16.12.14

::BERCOTI DI NEGERI TOK GAJAH::

16.12.14

Baru ni la nk merasa bawak bebudak ni gi bercuti ujung tahun. Biasa aku bawak jenjalan kt sini2 je. Tak pon join gathering family anak2 biah ke PD. Gathering kami adik bradik InsyaAllah, tgh bulan depan. Si Iena dah siap bookkan tempat. Sronok la bebudak dpt berendam lagi ^_^ 

Aku bawak bebudak gi main air kt Gambang. Giler gigih..betol2 lepas subuh kami trus gerak ke sana. Sampai kt sana kul 8 lebih, bekpes dulu pastu trus beratur beli tiket. Agaknye sbb time cuti skolah ni kan. Kaunter tiket bukak kul 9:30, tp kul 9 dah panjang Q. Tp bila dah masuk dlm takde la ramai sgt org smp nk mandi pun sesak. Ok aje. Mungkin sbb kami smp awal..aku dah siap2 sewakan pelampung & cabana (pondok) utk rehat. Makanan pun aku beli awal sbb kononnye nk elak Q panjang berebut ngan org. Lps dah ready semuanya, boleh main ngan tenang smp ke ptg. Kecut abis jari bebudak tu...hehe, yg penting dowang hepi..aku pon hepi ^_____^


cantek betol matahari terbit...


siyes tau, lain benor pemandangan kt negeri tok gajah ni..kabus tu berkepuk kat bawah smp rasa mcm kita tengah naik kapalterbang. cantek, indah pemandangan ni..sampai terkagom anak2 aku sume :)
balik tu pon sama..awan cantik berkepok2..mcm rasa kt planet lain lak..hehe


yeayyyy! dah sampai..
abg...benti jap bang. intan nk amik gambo
polis jaga kt situ lek je pandang kami. ni mesti ramai yg buat gini ni..benti kt situ nk amik gambo. ke...aku sorang je yg over? :P


aku sewa cabana yg kt Penguin Island. dekat ngan tempat bebudak main..(tmpt aku main jugak. hehe)


ke mana sajelah si kaman mengangkut pelampong bebudak tu..


dedek mama ni smp rentung muka. haha...


dowang ni bukan takat rentung, habis hangus kulit memasing... ^_^


beli awal2 siap...senang..lapar je trus ngap..


eeeeee...aku ni gayat. menan budak ni pon aku tak brani nk naik..jenoh bebudak tu paksa aku turun skali slide tu..mmg tak lah anak2 oiiii...cicir spender mak kau kang.


aku lepaskan je bebudak ni main sendiri. melainkan masa kt beach, baru aku teman sbb kat sana ada kawasan dalam..


ini le beachnye..


ni geng xtreme. takmo kawan ngan dowang. huh!!




choiiiii! idak le aku...mampos kejung!
ni ler slide yg tertinggi kt mesia ni...ish


haaaa..kau dah kenapa tu bang??? 
hahahaha...


dowang repeat lagi naik yg terowong punye pulak tau....oh myyyyyy


kebulor lak kowang ye..


ha...ni je tempat aku berulang main. hahaha..
tp kowang jg pandang rendah tempat ni hokey. giler lencun nk sampaikan kt atas tu tau. sepanjang masa kene curah ngan air baru dapat turun gelongsor. budak punye pon budak la...tetap aku rasa gayat gak. aku rasa, aku sorang je makcik yg terjerit2 gayat kt atas tu. Siap ada budak kene marah ngan aku apesal potong Q. muahahaha..gasak ko. apesal kau kaco makcik nk main?

semua tunggu pirana ni muntahkan air. aku rasa dlm 5 minit skali kot dia curah air ni..sojukkkkk!


ke hulu ke hilir anak2 aku usung pelampong :P


carik mana along & kaman..??
aku naik ni skali je..aku ingatkan ok la sungai tu duk relax je tolak naik pelampong..skali rupanya separuh jalan tu ada part yg berombak. Ya Tuhan.....terjerit2 aku mcm org giler. sah la aku ni mmg gayat. takleh di bawak ke theme park aku ni...huh..


