30.7.10

::DOAKAN KAMI YE::

14 PENGOMEN
sesapa yg ada tertinggal ketapi tak tau criter psl budak 2 org ni,
bleh klik kt SINI




HARINI aku 1/2 day. Nk balik siap2 apa yg patut. Insyaallah, lepas Isyak mlm nnt kami bertolak beramai2 dari umah Datin Biah ke Kelantan. AJ pulak sib bek dapat balik awal. Dia tinggalkan geng2 dia utk touchup Imam Muda. Lps dia abis mekap dowang, dia tunggu kami kat R&R Rawang. Baru gerak sekali. Kami mmg ikot highway PLUS, kuar kat Kuala Kangsar.
Then trus ke Gerik - Jeli.

Kowang doakan perjalanan kami selamat pergi + selamat kembali ye.
Semoga sumenya berjalan ngan lancar. amin....


BUBYE



29.7.10

::DOCTOR AI::

27 PENGOMEN
Camni le gayanya bila aku jadi doctor. Sian laki aku. Ibu jari tangan dia bengkak bernanah terkena air ikan busuk kt tmpt keje dia. Mmg bengkak berdenyut2 tu. Aku soh gi klinik dia takmo. Dia soh aku cungkilkan je ngan jarum. Aku boleh je buat. Tp takot jarum tu kotor, nnt lagi bertambah teruk la jari tu nnt. Aku nk kerat ngan blade baru, dia takmo. Takot aku rakus sangat. Aku kan mmg minat benda2 18sg ni. miahahahahaha...takpela, meh la try korek ngan jarum je dulu...


mula2 rendam jari dalam ais.
nak kasi kebas la kononnye..


tu dia..


bengkak giler kan?
tengok pon tau benda tu berdenyut2..
agak susah nk korek kalau kulit keras kematu ni.
miahahahahaha


ha..amik kau!
dah kuar pon nanah tu..siap darah pon campor skali.
aku rasa darah tu darah kotor kot.
lepas abis picit tu, dia sapu ngan minyak.


harini aku tengok jari dia dah ok. dia pon kata dah tak berdenyut.
ha, maknanya berjaya la kan?
ada sesapa lagi nk mintak aku korekkan?
NEXT!!!





::SOP::

27 PENGOMEN
MALAM aritu aku masak sop feberet. Aku camporkan tulang ayam, kaki ayam + bontot ayam. Hayoyo! Terangkat! berselera aku anak branak makan...hohoho


ha..amik!
semua aku longgokkan dlm piuk.
miahahaha


makan pulak ngan sambal kicap terangkat juboq ni..
(ngan lesung batu aku letak atas meja!)






28.7.10

::GIGI oh GIGI::

23 PENGOMEN
LEPAS jumpa ngan Kak Izan smalam, aku gi dentist kat Selayang. Mmg biasa aku cuci gigi kat sana. Gusi aku bengkak dah 2 hari. Gigi aku dah lama tercabut. Skang ni tinggal tunggul je. Yg dekat tunggul tu yg bengkaknya. Punya la lama aku kt klinik gigi tu. Doc tu takmo buat apa2 procedure kat aku kecuali soh aku berkumur je. Kowang tau sebab apa? dia takmo amik risiko rawat gigi aku. Dia takot bleeding la..dia takot aku pitam la. Sbb dia tau penyakit aku. Aku pernah kuar wad, gi cuci gigi trus kt klinik dia. Dia mmg tak berani. Smp berkali2 pujuk aku soh buat kt Spital Selayang je. What?? takkan la nk cabot gigi pon aku nk refer ke Spital Selayang ku sayang tu? Bukannye dowang nk layan kalau setakat gigi sakit ni. huhuhu....ms tu ada sedikit bengang la sbb aku tgh kesakitan. Kowang musti pernah rasa camne sakitnya gusi bengkak kan? Ni dah bernanah tau! huhuhu..dah berejam dia xplain kat aku, dia soh aku gi jugak spital. Dia kasi ubat kumur je. Kau tau bape caj? RM45 hokey! Adoiiii....


ni le ubat kumur tu..


