15.12.09

::STIM BERAMAI-RAMAI::


KEBETULAN Ika & Naemah ada kt sni, aku nk masak speSIAL la skit utk dowang. Cam Ika mmg tak penah nk rasa makan stimbot. Kalau aku bwk gi makan kat luar mampos kejung plak aku kan? 1 kepala dah $30. Baik aku msk sendiri. Bleh makan dgn rakus dan jayanya. Memula tu aku ajak Iena sbb hari Ahad tu dia dtg kt area umah aku nk carik umah. Tp takde rezeki dia nk mkn kt umah aku sbb dia laki bini dh keletihan. So, aku ajak la si Beddy sbb mmg dowang nk dtg amik Naemah & Ika duk kat umah dia. Ujung minggu ni aku gi kutip balik anak2 dara tu nnt.Ni pestime gak mkn stimbot ngan Beddy. Biasa aku buat makan adik badik aku. Tp kali ni ngan side laki aku plak..Syiok ooo berstim reramai. Meriah!!!!


bahan-bahan yg bakal di belasah!

memula tu Ika agak konpius apesal aku hidang udang & sotong tu mentah2. ekekekeke..
apa kau ingat aku nk kasi kau makan gitu ke?
sakit pewot kang tak pasal2 je aku! (^_^)


fish ball + fish cake + isi ketam + sayor


sedulang sotong + udang

(makan kau smp lobam!)


ayam potong kecik2 yg aku paksa Beddy beli..
ekekekekekeke


Cendawan + Sos Pencicah


ingat tak resepi yg aku penah kasi dulu?
simple je..meh aku ulang.
Kang takyah nk mekak2 kat aku mintak resepi ni..

Utk Pencicah :
cili api + blacan skit + bwg putih + kicap manis + sos pencicah maggi - BLEND

Utk Sop :
Bwg putih + Bwg Besar (hiris) + sos ayam maggi + perasa + garam - REBUS & TAPIS AMIK SUP AJE PASTU LETAK DLM RICE COOKER..biar mereneh

Tp tuler plak, aku lupa nk amik gmbr masa reneh bahan2 stimbot tu. Aku guna rice cooker je sbb aku takde piuk stimbot. Tarik wayar bawak ke tikar. Abis criter. Tp makesure kowang tekan butang 'cook' tu tau.
Biar sup tu mereneh sentiasa...


nasik + mee yg dah siap dicelur


Org makan sedap2, kau makan piring ye Karmila?!


makan..makan..makan sampai lobam!


my first round!






AJ + Ayoi, sila jilat screen secara berjemaah!!



25 comments:

oYa said...

aku pun waser nak jilat screen ko ni kak..nyum3xxxxx

Emy Omar said...

kak..bukan setakat adik2 ko jer rasa nak jilat screen kak..kita pun sama ha..ni yang berkobar2 nak makan steamboat nih..periuk baru beli tuh

[s][u][e][h][a][n][n] said...

berapa round kak ai makan nih??? meleleh air liur kita.. :p

iena said...

sedapnyer.... nak try la resepi nih

ai said...

OYA & EMY,
EEEEE..BASAH DAH SCREEN KOWANG! kahhhhhhhh..HUYOOO...EMY ADA PIUK BARU TU..HARUS KAU RASMIKAN NGAN STIMBOT!

SUE,
TAK TERKIRA DAH BRAPE ROUND. REDAH JE MEMASING. ekekekeke

IENA,
TRY LA..SENANG GILER. SIMPLE TP MALATOPS!

nome said...

sodapnyer....ada gak balik kang aku berstim anak banak....ko dah tempek resipi...haruslah aku torai kan...sgt2 terangkat la masakan ko ni kak!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah steamboat kuah tomyam satu kak..hahahahahah

ai said...

NOME,
ITU HARUS NOKS! SENANG NK MAMPOS MASAK NI. MAKAN LAK SODAPPPPP

PURPLE,
HA! BLEH JE BUAT KUAH TOMYAM. TP ARITU AKU WAT SUP AYAM JE SBB RAMAI BUDAK..

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

huhuhuhuhu.....sedeyyyyyyyyyyyyy!!!

ai said...

AJ,
MEREMBES NOKS!

ratna said...

yeayyy.. tak pasal2 saya dpt resepi stimboat.. thank you sisss..

helena's said...

kak..nt buatkan saye ye..nak..

ai said...

RATNA,
YEAYYYYYYYYYYYY!

HELENA,
HOH! KAU MASAK SENDIRI! TAK KOSE MAK! :P

ComeyBelako said...

hadoi...teramatlah lapaq nya setelah melihat gambaq ini. dah la skip lunch tadi disebabkan back to back meeting. sungguh sedih.

Q said...

stim saya membacer entry nih ..harus terpakser ke johny's uat sendirik makan cowang alahai..lagik tak kuaser

ai said...

COMEYBELAKO,
APE KATA KAU JOIN SKALI ADIK2 AKU JILAT SCREEN NIH? :P

Q,
BAIK KAU BERLARI2 ANAK GI KE JONNY'S MELEPASKAN STIM KAU TU!

JMR said...

bestnyer kalo ada jilat skrin..hahahaha..kreatif gk idea gini ..leh save bdget kan..

ai said...

JMR,
MAU HARI2 BUKAK BLOG RESEPI! BASAHHHHH JE SCREEN PC MEMASING. ekekekekeke

Ibu n Abah said...

Ai,
tima aceh bagi idea nak buat stim boat... nampak pencicahnya mengancam...
Tima kaceh...

ai said...

AKAK,
PENCICAH TU YG MALATOP KAK. SODAPPPP!

el said...

aku teringin gak nak berstim ngan od n anak2 kt umah..tp tu lah xde ms lah..takut lak aku buat depa x mkn..tp haruslah torai..kalo x torai..x tau..tol x..hehehe

Bibu said...

adoi byk2 gambo kokan..akugeram ngan budak karmila tuh..mak aiiiiii cam michellin bdn de!

ai said...

EL,
TORAI EL, JGN TAK TORAI! :P

BIBU,
KAN? SILAP ARIBULAN DIA YG KENE MAKAN! GEBU TOL BODI DIA! ekekekeke..GERAM!

shah-ila-ain said...

bagussnyerr...masuk sini dpt resepi stimbot...cekabe suke mkn stimbot nie ...wahhh boleh buat nie..esok cuti ..srluuupppp...

ai said...

MEL,
PELAGI? TUNJUKKAN SKILL MASAK STIMBOT KAT LAKI KAU SOK. ekekekeke

klik klik (^_^)