28.10.08

::BERAYA DALAM SAKIT_2::

11 PENGOMEN
~ISNIN~

Aku bangun dalam kesakitan yg amat sangat! Aku telah sume ubat2 aku. Aku mandi, minum milo & kek cekelat yg kak norrah kasi semalam tu, pehtu aku sambung tido balik. Sib bek la aku dapat laki yg MAHA RAJIN. Dia lah yg menguruskan umah & anak2. Boleh lak aku terjaga kul 12 lebih, tingat open house umah si sue. Berat tul kepala hotak aku ni..tp tingin gak nk pegi..pelagi, trus ckp ngan laki aku siap2, zassss kitaorg gi. Ngan muka aku selebet cam org giler terlepas kandang, singgah kedai beli pisang je. Sbb umah sue ni sebenornye open house potluck. Kononnye aku kene goring ayam. Apa yg nak aku gorengkan?? Bangun pon kul 12 lebih! Takpe..sue dah gorengkan kan??

Huiiiiii..tak sia2 aku dtg umah sue! Dapat jumpa kawan aku AIZA. Terharu aku dapat jumpa kau aiza! Huhuhu…Thanks ye kasi ely rabbit tu. (tp angah yg over! Siap bawak tido lagik..hihihi). Aku takde kasi apa pon kt Aireil..nnt le, ade rezeki kita jumpa lagi ye…
First time gak aku dapat jumpa ngan wilda a.k.a bibu. Pasni leh le join lagi..kau buat brownies bebanyak tau!

kengkaum ibu
aizah + aiza
Rabbit yg aiza bagi pada ely..cute sangat!!!!

(muka aku nampak tul cam taik!huhuhu)
sya tgh senam robik

cheese cake yg bibu buat..

brownies yg bibu buat..cedapp!

pisang yg aku angkut..keh keh..
cedapppppppppppppppp

Dari umah Sue, kami berangkat lak ke umah Yatie. Adoiii..masa ni muka aku dah macam tertelan taik! Dah tak larat giler! Tapi dek kerana kawan, aku gagahkan juga…huhuhu..sempat gak le aku bedal spaghetti yg sedap melantun tu. sowi le yatie, tak sempat nk bergambar. aku dah tak larat.. :(

Tp sayang tul, sampai je kt umah, abis sume yg aku bedal kt umah sue & yatie aku muntahkan!! Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..
suasana kt umah yatie
spaggeti cedap yg amat!

anak aku yg dah kepenatan!

::BERAYA DALAM SAKIT_1::

0 PENGOMEN
~AHAD~

Betul2 time tengahari aku dah terpacak kt umah kak norrah. Bestpren aku. Dia buat open house kt umah mak dia @ Tmn Dato Harun Salim Bachik. Giler sedap dia & mak dia masak wei! Menu utama dia mihun soto. Pastu memacam lagi ade..sampai tak tau nak makan yg mana dulu. Sib bek la tekak aku ni tak bape nk sihat. Kalau ikutkan hati, mau aku besal sume. Siap kak norrah bekalkan aku kek cokelat & kuih muih bagai. Hadiahkan aku keronsong, laki aku keychain. Mekacih yang! I lebiu kak!!..muahhhh..



tuan umah, kak norrah + abg zul


Kak Norrah + Me


bedal bang, bedal!

anak-anak aku
Ingat, pas gi umah kak norrah nk gi umah puan epal ijau. Dah tak sempat lak. Jenoh laki aku tayang map yg kau kasi tu kt org. Takde sape yg kenal ktne habitat kau tu Di oiiii! Dah le aku takot sesat barat. Kau kata buat smp kul 3 je. Takut tak sempat lak nnt..huhuhu..Kat umah kak norrah je berjam jam! Aku lak tak bape nk sihat ni..huhuhu..takpe la ye epal, next year kau jemput la lagi..aku betul2 tingin nk jumpa kau..

Dlm kul 3 camtu, aku bertolak gi umah adik aku lak, Sam. Bini dia CT masak mihun sup, rending & lemang. Menjadik gak pudding jagung kau tu ye. Tapi manis melantun ngko! Sib bek aku takde kencing manis..hihihi..sowi le CT, aku lupa nk snap gambar kau. Dah kau bz sgt kt dapor tu! Aku lak masa kt umah si Sam ni dah ting tong! Dah tak sihat sgt rasa..
the marvelous foods..sedap kau masak CT!!
adegan amik gambar budak aiman
me + lyynda (opismate aku)
aiman dah pandai pegang botol sendiri
aik!!! kau salah bapak ye Deq???!!
Alang – alang gi umah sam, dah dekat lak ngan umah adik ipar aku, Bedy. Pegi la kitaorg anak beranak ke sana. On the way ke sana aku sempat lagi muntah dln kete. Pening giler pala aku siot!