Lps tu aku tak putus asa. Aku nk gusi aku ni elok balik. Jumaat ni dah le nk blk Kelantan. Apa keles kalau gigi sakit kan? kang moody je aku. Aku gi pekan rawang lak carik klinik gigi. Aku gi klinik yg pernah aku bawak kaman + along dulu. Aku tau klinik tu mahal nk mampos. tp sakit punye pasal, aku gi jugak. Tp aku dah set, nk tanye rege dulu sebelom buat. Kang mampos aku! bulu pon togel ni. Dah le gaji takde :( Tulis kat luar tutup kul 6. Aku naik la tangga nk ke klinik tu. Masa tu baru kul 4 lebih. Skaliiiiiiiiiiiiii...tutup da!!! Ya Allah, apa lah dugaan kau ni..

Aku turun balik, drive kete keliling pekan rawang. Tak ingat aku ntah bape kali aku round. Last2 aku dah putus asa. Ngan sakitnya, letih, pening mcm nk pitam dah. Tup2 masa on the way aku nk blk tu, bleh lak aku ternampak lagi 1 klinik gigi. Kt pekan rawang tu jugak la. berkobar2 la aku naik gi klinik tu. Sib bek tak tutup lagi. Register jap, pehtu tunggu doc panggil. Doc dah tengok2, dia ckp takleh cabut skang. Kene tunggu gusi tu surut bengkak baru leh cabot. Dia kasi ubat tahan sakit + antibiotik. Minggu depan jmp dia blk cabut tunggul tu. RM25 je. Fuhhh! lega. Tp kowang tau tak? aku kencing doc tu skit. heh heh..sebelom dia kasi ubat tu dia ada tanye aku, ada apa2 penyakit tak? ada elergik apa2 ubat tak? aku jawab TAKDE :P aku tau tak elok wat camtu. Tp aku takot nnt dia tak kasi aku ubat. Aku takot dia tak brani nk rawat aku. sob sob :( tak tahan arr sakit ni.
Tp rasakan la. Harini aku stat mkn antibiotik tu jantung aku jadi laju, pening, mamai..mcm nk mati je rasa! huhuhu...lantak la, asalkan kurang skit rasa sakit gigi aku ni udah :P



* kalau kowang ingat aku penah criter, betapa payahnya bila aku sakit + gi klinik. doc mmg tak brani nk kasi aku sebarangan ubat. smp aku penah menganges2 mintak injection nk kurangkan sakit badan aku,tp doc tu mmg tak brani nk buat. Pastu penah aku demam skali ngan batuk2, doc tu kasi aku paracetamol je. Dia tak barani gak nk kasi aku ubat batuk. Smp aku ugut ngan doc tu kalau dia tak kasi aku apa2 ubat nk redakan batok aku, aku beli je ubat batok yg ada jual kt kedai2 tu. Last2 dia kasi aku ubat isap. hehehe...jadik la kan. hrrrmmmmm...susah la sakit aku ni. Sbb ada kene-mengena ngan sistem imun. Sistem imun aku terlalu lemah. Kidney lak rosak. haih..apa la naseb badan....






::REZEKI BERGOLEK::

20 PENGOMEN
Dah seminggu lebih aku kehabisan bedak.dah lama aku x pakai Miyami.skang ni aku pakai Pixy.
bleh plak kat kedai cina umah aku tu abis stok.dia jual murah je yg refill tu, RM9.90. Bila tengok kt psr malam, mahal lak ..RM12.90! isk. Tup2 smalam Cik Temah tepon tanye aku pakai bedak tu kaler apa. So, aku ckp la natural beige.rupanya dia nk belikan aku bedak tu.dah le tu, free pulak katanya. dia nk hadiahkan aku bedak tu. hehehe..suka! suka! dah alang2 tu aku mintak la 2. kahhhhhhhhhh. tp mmg kalau aku nk beli pon nk beli 2 trus. Senang kalau 1 dah abis, ada lg yg spare. Idak le jadi cam sebelom ni. Sian aku tak berbedak. huhuhu...
Mekaseh bebanyak CT! ai lebiu sooooooooooo much! muahhhhhhh..




