10.4.14

::LAOK KEMARAU::

10.4.14


Sabtu haritu adalah hari paling banyak jenis aku masak lauk kt umah. Kami anak branak ni biasa sejenis lauk pun dah cukup. Tambah je dgn ulam2 & sambal blacan. Masak pun sekali je pagi tu. Nak makan malam, panaskan je. Kalau 2 jenis tu dah kira lebih dari cukup. Tp sabtu haritu aku masak 4 jenis lauk. Pagi tu aku masak sambal cili api sardin, lemak toge & sotong goreng kunyit. Tu utk makan hari Sabtu punye. Pastu petang lak aku masak ayam kicap sekor. Kononnye utk hari esoknye tu (Ahad) hari pertama takde air. Skali ada air laaaa! tp elok gak, tak yah susah2 aku masak ahad tu. masak nasik je. 

Pagi Ahad tu aku angkut bebudak makan kt dlm Pasar Selayang. Kononnye nak tunjuk kt anak2 la nostalgia zaman kanak2 & remaja aku. hehehe, tu nnt2 la aku criter. Gambar pun ada dlm enpon si along. Al maklum le mak takde camera enpon uols :P



sambal cili api sardin terbakar juboq baq hang 


lemak toge & tauhu


sotong goreng kunyit feberet budak2 pirahna

gambar ayam masak kicap aku lupa nak amik lak. tp kowang jgn tak caye ye, kami anak branak makan tghari Ahad lauk tu sekali hadap je! ayam gemok sekor hokeyyy...licin! kus semangat anak2 kau ai...tak padan dgn kecik (saje je aku bagi statement ni nk bagi kowang tau betapa sedapnye aku masak) :P

Umah aku tu dpt makan lauk2 gini time cuti sabtu ahad jelah. Hari2 biasa ni, aku gorengkan telor mata je. Kadang2 tu bontot ayam, makan nasik letak kicap udah. Bila bebudak tu mintak megi, masakkan je. Mcm malam tadi aku gorengkan burger 6 keping, sosej 6 batang & telo mata goyang 6 bijik. LICIN jugakkkk ^_______^




*adik aku si iena dah ada blog sendiri. gigih uols! hehehe..lps ni sila hapdet selalu ye na.. ;)  - MY LIFE DIARIES



13 comments:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sng ati mak nya..msk apa saja..anak2 mkn dgn licin..x mmbazir n x memilih..

A.I said...

CT,
Alhamdullilah ct, bebudak tu mmg tak memilih. dpt telo mata pun dah nikmat. hehe...

Kniedaz said...

senangkan kalau macam tu..masak apa pun bedal..tapi sambal sardin tu jugak yang buat kecur air liur..lagi pedas lagi terangkat

Bibu Wilda said...

lamaaaa x masak huwaaaaa...blog aku pon dah cam kemarau..kejap tade air eh!

Ibu n Abah said...

Satu hari nanti mmg nak pekena juga sambal sardin cili api Ai ni...
Makan nasi panas2.....
- pakai cili api merah tu ya??

A.I said...

Kniedaz,
sambal sardin tu double nikmat bila mkn dgn telo mata...perghhhh!

Bibu,
akur asa pun mcm tu jugak la beb. kemarau dah blog kau tu. kejap ada (air), kejap takde 9air). kahhhh

Akak,
InsyaAllah kak. Bebila ada rezeki kita jumpa nnt ai masakkan utk akak sambal melecets ni. haha..a'ah, ai guna cili api merah yg berterabur bijiknya tu. malatops! ^____^

deaf-angel said...

eh ko tak masuk ke peraduan memasak?

kot kot jadi assisten cef wan pun jadi la.
terus ko main speaking london je la ye tak? hhaa

A.I said...

deaf-angle,
kau perli aku kannnnnnnnnnn?? kau nk aku kejar kau ngan senduk ke?

ieda abdullah said...

kat rumah akak ni selalunya kita bajet masak utk lunch sekali dinner...tetiba malam ja budak2 ni msg.."ummi...beli nasi kat along dgn adik..."...aiyaaa...kuat makan betoi...esp yg teruna tu...

A.I said...

Ieda,
hahahahaha..yelah kak. sama la kt rumah ai tu pon. along tu selalu je memalam request nk makan burder. gigih la abahnya turun g beli. tak cukup2 makannye. brenti makan time dowang tidoq je kak ^_____^

makchaq said...

Makchaq pun sama.. pesen masak 1 mata ja... tambah sambal ulam.. bila masak banyak jenis anak2 pulak keliru nak makan...
Pernah sekali dijemput makan jiran yg berniaga ikan & sayur, rasanya 10 jenis masakan... anak2 tak tau nak makan apa.. last2 dwpa pilih ikan goreng ja...

chean Tupperware TP said...

Sedapnya masak sardin...

A.I said...

makchaq,
tu ler, mmg tak reti nak makan banyak2 lauk makchaq. 1 lauk pun dah cukup. tp kalau gi rumah mak, mmg meroyan makan. memacam lauk ade. hahaha..

Chean,
mmg itu laok terbaek kannnnn? makan sampai jilat2 jari. hehehe..

klik klik (^_^)