8.4.13

::MEE KARI TAMAK HALOBA::

 8.4.13


Sabtu haritu x tau nk masak apa, tup2 teringat lak si Linda ckp minggu lps dia ada masak mee kari. Perghhh...baik aku buat gak. Kalau beli, tak puas makan. Masak sendiri ni mmg ikut sesedap rasalah kan..nak togeh lebih ke, kerang lebih ke..gasak le kau situ. Sepiuk besar aku masak..puas makan smp malam.



ada hayam, kerang, fish ball, fish cake, tauhu kering..kalau ikutkan hati, semua binatang aku nk masukkan dalam kuah tu.

aku masak kuah ni guna 2 peket serbuk kari + sekotak santan, nak pekatkan pulak..aku campurkan ngan kentang lenyek 4 bijik. pekat & lemak uolls!

wonderpet ni bertambah2 makan...pulun kau ye bang..


 Adek yg makan sambil kontrol ayu..
bagus tul anak bongsu aku ni, dah tau nk amik gambar..
cepat2 dia sarung tudung.
tak mcm mak dia, syaitonnirojim!!


Edited: (kowang ni ngada2 nak resepi bagai. Mcm le kowang tak tau aku ni spesis masak men campak2 je. isk. Nah le, amik ni. pastu gi main jejauh!)


Bahan2nya ye puan2:

Serbuk kari mak hayam Adabi - 2 peket
Santan - sekotak
Halia (sebesar ibu jari kaki big foot) - diketuk
Bawang putih (6 ulas) + Bawang merah (4 ulas) - ditumbuk lumat 
Kentang rebus 4 bijik - suruh anak2 lenyekkan
Daun kari - sepokok (tak masuk akal)

isi : mak hayam dipotong kecik2 + fish ball + fish cake (jgn kau masukkan coklat cake pulak) + tauhu kering

rebus : kerang (kopek 2 ketol, masuk mulut seketol - gitu kaedahnye) + sawi  + telor mak hayam

(togeh aku suka mkn mentah2 gitu)


Cara2 masak:

1. Tumis bawang + daun kari + halia + serbuk kari (yg dibancuh dgn air asam jawa skit)

2. Dah naik bau hangit, masukkan air tunggu smp mendidih

3. Masukkan santan yg dah dicampur air skit, kacau2

4. Campakkan pulak mak hayam

5. Dah agak masak mak hayam tu, masukkan pulak kentang lenyek. nak elakkan berketul2, sebelum tuang tu kowang amik skit kuah kari dalam piuk, kacau2 dulu ngan kentang baru campak sekali dlm kuah kari tu. (paham tak? tak paham, gasak le kau situ)

6. Dah masak ayam tu, baru le kau masukkan segala mak nenek fish ball, fish cake, tauhu kering tu..

7. Kerang ngan sayur2, kowang campur dlm pinggan je. Kalau kerang tu campak skali dlm kuah kari dlm piuk tu nnt kowang x jumpa carik sbb kecut ;P

Dah...selamat menjamu selera hantu raye! muahahahaha












16 comments:

Atie said...

kak ai...tepekkan skali resepi bleh....nak try buat lah...

Anonymous said...

Kak aiii bg la resipi

fazilzura said...

wakakakak.. part last tu sabauuu je le .. pengsan ..

meletup kak , suke ko kannn wat menu sdp2 phtu x tepek rsepi

lieyalatif said...

Fuhhhh kecur aku kak!!!

Ni kalo jual ni sepinggan 6hengget pun org puas ati kak sbb isi nye sarat!!!

kissz said...

Kak aiiiii
Adoii akak sentapppp nafsu kuuu..
Sodappp tgk kerangggg berterabur je tuu..
Huhuhu

A.I said...

Atie,
dah aku tepek kan tu. salin le kau. heh heh

Anon,
dahhhhhhhhhhhhhhhh... ^_^

Jub,
Syaiton sgt kannnn..

Lieya,
sepinggang $6 hengget kata kau. mmg lingkup bisnes mee kari aku kt rawang tu. mahal bebenor.

Kissz,
kannn? masak sendiri baru puas. tabur kerang sekilo pun takpe. hahaha...

Ibu n Abah said...

Sedapppppppnya..
Nak buat malas..

Tini said...

haha! gelak2 aku baca entry ko nih ai!! memang syaitonirrojim sunggung haha!

Kniedaz said...

tetiba nak makan mi kari pulak..is A.I ni..saja je buat orang teringin hehe

A.I said...

Akak,
Ala kak..buat sama je mcm masak kari. cuma rencah dia byk skit la. Puas mkn masak sendiri kak ;)

Tini,
kennnnnnnn...dah mmg syaiton, nak buat camne. muahahaha

Kniedaz,
sila masak sendiri! heh heh...

Atie said...

tima kasih.....nie yang sayang sangat kt kak ai nie...muahahhahha

ina khairina said...

Oiii kak ai ni kan saja tau!dah la kak ton ni lama nau dok teringin nak mkn mee kari,saja je ko kak kan dok tayang2 mee ko kat sini pulak....zassss skrg jugak kak ton lari masuk dapoq buat mee kari

nome said...

umang ai! sedap meletopsss ko!!! terbaeklah mee kari ko ni kak!

A.I said...

Atie,
Sesama kasehhhhhh ^____^

Ina,
Bagus kau Kak Ton...gigih sangat!!

Nome,
nak, seribu daya katanya. kalau dtg malas aku, mmg aku beli ajelah ;P

monstorious wife said...

Part semua binatang nak masukkan dalam tu memang kelakar akak oiii

A.I said...

monstorious wife,
katanya versi tamak kannn...hahaha

klik klik (^_^)