Semalam tghari aku chow dari opis tak balik2 dah. Memula aku gi jumpa kawan TERHEBAT aku, Kak Izan (payah la akak ni, dia takmo aku amik gambar dia. malu katanya ;P). Dia banje aku makan kat Mang Li Thai Herb, Wangsa Walk. Mmg dia nk jumpa aku sbb nak pass hadiah utk Adek Ely. Sronok dapat jumpa ngan akak. Pemurah sungguh! Rupanya bukan takat hadiah utk Adek je yg dia nk bagi. Tp, memacam! Nape akak tak bawak je utk aku duit seguni smalam? kahhhhhhhhhhhh...

Apa2 pon mmg sronok dapat jumpa ngan akak. Mekaseh tau, sudi berkawan ngan Ai ni. Yelah, kalau nk dibandingkan Ai ngan akak mmg mcm langit dan bumi! Akak wanita berjaya CEO. Akak doakan la kalau Ai panjang umur Ai pon dapat merasa apa yg akak ada skang ni. Yg penting kene USAHA kan kak? Ai lebiu kak. Kau sumber Inspirasi ku. hehehehe. Insyaallah, nnt kita jumpa lagi ye kak. Lepas ni kita bikin havoc TGI Friday pulak. erk! ;P


wow! si ai sopin enbeg bonia la....
(takde makna!!!) :P


macam - macam ada!!
jom tengok..


hadiah bestday utk Adek


ceklat
nyum nyum


gelang utk along.
(kak, kau mmg hebat. tau apa yg si along suka)


kain utk wat baju beli kt indon + kain batik.
Kain tu nnt nak kasi pada datin biah.
bleh dia wat baju nk nyambut nantu nnt.
hehehe


t-shirt utk kaman


ni aku bg sama rata,
memasing dapat..


cop! ni mama punyeeeeeee


VA VA VA
harini aku dah pakai minyak wangi mahal ni.
biasa aku pakai yg $5.90 je.
kali ni aku dpt hadiah dari Kak Izan,
minyak wangi estee lauder & cartier.
lalalalalalalalaa....
wangi! wangi! wangi!


A & W ni pon kak izan belikan utk bebudak tu.
dapat sorang 1 set.
bukan men sronok lagi dowang!


budak tamak.
ceklat nak, nugget nak..isk


budak notty dah blk umah!
abis kecoh, abis sume dia nk selongkar.
tengok la tu, selamba je blk tak pakai baju.
yg si ema kat luar dah mekak2 soh pakai baju.
mentang2 la pengasuh kt sebelah umah je..
selamba je kau kan B?


kecoh bukak hadiah!


wekkkkk!
ni adek punye!!

takde2! ni kene kongsi.
mmg kene main ramai2. nnt mama ajarkan ye..
(mama yg over xcited nk buat sebenornya..hehe)


Vangga!

MEKASEH AUNTIE IZAN
MEKASEH KAK,
SEMOGA AKAK DIMURAHKAN LG REZEKI.
amin...
Syukur Alhamdullilah






27.7.10

::DONUT NOTTY::

13 PENGOMEN
hep! kowang wat apa tu??


hehehe...tgh uli donat dlm gula.
(apa la mak kau ni x lapik ngan tikar. isk)

Ala, donut ni sebenornya guna tepong instant yg si faizal bagi (laki iena).
camporkan ngan air je.
gentel2, bior kejap. pehtu dah bleh goreng.
sedap lak tu...gebus!
aku uli smp jadi doh je.
pehtu aku ajar bebudak notty ni gentel bg bulat2.
bukan men sronok dowang!


gebus..


tengok si Adek bersungguh smp moncong2 mulut!


dah siap!!
BB tanye apesal takde lobang.
aku cakap sbb ni donut bola.
ekekekekeke..


donut sirap ceklat...
ni aku punye!






