22.8.11

::NASIK HAYAM XPRESS::



SABTU haritu aku terpaksa tolak 3 group nk berbuka skali gus. Sebabnya, aku terpaksa jaga bebudak. Abg Kaman g tlg AJ setup + angkut brg2 kt butik baru. Mak aku lak dah blk Melaka. huhuhu..

Memula tu xde idea nk masak apa. Bila dh ptg tu baru tingat bos abg kaman ada bg ayam sekor. Apa lg, amik kluar dari esbok rendam dlm air. Pastu tung tang tung tang kt dapor. Sempat lg gas aku abis uolls! Sib bek abis time siang ni. Buatnya abis time nk msk sahur? yg ado! ;P Kali ni aku msk ala2 xpress punye. Sebelom ni aku kasi resipi sempoi punye kan? kali ni lg sempoi giler..meh aku criter camne nk masak smbl campak2 nasik hayam ni. Yg penting rasa tetap marvelous!! laki & anak2 aku sume dok puji2 ye puan2, tuan2 sekalian. W/hal, sempoi je masak. hehe..




tanak nasik mcm biasa tp campakkan kiub pati ayam (sos ayam aku abis) + 2 sudu beso buttercup + 4 keping hirisan halia + garam skit + serbuk kunyit skit

kalau nasik ni tak bape masak, time 'keep warm' tu coverkan penutup tu ngan plastik. tunggu kejap, pastu musti nasik kowang ok.


ayam lak aku trus buat 'ayam masak kicap berempah'. biarkan kuah dia lebih skit. senang kan??

(halia tumbuk + bwg putih + bwg beso + lada hitam + lada sulah + jintan manis)


cili idop + cili api + bwg putih seulas + sos cili + garam skit + cuka = blend


sup campak ~ bwg + halia + tulang2 ayam + carrot + pati ayam = siap!


dah, makan la kowang smp lobam!



10 comments:

fazilzura said...

besh nye kak ..

bile ler ku nak merasa air tgn mu ni

adarnadzmie said...

walaupun sempoi campak2 jer... nasi hayam ko tetap menjadik pojaan abg kaman n anak2... hehe

lieyalatif said...

KAK, walaupun sempoi mempoi tetap aku nampak lazat kak, dan ko berjaye membuat aku lapo ni kak oiiii....

nome said...

wahhh berselera aku tgk nasik ayam ko nih...

Ibu n Abah said...

Ai...
memang bijak...
sangat hebat idea ni...
bila rasa malas memang boleh cuba....
- ehem..ehem..
ada orang tu ada berjanjikan nak belanja awak nasi ayam... Jom.. raya ni datang Bangi....

kucingorengemok said...

ok tips nasi tak masak adalah the best! terima kasih! selamat berbuka :D

ratna said...

walaupun campak2 ajer.. tp sedap la pulak nampaknya.. terus rasa lapar!!!!

A.I said...

JUB,
NNT AKU TADAH AIR BASUH TANGAN AKU YE. heh heh..

NORMI,
YE BENAR. LAGI AKU CAMPAK, LAGI DOWANG SUKE ;)

LIEYA,
MMG PEWOT MEMASING DAH KEBULUR. TGK APA PON SODAP ;P

NOME,
AKU X LEH TGK SALMON DLM BLOG KAU TU. RASA MCM NK JILAT2 JE!

AKAK,
SAJE JE AKAK NI TAU. MANA DPT NK BERAYA KT BANGI. ORG BLK KELATE. TAKPE2, RAYA KAN SEBULAN? heh heh

KOG,
CIS KAU! ALA...LAPIK NGAN PLASTIK KEJAP JE. LAGI CANTIK NASIK TU TAU. X CAYE, CUBA LE..

RATNA,
MMG RASA DIA SODAP. haha...SENDIRI MASAK, SENDIRI AKUI ;P

Ibu n Abah said...

Ai...
raya memang sebulan...
lagipula seminggu raya pertama akak pun takda....
- jgn lupa..calling-calling...

A.I said...

AKAK,
BAEKKKKKKKKKK ^_____^

klik klik (^_^)