^______^


rehat sat...

senang dpt sewa pondok cabana ni. tp kalau nk sewa, kene dtg awal la. kalau x, kene lepak2 kt tepi2 pool tu je. panas & sesak org lalu lalang..


kita posing ala2 dugong dulu....haha
ptg dalam kul 5 lebih kami siap2 gerak ke Temerloh lak..memula tu planningnya nk tido kat kuantan & jenjalan kt teluk cempedak. last minit ada jiran kami, Idham bgtau kata dia kt temerloh, ajak kami skali ke sana. Siap dah dia bookkan hotel. tu yg kami ke sana pulak tu...ayoh kite! koi dah tak menyabor ni..hehe


gambo wajib kt gambang :P


huiii...sodap giler! hilang dah ngidam nk mkn gulai patin Go Bang ni. Panas2, pedas & pekat yg mmg thorbaek! gi tempat lain, tak sama sedap dgn tempat ni..


ini tulang kepala yg aku sedut licin. bukan 1 kepala ye..3 kepala ikan patin skali aku sedut. 
kau mampuuuu...?? hanya keliwon yg berselera hantu raye je yg mampu.. ;)


kt Temerloh kami duk di Hotel Jelai..
Idham ajak gi waterpark yg baru bukak kt sana ahad tu. dekat la hotel ni dgn tempat tu..


Kubang Gajah Mini Waterpark nama diberi..mmg berbaloi giler la kt sini. Namanya mini, tp luas gak kawasan dia. sangat2 selesa lelagi utk bebudak. Yg paling aku suka, tempat mandi bersihkan badan & salin baju. Bersih & Selesa. Tiket masuk pon murah je..dewasa rm10, kanak2 rm8, OKU rm4 & penjaga yg tak mandi rm1 je..mmg best la..




tp sini takde la cabana2 bagai. ada port yg gini je..tp banyak..keliling tu penoh tmpt duduk ni..


pool utk baby..comel je dia letak barang menan kt dalam tu :)


berendam lagi kowang...

kencing ke bang?


family idham..
gigih sgt kami jumpa jiran tetangga smp ke sini kan.. ;)

mama dah takde 'bateri' time ni...mcm biasalah, jadi tukang jaga beg aje..huhu




gambo wajib kt tepi Sungai Pahang ^______^





12 comments:

Ibu n Abah said...

Terbaeklaa laporan Ai ni
Akak rasa nak bawak budak2 pegi pulak...
Tp qeeb takda cuti.. Itu yg kami semua tak bercuti tahun ni...

as ♥ Leenda said...

kak Ai,
sy yg mmg org pahang ni, tak pernah terlintas dek pikiran nk amik gmbr kabus2 awan semua tu..tp bila akak amik gmbr gini, teringin pulak nk amik..barulah pelancong..heheh
lagi sadis, org pahang ni, tak pernah sampai lagi gambang water park tu..hukhukhuk...sedehhh...

deaf-angel said...

sambil jaga beg tu kau gantung satu wisel kat leher..

hah, baru jadi lifeguard.. apa tu? baywatch?

A.I said...

Akak,
mmg tak best kalau gi bercoti, kurang sorang anak kan kak? tak lengkap rasanya :)

as Leenda,
hahaha..ramai kawan2 akak yg org pahang komen benda yg sama kt FB. Org jauh dah sampai dulu, org pahang sendiri pun tak ke sana lagi..hehe... ^_^

deaf-angle,
kannnn...tak terpikir lak aku. len kali gi nk la aku sangkut wisel kt tengkok ;P

Alyn Aellynn said...

Oku 4inggit. Baheklaahhh

A.I said...

Alyn,
kahhhhhhhhh..tp kau jgn berangan la 4 hengget. tu budak punye. dewasa 5 hengget ye ;P

mamabeauty said...

mana makan ikan patin tempoyak tu dear??

sedaps sgt nampak

fazilzura said...

mmg best gile babas kan kak mon ..

kitrg aritu smp pun psl daku ada Teambuilding, so angkut la sume... 3hari event , haku ni kne attand mcm2benda.. yg diorg ni dok main waterpark smp itam ..

Umi Ain said...

Waahhh kami org pahang pon lom berkesempatan nak pg lg Kubang gajah waterpark tu.. xpe ada rezeki nti nak bwk gk bebudak ni pg.. leh main air sampai kecut memasing..

A.I said...

mamabeauty,
ikan patin tu ai mkn kt 'Go Bang Ikan Patin' betol2 kt bandar Temerloh. kt situ yg rasanya terbaek. kt tmpt lainkuahnye mcm cair skit..

Jub,
kan Jub...mmg best. bebudak la paling sronok kt sana ^_^

Umi Ain,
huiiiiii...malu je org pahang tak smp lagi kt sana. haha..tp benornya biasa mmg gitu kan? org jauh dah smp dulu ^_^

mokjadeandell said...

20 minit saja nak sampai Gambang Water Park.Tapi kat rumah saja dok terperap.Hujan sokmo.

A.I said...

mokjadeandell,
skang ni dah musim ujan kat sana kan? sib bek la masa kami gi tu elok cuacanye :)

klik klik (^_^)