26.3.10

::KEJADIAN BB D' NOTY::



PENAH dulu aku janji nk cerita pasal KEJADIAN BB kan? Pehtu smalam si Bay, tetiba sebut soh aku criter pasal dia. Dah kebetulan camtu, meh la aku criterkan pasal budak ala-ala boboy ni.

Masa memula aku branakkan dia, dari wad lagi org lain ingat dia lelaki. Mmg struktur fizikal dia sebijik lelaki. Bila aku ckp dia ni pompuan musti dowang ckp balik 'ni mesti sebab teringin sgt anak lelaki kan? tu yg kuar cam lelaki' isk. idak le pulak sbb masa aku peknenkan si BB ni ada KES. Makanya hati + perasaan aku lagio cenderung kpd bior le budak ni sihat bila diberanakkan sok. Tak kira la lelaki ke, perempuan ke..
Ok, kesnya camni tau. Mmg sejak lepas aku branakkan along dulu aku makan pil perancang. Ada 1 masa tu, hari tu sepatutnya aku dah piyed. Tp hari ke 4 aku 'cuti' mkn pil tu just kuar stain ceklat je. Sampai le hari ke 7. Sepatutnya esoknya tu aku dah kene sambong makan pil balik. Tp hati rasa x sedap. Mlm hari ke 7 tu Angah (ms tu umur dia setahun lebih) gosok2 pewot aku yg leper tu. Ish. Nape pulak budak ni? Takleh jadi ni.. So, esoknya tu aku gi klinik nk tanye pendapat doktor, harus ke aku teruskan makan pil tu ke idak sbb darah tak turun. Yg turun hanya stain ceklat tu je. Doc tu takde byk ckp trus suh aku wat UPT (urine pregnant test). AYOYO!!! terkesima jap aku. Nape pulak aku kene wat menda alah ni sedangkan aku mmg sentiasa mkn pil perancang dgn tertib. Sekali kauuuuuuuuuu...BUNTING ok! POSITIF! huhuhuhu...trus aku nanges2 kat depan doktor tu. Doktor tu pulak biarkan aku nanges2 dulu baru dia tanye nape. So, aku ckp la sebenornya aku lom ready lagi. Dah la Angah yg special tu baru je setahun 3 bulan masa tu. Aku laki bini kene bagi tumpuan penoh kt Angah. Yelah, kan kowang tau hal Angah?
So, stat dari yg aku tau aku peknen tu, aku sgt2 tension!! smp ada 1 pagi tu masa kt opis, darah turun dari nemen aku mcm air paip!! macam non stop. Ayoyo..trus aku rasa bersalah. Aku ingat anak dlm pewot aku dah merajuk sbb aku tak hepi bila dpt tau kehadiran dia. trus aku nanges2 dlm toilet ingat aku dah gugur. So, aku trus gi klinik, doc scan nnt tgk baby ada lagi ke idak..rupanya aku kene THREATENED ABORTION. Baby dah hampir2 nk kuar. Masa tu baru aku tau baby dah 2 bulan dlm pewot. So, stat dari hari tu la aku mula SAYANG kat baby dlm pewot aku. Aku direfer ke Spital Selayang utk checkup. Sbb aku kene makan ubat kuat rahim smp usia kandungan 4 bln.
Bila dh cukup 4 bulan, aku jumpa pakar. Aku nk tanye pasal baby dlm pewot aku ni condition dia camne. Sbb sepanjang aku peknenkan BB, aku cukup merisau. Pertama sebab aku fobia ngan keadaan Angah. Aku takot BB ni pon akan special cam angah jugak. Smp termimpi2 yg bukan2 :( , 1 lagi aku risau sbb aku kan makan pil perancang masa bb dah ada dlm pewot. So, aku takot kemungkinan utk dia cacat tinggi. Yelah, pil tu kan pil hormon..dah jawapan yg diberi doktor amat2 mengejutkan aku!!
Doktor ckp, dek kerana aku makan pil perancang masa mengandung, kemungkinan utk baby cacat tu mmg takde. TAPI, hormon baby akan bertukar. Sekiranya dia dilahirkan sebagai lelaki, hormon perempuan adalah lebih tinggi. Kalau pompuan yg kuar, hormon kelakian dia akan lebih tinggi. Makanya, itulah yg betol2 berlaku!!
BB dilahirkan dengan selamat + sihat. Cuma keadaan fizikal dia betol2 mcm budak lelaki. Terutama skali tang rupa + rambut + tingkah laku dia. Rambut dia tak memanjang cam budak pompuan lain. Bila panjang, dia akan mengembang ke atas. Perangai dia dari kecik pon cukup beza ngan Along + Angah. Yelah, kompom la kt umah tu sume ada menan pompuan je kan? Dia takmo main! Dia campak sume anak patong, menan masak2. Tp bila nampak helicopter / kereta, melompat2 nak. hohoho...Aku penah belikan dia spender ropol2. Dia lari takmo pakai!! Mmg takmo pakai baju pompuan langsung! Dia nk seluar + tshirt je.
Doc dulu ada pesan kat aku, mmg takde ubat khas utk kanak2 camni. Cuma dari didikan kita je yg boleh ubah kehendak dia. So, aku stat 'ubah' dia masa aku cuti dlm pantang branakkan ely. Sepanjang aku pantang tu aku ajar dia pakai baju pompuan, main sesama ngan dia menan masak2..kira cam aku main ngan minda dia la..Alhamdullilah, ada skit perubahan.
Dan smp skang, dia dah boleh terima yg dia perempuan. Tp ada lagi la unsur2 lelaki dlm diri dia. Cam beg sume nk gmbr2 robot / siperman, selesa ngan tshirt, jam nak yg Ben10, solat takmo pakai telekong. Dia masih pakai songkok. Takpe, tu nnt Insyaallah pelan2 nnt berubah la dia kan?
BB + Ely anak yg paling rapat ngan aku. Agaknya sbb 2-2 tu kasar. So, boleh la ngan aku yg kasar ni. Angah + Along lebih rapat ngan Abah dowang sbb dowang agak lemah lembut. Aku gurau kasar skit dah melalak. Camno tu? ;P

