6.4.11

::BUKAN REZEKI AKU =( ::


JUMAAT
mlm tu kami dah diduga. Udah le jalan berkabus x nampak apa kt lebuhraya Timur Barat tu, dgn jalan bengkang bengkok. Tp sib bek la aku dh biasa. Pehtu tetiba aku nampak ada 3 lori berenti kt tengah2 jalan. Dowang padam lampu pasang hazard je. Aku potong je sbb ingatkan lori dowang rosak. Tetiba driver lori paling dpn tu angkat tangan soh aku benti. Mak aiiii!! ada 1 group gajah betol2 kt tengah jalan. Sib bek la driver tu bg warning. Aku pon benti kt dpn lori tu padam lampu duk dendiam. Nak amik gambar, AJ tak kasi. Takut gak time tu sbb aku paling depan, risau gajah tu patah balik...mampos gua! dlm 5 minit gak la tunggu smp dowang masuk blk dlm hutan. Bila driver lori tu kasi high beam, baru aku jalan pelan2..fuuuhhh! pengalaman sungguh =)


kami ngan uniform baru. cantik tak? hehe..
pepagi lps subuh tu kami dah bersiap nk ke Tumpat


-naimah aj aliah-
benti b'fast kt kedai kampung tepi jalan (kubang batang),
layan nasik kerabu


get ready nk makan..
tp terkantoi lak ngan itik serati.
kahhhhhhhhhhh
(hanya kau dah aku yg tau) ;P


ayoyo...TERBAEK!!


jemput makan...


apesal jauh benor aku park Cik Kia tu? isk..


dari kubang batang, kami ke Tumpat (rest house)
utk mekapkan Nabilah.
sementara tu sempat lg kami rasa satay org kelantan kt bawah tu..
sedap gak..


pengantin yg tak bape nk baru


Alhamdullilah, selesai mekapkan dia..



lps abis job, kami ke Rantau Panjang lak.
Saje jenjalan.
sempat la jugak singgah Sg Golok ni..


mak hayam kertu di tepian Sg Golok




Kami the Diva Divot ^__^


kt Rantau Panjang..
Panassssssss!
x beli apa pon. Barang kt sana mahal uolls.
baik aku beli kt Sakan Rawang ni je.
AJ & Naimah ada gak sopin2. Aku non ado ;)


HA..ni le bermulanya episod duka aku =( time lalu balik ke Jeli, Cik Kia buat hal pulak. Masa tu ujan lebat, tetiba wiper aku jd slow. radio lak mati, siap ada kuar warning apa ntah kt deskboard tu..elok smp kt depan workshop, enjin aku mati dah x bleh nk idop. Memula tu anak tokei w/shop tu dh bgtau katanya mungkin alternator yg rosak. Dtg bapak dia, dah kata battery lak. last2 kami tukar la bateri. Tu pon Pakcu yg tlg gi belikan sendiri. Kalau x nnt, dowang Up harga.



sib bek la Pakcu dtg..
(dari lakota ke jeli ni pon boleh tahan jauh gak)
lps pasang bateri baru, Cik Kia idop cam biasa balik..


AHAD tengahari - Dah nk bertolak balik


(along & naimah tompang duduk kt kedai)

Benti jap kt Kg Gunong nak beli cucuk2 wat bekal kudap2 dlm kete. sbb panas punye pasal, aku tunggu dlm kete. time tu aku dh pelik apesal lak ekon aku ni panas. huhuhu...betol sangkaan aku! bila matikan enjin, dah tak boleh nk idop balik. huhuhu...dah le panasssss! smp aku kene sunburn skang ni tau =( sib bek la time tu Abg Kama (laki adik ipar aku) ada kt umah. Kami call la dia. Dia siap panggil pomen. Pomen tu confirmkan yg mmg alternator aku yg rosak. huhuhu..dah le w/shop yg smalam tu kata benda tu mahal. Dlm $500+ gak la. Time tu mmg aku dah frust. Tp nk wat camne kan? kene tempuh jugak la..


Sesi jump yg ntah ke berapa kali. sian gak kt Abg Kama, byk kali balik umah amik barang.Bila dah boleh stat enjin nk bwk g w/shop, mati lak kt tgh2 jalan. Gigih la si AJ + Along + Naimah tolak kete ke tepi. Kowang kene bayangkan benda ni berlaku kt bawah panas terik tau. huhuu. Adalah dlm 11 kali jump bateri dari kete Abg Kama. Last2 kami surrender, trus panggil pomen yg ada kt tepi jalan tu je. Sah la mmg kes alternator tu. Kalau kowang nk tau, alternator tu alat pengecas bateri. Kalau pomen yg belikan, dowang mmg akan double caj. Last2 kami gi beli sendiri benda tu kt Tanah Merah. Jauhhhh tau. Adalah dlm sejam lebih dari Jeli tu.

