8.10.13

::LAUK SEMPOI AKU::

8.10.13


Lauk sempoi aku senang je. Asalkan PEDAS. setakat ni takde lak aku buasir. bontot dah kebal kot ngan cili. Mmg dari kecik mak dah sumbat makan sambal. Tak selera aku mkn kalau benda tu tak pedas. Paling feberet, lauk lemak cili api. Nak2 lagi sambal cili api sardin. Mmg licin selicin2nye pinggan. Kalau boleh dijilat pinggan tu pon aku jilat mmg penah buat pon



sop kaki ngan leher ayam (tp aku tak suka curah sop kt nasi)
aku mkn ngan sambal cili api yg mmg dh tersedia ada dlm esbok. panaskan skit2 bila nak mkn.
....& opkos bontot ayam! tp skang aku x mkn byk pon bontot tu.
3-4 ketol je. tu pun lps makan kepala ting tong pening. agaknya naik kolesterol aku yg mmg dah tinggi ni. mlm cover blk telan ubat kolesterol 2 bijik. last cek haritu kolesterol reading aku 10 ko! mampos! (tp kira turun la jugak tu. sebelom ni 11. heh heh)


telo asin, telo dadar, sop sayur ngan sambal bilis.
merembesssssss!!


biasanya kalau hari2 biasa ini le lauk aku kt umah. yg sempoi2, goreng2. bila cuti ujung minggu je baru masak bergulai bagai. kadang tu anak2 mintak mkn megi. seminggu sekali bleh la. kalau dowang takmo mkn nasik/megi, aku gorengkan naget je..senang nak bagi mkn anak2 pirana kat rumah tu. kau campak jelah apa pun, mesti ternganga je molot memasing ^_______^



6 comments:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

bontot goreng garing tu sy suka..tp leher n kaki tu x bole la..hihi..lada tu bole la ckit2..klu lebi2 alamat balik2 cek in cek out toilet..nasi dlm piring yg kedua tu..menyelerakan..tmbhn lg skrg ni aku blm mkn tghari...meleleh air liur...telan balik..laparrr..ikan bilis tu byk dlm esbok aku..lebi setahun..goreng ckit pn lmbt nak abis..anak2 x pndai mkn..gerammm...anak2 ai bgs la ..senang bg mkn...anw..kesihatan awak kna ambik berat..tp sy tau..dlm diam awak sgt2 ambik berat kan..dlm fb n blog mmg weng2...hihi

Ibu n Abah said...

Sambal cili api tu buat cammana.. Nak simpan jugak dalam peti ais

Abil Fikri Ahmad said...

Lalinkkkkk, aduhhhh..bontot pun tak lepas! makan jugak!! I ni kaki ayam tu memang tak sentuh langsung, ini kan bontot!! aduhhhhhhh...

A.I said...

CT,
mmg feberet aku part2 tu beb. syiok dpt kokak tulang2 ayam tu. hehe..

Akak,
tumis mcm biasa je. cili api + bwg putih + bwg merah + blacan skit (tumbuk). bila nak mkn, panaskan skit2.. :)

Abg Abil,
elehhhhhhhhhhh...lalink tak try lagi. try la makan skali. mesti lps tu gian nk kokak kaki ngan bontot tu :P

f.i.e.z.a said...

hye kak ai. lama tak komen sini tp hari2 pun baca tauuu

nak bgtau ni ikan bilis tu koles tinggi k. boleh makan tp jgn makan byk sangat. fza pun tggi koles just jaga makan je now

take care kakak ku yg gebu! :D

A.I said...

fieza,
hye cayunk ^_^
oo ye ke? bilis pun tinggi kolesterol? tp don wori, akak jarang mkn ikan bilis. hehe...maceh ye ;)

klik klik (^_^)