28.1.10

::SAMA JE::


KOWANG nk sangat tengok mayat, nnt aku tepek gmbr mayat bebanyak kt sni. Mau???
;P


Smalam cam yg aku rancang tu jugak le. Smp kt spital dlm kul 7 lebih, carik port baik punye park kete. Naik gi cafe dulu, makan nasik goreng pehtu beli paper, masok kete balik. Tp tak duk depan. Aku lepak kt seat blakang. Turunkan tingkap skit, baca paper baru bobom. Tp harus le aku alarmkan enpon aku. Kalu tak mau terlajak aku tido. Naya je.


lepak2 baca paper dulu


dlm kul 8 lebih, parking dah penoh!
meroyan sungguh la spital selayang ni.
ramai sgt yg berpenyakit kot ;P


yg park camtu pon ada..
konon tak tarik handbreak le.
depan aku ni pon ada sebijik, tp sipi2 je.
kiranya bleh la aku keluar himpit2.
tak kose aku nk tolak2 kete org. huh!


tembam dah pp aku kan??
hohoho, aku adalah sgt gumbira sbb berat aku dah naik.
Aritu 43kg je, smalam aku timbang dah naik 46kg.

LALALALALALALALA...


Aku tido smp kul 9:40, tepek2 bedak skit baru naik.
Dah register apa sume, ngam2 je aku smp kat klinik pakar tu kol 10:15.
tunggu kejap, trus doc panggil (^_^)


OK, smalam aku dpt jumpa ngan Dr yg cantik comel, Dr. Linda. Cam biasa gak result aku tak bape nk cantek. Protein dlm urine aku turun skit je 3+ (max 4+). Doc smalam bgtau aku yg sakit aku ni mmg TAK MUNGKIN akan sembuh. Sakit igA ni tak ada banyak cara treatment. Cuma skang ni doc hanya nk monitor je. Mmg buah pinggang aku dah rosak, tp masih boleh berfungsi. Jd skang ni mmg tak memerlukan aku berdialisis. Cuma doc ckp smalam, dialisis tu mmg akan aku hadapi. tp lom tiba masanya je lagi. Hrrmmmmm..kene bersedia dari skang ni. hohohoho..

Selsema aku yg dah berbulan2 tak elok ni pon dia tukarkan bg ubat lain. Dia try kasi ubat elergic. Doc ckp sepatutnya progress rosak aku lambat lepas makan steroid dulu tu. Masalahnya ubat tu sendiri tak memberi kesan kat buah pinggang aku. Still tahap protein kuar tu banyak. Tp syukur sgt le sbb doc kata masih bleh berfungsi. Jgn mengandung sudah. Sbb dia ckp mengandung adalah salah satu punca buah pinggang aku akan rosak teruk, dah kebarangkalian utk dialisis adalah amat tinggi (ayat doktor
;P).

Kan dah aku ckp, benda yg sama je bila aku jumpa doktor. Just dowang nk monitor & tentukan ubat apa yg aku kene continue makan. Cam skang ni ada 6 jenis ubat aku kene telan. Ubat darah tinggi je 3 bijik! ada ubat kolestrol, ubt kencing, ubat elergic, tramadol (utk tahan sakit bg aku lalok
;P). Meriah ubat aku kan? dulu lagi dasyat ooo...sejenis kene makan 12bijik sekali gus! masa tu ada 5 jenis ubat yg aku kena telan tetiap hari. HOHOHO..meriah noks!

Mekaseh utk kengkawan yg mendoakan aku.
Kalian la salah satu PENYERI HIDOP aku.


AI LEBIU ALL




24 comments:

mamashasha said...

kak...ko naik 3 kg pun maintain lagi....hahaa....6 biji ubat...mak ai...mau tercekik kat tekak kalau aku yg ambik....huhu ko mmg hebat kak....relax je....berjiwa kental!!!

ComeyBelako said...

take care ai. speechless with your spirit. moga dipermudahkan urusan oleh Allah swt.

Az Rina said...

hope kak ai akan sihat hendaknye..kalu tak sihat camne nak tulis blog kan? i suke skodeng blog akak ni..

ita cutevirus said...

kak ai,

muke mu memang da semakim tembams.... huhuhu.. terserlah pipimu itew...

kagum ngan akak.. wlaupun tak brape sihat, tp tetap ceria...

Eye_nee said...

Ko mmg minah yg berjiwa metal la Ai...otak ko jer Mental kdg akk tgk....harap ko lebih tabah...Allah menguji hanya pada kemampuan umat nyer Ai....so be strong ok....

[s][u][e][h][a][n][n] said...

kuatkan semangat...susah jumpa orang sakit macam akak tapi kuat n cool jer..hope tabah hadapai ujian tuhan ni. :)

Rina277 said...

serius kagum dgn semangat awk..sy nk telan panadol sebijik pn bapak payah..sy adalah seorg yg takot ubat tp x takot jumpa dentist..hehe..sy doakn awk akan slmt n kuat dlm menghadapi dugaan tuhan ni..may god bless u n ur family..

nome said...

aku sentiasa doakan semoga ko sehat dan jelita selalu...tak meriah belog ni kalau ko x sehat...so jgn loper mkn obat k..rest byk2...

afiq said...

cer dokter ensem.. teros elok kot kak? hikhikhikhikhik... sian u kak. :(

shah-ila-ain said...

kak ai jgn bersedih dan cepat putus asa ye kak..hayat kita Allah yg tentukan dokter hanya meramalkan...yang mengubah nasib kita adalah doa munajat kita pd Allah,itu penawarnya...kalau akak rase satu saat akak berputus harap dan rase sgt sedih dan takutt....akak bangun mlm2 sunyi tuhh amik wudhuk buat solat hajat ye kak mintak Allah sembuhkan sakit akak dan beri penawarnya....Mel doakan akak akn sembuh walau dokter ckp tak de ubat...hukhukk...