Yg buatkan aku nk pitam, tanye 2-3 tmpt sume kata utk Kia Carens takde. Kene order dari KL bagai. Tp Tuhan tu nk tlg jugak, jumpa gak tmpt yg ada benda tu utk Cik Kia aku. huhuhu...syukur Alhamdullilah. Harga pon separuh je dari apa yg pomen tu nk caj. Trus kami bawak ke w/shop tu balik. Sib bek sama size. Lega! Tp Abg Kama x kasi kami balik mlm tu. Dia takot jadi apa2 kt kete masa dlm hutan tu nnt. Dah le malam, jarang nk jumpa kete lain. So, kami pon balik la umah Mek mlm tu. Tompang tido smp pagi Isnin..

ni le bendanya..


sempat lg g mkn sementara pomen tu repair..
si AJ gi gatal order paprik belut.
last2 aku jugak yg abiskan! ish..


limau ais tersedap di dunia!!
mmg sedap gilos ^___^


Ni lak pagi Isnin. Sian AJ, dia sepatutnya ada job MC utk KKM. Tp terpaksa mintak org len replace. Memula hepi je kami dlm kete..layan kabus dipagi hari. Siap bukak tingkap bagai. Best, sejuk cam kt Cameron Highlands ^__^


nmpk gomok lak aku kan?
but..i likeeeee ;)


klon mama, Along


kami brenti kat Puncak Titiwangsa.
kononnya nk menikmati pemandangan & kabus yg sejuk..



gmbr senget sbb suruh 'tiang' pegangkan camera ;P


Tp ni le gmbr terakhir kami sengeh. sbb lps tu AJ & Naimah perasan Cik Kia BERASAP!!!! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Besarnya dugaan aku kali ni. Punye la aku panik. Sebenarnya, sebelom tu pon aku dah nmpk cam ada asap kt enjin dia tu. Tp aku ingatkan kabus. Rupanya, mmg enjin dia berasap. Sib bek la ada abg driver lori balak tgh berehat kt situ. Dia la yg tlg tengok2 kan. Sib bek aku x simbah ngan air. Sbb dia kata kalau simbah ngan air lagi teruk jadinya. Aku call adik ipar aku kt Subang, si Bedy. Dia mintak aku sejukkan dulu enjin/air. Baru boleh bukak penutup tu nk tgk air ok ke idak. Dah sejuk tu aku bukak la penutup, tgk air ok pulak. Penuh. Abg tu soh try start enjin. Ayoyo...kipas x pusing uols! tu sebab la air jd panas. Call Bedy lg tanye camne. Dia suh pasang ekon, kalau kipas gerak..dia suh teruskan perjalanan pelan2. Tp make sure bukak ekon la. pastu dia suh gi w/shop bila kluar dari hutan tu (lebuhraya timur barat). Abg lori tu pon nasihatkan buat camtu jugak. Makanya, kami bertolak la pelan2 turun dari bukit tu. Memasing diam je dlm kete, tak ckp apa. Yg ada pon bunyik hidung nk hidu ada bau hangit ke idak. Yg mata aku lak asyik la pandang tempature. Bila brenti kt Pulau Banding, tgk kipas dah pusing cam biasa. laju. Mungkin sbb abg lori tu dah godek2 fius kipas tu. So, dia jadi normal balik. Kami ni kejap2 brenti nk sejukkan enjin kejap. Bila nampk cam normal, kami amik keputusan tak singgah kt mana2 w/shop. Takut kene tipu. Almaklum la, yg ada dlm kete ni sume x reti apa2. Kalau soh mekapkan org boleh la. Kan AJ kannn? hahaha. Tp kete ni mmg nk kene baiki lagi. Nak hantar bagi Bedy repair. lagi puas ati aku.

So, mmg job aku kali ni takde apa2 utk aku. Yg ada, hanyalah letih yg teramat & duit keluar byk dari apa yg aku dapat. Betol2 bukan rezeki aku!! tp, dugaan camni adalah pengalaman yg x dpt kami lupakan seumur hidup. Mcm AJ, dari tak tau apa2 pasal enjin kete, skang dah boleh tau. Sama gak la ngan aku pon. Terima jelah dugaan dari Allah kali ni utk aku. Moga2 ada lah hikmahnya. W/pon hati aku ni sedey sesangat -__-

Abg Kaman dh x kasi aku jln jejauh gini. Kalau nk gi memana yg jauh, dia akan ikut. Blk ptg kelmarin dia siapkan masak ayam lemak cili api utk aku. Buatkan aku air sirap meletup bagai. Nak sejukkan ati yg gundah gulana ni le tu kannn? hehe..mekaseh abg. Lebiu forever!