Adoiiiii…..ni le first time aku beraya kt umah org dalam bilik!!! Sampai je kt sana, aku dh takleh nk tahan. Sakit giler pala & badan aku. Gile panas badan aku demam! Huhuhu..sib bek aku ade bawak kokain aku. Telan sebijik, pehtu tido..nk balik dlm kul 10:30 mlm tu baru laki aku kejut bangun. Mmg tak makan le..tak selera langsung!
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….


::OPEN HOUSE BLOK KENANGA::

0 PENGOMEN
~SABTU~

Harini tak gi jenjalan memana. Elok gak sbb aku ni tak bape nk sihat. Malam je ade open house blok aku ni. So, aku turun la kejap..Meriah gak la. Banyak tul makanan. Laki aku pon antara org2 yg sibuk mengendalikan jamuan raya ni. Sampai ke tengah malam. Berkaraoke & berjoget sakan dowang. Aku awal2 dah lari naik. Tak larat. Pala aku berat!

24.10.08

::MEKACIH ABANG SUPERHERO!!::

9 PENGOMEN

Nak dtg keje pagi tadi, masa dh sampai kt traffic lite simpang 4 kt opis aku ni..boleh lak traffic lite tu rosak! isk...
Tp, sib bek le ade hero sampai. Banyak pahala kau bang pepagi jumaat ni! Ntah mana dia dapat wisel, dia yg aturkan perjalanan kete. So, takde sesak langsung..sume kete lalu ikut aturan dia..
MEKACIH SUPERHERO!!! siap pakai baju melayu biru lagi..thank you bang!

::AUTA SI BB QITIE::

3 PENGOMEN

Mlm tadi aku baring dlm bilik, dengar BB mintak nak main play dough ngan abah dia,
BB : Abahhh, BB nak main taliat (tanah liat)
Abah : Kejap lagi lah..pasni baru main ye?
BB : Alahhhh...BB nak main sekarang..
Abah : Kan abah cakap nanti..
BB : eeeeeeeeeeeeeee!!! (dia dah geram) abah ni PENGECUT!! BB nak main pon tak boleh!!!
wakakakakakakaka..aku takleh tahan nk gelak kt dlm bilik. Punyelah nk marah kat abah dia sampai silap perkataan yang dia sebut! Kan ke patut sebut kedekut, bukan pengecut..
hai, bb bb...

23.10.08

::JOM KITA ABISKAN $$$ RAYE ! ::

7 PENGOMEN
Ni ler hasil dari belen $$$ raya yg anak2 aku collect minggu ni. Yg collection ni aku tak masukkan dlm bank. Bior anak2 aku bersopin sakan. Ha..amik nak! kaup sume yg ade kat rak tu! muahahahaha..bukan $ mama pon, $ kowang. Pedulik hapa aku! kahhhhhhhhhhhhhh...


Yg best tu masa nk membayar. Sume skali RM138. Kowang bayangkan lah, $10 ade 4 keping, $5 ade 8 keping, yg lain SUMEEEEEEEEEEEEE $1. wakakakakakaka....jenuh la kau dik, nak buat closing kang mengira duit singgit anak2 aku tu. "cipta sejarah ni kak"..kata budak tu kt aku..keh keh..



*harap maklum, play dough tu aku yg over xcited main..kahhhhhhhh

::MAKAN2 KAT UMAH ILA DEBAB::

3 PENGOMEN
AHAD:

Memula tu aku ingat mmg tak jadi nk gi umah ila. Mmg aku tak larat nk bangun. Tp ngenangkan aku dah berjanji ngan anak2 aku nk bawak dowang gi sopin menan kt K4, aku gagahkan gak la diri aku mengangkut dowang. Kebetulan umah ila ni pon mmg dekat ngan K4, so...pelagi, singgah le makan dulu. Cam biasa le, aku gak yg sampai awal. Mmg biasa kalu buat gathering, family aku le yg sampai dulu. Kalau ade award, mmg berlambak le aku dapat! hihihi...Mekacih ila..sedap2 makanan kau. Anak aku meratah kari ayam kau sampai licin! isk! malu aku....huhuhu..



tuan rumah yg gigih potong roti
kek puding karemel marvelous dari si fiza..sedapppp!

makanan yg membuatkan anak2 aku kenyang..

3 dara pungutan yg jelitas !!

si kembo yg asik nk gadoh je!! isk! (ely & dina)

sup tulang rusuk yg merusuk2 tekak aku!! giler sedap!

anak sapa la ni wei?? uhukkkk

mama sapa la ni ?? tengok, aku sengeh pon macam nk nangis je!
huwaaaaaaaaaaaaaaaa...x larat le weiii!!

Ely & Izz (anak ila)..isk..nampak na gomok anak aku ni!

gomoknye kau ni deq !!!

