22.11.09

::RENDANG AYAM ALA AI ::



KALAU dah nama pon 'ala ai', kompom masak jenis simple punye. Men campak2 je. muahahahahaha. Kali ni aku nk RIAK ngan kowang cara masak rendang ala-ala plak.

OK, bahan2 yg kowang kene ada nk masak laok ni:

Bahan A ~ Serai 4 batang yg gomok2 + bawang besar 2 bijik + bawang putih 6 ulas + cili kering yg dh direndam ikot jubo kowang nk pedas camne (blend sume ni)

Halia 2 inci (ketok) + daun limau purut 5 lai + daun kunyit ricik + santan separoh kotak + kerisik peket kecik (guna 1 sudu besar je) + of course la AYAM (kau nk gantikan ngan tenok pon boleh)


(Sebelom ni aku guna gak serbuk rendang adabi + asam jawa skit. Kali ni aku x masuk pon benda2 tu. Tp kalau kowang nk camporkan pon takpe. boleh je..)


Dah siap bahan2 tadi tu, bleh stat masak.

1. Masukkan bahan blend + halia + skit air dlm koli. biar menggelegak.

2. Masukkan plak santan dh bancuh ngan air. (ni ikot kowang nk lemak camne, aku separoh kotak pon dh cukup). Kaco.

3. Dah menggelegak, campak ayam.

4. Dah agak2 isi ayam tu dah nk masak, kowang campak plak kerisik dlm sesudu beso + segala macam mak nenek daun (daun limau + daun kunyit) + garam + ajino + gaul skit2 takot hangus.

5. Dah siap pon rendang. Kejap je. Simple tp bikin laki stim bangang bila makan. muahahahahaha
try la!


kaman dah high!


1 kombinasi yg kene ngan tembolok aku


Anak2 aku termasok la si Ely berketol2 ratah rendang ayam ni. Ely paling x bleh blah la. Siap jilat2 lagi kuah rendang tu. Tu pon dah membuktikan yg rendang ala-ala aku ni sgt mantop w/pon simple gilak. Ada bran??? (^_^)

14 comments:

grow2g3th3r said...

wah.. nampak sedap sangat nie ai... bilalah aku nak merasa ko masak nie erk.. asyik tengok kat dalam blog aje....

sis_nita said...

hehehehe..

camtu ehh kalo abg kaman ko high..

:P

ai said...

DLA,
BEBILA JE BOLEH. MEH LA DTG RAWANG (^_^)

SIS NITA,
TU BARU INTRO KAK. KAU LOM TENGOK LAGI TIME RAKUS DIA! muahahahaha

LiAnA said...

cam sonang je buat.. nanti bleh try arr.. nk nengok hby aku high dgn rendang lak wakakaka

ai said...

LIANA,
BAEK KAU TRY. SILAP ARIBULAN NGAN KAU2 SKALI NAIK HIGH! muahahahaha

ai said...

APESAL AKU GUNA ID KEDAI NI? ISK!

Nadia Yuna said...

awalnya buat rendang kak ai. huhu. terliur nadia tengok memalam ni. huhu

=)

angah iza said...

kak ai....
leh tak tlg ajar iza x?
mcmne nak wat mcm yg selalu kak ai wat tu ?
ala yg kak ai letak nama seseorg kat entry kak ai,pastu followers lain just klik je kat nama org tu kalo nak tgk blog dia..
paham x soalan iza ni ?hehehhe

mamashasha said...

SODAP tu!!!terlioq kak...

kak ina kl said...

salam ai...syokkkk tgk muka si kaman tgh high...mesti dia bangga sebab wife pandai masak rondang melotup dan happy birthday buat beliau..jaga diri ek..

ai said...

NADIA YUNA,
LAKI AKU TINGIN NK MKN RENDANG. DH LAMA AKU X MASAK MINATANG NI. X SEMOAT NK TUNGGU RAYA. :P

IZA,
GATAL LA KAU. ORG LAEN SIBOK CRITER PSL RENDANG, KAU SIBOK NGAN LINK KAU TU. ALA, SIMPLE JE YANG. NNT AKU TUNJUK YE. muahahahahaha

BED,
MENETEK DAH AIR LIUR KAU. SAPU CEPAT!

KAK INA,
ALOMAK! SEGANNYE AKU. CHEF DIVA KOMEN RONDANG MALATOP CINCAI AKU PLAK. ngeeeeeeee

☆ lieya latif ☆ said...

kak, aku dah salin resepi...nanti aku cube versi ko ni....aku pun nak gak laki aku stim....wakakakaakak

el said...

resepi ko cam resepi aku jer hehehe
tp aku taruh 1 2 asam keping..nti thn lama..hiksssss

ai said...

LIEYA,
KOMPOM STIM!! ekekekekeke

EL,
A'AH, KALAU LETAK ASAM KEPING TAHAN LAMA SKIT. TP KERING LA WEI. AKU SUKE YG BERKUAH2 SKIT..

klik klik (^_^)