24.2.10

::LEMARI TV KONTROVERSI::


KOWANG musti biasa dengar criter kat K4/Tesco/Giant tag barang rege lain, bila punch nk bayar rege lain. Penah kan? Ha...tuler yg terjadi kat kami masa beli lemari TV mak Ahad aritu! Rege tag RM108, bila punch jadi RM139! Sib bek la laki aku prasan. Ate giler? banyak beza tu. Memula aku ok lagi..tp bila suruh dowang gi cek, bleh plak budak runner tu ckp betol la rege punch tu. Amboiiii...trus naik darah aku kt situ. Mmg aku point jari aku kt muka dia ckp dia sebenarnya malas nk buat keje. Malas nk cek. ha..amik, sume manager dtg kt aku. Last2 dowang gi cek, mmg betol rege RM108 tu. So, dowang mintak aku gi kat kaunter pelanggan utk refund. WHAT?? NO!! dowang dah buat mistake nak suh kita lak berjalan gi amik duit. Aku suh dowang yg gi sana amikkan duit tu. Yelah, kita kan customer. So, amik masa la kat situ. Sbb manager tu ckp customer sendiri yg kene pegi & aku tetap ngan pendirian aku. Tp bila dah lama sgt, laki aku suh aku bertenang + sesama gi amik refund tu. TAPI dengan syarat, TAKMO isi apa2 borang pon! Sbb nk amik refund kita kene isi borang. hohoho..dowang punye silap, kita plak yg nk susah2kan diri isi borang bagai? GO TO HELL!! Masa aku smp kt customer services tu dah ada org K4 yg tgh isikan borang. Ha...elok! Dia tanye nama laki aku pon, abg kaman ckp tak payah nk tulis nama2. Bagi je duit! ha..amik kau! Laki aku pon dah naik sheikh. Ok, dah settle dpt duit tu sume, ada guard plak tahan nk cek barang kononnya. Bleh plak dia suh kami sorong blk trolly tu gi kat cashier tu td, cop kat sana!!! Kowang rasa aku gi tak? TIDAK ok! AKU HALAU GUARD TU, trus ajak mak + iena sefamily + laki aku blah. Balik gitu je! Mampos kau la! Nyusahkan customer..giler! So, kengkawan sume. Berhati2 lah semasa membeli. Kene tengok betol2 cashier tu punch rege betoi ke idak. duit oiii, duit.

Huiiii...dasyat tol aura lemari TV yg Iena belikan utk mak tu. ekekekekeke..baru Datin Biah tau betapa tegasnya anak dara dia ni. (dara tu! ;P). Dia ckp ngan Iena, elok la aku ada, fight for customer right kt situ. Kalau tak, mau menjadi2 dowang buat mistake. Aku rasa ramai lagi yg kene sama ngan aku. Ntah2 silap aribulan tak prasan pon yg dowang bayar tu lebih dari apa yg sepatotnya. huhuhu..

Ok, dah settle menghuru-harakan K4 tu. Kami pon bertolak la balik. Nauzubillah, punya beratlah kayu lemari tu. Penyek2 tayar cik kia. Sian dia, lebih muatan..Masa smp kt umah mak dah malam. Mak tak kasi kitaorg pasang sebenornya sbb esoknya tu kan nk keje. Tp dah alang2 ada 2 menantu macho2 tu, gigih pasang malam tu jugak. Mak punye pasal, takpe..ngeeeeeeeeeeee..


memasing gigih pasang 'LEGO'


sampai tertonggeng Along ;P


Ely dah ngantok..
beso kan tv mak?
brand Sharp, flet screen.
Maceh kat AJ sbb belikan utk mak.
Lps ni bleh la beli utk aku plak.
sian kak ngah kau ni.
TV kat umah tu dah berbelas tahun!
sian kannnnn? ;P


Ya Rabbi!!
mampos aku lepas ni kene kutuk.
Nguap tak agak2!!
ZZZZZzzzzzzzzz

(sila jgn mencontohi ini pompuan, setan byk masok ikot molot!)


setelah berhempas pulas berjam-jam,
akhirnya siap gak.
dah cantik umah mak.
gigih datin biah cat umah.
ish ish ish..


terduduk kau ye pezal? ;P


port baru bebek (^_^)


gigih setting channel.
lepas ni CT nak belikan mak decoder astro.
pakai kad astro yg kt melaka tu je..
boleh kan?


Balik dari umah mak memasing dah sangap.
Mana taknya? kuar dari awal pagi smp tgh malam.

sempat gak la singgah gerai burger..
smp kat umah, ada rezeki menunggu rupanya.

Ema blanja kami makan kepsi.

dia dh siap tapaukan utk kami anak branak.

sian dia tunggu kami blk smp tgh malam..





22 comments:

mamashasha said...

huhu muka sape kah itew????haha nice setting & decoration kak...