::GI UMAH AYIEN::

5 PENGOMEN
Sabtu:

Dalam tak sihat pon, sampai gak aku kt umah Ayien. Kebetulan aku sendiri pon lom tengok twin dia. Leh le aku beraya skali ngan tengok baby baru dia. Huiiii..memacam kau masak ye Ayie. Kenyang aku anak banak. Mekacih....

Anak sulong Ayien, Jay (encem la ngko!)

BB aku..(aik, posing cam pompuan ayu lak ngko..)

Ely BamBam aku..eeee.. nakal betul ini budak!

Ni lee si Twin Ayien..Boy & Girl (Jaf & Jas)







::TAK SIHAT::

5 PENGOMEN
Dah lama tak hapdet. Tak tau nk mula ktne nk cerita nih. Takpe, aku mulakan dulu ngan ngape blog aku dah bersarang tak berhapdet.

Aku ni mmg berpenyakit. Kan aku ada sakit buah dada..eh, buah pinggang. Ntah camne leh bocor lak. 2-2 ketul. Boleh dikatakan kronik gak arr penyakit aku ni. Tp kalau kowang jumpa ngan aku mmg tak nampak aku sakit sbb aku ni mmg dah dilahirkan jelita yg amat. Jadi, disebalik kejelitaan aku ni org tak dpt nk trace yg aku ni tenat sebenornye. Tetambah lak ngan kebecokkan mulut aku yg sentiasa SIHAT walafiat ni! (badan sakit, mulut sihat..hehehe..) So, mmg susah nk nampak aku sakit la. Biasa pon aku lawan ngan sakit aku ni. Aku ni cepat letih & sakit2 sendi. Tp ntah macamana hari jumaat masa nk bangun pagi bersiap nk gi keje tu aku sangat2 lah tak larat nk bangun. Bila aku langkah, tapak kaki aku ni rasa cam LUMAT!! Cam daging hancur! Sakit 1 badan aku..adehhh…takleh jadik ni. Mana aku larat nk gi keje kan? So, aku duk je umah. Anak2 aku sume aku yg jaga. Berlagak le konon. Ema nk jagakan sebenornye. Tp aku tak sampai hati lak nk letak anak2 aku kt sebelah umah aku. Huuuuiii..tp tobat le wei, bila sakit nk mampos ni mmg takleh ade bebudak yg merengek2 cam langau. Lagi nk pitam aku rasa. So, Hari isnin & selasa aritu aku hantar gak anak2 aku kt ema.


Tp kowang jgn tak caye lak. Dalam aku tak sihat aku pon, ibadah beraya di rumah terbuka harus aku tunaikan. Ni pon kira tanggungjawab gak ni. Bagi anak2 makan pree. Kahhhh…sanggup sabtu & ahad tu gi umah kawan aku. Tp Nauzubillah la wei!!! Mmg tak larat sebenarnye. Sampai je umah terus baring..Aku rehat smp hari selasa, semalam (rabu) aku masuk keje tp aku banyakkan rehat le. Lepas aku settlekan kerja2 aku yg terpending, aku banyakkan rehat.

Ni aku nk crite tragedy aku kt klinik hari isnin tu. Hari Ahad tu sebenornye aku demam. So, masa aku jumpa Doc tu dia tengok aku pucat semacam. Pas test darah + urine, dia nk masukkan air dlm badan aku le. Dia lak cam ragu2. Biasa org yg sakit kidney ni takleh masuk air bebanyak. Takut nnt sesak napas. Air tu takleh nk kuar dari dlm badan balik. Tp disebabkan terpaksa jugak, dia kata badan aku terlalu kering, kene gak la masuk ½ botol gitu. Masa staff nurse drip aku, tak sampai seminit..aku rasa sakit nk mampos kt tangan. Dan2 tu lengan aku jadik cam lengan si Pepaya tu! Bengkak siot! So, staff nurse tu trus stopkan air tu. Elok je dia tarik kuar drip dari tangan aku, aku rasa penin…aku nampak kuning..tapak tangan aku berpeloh…and…TUP!!! Padam. Eh!! Tak mati le..pensan je. Cuak giler laki & doc aku! Laki aku crite balik, katanya muka aku kuning giler cam keling tepek kunyit kt muka tu. Isk isk…sib bek tak kojol! Elok je aku leh bangun, doc bagi aku minum air garam..pehtu relax, tgh hari tu balik umah..huhuhu..

Ha..minggu depan aku gi spital nk buat memacam test. Sehari suntuk aku rasa kt spital tu nnt. Yeahhuuuu…leh mc lagik. Pehtu minggu lagik 1 tu aku jumpa doctor lak. MC lagik!! Hihihi…makcik suke noks!!

