25.7.13

::LONGGOK::

25.7.13

Punyelah malas aku nak hapdet lauk berbuka..aku longgokkan je semua. Sampai dah tak ingat ntah lauk hari apa. Ada yg aku tak amik pun gambar. Terus bedal! hehehe..


rindu tak ngan cekodok lembek2 gini? dap ooo..
cekodok ni madam yg adunkan. aku tinggal goreng je.
mmg terbaek la sbb isi pisang banyak

sup tulang
rebus ntah brape jam smp lembut. yelah, kat umah aku tu manalah ada pressure cooker tu bagai.
aku masak ni pun guna bontot pengukus ;)

lemak cili api cencaru dgn sayur asin.
tahap kepedasan: melecet bontot!

ikan keli goreng...fresh!

daging goreng + sup cendawan

kari ayam
Adek bleh hirup kuah kari ni mcm hirup sup!
loya lak tekak aku tengok ;P

side dishes bak kata omputih

puding telur aku dah habis, dah diganti dgn tepung pelita.
tp mmg kiamat la kalau aku yg buat sendiri. harus la yg ni beli je kat param :P






8 comments:

Eye_nee said...

Cekodok pisang lembik2 macm ni..heaven sggtt kooo kalau dapat kunyah2....akk ni dari mnggu ke mggu nak buat sup tulang..tak juak dibuat-buat...tgk sup ko tu...rasa dah mcm terhirup kat tekakkkkk...

el said...

ai nak lembutkan dgg byk cara..dulu aku wat sup tulang tu rebus dulu tulang2 tu ngan gula batu..pas2 cuci balik pas2 baru masak sup tulang

yg kedua..hat ni sllu aku guna tuk lembutkan dgg
time masak tu hg masukan sudu kecik besi dalam masakan hang tu..insyallaah lembut dgg tu trylah..kwn2 aku semua dah try menjadi :)

nome said...

aku setuju dgn el kak...masukkan sudu dlm periuk utk lembutkan daging...pastu mak mertua aku bg tips lain...masukkan daun pandan dan rebus sekali dgn daging..insyAllah lembutlah daging2 tuh...

semuanya nampak sedap di mataku...now perot dah buat koir rock!

::NureeN:: said...

sedapnya semua menu2 ni... nyum2

A.I said...

Eye_nee,
mmg dap lembik2 gitu kak. minggu ni masak la sup tulang tu. masak sendiri puas ati nak kokak. hehe..

El & Nome,
El, rebus dengan gula batu tak manis ke daging tu? tp yg pakai sudu tu pernah gak buat. lupa nk buat haritu. kowang penah dengar org letak panadol? pun ada. mau pening lalat hirup sup tu. haha..

Nureen,
menu biasa2 je ^___^

Ibu n Abah said...

Hmmmmmm
Dapnya...

Amanda Suria said...

janji ado gambar A.I....

A.I said...

Akak,
dappppppppppppp ^___^

Amanda Suria,
Kannnnnn...hehe ;)

klik klik (^_^)