24.8.10

::KEK CEKLAT KUKUS ITAM LENGIT::

GIGIH aku hari Ahad tu kukus kek ceklat. Tingin sangat nk makan. Memula tu ingat nk masak kek batik sbb si along tetiap hari beli kek batik mkn ms berbuka. Sepotong $2, mahal lak aku rasa. Baik buat sendiri, puas makan. Tp bila tnye bebudak tu nk mkn kek batik ke, kek ceklat..dowang kata kek ceklat. YES! hahaha...aku pon bleh makan gak.

Kali ni aku ikot resipi baru. Selama ni aku wat yg simple punye, kaler pon ceklat. Yg ni aku jmp resipi kek jd itam. Ha..ini le yg sebenornya aku nak. Pahit2, kurang manis gitu. Adoi...sedapnya!!



4 org assistant aku..
gilir2 kacau sbb tangan aku x kuat lg,
kang jadi kek krem plak ;P


tarrraaaa!!
cantek itam legam kan? aku suka!


kowang jgn pelik mana ilangnya kulit kek aku ni..
si Adek punye keje la.
Dia takmo mkn kek, dia nk kulit je..
isk budak ni..


gebu sama cam bakar je kan?


tu diaaaa!!!
nyum nyum nyum


Meh sni aku tepekkan resipi kot2 la kowang pon nk buat nnt. Resipi ni aku copy dari My Resipi

Bahan-bahan

* 1 cawan gula perang
* 1 cawan susu segar perisa coklat
* 1 cawan minyak
* 3/4 cawan serbuk koko
* 1/2 cawan susu pekat manis (kalau nk manis, tambah la susu lg)
* 1 1/4 cawan tepung gandum
* 1 sudu teh soda bikarbonat
* 1 sudu teh baking powder
* 3 biji telur

Cara-cara

1. Ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder
2. Masukkan serbuk koko, gula, susu segar, susu pekat dan minyak ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut. Matikan api.
3. Pukul telur hingga kembang dan masukkan ke dalam bancuhan koko.
4. Masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul sebati.
5. Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
6. Tutup loyang dengan aluminium Foil (aku x tutup ngan aluminium foil ni pon, ok je...) dan kukus selama 1 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan (aku kukus 40mnt je..try cucuk ngan pisau tgk dh masak lom)
7. Angkat dan sejukkan.


Ha...senang je kan? aku buat 2x ganda adunan, so dpt la 3 loyang..sebenornya 4 loyang pon boleh dpt, tp aku dh malas nk tunggu. loyang yg ke 3 tu jadi tinggi cam gunung berapi nk meletop sbb over loaded. keh keh




21 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

wah....baking membaking akak....bagus aktiviti camni...lieya pun suke layan masak2 ngan anak2.....

el said...

wahhhh dah start baking giler kentang pya rajin sib bek anak2 menulun
sedap nak mmpos yg pic last tu meleleh segala ayaq dlm badan hahahaha

ok2 nak coba torai lor

Softtouch [Hanim] said...

untung kak ai byk asst...sy pun suka kek coklat yg itam2 tu..xpernah plak tgk kek coklat warna coklat..:)

mmg gebu lah kek kak ai tu...

A.I said...

LIEYA,
HA..MMG SRONOK BERPERANG NGAN BEBUDAK TU KT DAPOR. KADANG TU SMP ADA YG BERGADO BEREBUT NK TOLONG. hehe

EL,
SAMPAI KERING AIR DLM BADAN KAU MEREMBES KUAR YE EL? haha...TU KENE TRY BUAT TU..SODAP!!

HANIM,
BETOL WEI, SEBELOM NI AKAK BUAT SUME KALER CEKLAT TAU. ADA KT ENTRY LAMA AKAK TEPEK. YG DULU TU MOIST SGT. YG NI OK. SEDANG2 JE. RASA PON LG SEDAP DARI RESIPI YG DULU TU...

az rina a.k.a jaijina said...

waduh² kak ai, bisa meruntun iman tengok kek kak ai nih..wah, ni mesti cube ni, nak nerai oven baru, wakakaka..

MUMMYMUJID said...

leleh tol aku nengok...ngidam ni ada sesape nak tlg buat....

A.I said...

RINA,
Oiii...KAU JGN NK WAT HAL. NAMA PON KEK KUKUS. KAU NK MASOK OVEN BARU KAU TU WATPE? KANG JADI KUIH BINGKA PLAK. kahhhhhhhhh

YAM,
ALAMAK!! zzzzzzzzzzzzzzzz

lyana said...

aiyok..sodapnye..melelah dah aku tgk kak ai nye kek itam logam ni ha....bagus kan ade assistant....

A.I said...

LYANA,
A'AH..SENANG KEJE AKU. TP BERGADOH2 GAK TU, MEMASING BEREBUT. hehe..

Ibu n Abah said...

Ai..
thank you...
sedap dan mudah nampaknya...
nak cubalah jugak...

Ibu n Abah said...

Ai..
thank you...
sedap dan mudah nampaknya...
nak cubalah jugak...

zyra said...

sy pon mau cube!!! (^_^)v

JaJa'Z said...

uishh..mablessssss!!! mai sepotong!!!

A.I said...

AKAK,
WELKEM. hehe, CUBA TAU KAK. KOMPOM MENJADI PUNYE..

JAJA,
MEH DTG RAWANG ;P

nome said...

sedap tertarik ko mmg gebus! ekeke....mmg itam..kilat...tp nampak sedap nak mampos...sure ko riak kan bile kek ko menjadi...aku pun leh rasa kesedapannyer...

adek tu cam aku la..suka mkn kulit kek..pttlah tembun semacam...merujuk kepada aku yer...kahhhhhhhhhh

D.O.U.B.L.E...S said...

sedapnya nak lagiiiiiiiii....

A.I said...

NOME,
MMG AKU RIAK GILER.SEDAP! ITAM DIA MENJADI LAK TU. haha..WEI, PATOT LA KOWANG GEBUS, MEMASING SUKA MAKAN KULIT KEK YE? (blk ni nk bedal gak la kulit kek tu, leh gebus skit) ;P

CT,
NNT AKU WAT LG NK RAYA NI. hehe...

Anum said...

memang best la kak, terliur anum tgk....

A.I said...

ANUM,
BUAT LA..SENANG JE. PUAS MAKAN BILA BUAT SENDIRI TAU ;)

liana said...

kak ai..dier punya topping tu akak buat cam ner...

A.I said...

LIANA,
SENANG JE.
1 CWN SERBUK CEKLAT
1/2 CWN GULA
1/4 CWN SUSU KRIMER
2 BIJIK TELOR
2 SUDU BESAR BUTTERCUP

CAMPOR SEMUA (kecuali telor + buttercup)NGAN AIR SECAWAN DLM PIUK. MASAK DOUBLE BOIL.KALAU NK MASAK DIRECT PON BLEH. TP KENE RAJIN KACAU NGAN API SEDERHANA. DAH RATA, MASOKKAN TELOR YG DAH KACAU MASOK DLM CEKLAT. KACAU SMP PEKAT. TUTUP API, CAMPAK LAK BUTTERCUP..KACAU. DAH SIAP. SIMPAN DLM ESBOK ;) SEDAPPPP

klik klik (^_^)