BB ni banyak auta dia tau. Pandai je dia carik 'jalan' nk cairkan hati kita bila nk mintak benda. Pehtu memacam alasan bila kita soh dia kemas menan balik ke, suh simpan blk buku homework. Sakit pewot la, sakit tangan takleh nk kutip menan la..eh, memacam la! Smp aku takleh nk marah dia sbb molot + auta dia yg cerdik tu. ngeeeeeeee...geram ngan prangai dia yg chomel tu.


tengok la budak noty ni...cute! geram aku..





pestime pakai baju gaun. ternganga2 molot. walhal member tgh menahan bengang.


kejap je pon. pastu berguling suh aku bukak baju tu.




2 budak noty ;)







ni gmbr malam tadi..








BB ni pon ikot muka dia sendiri. Mata dia lain dari yg lain.

mcm mata kuyu je kan?

tengok la rambut dia tu. tu dah kira panja ng tau.

sbb dia tak memanjang cam budak pompuan lain.. :)

anak mama :)


sib bek adik bradik dia sume pompuan kan? kalau tak, kompom anak aku jd pengkid. bleh tumbuk paksu arul + paksu aril. Ntah2 masa mak buntingkan dowang, mak pon makan pil perancang gak kot..hhhrmmmmmmm ;P

19 comments:

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Lalalalalalalala.....
Nk tepon Mak Biah,reconfirm semule,Makan Pil prancang @ tak mase peknan kan A.mi & Ayoi...hohohohoho

el said...

dulu ko penah cite kat kami kan..aku igt lg...ermmm sedih lak bc psl peknen kan bb tu...comel bb pki baju bunga2 tu...
a'ah pelan2 ajar anak..jgn paksa2..hehehe
teringat lak kat yul member kita sorg tu..:)

saveme_zero said...

ko kena pelan2 la kai,x boleh paksa2 dia nti dia memberontak. kena byk guna psyhco.

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

kecik2 nie biar dia kasar skit xpa kak..senang nak bela diri..sebab semua perempuan kan..insya-allah nanti lama2 dia paham la tue napa gurls kena pakai gaun... hehehehe

AISYAH HANI said...

terpedaya jugak bila tengok gambo mula2 tu.. Sibijik cam jantan. Tak pe la kak, slow2 bentuk dia jadi gegirl sejati..hehehe

Rizziela said...

masih terserlah keayuan bb....

nanti dah besar..mesti lagi ayu

bay said...

Bangga betoi nama Bay tetiba muncul kat atas tu..ahaks.Suke i tau.....didik anak sebaik mungkin la kak kan,semua tu anugerah dari Allah. anak2 kan permata hidup. Penyeri rumah tangga gitu. kan3

A.I said...

