25.11.14

::BUAH PINGGANG SAYE::

25.11.14

Yuhuuuuuuuuuuu...! makin menjadi2 pulak malas nk hapdet blog ni. nk kata takde cerita, ada je nk criter kt kowang. tp benda biasa je. hidup aku ni bukannye hebat mcm kowang2 sume tu. sob sob sob...skang ni rutin harian aku, cuci dare....keje...cuci dare..duk umah...cuci dare...keje...ha, gitu je..

Ok, kali ni meh aku criter kt kowang camne aku boleh dpt penyakit buah pinggang ni. Sesapa yg dah gigih baca dari awal aku berblog ni tau le kan ;) kebiasaannya org dpt sakit ni daripada penyakit kencing manis & darah tinggi. Kencing manis / darah tinggi yg teruk smp rosakkan buah pinggang. Bila buah gagal berfungsi, makanya kene la org tu mula dialisis. Tp aku ni agak aneh skit. Aku kan makhluk Tuhan yg paling seksi pelik. haha...aku ni ada penyakit 'IgA Nephropathy'. Imun sistem badan aku sendiri yg attack buah aku. Bak Karam Sigh Walia ckp la.. 'harapkan pagar, pagar makan padhiii'. Aku dapat trace penyakit aku ni lps beranakkan si Adek (Elysha). Sebelum tu mcm2 test doc buat nk cari punca sakit aku, lps biopsy buah pinggang baru dpt tau yg aku ada sakit ni. Anggaran doc dulu buah aku dpt bertahan dlm 10thn lagi. Tp progress rosaknye makin cepat pulak. Dlm 6 tahun tinggal 2% je fungsi buah aku. Skang ni buah aku dah mengecut dan mengeras buah lain pon sama mengecut choiiii :P

Alhamdullilah aku dah awal2 buat pembedahan masukkan tiub fistula kt lengan. Benda tu mcm straw, menggantikan urat darah kita. Kalau tak guna benda tu, mau hancur urat lengan kalau dah asyik kene cocok dgn jarum yg besar gajah tu setiap kali cuci. Sepatutnya awal bulan 10 lagi aku dah kene mula cuci darah tapi aku mintak doc hold dulu sbb memacam benda nk aku settlekan, macam bantuan sana sini. Lagi pulak, aku seriau la doc nk tebuk2 leher aku ni. Kalau boleh aku nk gunakan terus lengan. Sbb lengan ni tempoh matang dia dlm 2 bulan. Aku buat tengah bulan 9. So, aku bertahannnnnn smp la dah tak tahan langsung. Badan aku dah tak boleh nk buat apa, pucat lesi. ni tahap geng keliwon sendiri tengok pon lari. Rupanya masa 28/10 tu badan aku dah takde darah. Darah dah tak elok & fungsi buah pinggang dah teruk sgt2. Pagi tu masuk spital, ptg terus cuci darah. Syukur sesangat bila doc kata boleh cuci guna lengan. Tak perlu tebok leher...phewwwww!

So skang, aku dah mula mencuci dare 3 kali seminggu kat dialysis centre yg dekat dengan umah. Senang lepas cuci dare tu tak yah tempoh perjalanan jauh sbb pening2 lalat, mabok kepayang time tu. Kalau aku sangat2 tak larat, aku akan mintak tlg dgn laki aku amik kt centre. Paling tidak pon eskot aku drive smp umah...gitu...

inilah buah pinggang gantian aku ^_^
nama dia dialyser..fungsi minatang ni sama je mcm buah pinggang kowang..menapis, membuang sisa2 kotor, buang lebihan cecair, mengawal tekanan darah..

DaVita
tempat ni sangat2 bersih & selesa kalau nk dibandingkan dgn tempat2 lain yg aku dah pegi tengok. aman tenteram je kt sni. Syukur sgt dpt tempat kt sini. Sbb kebetulan time aku dah nk start cuci tu dia baru bukak shift baru, shift petang... :) aku je mcm alien kat sana sbb muda remaja hak tuihhh lagi. Patient lain sume dah pangkat auntie, uncle..semua bangsa ada kt sana. Melayu, cina & india. Staff Nurse pun sama. ada melayu & india..sronok bila dpt borak2 dgn dowang semua.. ^_^

merah dare keluar, biru dare masok..

camni le gayanya aku cuci dare. 4 jam duduk / baring kt kerusi tu. kematu bontot aku yg dah takde isi ni. skang dah dpt selimut dari DaVita, sedap berkelubung..disebabkan aku ni shift petang, aku biasanya mkn roti je masa mencuci..takde makanan semeriah AKAK tu haha..

bertukar2 stokin..ikut tema baju kononnye. gegehhhhh..walhal abis je dialisis tu dah takde rupa org! Nauzubbilah teruk betol rupa aku sbb sebelum ni sister setkan mesin aku 2000. setiap kali cuci, berat aku turun 2kg. ditariknye air banyak tu..3 jam masa cuci tu ok lagi, masuk jam ke 4..kaki aku dah pengko2, senget2 krem..dgn aku yg tak abis2 pitammmm je keje. Org len aku tengok relax je. choiii...! malu betol. 

nampak kaki aku dah menyenget? tu baru skit. belom tengok yg teruk lagi. mau kowang tak mengaku tu kak ai. hahahaha...tp skang dah ok skit sbb dowang tarik air yg mana ada je. Sbb baru tau tahap badan aku tahan banyak mana..

