22.7.12

::DUGAAN HARI POSE PERTAMA::

22.7.12

JUMAAT haritu mmg aku blk awal sbb nk g skolah Along amik result exam dia. Result tak brape nk cemerlang sgt. Tp harap lepas ni Along usaha lagi..

Kebetulan aku blk awal tu, abg kaman bgtau yg bapak saudara dia yg dah seminggu koma, meninggal. Arwah Ayah Mat tu abang kepada Abah (pak mentua aku). Kiranya hubungan kaman + arwah mmg rapat. So, kami plan nk ziarah. Dia meninggal kat hospital Kuantan, rumah kt Felda Keratong (N.9 sempadan Pahang nu). Kami bertolak dlm kul 4 lebih, tp smp ke sana kul 10 lebih!! giler bapak punye lama nak smp. Dengan jemnye, dengan jln tutup bagai. Ada xcident maut, lori tangki terbakar. Aduhai, dugaan sungguh! Sib bek la kami tinggalkan bebudak kt mak. BB & Adek tak sihat. Tu pon kul 6pagi esoknye tu baru kami smp rumah balik. Kami bersahur kt kedai mamak je. huhuhu...Sementara nk g amik bebudak dari rumah mak tu dpt le tido dlm sejam dua :( kami laki bini jadi zombi di hari pose pertama ;P

Petang tu kami adik bradik sume ke rumah Iena, berbuka kat sana. Alhamdullilah, makanan banyak sgt. Sume sedap2. Kami memasing masak bawak ke sana. Ala2 potluck le. Aku buat 2 loyang puding caramel. 

Tapi tuler kan..dugaan tu datang mmg tak kira masa. Tgh kami hepi2 meriah buka puasa, tetiba mak rebah. Sib bek aku ada dgn dia time tu. Sempat le aku sambut dia. Aduhh...kelam kabut kami dibuatnya. risaunye tengok mak gitu. Mak tak penah pengsan :( tp mak mmg tak sihat dari minggu lps lagi. Kami sepakat nk bawak mak gi hospital tapi mak takmo (time tu mak dah sedar skit). Makanya, kami sesama 'rawat' mak dlm bilik. Tak tau camne nk aku criterkan keadaan time tu. Risaunye hati tgk mak  -_____-". Lepas mak dah rehat, mak bangun blk cam biasa. Degil sungguh Datin Biah tu. Takmo gi hospital langsung. Tu pon dia sibuk kata nk blk Melaka lps operation Angah. Lagi le kami risau dia sengsorang kt Melaka nnt...

Kowang dah siap masak ke? ke...beli juadah kt param (psr ramadhan) je? Aku mmg malas nk beli lauk pauk dari param tu. Tak puas makan. Elok la kalau aku masak je. yg simple2 pon takpe asalkan puas mkn anak branak. Mcm harini aku masak sup ayam & sambal telur. Sekali sekala tu takpe la kot. Kalau tak larat nk masak, beli je nasik ayam/nasik tomato. Kalau kuih2 tu boleh le. Ni pon puding caramel telur tu mmg aku buat sendiri. Nak beli kang mahal. Sepotong kecik $2. Mana la cukup kami makan sepotong tu. Baik buat sendiri. Bleh bedal smp lobam! hehe..

Selamat berbuka ye...esok2 kalau aku rajin baru aku haplod gambar buka pose smalam. Esok nak gi spital cek buah dada pinggang aku. Blk tu kalau rajin aku hapdet k. Bubyeeeeeeeee!

10 comments:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sy yg baca pun rasa haru biru nya..mmg dugaan yg ada hikmah tu..mak2 nie mmg mcm tu..degil kan...huhu ..tp klu nak mnjaga kesihatan anak2 cucu2 bkn main lg heboh nya..mcm sy 1 wiks b4 posa tu mak d kg jatuh trgelincir lantai licin..nak balik x dpt..nasib baik ada adik bradik lain dpt bw mak g spital..x ray tulang tgn retak...so simen la..tapi haru biru d buat nya mak sy x mo d simen...merayu2 menangis2..lps d simen balik rmh..siap planning besok g ubat kampung...konon2 ada lah tok bomoh yg handal bab penyakit tulang2 patah retak nie..bole seminggu dlm seminggu...dah trpaksa ikut aja la kemahuan mak tu..tp smpi skrg tgn nya masi x ok..bengkak lg...nak tau napa dia x mo d simen...psl dia nak g sembahyang terawih...sungguh2 dia g sembahyang terawih..nak halang pun x bole...ikut saja la..karang d halang2 naik stress lain lg cerita nya...

bgtu la stori mori mak2...sori pjg lebar plk mukadimah d cni...hik hik

selamat berposa...jaga pemakanan tu...jgn main hentam2..air x bole minum byk2..air kelapa no no no..

peej said...

murah la tu puding caramel tu.
kat sini sepotong tu rm3.50 ok. kau sebut tetiba ku teringin la pulak.
nway, harap ur mom diberi kesihatan yang yang n umur yang panjang. Amin.

Bibu Wilda said...

caramel!! weekend ni insyaAllah berhajat aku nak buat caramel lak tuk dessert..smlm dah buat dadih buah

Eye_nee said...

Tak bersahur ke Mak Ai..sampai boleh pengsan macam tu...Mak2 kita ni mcm tu la Ai...ckp jer sepital mesti tak mau dia pegi....ni nnt nak balik Melaka pulak...pesanlah kat jiran2 sebelah tu suh tgk2 kan mak kat sana...

kakngah said...

datin biah ni... saja tau takmo g sepital. babab kang! skrg dah ok ke dia nok???

Ibu n Abah said...

Ai..
Datin Biah tu kena gi check jugak lah..
Entah tekanan darah rendah sgt ke sampai pitam...
Nanti nak dok sensorang kat kampong tu... Bahaya ...
Pujuk ler datin biah gi check...

Ibu n Abah said...

Ai..
Datin Biah tu kena gi check jugak lah..
Entah tekanan darah rendah sgt ke sampai pitam...
Nanti nak dok sensorang kat kampong tu... Bahaya ...
Pujuk ler datin biah gi check...

rossysweety said...

salam..

eee...seriau baca cerita AI tu...nasib la ada ramai org time DB fengsan...may be tekanan rendah kot??

sama arr ngan rossy , masak tu lebih sedap dan jimat dari beli kat luar..kang klu malas , beli aje nasi ayam ke..nasi tomato ke...

Syafa said...

sapa yg x risau kalau mak sakit kan kak..huhuhu..nak2 bulan ramadhan ni..ujian buat kita kak..sama2 la kita jaga mak kita ya..aku doakan kesihatan dan kesejahteraan mak2 kita..semoga sentiasa berada dibawah lindungan Nya..Aminnn

A.I said...

MEKASEH PADA SEMUA YG MENDOAKAN MAK...

klik klik (^_^)