~Siti Hajar~ said...

adik badik pakat hulur brg srg ckit, lama2 penuh la brg rmh mak akak ye..conok bila dtg rmh mak, msg2 ada brg yg sndri sponsor..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

bagus kak bagus
kalau tak...depa asyik nak menang jer...asyik nak makan duit orang jer...
walaupun lebih RM1 pun..harus di perjuangkan...nikan plak berpuluh2 ringgit kan....

ratna said...

sweet dah rumah dgn adanya almari tv tu..

kakngah said...

mmg bnyk kes skrg kt psry beso cenggitu. reger lain punch lain. aku kan.. bila time cashier tu punch mata aku xberkelip tgk kt skrin hrga tu. yg ajaibnyer.. tetiber jek aku kuat ingtn blh ingt sume harga brg wakakakaka!!!

eh.. lantai datin biah cam pergo floring. ala2 eric leong. wah! gittew...

nome said...

baek2 tol menantu datin biah nih...sanggup tahan penat nak pasangkan kabinet baru...bertuah badan...kagum aku...

pastu balik plak, ada jiran yg prihatin banja makan keepsi..very sorgaaaaaaa!!!

Eye_nee said...

Akk pon sama gak nagn ko Ai..akk kalau bab2 cam ni rela akk bergaduh...duit kita apa...Untung mak Biah dpat anak cam korang sumer..sampai dah jd arwah pon nnt tak akan terbalas jasa Mak+Pak kita...

ayien78 said...

Mmg ai...aku pun penah camtu
beli susu Dugro 12 paket...(maklumla anak aku ramei tu) tulis RM18.89... tapi punch RM28...sila kira kalau 12 paket???? tk kirala rege tu sebenarnya utk yg kecik...diaorg salah letak kat situ...
aku siap tunjuk kat staff dia... rege tu buat customer mislead...so aku nk gak rege RM18.89 sbb dia bubuh kat paket yg aku ambik tu...
siap ko..pjg Q sbb nk settlekan aku ...lantaklaaa hehehehhe
CUSTOMER ALWAYS RIGHT!!!!!!

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

ayoooo...mesti meriah kan waktu perang2 manje kat K4 itu...syg nye a.mi x join same...lolololo
caya r umah mak biah dh ala2 lobby Palac Golden Horses....
kuikuikui

ieda said...

AI..baguslah..fight for our right..
kt sg petani ni selalu jadi kat tesco lagenda height.akak kena sekali..baju budak..tulis harga diskaun kat rak.akak siap konpom dgn budak keja situ..katanya ikut harga kt rak.tp bila nk bayar depa ikut harga kt tag baju..suruh p cek depa kata mmg ikut harga kt baju..malas nak bising2 akak tinggal kat situ ja.
staff akak pun terkena kat situ jg..dia ni garang so dia bambu budak2 kat situ pas tu dia tinggai ja barang tu..
baru2 ni ada pakcik sorang terkena jg..kat rak tulis belas2 tp bila nak bayar jd dekat rm30..

Ibu n Abah said...

Ai,
seronok akak baca kisah Ai ini. Tegas betul anak dara Datin Biah ni... Tapi mesti ada orang yg sebegini untuk mencelikkan lena tidor pekerja K4 tu...

A.I said...

BED,
NTAH LA MUKA SAPA TU...X KENAL! kahhhhhhh

SITI HAJAR,
TULER. MEMASING PAKAT. LELAMA PENOH UMAH KT SNI. TAMBAH SELESA LA ORG TUA TU. MAU LEPAS NI TAKMO BLK MELAKA. ekekekeke...

ZANNA,
MEMANG WEI. HARUS AKU PERJUANGKAN WALAUPON 50SEN!

RATNA,
LAGI SENANG LA MAK KEMAS UMAH NI SBB KECIK. YG KT MELAKA NU JENOH DIA NK NGEMAS (^_^)

KAKNGAH,
KAN? LPS NI LAGI BULAT LA BIJIK MATA AKU BILA CASHIER KIRA. ekekekeke..WEI, MELAMPAU KAU! PERGO MENDENYA? TU TIKAR GETAH LA. kahhhhhhhhhh

NOME,
TU SUME MENANTU MEE TALI! ngeeee

EYE_NEE,
KAN KAK? SEPOSEN PON AKU PERTAHANKAN TAU! TU KAN DUIT KITA..

AYIEN,
UMANG AIIIII..TU MELAMPAU! MMG PATOT PON KAU MINTAK REGE YG DIA TEPEK TU..GILER LA DOWANG NI!