AJ,
TEPON SKANG A.MI! KOMPOMKAN SEGERA! kahhhhhhhhh

EL,
HA, KAU INGAT LAGI KAN? SEDEY MEMULA TU KAN? huhuhu

SUE,
TULER...MMG SKANG NI PELAN2. KALAU DIA TAKMO, MMG TAK PAKSA LA. CUMA KAMI LAKI BINI KENE PANDAI MAIN KATA2 BG DIA RASA TERGUGAT. ngeeeeee

PURPLE,
A'AH, CAM ELY PON SAMA. KASAR + GARANG. MS DUK NURSERY DULU TAKDE SAPE BRANI NK BULI. DIA PULAK YG BULI ORG! HOW?

AISYAH HANI,
KAU LOM TGK DMBR DIA MASA BABY LAGIK. LAGI SEBEIJIK BOY.. :)

RIZZIELA,
MASIH TERSERLAH YE? BAGUSSSSSSSSSSS :P

A.I said...

BAY,
HA...MUNCUL PON KAU! HA LA, ANAK2 SUME ANUGERAH ALLAH. CAM AKU NI, ANAK2 ADA 'KEPELBAGAIAN' OOO. ekekekeke...SYUKUR..

☆ lieya latif ☆ said...

ooooooooooo mcm tu kak yeak... bagus laa akak citer nie...tau jugak kisah tu.....kak, ko ni mmg subur yg amat laaaa...mkn pil perancang pun boleh bunting kak yeak.....takpe laaa...BB punye hal tu lame2 insyaallah leh tukar tu..

Tijah said...

jgn risau nok. aku pun dulu ganas gak cam anak ko. lepas kawen je terus jadi gegirl gittew. huhuhu

[s][u][e][h][a][n][n] said...

fuhhhhh baru faham..x pe r kak...dari kecik lagi dah tau..insyaalllah ade perubahan yang baik nnt :)

ieda said...

elok gak anak pompuan kasar2 ni..besar nanti kita tak risau dia diganggu dek spesis lg satu...bukan apa..senyum bb tu sweet sgt.

cousin akak pun ada sorang cam lelaki.dgn rambut pendek..memanjang jeans & tshirt..ke dapur hanya utk makan..masak jgn harap..dulu kami risau cemanalah budak ni kalau kawen nanti..tapi la ni dah kawen ada anak sorang..ok jer tengok.

zai@jai.../kak long@alang said...

comel apa dak bb ni...akak dlu ai,masa peknen yg kecik nih,skan.. 3 doktor ckp lelaki...alik2 kuar pompan...tekzut akak...x peh kan..janji sihat..!

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

ar ar ko pernah cerita pasal ni.
hukhuk

A.I said...

LIEYA,
MMG DOC PON CKP CAMTU. AKU SUBUR. SKANG NI KAN AKU TAKLEH NK PEKNEN. TAKOT GAK NNT. AKU INGAT NK IKAT JELAH..huhuhu

TIJAH,
KAU GANAZ KE DULU JAH? VA VA VA..DAH KENE SONTOT TRUS BERTUKAR JADIK GIGIRL YE? ;p

IEDA,
TULER KAK. KAMI LAKI BINI TAKLEH NK PAKSA DIA UBAH 100%. MMG DIA TAKDE KENE BULI LA SBB DIA PON SUKA MEN NGAN BUDAK LELAKI. ngeeeee

ZAI,
SAMA LA KES NGAN ELY KAK OII. BERSUNGGUH DOC YG SCAN TU KATA DIA LELAKI. TUP2 KUARNYA...FEFET! ekekekeke

TINIE,
NGAN MAK HAYAMS MMG DAH TAU.. ;P

kak ina kl said...

salam ai..tak apalah..janji dia sehat..dan besar nanti tentu lawa cam mak dia jugak..

wah lawa sungguh kamu kat atas pentas..macam anak daralah..terpegun akak tenguk..miss pulak events kamu ni..rugi..

Puteri Satu said...

salam dari akak...

A.I said...

KAK INA,
INSYAALLAH, MINTAK2 NNT HATI DIA TERBUKA PENOH NK JD GIGIRL ;)
TULER KAK...KALAU X, BOLEH JMPA KAT PWTC ARITU. TAKPE, NEXT EVENT NNT KALAU ADA REZEKI KITA JMP LA YE..

PUTERI SATU,
SALAM MAMA..(^_^)

klik klik (^_^)