1.7.13

::ESKEM GORENG::

1.7.13

Sabtu/Ahad haritu tak sempat aku nak main masak2 kt rumah. Mkn kat luar je sbb aku ada job mekap. Sabtu tu aku ke Hotel Armada, PJ. Ahad pulak lps subuh tu aku dah kluar umah, tp mekap kt area umah aku jelah. Lps tu baru terus berdesup gi Hotel Concorde, S.Alam. Mati la smp tegang semua urat aku. Rasa mcm nak meletup semua otot (sila bayangkan). Mmg senang weak sungguh 'bateri' aku skang ni. Dah makin nazak gamaknye. Pagi duk la termuntah belahak ngalahkan org bunting. Makan pun skang ni mcm susah skit.  Tak habis2 ngan menu aku, sambal cili api sardin melecet jubo tu baru aku bleh mkn laju :P

Ni xtvt aku anak branak mlm tadi. Bereskem goreng. Buat sendiri baru puas makan. Aku tekap roti tu sebesar2 alam. Eskem pun byk aku isi. Kalau beli seketul tu $1 jiran aku jual. Tp dpt le 2-3 kali geget. Ni amik kau. Sorang seketul pun cukup dah. Senang je nak buatnya pun. Apitkan roti 2 keping ngan eskem, pastu tekap ngan penutup botol (balang kuih). Kalau ngan mulut gelas, kecik benor. Bebudak tu suka mkn eskem goreng ni. Tetiap kali blk ngaji mesti beli. Aku ingat, lps ni aku buat stok sendiri la letak je dlm esbok tu. bila bebudak tu nak, goreng je kejap.



 puas makan ha..sama besar ngan muka kau BB.

penuh eskem ^____^



12 comments:

Cik Eka said...

nyum2 a ah eskem goreng ni buat sendiri je. hehehehe

puas ati makan kan..

yg penting kene goreng dalam minyak betul2 panas..

lizz said...

x penah buat sendiri lagi eskem goreng ni...beli kat pasar malam jek...kemain sedap nampak si bb tu makan...nyumnyum

Kniedaz said...

tak pernah try lagi buat...boleh cuba nanti..
jaga diri ya sis!

A.I said...

Cik Eka,
a'ah..mmg minyak tu kene panas betul. ada lagi 4 ketoi eskem ni kt esbok. hehe..

lizz,
Yelah, aku pun pestine buat eskem ni. biasa bebudak tu beli je. tp alahaiii.. ;) buat sendiri baru puas.

kniedaz,
try le. best ;)
mekaseh..




Anonymous said...

...penutup botol?

Ibu n Abah said...

Ai..
Bunyinya memang mudah nak buat
Tapi
Malasnya laaaaaa nak buat eskrem goreng
Ai ni rajin n kreatip....

A.I said...

Anon,
hahahaha....penutup balang kuih yg biasanya penutup dia kaler merah tu. aku dah terbiasa panggil 'botol' ;P

Akak,
Alaaaa..apa susahnya kak. mintak je anak2 dara akak yg buat. akak monitor & tolong makankan aje. hehehe...

el said...

lama plak aku x wat eskem goreng ni
aku nak share cara2 wat eskem goreng ni kat kelik aku..skun dia lak tiap hjg mggu sure buat hahah katanya dah addicted..tp seyes mmg xde minyak kan time mkn tu

WaniGhani said...

Kak..roti tu xpayah gelek2 dulu ke? xleh nk byg ni sbb xpnah mkn pon...pastu xyah celup2 tepung ke?

A.I said...

El,
kannnn? roti tu jadi rangup lak. sodapppp ^___^

WaniGhani,
tak yah gelek ngan apa2 pun. goreng bogel gitu je roti tu. tp minyak kene panas betul la. kejap je goreng tu.

boni kacak said...

pergh.. sedapnya.. saya tak pernah lagi makan ais krim goreng ni

A.I said...

boni kacak,
try le buat. sedap wei... ;)

klik klik (^_^)