Ibu Mifzal Arsyad said...

jg diri kak ya..kuat semangat akak..

Dj Epoi said...

Yap!!!

Gua nampak kekembangan Lu sikit skank nih....

Alhamdulilah....
Gua pon dok kat rumah jer skank nih...pinggang Gua sakit weih....

☆ lieya latif ☆ said...

ces!! tu berat ko kak...tu berat mase aku tak kawin lagi tau kak...sesungguhnye aku jeles kak.....heheheeheh

ye ke kak...tak mungkin sembuh....kene ade penderma jugak yeak...sian ko kak...tapi ceria wajah ko, mmg tak nampak ko menanggung sakit nie.....ko mmg tabah kak!!

MUMMYMUJID said...

skali lagi k.ai mana kaunter derma buah...???

ratna said...

tak sangka kak ai ada sakit.. tgk ceria ajer.. tp syukur kak ai masih tak perlu buat dialisis.. mkn ubat kay..

A.I said...

BED,
DULU LAGI BANYAK TAU. SENDAWA PON BAU UBAT. KENYANG AKU TELAN!

COMEYBELAKO,
SPIRIT SPIRIT ON THE WALL, HOW'S THE MENTALIST IN THE WORLD - AIZAH (^_^)

AZ RINA,
KAU JGN RISO LE. AKU TGH DEMAM PON GIGIH TULIS BLOG. ekekekeke

ITA,
SESUNGGUHNYA AKU ADALAH SGT GUMBIRA DGN KETEMBAMAN PIPI AKU NI. KAGOM KAGOM KAGOM (^_^)

EYE_NEE,
TP YG BANYAKNYA MMG MENTAL LA KAN KAK? ;P

SUE,
MACEH..WEI, NNT KIM SALAM KAT GOMS TAU (AKAK KAU). WINDU NK MAMPOS DAH AKU NI KT DIA.

RINA277,
DAH TERBALIK LA KITA NI GAMAKNYA. AKU PALING TAKUT JMP DENTIST LE.CUCI KARANG GIGI JE AKU GI SERAH DIRI. TP KALAU SESAJA NK CABUT, MAMPOS BAIK AKU TAKMO! kahhhhhh

NOME,
YEEEEEEEE...JELITAS ITU ADALAH PENTING (statement maot) kahhhhhh

AFIQ,
YA BENAR!! PANDAI LE KAU DIK..

MEL,
MACEH BEBANYAK (^_^)

AINEY,
MACEH (^_^). HARUS LE AKU KUATKAN SEMANGAT AKU NI. KALU X, MAU AKU BARING JE KAT UMAH. huhuhu

EPOI,
DAH TEMBAM KAN AKU? CHUMEL TAK? (^_^)
KAU TU HENJUT LEBIH YG SAKIT PINGGANG TU. ISK KAU NI. MLM NI NK MARATHON CAMNE? muahahahaha

LIEYA,
AKU NK 50kg. NAK BG NAMPAK GEBUS. TAKMO LE CENGKUNG SGT. NAMPAK SGT AKU SAKIT NNT. AKU KAN NK MAINTAIN JELITASAWAN. KAUM KERABAT AKU MMG SUME CEKEDING JE LIEYA. XLEH NK WAT APA DAH ;P

YAM,
SEKALI LAGI - TKT 10, BLOK KENANGA, TMN TUN TEJA, RAWANG. SEKIAN, TERIMA KASEH.

A.I said...

RATNA,
YELAH..MANA ORG NK SANGKA. TP CUBA AKU CKP AKU SAKIT MENTAL, KOMPOM ORG CAYE PUNYE. kahhhhhhhhhh..
MACEH YE RATNA (^_^)

FaizAmYAirieL said...

banyaknye ubat ko kene telan kak ai...kalau aku kat tempat ko mesti aku x setabah ko kak ai..huhuuhh..smg ko terus tabah k...

mYpRecious said...

Kak AI,

cam ne kak leh jadik setabah ini.. kagum betul saya. even kak ade sakit kronik macam gini tapi akak tetap ceria.. saya doakan semoga akak akan sentiasa sehat selalu.. =)

ShaZila said...

gaya ko tulis macam ko relex tp hakikatnya hati dan perasaan perit utk hadapi tp dek kerana semangat ko kak menyebabkan ko tabah dlm menghadapi segala2nya....take care kak .ai

A.I said...

FAIZAH,
SESUNGGUHNYA AKU ADALAH SEDANG MENTABAHKAN DIRI AKU SENDIRI ;P

MYPRECIOUS,
TERPAKSA DEMI ANAK2 + LAKI. ngeeeee

SHAZILA,
(*_*) MACEH...

Dj Epoi said...

Orang SERIUS...memain pulak


Hahahahahahah

Gelakx6

JaJa'Z said...

smoga akak tabah dan kuat dalam menghadapi hari2 yg mendatang..jaja doakan akak cepat sembuh dan happy bersama suami dan anak2 akak...

A.I said...

EPOI,
AMACAM MALAM TADI? lalalalalala

JAJA,
MEKASEH BEBANYAK DIK (^_^)

klik klik (^_^)