16.8.10

::BUKAK POSE KT UMAH IENA::

HARI Sabtu gigih kami adik bradik (kecuali si ayoi + abg long) ngan datin biah gi serang umah iena. Bukak pose kt sana. Mcm nk tercabot bumbung umah dia, kecoh! hahaha...


angah yg gigih!


Imam Tua Kaman (^_^)


tema adalah buffet potluck..best!


amik kau!! sepiuk besar kari kepala ikan aku masak.
yg best tu, LICIN ok! lalalalala



campor2 sume.
ada yg CT + Iena + Datin biah masak.
sume malatops!!


kuih muih.
kebetulan kami beli + ada jiran iena kasi,
jenis yg sama. tepong pelita itu adalah wajib hokey..


santai menunggu waktu berbuka..


bagi umat2 islam yg tak berpose makan dulu ;P


along gigih amik kuih


apa pesen lak kau berdoa mcmtu ngah oii...


cuba teka ni sapa punye???
AJ!! haha..
tp takde sebarang pembaziran ye puan2..
bagus2..



over tau tote ni!!
ngalahkan dia lak yg pose ;P




EDITED: Si Ratna mintak resepi nk masak kari kapla ikan aku. Ala, biasa lah. Kalau aku masak musti simple2 punye. Meh aku tunjukkan -

1. Tumis bawang besar + garlic (yg dah diblend) + halia ketok + daun kari + bunga lawang 3 + biji cengkih 3 + kulit kayu manis 1/2 inci - tumis sampai naik bau (kalau nk lg sedap, letak halba skali)

2. Masokkan 2 peket serbuk kari baba's yg dah dibancuh dgn asam jawa dlm tumisan tadi..biarkan sekejap smp naik bau (asyik naik bau je ;P)

3. Pehtu masokkan air ikot suka ati kau nk byk mana..

4. Bila kuah tu dah mendidih, masokkan santan pekat 1 kotak (bancuh ngan air skit yek). kacau. Pehtu masokkan garam + ajino skit.

5. Dah sebati, bleh campakkan kapla ikan / ikan kat dalam tu. Dah agak mereneh, kau campak lak sayor bendi. Bendi tu nnt lagi memekatkan kuah tu tau. Kau nk letak terung pon boleh je.

6. Dah agak2 masak tu, sebelom kau tutup api dapor..campakkan dlm kari tu tomato + cili idop yg dibelah 2.

7. Dah boleh makan (tgg azan maghrib dulu tau!) ;P







16 comments:

ratna said...

byknya makanannnn..kalau saya dah rambang mata tu.. apa pun.. terasa mcm nak masak kari ikan mcm kak ai la.. meh ler resepi..kita bukannya pandai sgt masak..

~~ciklinn~~ said...

bykknyerrrrr makanan kak oii..... kalu linn pun amik mcm aj tu.. muahahha satu pinggan mana muat kan...

A.I said...

RATNA,
ALA..KARI AKU SIMPLE JE. JAP LAGI AKU EDIT BALIK LETAK RESEPI YE..hehe

CIKLINN,
KAN? LAST2 RAMAI YG IKOT. LETAK LAOK DLM PINGGAN LAIN. hehe

nome said...

meriah tol korang adik badik...makanan sampai penoh satu meja...best bangat!

Ibu n Abah said...

Ai...
makan ramei-ramei adalah best... selera pun bertambah-tambah.....

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

wah..meriahnyer kak.....mcm2 lauk pauk hah.....

seronok buka reramai kan kak....makan rebut2 tu yg syok tu..nak2 tengok bebudak pun selera makan.....dpt plak ahli keluarga yang sama kecoh..mmg meriah ler kak.....

uihs....zana tak pernah masak kari ooo kak...so, kot2 ler terbuka hati aku nak masak kari kepala ikan..aku cilok resepi ko yerk kak....minta halal ok

A.I said...

NOME,
MMG BEST..MERIAH NOKS! ;)

AKAK,
HA...BETOL! MMG BEST DPT MAKAN BERAMAI2 GITU. MEMASING GELOJOH JE. hahaha..

ZANNA,
MMG PON WEI. ANAK AKU MAKAN BERTAMBAH2! NGAN SORE KAMI MCM NK PECAH UMAH SI IENA ;P
ALAHAI, DAH AKU TEPEK RESEPI TU AMIK JELAH. HALALLLLL ;)

Softtouch [Hanim] said...

byknya lauk kak ai..meriah...mcm-mcm ada..seronok buka ramai2..semua mknan jd sedap..mkn plak berebut2...best sangat...

ieda said...

tu dia...makan sampai sengkak!!

D.O.U.B.L.E...S said...

bestkan...jom terjah umah aku lak....

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

hor hor hor........meriah2 !!! No Pembazira ye uolzzzzzzzz !!!!
Minggu ni terjah mane plak ???

A.I said...

HANIM,
MMG BEST SGT (^_^). MOLOT KECOH, MAKAN LAK GELOJOH. haha..

KAK IEDA,
hahaha....MMG SENGKAK KAK oii..

CT,
AYOHHHHHHHHHHHHHH!!! (^_^)

A.I said...

AJ,
CT CT CT CT CT CT

Mommy Prince said...

terliur aku.kahhhhhh

esok nk wat kari pale ikan..lalalal

Mama Herda said...

sonoknye kak buka pose ramai2..huhuhu..aku jauh dgn family aku..huwarghhhhhhhhhhhhh...

A.I said...

NIKI,
hahaha...MASAK, JGN TAK MASAK! ;P

HER,
alolo..SIANNYE DIA. ALA, SEBELOM RAYA BALIK LA SNI.. :)

klik klik (^_^)