25.9.10

::TELAN PATI IKAN HARUAN::


MEMANG
aku dah biasa telan pati ikan haruan ni. Biasanya aku makan yg brand Polleney (campor ngan ginseng). Kali ni takde pulak jual kt kedai area umah aku, so..makan je brand Maspati. Biasanya aku makan pati ikan haruan masa lepas bersalin. Berkotak2 aku telan. Cepat skit sembut luka2 kt dalam. Aku tak bleh makan jamu. Agaknya sbb panas sangat kot, so aku akan rasa mcm nak pitam. hohoho. So, perkara terbaik utk aku gantikan jamu tu, aku telan je pati ikan haruan & jeli gamat. Masa lepas cser kuarkan along dulu, seminggu je aku dah sembuh. Dah boleh jalan cam biasa. Bisa2 kt pewot pon kurang sangat. Mmg elok la ubat2 ni. Tu sebab aku amalkan setiap kali lepas aku branak walaupon aku branak normal. Mmg cepat sembuh. Ni pon aku dah rasa kurang sangat sakit dlm pewot ni. Selesa skit rasa badan. Cume kene beringatlah, takleh nk buat kerja2 berat lagi. Pegang penyapu pon mak aku haramkan. Tp pepagi tadi aku ngemas & menyapu umah jugak. hehe...geram x dpt buat keje umah.

Sib bek la mak + laki aku banyak tolong. Sejak isnin aritu mak la yg tlg masakkan laok. Mak nk duk teman aku kt umah ngan anak2 harini sbb laki aku keje. Tp aku x kasi, kesian gak kt org tua tu. Dia pon bukannye larat sangat. Laki aku lak dah ckp harini dia cuba balik awal. Takpe, utk bebudak tu nnt aku masakkan telor dadar je makan ngan kicap. Senang je bebudak ni makan. Kalau laok telor tu dah kira laok terhebat. Anak branak giler telo! hahaha....

Mekaseh kat kowang yg mendoakan aku ye. Terharu sesangat. Sayanggggg kowang sume! muahhhh



Isnin ni kene gi spital selayang lagi. Ada appt ngan doc aku plak (nephro)




16 comments:

F A R Y N said...

semoga cepat sembuh kak :)

el said...

aku pun ms branak amalkan mkn pati ikan haruan..dulu anak 1st mnm dlm botol..anak ke2 mkn pil..sng skit..xde la rs mual telan air pati tu..so mmg mujarab pun ubat ni..semggu dah boleh jalan cam x beranak je..hehehe

xpelah datin biah tulun2 skit..kamoo jgn buat keje terok2 ok..smoga cepat sembuh

ieda said...

gigih sguh kak ai ni..ye la kan dah nama pun ibu sakit2 pun kena gak bgun utk anak2..tp jgn buat kerja lincah sgt kak..semoga akak sembuh spt biasa..

bagus pati ikan haruan tu..ieda pun minum ms dlm pantang wlpun terpaksa ku telan sambil tutup hidung hihih...nak baik kan kenalah tahan..

A.I said...

FARYN,
MACEH AMOI :)

EL,
KAN? MMG ELOK PATI IKAN HARUAN NI. TP AKU X PENAH LAK JUMPA YG PIL PUNYE. KALAU ADA YG PIL TU BOLEH MKN SELALU. YG AIR PUNYE MAHAL SKIT. $30 DAPAT BOTOL JE. huhu..TAKPE, ASALKAN CEPAT SEMBUH ;)

IEDA,
CAMNI LE BILA DH JADI MAK. MCMANA PON KENE GIGIHKAN JUGAK KAN? ANAK PUNYE PASAL..TAKPE. TP BERINGAT JUGAK NI. LUKA KT LUAR BOLEH NAMPAK. KT DALAM MANA NAK TAU KAN? TP MMG PATI IKAN HARUAN NI BAGUS. CEPAT RASA KURANG SAKIT TU. KENE TAHAN JELAH MASA TELAN TU. BIASA AKAK MINUM 1 SHOT. SENANG. hehe..

Mama Herda said...

jg kesihatan kak..byk bw berehat..aku pn klu x sihat cmpak je telur goreng bg mkn ank2 hehehe..sm le ank2 aku pn..kira kenyang dh nasi panas kicap telur..

A.I said...

HER,
HEHE...LAOK NIKMAT TU. SENANG KEJE ;)

Lyana said...

yana tak penah minum pati ikan haruan...dulu makan ikan haruan ade r skali...huhuhuh..

pas banak ni nak try r...

ratna said...

kak ai.. mkn jeli gamat dari luxor pun okay gak sbb dia sembuhkan luka dari luar dan dalam. jeli tu kaler jernih jer..tak der rasa apa sgt pun..take care & get well soon kay.

A.I said...

LYANA,
HA...TRY LA NNT. BAGUS TAU. CEPAT SEMBUH LUKA. BADAN PON RASA CEPAT SIHAT :)

RATNA,
MMG BIASA LPS BERSALIN AKAK TELAN PATI IKAN HARUAN SKALI NGAN JELI GAMAT. MMG BERKESAN SUNGGUH. X YAH JAMU2 NI. PITAM KEPALA MAKAN. PANAS SGT KOT. UTK SEMBUHKAN PERANAKAN TU TUNGKU JELAH, PEHTU TELAN MANJAKANI REBUS. TERBAEK! ;)

abangfaizul said...

akak, aku sentiasa dan terus2 an doakan akak dan keluarga selamat dan happy... be strong tau kak

kakngah said...

nok.. aym abg kaman elok jek tetonggok.
mengiurkan..

Softtouch [Hanim] said...

yelah kan kak ai, kalu dah biasa buat keje umah bila xpt buat rase lain jer..semoga kak ai cpt sembuh..

A.I said...

ABANGFAIZUL,
MACEH BUCHUK (^_^), AKU PON DOAKAN SEGALA YG TERBAEK UTK KAU..

KAKNGAH,
SAMPAI KAT SNI TERSASAR KOMEN KAU PASAL AYAM TERGOLEK KAMAN TU. kahhh

HANIM,
TULER PASAL. MANA BLEH DUK DIAM JE. GERAM TAU. NI PON MAK + ABG KAMAN BERKALI2 PESAN JGN WAT KEJE. TP BILA DOK SENGSORANG ABIS SUME SAWANG AKU BERSIHKAN. miahahaha

cikbedahlaser said...

jaga diri bebaik.. jgn nakal2... moga cepat sembuh... huh banyak list 'jangan' kalau nak bagi...kang akak ponek lak nk baco... jaga diri bebaik k...

A.I said...

CIKBEDAHLASER,
haha..JGN NAKAL2 YG BEST TU ;P POSO LAGI NI. NTAH SAMPAI BILA. keh keh

dila said...

hai, nak tanya, jeli gamat brand apa ye akak guna?

klik klik (^_^)