K lah, pada kengkawan yg aku sayang..kowang doakan lah kesejahteraan aku. Mudah-mudahan aku sihat cam kowang. Aku dah tak tau camne rasa sihat dah..huhuhu..(tp leh je aku gediks2…hihihi..) Mekacih pada kengkawan yg mendoakan aku ye..
ai lebiu alls..!

menu di hari nazak aku: mee cantonesse

22.10.08

::SANGAT TIDAK SIHAT::

5 PENGOMEN
~Sowi le kengkawan sume. Blog aku ni dah lama tak berhapdet. Aku MC dari Jumaat lepas. Harini baru masuk keje. Nnt le esok2 aku hapdet la yer..nk settelkan dulu keje2 yg terpending. Bubye~

16.10.08

::ANGAH SWEETY::

9 PENGOMEN

Ni Tasha@Angah. Sweet budaknye. Anak ke 2 aku. Dia ni mmg very the girly. So soft gitu..
Aritu masa aku dah balik dari kerja, dia bercerita ngan aku. Lampu kt sekolah dia rosak..
ANGAH:
Tadikan mama, kat skolah Angah kan, lampu tu padam bukak, padam bukak, pastu tiba2 je dia padam!! Nasib baik tak PEKAT, CAIR je ma! Kalau tak, mesti Angah takut!

~muahahahahaha…musti kowang heran kan? Memula aku pon blur gak tau. Pebende la pekat cair tu? Cam kicap lak! Rupa2 nya maksud dia tu PEKAT – GELAP, CAIR – TERANG !! Ya Allah, dia leh lak lupa perkataan tu..hihihi

::Auta Si BB Qitie::

5 PENGOMEN
Aku mmg kasi makan vitamin yg tablet tu kt anak2 aku. Tp ade had le. Sbb dowang ni skali adap leh abis sebotol! Mana boleh kan? So, aku hadkan sehari 3 bijik je sorang. Tp anak aku yg si BB tu mmg banyak auta tau! Dia ni baru je 3 tahun. Tp molot petah! Isk..aku suka layan AUTA dia! Kelakar!

BB: mama..bb nk vitamin lagi boleh tak?

MAMA: mana boleh. Kan bb dah makan pagi tadi?

BB:ermmmmmm….MAMAaaaaaaaa….

MAMA: ye..mendenye ni? (musti dia nk AUTAkan aku nie)

BB: Tadikannnn..masa teacher ajar bb kan ma, dia marah kt kawan bb! (buat muka poyo)

(ha..kan dh agak.! Mana ade dia skolah lagi..layankan jelah..wakakaka..)

MAMA: ehhhhhhh! Nape teacher tu marah kawan bb tu? Sian dia..

BB: Kawan bb tukan mama, masa teacher ajar, dia nyanyi..kuat tau ma! Dia nyanyi camni “o oooh, kamu ketahuan, pacaran lagiii…dengan dirinya..” (siap ngan gaya la..).Tp kan mama, suara dia tak sedap!

MAMA: La..tak sedap ke? Ooo..tu sebab le teacher tu marah dia ye?

BB:A’ah, teacher tu suruh kawan bb tu balik umah. Pastukan mama, sampai umah diakan, dia ckp la ngan mama dia. Dia nyanyi tak sedap. Tiba-tiba mama dia suruh dia makan VITAMIN banyak2. baik kan mama dia kan ma????? (buat muka sengih kambing)

giler panjang kan auta dia? Walhal dia nk vitamin tu lagi sebijik je..wakakaakaka..geram aku ngan bb ni tau!

MAMA: isk kau ni bb!! Yelahhhh yelahhhh..meh mama amik lagi sebijik. Tp pasni dah takleh lagi tau! Esok baru boleh..

BB: yea yea!! Tima kasih mama!

mmg takleh nk marah budak2 camni tau. Siap ucap trima kasih lagi. Dah le kelakar!..hihihi…


Ni pulak masa dia tgh makan burger yg aku goreng kt umah:

BB:
eeeeeeee..sedap la mama masak burger ni. Pandai le mama masak! BB rasa sedap sangat arr.. mama ni betul la..HEBAT! HEBAT! (sambil tunjuk tangan ‘good’)

~Isk…goreng burger pon hebat yek? Hihihi

::SUMO ADO..::

6 PENGOMEN

tapau utk anak-anak aku




~INAI DI JARI~

Tangan cantek siapakan ini? Adakah ini tangan si Aisyah Ayat Ayat Cinta tu???? Ohhhhhhhhhhhh…

(mampos aku kene pulau ngan si Zie ni kang! Ala Zie, aku kan suke tiru kau! Inai ni aku lukis sendiri ni. Kau halalkan jelah yek?? Kahhhhhhhhhhh)


~KAT GENTING KE NI??~

Ni pemandangan dari umah aku masa aku kuar nk gi keje tadi..cantekkan? rasa cam kt Genting Highlands lak

klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei