. dia tinggi lagik ;)



Anis Ismail said...

Salam Ai,
Kak Anis silent reader...
Allah maha mengasihani kepada hamba-hambanya.Ai seorang yang sgt prihatin pada saudara mara serta kawan2 apatah lagi suami dan anak2...
Insyaallah akan dipermudahkan segalanya berkat doa2 insan yang menyayangi Ai.
Doa dari Kak Anis juga,AMIN.

Abil Fikri Ahmad said...

Lalink sayang!! betul ke taknak buat pemindahan kidney tu..?

A.I said...

Anis Ismail,
Salam Kak Anis :)
Terharunya ai..mekaseh banyak2 ye kak. Insyaallah, amin..

Abg Abil,
Ye kot lalink. buat masa ni ai ingat gitu la. berserah jelah..huhu..

Nurez Amani said...

Be strong kak! bangga dengan akak :)muaahhh :*

klik klik (^_^)