24 comments:

kak long said...

kenapa tak guna kereta aj?

atie said...

itu seme dugaan kak ai...sabar yer...insyallah ada rezeki kt lain nnti...aminnn.....

Arin Mansor said...

sian ko kak , dugaan sungguh. aku pernah gak jadik cam ko january lalu. kete tetiba tempreture naik.berhenti tepi jln.kejap org tu kata fan, kejap kata bocor.. last2 aku call laki aku , dia suh buat mcm tu, tunggu kejap. isi air bila dah sejuk. jln perlan2 terus g workshop yg kite kenal.tepi2 jln ni sume byk temberang kadang..ko tak check tetiba ko kata baterry out la, alternator kong la. dam mcm2 lagi.

sabau je lah.takpe yg penting ko dah selamat sampai.

Azueriena Norash said...

ha'ahh kann kalau namanya rezeki kiter di tangan org lain....nak wat camner...seb baik ader duti time tu...kalau satu sen pun xder mcm mana ler gamoknyaa...huhuhu...

setiap dugaan itu pasti ada hikmahnya kan....semoga tabah menghadapi segalanya....

irma said...

sabar ye kak ai..yg penting akak semua sampaike destinasi...ada hikmah nya...

Jiejah @ Iza said...

dugaan betul tu AI , tp pasti la ada hikmah nya kan .. sabar ye , kereta ni kadang mmg suka telan duit tuannya byk byk byk ekekeke

Ciklinn said...

aduyai kak aii.. sabarnyer... semua tu dugaan tu.. insyallah Allah nak melipat gandakan lagi rezeki ko kak....

A.I said...

KAK LONG,
CIK KIA LUAS SKIT. SELESA KONONNYA ;P

ATIE,
INSYAALLAH..AMIN..

NIKI,
TULER PASAL. MEMACAM HAL SUNGGUH BILA BENDA NK JADI NI =(

AZUE,
TIME TU AKU DAH -TIVE. TERPAKSA LA PINJAM $ NGAN AJ DULU. huhuhu...

IRMA,
HIKMAHNYA? PENGALAMAN KOT...

JIEJAH,
DUGAAN UTK AKU SEMUA NI JAH, TERIMA JELAH..

CIKLINN,
AMINNNNN..MASIN LA MOLOT KAU CIKLINN..

kakngah said...

aku rasakan..
kerabat kia ni mmg mudah alternator problem la.. ank gajah aku dah kene sekali. raya tahun lepas. ngam2 on d way blk dari jalan raya..
:(

Eye_nee said...

kesian kau Ai...dah bukan rezeki kan Ai...mudah-mudahan job kau lepas ni berganda dan dapat cover balik apa yg dah hilang ni...

A.I said...

EYE_NEE,
MUDAH2AN LA KAK...INSYAALLAH.

estee_8980 said...

siannya kau kak..
saya dh penah kena masa blk new year tu..cam tu gak tempt naik coz tangki bocor..sekejap2 kena berenti..perjalanan yg sepatutnya 4jam jd 8 jam...mmg letih n takut sangat...takut meletup, takut x smpt smpi...mcm2 la dok pikir..fuhhh mmg pengalaman btul la..

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

dugaan k ai.
ada hikmah tu
lepas ada job lebih besar
insyaallah :)

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Hohohohoho...Pgalaman yg xkan di lupekan . Ade hikmah disebalik ape yg terjadi . kennnnnnnnnn
At least kite tau skit2 pasal kete kakngah , selame ni asyik duk wedding je tau :P
tapi kalu bleh , xnk jadi lg mcm ituuuuu . huhuhuhuhuhu

R.A.S said...

Syukur tak jadi apa-apa pada korang..Insya-allah Intan, mungking Allah akan lipat gandakan rezeki awak di masa hadapan atas berkat kesabaran. Amin..

Syerah Omar said...

Isk sedihnya kak.tuhan nak duga.takper aku doakan rezeki korang melimpah ruah lepas nih.syukur alhamdulillah semer selamat ye kak.gajah tu mmg nampak ker atau mcm bayang2 jer?ada lampu jalan ker?banyak2 soalan..soalan gajah jgk aku tanya :))tapi ok ler tu soalan gitu dari nak tanya gajah tu jantan ke betina kak :p

ieda said...

husband akak selalu cakap...first job kena rugi dulu..pastu baru boleh untung...hehehe...apa punya prinsip dia pakai tak taulah.
tapi AI..alhamdulillah uols semua ok.guna kereta ni mmg mcm tu...sekali dia rosak mmg dia 'makan' lebih drp kita ni.

pasal makan kan...apasal tak try cendol rantau panjang?terbaik laa..

