3.8.11

::BUKAK POSE BIASA2 JE::



Jenoh lak nk mikir nk letak tajuk apa ;P
Hari pertama pose haritu, BB pon bersahur skali. Kengkononnya gigih nk berpuasa le. Makan nasik pon bertambah. Lps tu pekene susu pulak sebotol. Tp aku dh dpt agak, musti blk skolah dia x tahan nk nyonyot susu. Last2 betol, dia bukak pose tghari tu kt umah Ema. hehe...xpe, blajar2 dulu. Angah lak dlm x sihat tu pon gigih jugak berpose =)

Hari pertama buka tu aku beli je lauk. Utk abg kaman, nasi tomato. Aku lak sup campur. Masak nasi sendiri je. Bebudak tu pulak mintak bubur nasi. Amik kau, sepiuk aku masak. Mmg kami berbuka ala kadar je. Tu pon bukannya aku bleh nk telan sgt.


Smalam lak aku masak. Takmo la beli kt param tu. Udah le mahal, kita x tau sedap ke idak. Aku tingin nk mkn cencaru bakar. Kat param sekor $6. Aku beli ikan tu sendiri 4 ekor besar baru $9. Bakar sendiri lg sedap ikut citarasa tekak. Skang ni boleh le aku msk sbb dlm 5:15ptg aku dh smp kt umah. Jln kt Rawang skang ni dh xde jem. Sronok sungguh aku!

Tp aku dh plan, kalau rasa x larat & nk tukar selera, aku ingat nk order je lauk kt kedai tomyam feberet aku tu. Senang. Dia pon bukak awal. x yah bersesak2 kt param tu.



cencaru bakar, sodap smp ke tulang pon aku nyonyot! ;)

si adek pelik tgk aku ratah tulang & kepala ikan tu "eeeee..mama mkn apa tu?" -dia tgk mcm aku tgh ratah sampah! cisss.


penaik selera - sambal tempoyak meletop jubo + sambal kicap + sayur


kurma adalah wajib!


bos laki aku kasi


kuih muih.
aku belikan along gula melaka tu, skali dia g umah mak buka pose kt sana ngan si naimah, aj & arul. hohoho


comotnya kau Ngah.
ngan muka berbintat2, ngan rambut mcm hantu kak limah ;P


bebudak nakai ni pon nk bukak pose gak. pose yang yang yok. gitu.




15 comments:

Ibu n Abah said...

puasa gak bb tu...
aisya.. menyebut 10x.. tp tak jugak puasanya...

Shima Md. Zahar said...

lauk terbaikk kak.. tak yah lauk lain.. ikan jaket cicah kicap cili.. memang terbaikkkk.. nie kira favourite kitaorang anak beranak... nyumm nyummm menjejes air liur orang kak..... harus balik nie g cari ikan jaket

adarnadzmie said...

ikan cencaru tu memang peberet akak tu...bakar atau goreng sumbat memang wallahhhh...hehe.. cam ne ni perut ku dah krok krek ni....

kucingorengemok said...

tak tau la apasal time orang sibuk makan kurma, aku sibuk makan semangka, hehe

A.I said...

AKAK,
PUASA HARI PERTAMA JE DPT BERTAHAN KAK. PASTU DH X BOLEH. KETAGIH BOTOL GAMAKNYA ;P

SHIMA,
huiii...MMG PUAS ATI LA MKN SEMALAM W/PON SIMPLE. SODAP! ;)

KAK NORMI,
KAU NI KAK..PEPAGI LG DAH KROK KREK KROK KREK PEROT?? (samo la kito.kahhhh)

KOG,
SEMANGKA TU APO?

shiori_LA said...

berbuka simple2 pun lagi best dari ngabihkan duit gi param yang belum tentu sedap dan silap2 haribulan buat sakit perut je.....kan Ai...akak bulan puasa balik masak je sebab balik awal kan...pukul 6 pun sempat lagi masak....buat kuih simple2 je...

A.I said...

SHIORI,
KANNNNNNN, MMG BETOL KAK. PUAS ATI MKN SENDIRI. AI INGAT KALAU X LARAT NNT BR ORDER LAUK KT KEDAI TOMYAM NU..

kakngah said...

tak pe nok.. slow2... dpt puasa sekerat hari pun ok dah.. next year mesti ada improvement cam adeeb..

fazilzura said...

tu ler smlm tny aj , akak x folow ker.. dia ckp akak x folow...

amboi banyak jgk menu mu ye

Ruziawati Yusof said...

t tengah teringin cencaru sumbat bakar.. aouh! telan air liur ok?

kak .. selamat berpuasa buat akak dan family..

take care ok?

A.I said...

KAKNGAH,
TULER. INSYALLAH THN DPN OK LA TU KOT. DAH MSK SKOLAH RENDAH, TAKKAN NK NYONYOT (mcm mak dia dulu) LG KOT KAN? ngeeeeee

JUB,
A'AH, AKU BERBUKA KT UMAH JE ;)

T,
TAMBAH PULAK KALAU SUMBAT TU PEDAS. MAK OII, SEDAPNYA! THANKS T =)

lieyalatif said...

BETUL TU KAK ai..sedap masak sendiri gak..simple camne pun tetap kene ngan tekak....bagus ar akak tak jem n boleh sampai awal....leh laa masak2 gitu.....lieya ni beperang ngan si kecik...mmg tahun ni tak masak laa ari keje....tgu ari sabtu ahad je laa baru masak...

R.A.S said...

Intan, sedapnyer tgk ikan tuh..aku lak, dari pose 1 hingga hari nih..makan lauk yg tak habis dr pose 1..hahahah..sempoi nyah..Oh..param tuh apa?

A.I said...

LIEYA,
THN LPS AKAK PON SAMA GAK MCM KAU. SBB JEM, SMP UMAH PON DH NK DEKAT PUKUL 7. MMG AKU BELI KT PARAM JE. TAK PON BUKA KT LUAR. SABTU AHAD BR AKU MASAK =)

FIDA,
PAsar RAMadhan - PARAM. heh heh..
AMBOI KAU, UNTUNG SUNGGUH LEH ULANG2 MKN LAUK. UMAH AKU MCM PIRAHNA. HIDANG JE LICIN! ;P

nome said...

tol beb! beli kat param sgt la mahal...tahun ni gigih aku masak daripada berabis $$$ kat param...

sedap plak tgk ikan bakar ko nih...seyes tingin wat...

kagom la ngan angah tuh..dlm tak sehat tuh, kuat lagi dia berposa...angah baik la...

klik klik (^_^)