::KONGSI-KONGSI LAH YE, MAMA TGH KERING NI::

16 PENGOMEN
HA, amik kau! punye la panjang tajok entry ni. hehehe..mmg aku laki bini tgh kering kontang pon ni. Gaji ntah bila nk masok. Mmg kene tunggu betol2 ujung bulan. Kalau bulan ni ada 40hb, haritu la baru gaji masok. huhuhu...nyamfah i !!
Aritu Adek ada ckp nak sweet. So, smalam aku belikan la sweet yg $1.70 tu. Biasa aku belikan sorang 1. Ni aku beli seketoi je. Kongsi la kowang ramai2. Lagi pon, kan tak elok makan sweet bebanyak. Mama takpe! ngeeeeeeeeee...


cantekkan?


aku bahagikan sama rata
"e'eh, mama mcm tgh main congkak" - along ;P
"kau diam la long, mama tengah fokus ni"


jadik la...


mcm phirana berrebut nk sweets!


sama lak sweet tu ngan gelang along..


BB copkan utk Angah skali..
(angah tgh mandi)


eeeeeeeee budak gomok ni!!
suka kau kan dek?




26.7.10

::NISFU SYAABAN::

9 PENGOMEN
SETIAP bulan Islam mempunyai kelebihan seperti Syaaban yang penuh keberkatan dan kebaikan. Syaaban datang selepas Rejab sering dikaitkan sebagai bulan persediaan sementara menanti ketibaan Ramadan.

Umat Islam sentiasa menantikan ketibaan ketiga-tiga bulan yang mempunyai keistimewaan terutama hamba Allah yang sentiasa berusaha mencari keredaan Tuhannya dengan melakukan amal salih. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Rejab adalah bulan Allah, Syaaban adalah bulanku (Rasulullah) dan Ramadan bulan umatku.” (Hadis riwayat Anas bin Malik)

Keghairahan umat Islam melaksanakan ibadat puasa sama ada sunat atau ganti pada Syaaban sering dikaitkan dengan kisah Nabi Muhammad SAW yang berpuasa pada Syaaban.

Diriwayatkan daripada Saidatina Aisyah: “Tidak pernah Rasulullah SAW berpuasa lebih banyak melainkan pada Syaaban (selain bulan Ramadan); sesungguhnya Baginda SAW berpuasa sebulan penuh.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Semakin hampir dengan Ramadan, semakin besar ujian dihadapi kerana bagi yang menyedari nikmat melaksanakan puasa sunat, kehadiran Syaaban dimanfaatkan sebagai bulan mempersiapkan diri untuk berpuasa selama sebulan.

Namun, ada juga yang mengambil kesempatan untuk menjadikan Syaaban bulan berpesta makanan kerana memikirkan saat lapar dan dahaga yang bakal ditempuh sepanjang Ramadan apabila semua umat Islam diwajibkan menunaikan rukun Islam ketiga.

Usman Zaid menceritakan: “Saya bertanya kepada Rasulullah SAW, saya tidak pernah menyaksikan banyaknya puasa tuan pada bulan lain seperti pada bulan (Syaaban) ramai manusia lalai mengenainya iaitu di antara Rejab dan Ramadan. Baginda menjawab: Ini adalah bulan segala amalan diangkat kepada Tuhan pemilik sekalian alam. Oleh itu saya amat suka kiranya amalan diangkat ketika berpuasa.” (Hadis riwayat Imam Ahmad dan An-Nasai)

Untuk mendapatkan keredaan Allah, sewajarnya kita memperbanyakkan amalan seperti puasa bersedekah dan melakukan kebajikan digalakkan pada Syaaban supaya amal ibadat diterima Allah.

Walaupun umat Islam perlu meningkatkan keimanan kepada Allah setiap saat denyut nadinya, namun tidak dapat dielakkan, sebagai manusia yang lemah, sentiasa memerlukan suntikan semangat terutama dalam melakukan kebaikan.

Apabila ada panduan yang menaikkan semangat seperti amalan puasa Rasulullah SAW pada Rejab dan Syaaban, contoh murni itu menarik perhatian dengan niat mencari kesempurnaan iman.