Harini aku takde 'kelas' (bak kata si Linda Gebus). Esok petang baru aku masuk kelas kuliah. hehe..kelas aku setiap hari Isnin, Rabu & Jumaat. Mcm Akak, panggil 'opis' kan? hehe...

Tapi aku masih mcm biasa ye...mekap2 still on lagi. minggu ni pun dari jumaat - ahad penoh job mekap. Cuti skolah kan..Alhamdullilah. dapat la duit2 blanje ^_^ 




13 comments:

fazilzura said...

syukur ahamdulillah kak mon .. ada gak le ko dpt bebuah besi yep... haah ms ko dpt ni lps banak yg bungsu kan ... syukur le dgn dugaan itu kak ..

daku ni , yg dah 'xde' tu .. mmg x berganti dh kak .. kt kedai2 pun xdok jual dah ..

kak , lpas cuci drh sure kulit2 mu flowless kan kan kan

mamabeauty said...

alhamdulillah dear ..

Disetiap kesukaran terselit kemudahan..

stay strong ya

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak ai,
iols dah laaaamaaaaaaaaa nak tanya soklan ni
TAPI malu
So thanx la sebab sudi jugak share sebab2 ni yer kak
Pa pun semoga Allah permudahkan segalanya untuk akak AMIN

La Cocca Di Papa' said...

saya silent reader akak...
semoga akak tabah dgn ujian dari Allah...

akak tertinggal nak cerita apakah simptom2 masa first2 akak nak buat check up tu ye? jari2 bengkak ke bagaimana?

A.I said...

Jub,
tp syukur sesangat sbb kau dah ada sepasang anak kan jub? Alhamdullilah. setiap apa yg Allah bagi kat kita ada rahmatnye. terima je dgn redha :) wei, takde maknenya kulit aku flawless. makin berkerepot adalah sbb kecut. huwaaaaaaa...

mamabeauty,
InsyaAllah...mekaseh ^___^

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH,
hehe...boleh nk memalu lak kau dgn akak ni ye? ;) dgn akak kau x yah nk memalu le. nk tanye...tanye je..

La Cocca Di Papa',
oh yelah kann...6/7 thn sudah akak kene demam gigil2 & blakang akak sakit smp x boleh gerak kaki. tu permulaan sebab2nya akak refer ngan spital. yg bengkak2 kaki tu bila dah end stage. skang xde dah bengkak tu. kecut mcm tengkorak dah kaki aku ni. on no!!! huhu... :/

deaf-angel said...

Kirakan ko kat kelas baru ko ni masih pemalu ye?

Aku takut nanti start bulan depan, kalah missi, ko yang sibuk sana ke sini. Jadilah volunteer kat sana, kan ko sorang remaja kat sana.

A.I said...

deaf-angle,
aku pemalu??? nk kiamat rasanya. hahahaha...jgnkan bulan depan, skang pon aku dah hampir2 nk kalahkan misi. u know me.. ;)

Ibu n Abah said...

AI,
ALHAMDULILLAH
Sakit kita ni tak seberapa lagi kalau nak banding dgn org kanser..
Kita cuma kena cuci dare..
Kanser walau dah rawat, boleh datang semula...
Perjalanan kita masih panjang...

lieyalatif said...

ya Allah kak..iieya bace sayu tauuu...mujur akak tulis mcm lawak2...kuat sgt akak...lieya mmg tabik dgn akak...

setiap dugaan pasti ade hikmahnyer...akak sabar key...hope proses ni berjalan lancar...

lieya ade makcik buat dialisis...tgk keadaan die lepas dialisis tu mmg sedih...lieya dpt bygkan situasi yg akak terpakse tempuhi....

A.I said...

Akak,
ye kak...mmg ai pun fikirkan benda yg sama kalau nk dibandingkan sakit kita dgn cancer kan...huhu..Alhamdullillah..

Lieya,
InsyaAllah...tp tuler, mmg lps cuci akak dah takde rupa org dah. hehe..tu jelah yg tak tahannye. tp sehari lps tu ok :)

ieda abdullah said...

be strong dear....

A.I said...

Kak Ieda,
InsyAllah...TQ kak :)

Aleysha Syahmi said...

Buah pinggang jenis 0+ & A+ untuk di derma.

Hubungi shaiful4611@gmail.com

klik klik (^_^)