AJ,
HA KAN???!! KALAU KAU JOIN AKU HARITU KOMPOM MELETOP K4 TU! kahhhhhhhhh

IEDA,
TULER KAK. SKANG NI NK BELI APA2 MMG KENE TGK BETOL2. DAH BYK KES CAMNI. TP BILA KENE KT AI, BARU TAU CAMNE. SAKIT TOL HATI! TP KALAU ARITU TU BUKAN BELI UTK MAK, MMG AI TINGGALKAN JE KT SITU. DAH LE BERAT. SIB BEK LA UTK MAK..ANGKUT JUGAK LE. ngeeeeeEE

AKAK,
ANAK DARA DATIN BIAH NI MMG CAMNI. ngeeeeeee..HARUS PERTAHANKAN HAK, WALAUPON SEPOSEN. (^_^)

Dj Epoi said...

Baru Gua tau.....!!

Lu beranak taun rimau ker aper nih?

Bibu said...

Uh..aku pon penah kene kat TESCO..beli khemah /car pouch tu kan..ade ke mase nak byr tetibe tag rege derang takmo carik..pehtu bile aku ckp..eh tadi mmg ade tag rege kat rak tuh…hohoho cepat giler derang cabut..semata2 malas nak cek!!aku ckp..dari aku meraban tak tentu hala carik kat tempat lain yg dah tentu mhl..aku sanggup tunggu dan beli kat sini…jgn nak tipu..tadi baru je nampak tag rege!!
Alasan derang..manager tade..kaunter nak close..hoho org nak beli pon tak bagi kaa?adaka patut? Hins hins ( thn marah bile ingat balik) hahaha

A.I said...

DJ EPOI,
GUA BRANAK TAUN ULAR LA BRO!
SSSSSSSSsssssssssssssssssr

BIBU,
HA! KAU PON PENAH KENE? SAKAI JE DOWANG NI KAN? GILER TOL KENEKAN CUSTOMER CAMTU..haih, MMG KENE HATI2 LA BILA BELI BARANG..

Anonymous. said...

fight jangan tak fight. saya yang lembut lembik ni pun when it comes to benda-benda macam ni pernah and selalu je naik angin. bukan main lagi, kita kalau bayar guna daun-daun kering tepi jalan tu takpe la jugak, ini kita bayar guna our own hard-earned money! selamba kak, fight for our right, it's so true!

A.I said...

HAIDA,
KAN? BUKANNYE KITA BYR NGAN DAUN KERING! W/PON SEPOSEN TETAP DUIT KITA, HAK KITA! eeeeeee..BLEH RASA LAGI KEMARAHAN AKU TU TAU..

Fiza Nordin said...

besan,aku penah keje cashier kat c4 mv tau...saje nak cari pengalaman heheheee...

keadaan mcm ni mmg selalu terjadi.double scan pun ade tau...bukan cashier yg buat tp itu mesin sgtlah sensitif,bengong! so korang kene gak berhati2 pasal tu.lepas dah dapat resit silelah check resit itu takut2 korang amik 1 barang tp scan 2 kali...

pasal harge tag lain,harga punch lain bukanlah salah cashier.cashier kerjenye scan barang je.dia taktau ape2 pong pasal harge dah tukar ke hape...dan itulah jugak gunenya ade runner.tp runner tu pun sebenarnya tak tau ape2...dorang xde tmpt nak refer psl kekadang org yg nak direfer tu bukan dok setempat jek...

so salahnye adalah si price controller le...dia yg tak betulkan harga kat barcode tag tu gune satu mesin khas tu...emp,gitulah lebih kurang...

Tijah said...

nok. tapi mak penah kena harga kaver stereng tu 29.90 sekali dia punch 2.90.

mak diam...bayau trus kuau nok.

wakakkaaa...

A.I said...

FIZA,
HA, TU AKU TAU. BUKAN SALAH SI CASHIER TP TIME AKU KENE TU RUNNER TU TAK GI CEK PON. DIA TRUS CKP REGE YG DIPUNCH TU YG BETOL. TU YG AKU STAT NAIK HANGEN TU. NAMPAK SGT MALAS GILER NK WAT KEJE! TAK KIRA LA SALAH SAPE, TP AKU TETAP SALAHKAN K4 SBB TU SUME DI BWH PENGURUSAN DOWANG SENDIRI. DAH TAU BENDA NI BANYAK BERLAKU SEPATOTNYA DOWANG LEBIH ELERT LA KAN? (^_^)

TIJAH,
oooo YG TU. KALAU JADI KT AKU PON, AKU DIAMKAN JE. kahhhhhhhhhhhh

rossysweety said...

cantik dah rumah datin biah....tapi tak boleh blah , pokok2 tak boleh miss...cantik la carpet tu..beli kat mana???

wah...nanti dah ada astro...dasyat tu??? boleh layan AF8 la pas ni...afundi datin biah!!!!!hahahha

Cinta Hatiku said...

wah cantik umah datin biah..simple jer..

klik klik (^_^)