Saidatina Aisyah turut menceritakan, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah turun pada malam pertengahan (nisfu) Syaaban ke langit dunia dan mengampunkan dosa orang yang lebih banyak dari bilangan bulu-bulu kambing Bani Kalb.” (Hadis riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Selain amalan puasa, umat Islam digalak memperbanyakkan amalan malam seperti solat sunat kerana diceritakan, Khalifah Umar Abdul Aziz memberitahu wakilnya di Basrah: “Hendaklah kamu perhatikan empat malam dalam satu tahun kerana sesungguhnya Allah SWT membukakan pintu rahmat-Nya seluas-luasnya iaitu malam pertama Rejab, malam Nisfu Syaaban, malam Aidilfitri dan Aidiladha.”

Selain amalan untuk diri sendiri, umat Islam sentiasa diingatkan memohon keampunan serta rahmat bagi ahli keluarga, saudara atau sahabat handai yang sudah meninggal dunia kerana kebaikan itu juga menyedarkan kita hakikat hidup di dunia hanya sementara.

Justeru, sementara ada masa dianugerahkan Allah, gunakan sebaiknya dan sentiasa mencari peluang mendalami ilmu agama supaya tidak ketinggalan mencapai rahmat Allah yang ada kalanya datang sekali saja.



AKU NK MINTAK MAAP KAT KOWANG SUME KOT2 LA AKU PENAH KECIKKAN ATI KOWANG. MANA LA NK TAU KAN? KOWANG SAYANG AKU TAK? KALAU SAYANG, KOWANG MAAPKAN AKU YE (^_^) hehehe...
AI LEBIU ALLS!



::KENDURI KENDARA::

9 PENGOMEN
AHAD adalah hari makan free aku sesi keluarga. miahahahaha. Ada 2 kenduri aku kene angkut Datin Biah. Memula kami ke Sentol. Ada kenduri kawen. Lepas makan, trus kami berdesup ke Rawang. Tp bukan blk umah, tp ke majlis kenduri tahlil + cukur jambul Mak Lang aku. Mak Lang aku ni mmg rajin wat kenduri gini. Murah tol rezeki dia anak branak :)


ni makan kenduri kawen kt sentul.
si Adek Ely + BB nampak cam sebaya kan?


makan la long...


Datin Biah yg hepi dapat gi kenduri Cik Pah ;)


wahhhhhhhh..ada kambeng!
sedap ooo


Mansor ngelat jap, lps makan sambung
tugas jadi penanggah blk ye ;P


mama + angah pon nk posing gak..hehe


poyo je si kaman + along ni.
kononnya nk pose ngan mercun yg tergantung kt blakang tu.
mak aii..panjang tol mercun tu!

dari sentul, zoom blk ke rawang sambung
berkenduri Tahlil + Cukur jambul pulak..


ni le 'pengantinnya'..kembar ni.
yg ni nama dia Amanda


yg ni pulak Amani


masa kami smp, majlis lom stat lagi.
mak bebudak ni (cousin aku) baru nk bermekap-mekapan.
so, aku jaga sorang, mak aku jaga sorang.
eeeeee..geram tol ngan dak kecik ni!


along feeling jaga baby..


mak pandai tau,
pilih nk jaga yg dok diam je.
aku dia bagi yg aktif.
hehe..aku takpe je..


si jelitasawans ;P
aku + cousin aku, kak ina


CT + Cousin2 aku,
yg paling kiri tuler mak baby kembar tu, Zaidah.


Kaman, si tukang cedok pengat
& Tuti, si tukang kuih ;P


cousin2 aku yg jelitas
Kak Ija + Tuti


sam yg kelaparan..
hehehe..siannnn


ni masa memula nk setup khemah..
memasing gigih!


tetamu dah ramai datang..


kt umah org kawen tadi anak2 aku dah makan,
smp kt sni pon makan lagi.
kus semangat!
Adek ratah nasik kosong je..hehe..


kumpulan marhaban yg diimport khas dari selayang.


Puan Sri Juriah (maklang) + Datin Biah


Adek sibok nk masok time org marhaban..


last2 terbungkak dia tertido sedap dengar org marhaban tu.
hehehe..
(elok je dia landing kt tgh2 tu..isk budak ni! selamba je dia)




klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei