29.10.12

::UPDATE BUAH DADA..eh, PINGGANG::

29.10.12

Hye kawan2 ^_____^

Kepala otak masih mengeras lagi ni. Ala2 jetlag bak kata bibu. Tp aku ni bukan jetlag lagi dah, ni roketlag! giler sakai punye jem kt highway. Mlm balik kg tu pon jem jugak. Kowang bayangkan le, bertolak lps Maghrib, smp kt depan pintu rumah..org surau dah start takbir raye! huwaaaaa...letihnye. Smalam lak, bertolak kul 3 lebih, smp kt umah kul 5 pagi tadi. Kau mampu?? mampos hokey!!

Ok2, psl raye aji tu nnt aku criter kendian. gambar berlambak2 nk kene pilih. 





 
Ni pasal buah pinggang kesayangan aku ni le. Haritu kan gi jumpa doc. Kebetulan time tu abg kaman dpt lak temankan aku skali dan kebetulan tu jugaklah mmg doc nk jmp dgn en kaman tu. Dia nk explain status kesihatan aku skang ni..

Result darah yg terbaru ni mmg tak cantik sgt2. Sumenya dah tahap maximum. Kolesterol aku pon doc kata dah mmg tak leh nk kawal sbb ada bahagian hati aku yg rosak. Masalah skang ni, doc sepatutnya On kan balik ubat steroid aku. (yg penyebab muka aku jadi besar dulang, perut aku membusung & muka aku tumbuh bulu) bunyik giler scary kan? tp tuler efek yg bleh nampak nyata. Dah le ckp pon mcm bengong2 je bila mkn ubat tu. Doc tak leh on kan sbb ubat tu akan efek ke jantung aku trus sbb keadaan aku skang ni tak brape nk stabil.

So, doc decide yg buat teruskan dgn procedure. Dia takmo bgtau dulu procedure apa sbb dia kene confirmkan dulu betol2 tahap kerosakan aku. Makanya, setelah dicongak2..kami pilih hari cuti skolah utk buat biopsy (tebuk amik tisu kidney utk test). 11.11 nnt aku masuk wad. Eh, ni birthday aku tau. Aku dah siap pesan dgn adik bradik aku suh bawak kek, aku nk potong & tiup lilin kt katil wad. ngeh ngeh... 12.11 tu nnt baru doc tebuk. Result dia dpt dlm masa 2 miggu kot. Dulu pon aku penah gak ubat biopsy ni. Tp dah lama, thn 2008. Suspen gak sbb tak tau lps ni doc nk jalankan procedure apa kt aku. Tak sedia lagi nk cuci2 darah tu..huhuhu..

Apa2 pon kowang tlg doakan aku skali ye..mekaseh. Ai Lebiu All ^_______^




19 comments:

Anonymous said...

sy doakan yg terbaik untuk akak..terus kuat yer kakk..lebiu

- shiela_lk

kakngah said...

be strong bebeh!

Marina Monroe @Nanie said...

Salam Ai,

Auntie kesian kat Ai, umur muda dah macam2 ubat Ai makan..huhuhuhu
moga Ai tabah dengan ujian kesihatan

Zanira Noh said...

Semoga semua baik2 ajer beb...

Intan ~ Nur Azlina said...

Kuatkan semangat dan semoga dipermudahkan semuanya.

Ibu n Abah said...

Take care!
Insya Allah jika kena cuci pun..bukanlah penyudahnya...

ieda said...

moga Allah memberikan yang terbaik buat AI...insyaAllah.

Abil Fikri Ahmad said...

Salam Raya lalink...kita kat sini pun rasa risau pulak ngan keadaan lalink...11.11. ni birthday lalink yea..?emmm....

sHeeMa DeaN said...

salam kak..

kuat kan semangat kak.. org tau ko kuat kak.. org doakan semoga ko cepat sembuh..

kembo kau said...

apa2 pun jaga diri kau tu kembo...kalau nak buat biopsy mana boleh makan(kena puasakan?)..he..he.he..,kek tu anto kat akak...akak sayang kau ye kembo....jaga diri...

JaJa'Z said...

AI..aku yang baca ni pun ngeri semacam..aku bleh agak..raya haji baru ni mesti ko tibai makan organ2 dalaman lembu tu kaw2 kan...risau aku baca ko nak kena tahan wad segala..jaga kesihatan yer..sentiasa ingat, suami, anak2 and keluarga perlukan ko..jaga diri yer...

Anonymous said...

k.Ai..

Sayang K.Ai!!


-Silent Reader-

A.I said...

Mekaseh semua...syg kowang ketat2 jugak. muahhhhhhhh!

Ina Khairina said...

saya cukup susah hati kalu k.ai update pasal kesihatan akak,saya lak yg risau lebih2....akak take care ye,kuatkan semangat....saya tau akak kuat!

Kniedaz said...

semoga semuanya berjalan dengan lancar...saya doakan yang terbaik untuk sis..take care!

deaf-angel said...

Usaha, usaha, doa, doa, sabar, sabar.
Selain tu Allah lagi maha mengetahui.

I wish you good health fren.
Dengar cakap doktor, kalo tak suka doktor pertama nye cakap, ko tanya doktor kedua lak.

Harap2 tu hari raya korban ko tak jadi zomba. Otak! otak!

Bibu Wilda said...

hahaah tersedak aku!~
mmg giler jem aku tak pnah2 sangkut..mengikut survey aku kan (cewah) aku rasa sebab makin ramai org dah ade kete..aku tgk bas tade sgt pon dlm jem hari tu??tula cam ko n lain2 belah pantai timur uh kejung!@...eh ko jaga mkn..jgn makan yg boleh mudaratkan lagi buah pinggan ko tuh..kontrol2 sket mkn tu

kucingorengemok said...

ku kenang kamu dalam doaku...

Rina277 said...

Ai ku syg..demi kesihatan ko..sudah2 la mkn benda2 yg dilarang tu..smoga ko kuat hadapi segala dugaan..aku doakan ko cepat sihat ye..sayanggggg kamu.. :)

klik klik (^_^)