Softtouch [Hanim] said...

xpe kak..ada hikmahnya tu..sbr ye kak...Alhamduliklah job tu ada kak wpun ada sesetangah duit dr job tu akak kene kaurakn utk kereta,at least dptlah krgkan sikit beban duit kuar kak..sbr ye kak..

mak sy selalu pesan itulah gunanya duit. Skrg2nya ada duit nk kluarkan utk byr apa2 dr lgsung xde duit utk kita mbayarnya...

A.I said...

KAKNGAH,
KANNNN...DAH MMG SPESIS KITA KOT SENASIB GINI. huhu

ESTEE,
KALAU ADA ORG YG BERPENGALAMAN TAKPE.KAMI NI TAU MEKAPKAN ORG AJE ;P TP MMG SUSPEN KAN? RISAU JE TAKOT MELETOP KE APA..

TINIE,
INSYAALLAH..MUDAH-MUDAHAN =)

AJ,
PENGALAMAN BERHARGA GITU KAN? TETIBA KITA TAU PSL KETE =) TP MINTAK LPS NI DIJAUHKAN LA DARI DUGAAN2 TU. huhu..

FIDA,
AMIN..SEMOGA DIMAKBULKAN LA DOA2 KOWANG TU. INSYAALLAH..

SYERAH,
KANNN. KAU MMG OTAK KRETIP ;P KAU DORANG JE CONCERN PSL GAJAH TU. haha. GAJAH TU TERANG2 KAMI NAMPAK SYERAH BUMBUM OII. BERGELEK2 BONTOT DIA ANAK BRANAK. BETOL2 KAT TENGAH2 JALAN TU. KOMPOM ADA JANTAN & BETINA. hohoho..

IEDA,
TP SEDEY LA KAK. X DPT APA PON. LETIH JE LEBIH. SIAP PINJAM $ DARI ADIK2 LAGIK. huhuhu =(

CENDOL? X RASA PON KAK. KAMI MAKAN YG COCOK2 & PANCAKE AJE..

HANIM,
TULER. MMG AKAK SEDAPKAN ATI NGATAKAN GITU. TP HARITU BUKAN SEPARUH DARI $ JOB. TP LEBIH DARI TU SMP KENE PINJAM DULU NGAN AJ. huhuhu..TP TULER KAN? SIB BEK ADA $ NYA.. =)

CathJ said...

sib baik tak hujan time kereta buat hal...

I pun pernah kena mcm ni...time2 hujan lebat... aircond berenti.. wiper berenti... lepas tu jalan sunyi tak de workshop atau kedai.... terpaksa drive juga...

sambil2 c driver kena drive.. kena keluar tgn utk lap cermin depan ngan kain.. bayangkan... hujan kuatttt lagi... basah kuyup kita... dah lah tu tak de aircond..

Oh.. sungguh ngeri ihihi... kita jumpa 1 workshop,tukar bateri...separuh jalan...kereta mati lagi...

ee... tak nak aku kenang kisah tu... menyakit kan hati...

dah tiba nak beli kereta baru lah nampak nya... :D

A.I said...

CATH,
YG HARI PERTAMA JADI TU MMG DLM HUJAN LEBAT!! WIPER AKU CAM X LARAT NK LAP CERMIN, EKON PON JD PANAS. huhuhu..SAMA LA KITA KAN? CUMA ENJIN AKU MATI BETOL2 DEPAN W/SHOP..huhu

nome said...

lahai...cian tol kat korang semua...anggap job kali ni bukan rezeki utk korang...insyAllah job yg akan dpt selepas nih, lg lebat dan lagi hebat...amin

Ibu n Abah said...

Ai...
panjang dengan kisah cik Kia.. begitu begini..
tapi yang best sekali part...
Kaman masaklah ayam masak lomak cili api....
Aiyoooo... mana mau dapat itu suami misali cenggitu...
- Ai tolong cakapkan pada cik bang u tu..... Dia memang the best....

A.I said...

NOME,
INSYAALLAH. MEKASEH ATAS DOA TU NOME :)

AKAK,
hahaha..JENOH AI CRITER PANJANG LEBO PSL CIK KIA. AYAM MASAK LOMAK CILI API TU JUGAK YG CURIK TUMPUAN AKAK YE? ekekekeke...

klik klik (^_^)