8.4.14

::FLET KEMARAU::

8.4.14


'mama, flet kita ni kemarau ye?' - si adek

ni le pestime area umah aku kene catu air. selama ni aku tengok & dengar2 je tmpt org takde air (termasuk la area opis aku ni). tp, kali ni aku lak yg kene. Gigih la aku kumpul air minum & air basuh dari minggu lepas lagi. saje standby, takut kot2 tak ikut jadual lak nnt. Adik aku si iena ada bgtau, tmpt dia haritu kadang tak ikut pun jadual. time patutnye ada air, jadi takde. time patutnye takde air, ada pulak. 

umah aku ni takde bekas besar2 sgt. kat umah ema byk. ni pun ema ada nk bagi kat aku bekas besar utk isi air nnt. haritu lagi dia nk bagi aku piuk bakso dia yg besar gabak tu. boleh muat anak2 aku duk dlm piuk tu tau. aku ingat, ptg ni boleh la amik. ada air sok lusa, bleh isi. 

Time makan pun suapkan semua skaligus. Makan guna 1 pinggan je. haha. Aku siap pesan ngan bebudak tu. tak yah la mandi beria sgt. mandi 3 gayong je cukup. 1 utk gosok gigi & basuh muka, 1 utk basahkan badan, 1 lagi bilas lps sabun. giler kejam mak kau nak. eh...tp takpe lah, skang ni pun kan musim ujan. nak mandi beria pun buat apa? kan sejukkkk (alasan nk jimatkan air sgt). Aku pesan lagik, kalau nk berak..aim biar taik tu jatuh dlm lobang tu trus, takyah la kau feeling2 nk longgokkan dulu. jenuh nk guna air jirus nnt. hohoho...nasib bek la umah aku jamban jenis menyangkung punye. muahahaha..toti, sofi..sila bertabah ye nak (dowang duk dlm jamban) :P



segala macam mak nenek bekas sume aku isi air. bekas biskut pun aku isikan. ni air utk basuh2 tangan ke, pinggan ke, cawan ke..pastu skang ni aku ada isi jug plastik letak kat atas sinki tu, senang bebudak nk basuh tangan. tuangkan je..


bekas minum (ni mmg time tak darurat pun mmg ada)


sume terisi dgn air minum


air minum - bekas 21 liter, piuk & tong air


air spare utk jamban
dlm jamban tu dah mmg ada air sebaldi. sama mcm kat bilik mandi, aku mmg guna bekas air besar sebelum ni..


yg dlm besen besar kat luar ni utk air salin Toti + Sofi ^______^



time2 skang ni mmg giler la kalau nk beli tong air yg besar2 tu. dowang letak rege kaw1 punye! aku penah beli tong yg rege $50, skang aku tengok dah jadi $90! kalau yg besar godang? lagi le cekik darah. makanya, kompom petang kang aku amik bekas yg ema nk bagi tu nnt. huhuhu...



10 comments:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

siap ada guide line mcm mn nak berak...
sian ya uols kena catu air..
sabar yer
sbnr nya kita d suru ber igt
n kmbali idup ssh tnpa air..hehehe..dowlu2 klu syblik kg mmg x air paip..mndi sungai semua guna air sungai..tp tym tu air sungai suci murni skrg..mcm air milo...

deaf-angel said...

jangka pendek ok, makin lama makin stress.

Ibu n Abah said...

Mmg perit kalau tak da air ni Ai
Rumah akak pun kena juga sejak ahad lepas...

A.I said...

Ct,
ye ct..aku pun terpikir gak smalam. cara aku basuh pinggan, cedok air dari piuk nk panaskan buat air teh o..rasa mcm zaman dulu2 lak. hehe..

deaf-angle,
itu le pasal. sure rimas punye. huwaaaaaaaaaaaa

akak,
kan kak? udah le isi rumah kita tu ramaiiiii. jenuh semua pun nk bercatu. huhu, kiranya dah 3 hari la akak takde air? ayoyo..

Jue @ atanayuiman said...

gigih akak isi air banyak2 mcm tu.. seksa takde air nie.. apapun xboleh.

Chean Tupperware TP said...

kak ai...bolelah g mandi kat templer park kalau air takdo..tapi mesti penuh orang kan

A.I said...

Jue,
memanga kene gigihkan jugak. ramai isi rumah aku ni. hehehe..smalam dah tambah lagi 2 besen besar & sebaldi (pinjam jiran sebelah) ;)

Chean TP,
Jenuh la aku nk angkut bebudak ni mandi sungai chean oii. renyah jugak tu nnt, berpasir2. balik nak kene mandi jugak. tp kalau darurat sgt mau aku turun sungai tu cuci pinggan, baju ala2 wanita melayu terakhir bersimpuh kt tepi tu. hahahaha...

ieda abdullah said...

susah kan takdak air bila ada anak2 kecik kat rumah...sian depa..
sabarlah...dah nak masuk musim hujan ni...insyaAllah air macam biasa semula nti...alhamdulillah kat kawasan akak tak alamai masalah air tahun ni...kampung2 sekitar ni teruk juga.

sheila arshad said...

segala apa yg boleh letak air tu kene guna ye....samalah ngan spesis mama sy. set periuk yg ada dr besar sampai yg plg comel pun dia kluarkan gak buat tadah air.

A.I said...

Ieda,
tak tau le kak. tp haritu masuk paper kata air akan dicatu dlm 3 bulan ni lagi. maknanya sampai lepas raya la. huhu...

Sheila,
harus guna sume yg boleh isi air. bleh gak buat2 basuh tangan ke..muka ke.. hehe

klik klik (^_^)