12.11.08

::RESEPI SENANG NAK MAMPOS BUAT STIMBOT::


Ramai lak yang tanye camne nk wat stimbot ni. Ek eleh..aku rasa minatang ni le yg paling simple giler nk buat.

SUP:

1. Bwg putih 4 ulas - ketok sampai penyek

2. Bwg besar sebijik - potong ikut suke ati kowang

3. Campak bawang2 tu dlm piuk yg penuh ngan air. Jerang kt dapor biasa dulu.

4. Letak sos pati ayam dlm 3-4 sudu beso. Aku guna yg botol maggi tu. Lagi sedap dari kiub...

5. Letak garam + ajino skit.

Dah siap sup..pas menggelegak tu, kowang transfer sup dlm rice cooker kowang. Masa nk celur tu, kowang tekan le punat tu. Rasa2 nk hangat kan, jetak punat tu naik balik..elok2, kang kejung kene lektrik lak! buat malu je mati kene karen masa tgh gelojoh makan! cait!


SOS :

Campurkan sos cili (aku guna life) + kicap manis + cili api tumbuk + cili merah tumbuk


BAHAN2 LAIN:

Ikut suka kowang le nk celur apa..

UDANG, SOTONG, IKAN, LALA, KERANG, CIPAN, TENUK LAKNAT, TAPIR PAK SEMAN..etc..

senang kan?

8 comments:

saveme_zero said...

ok...nti aku try..sure terangkat ni.

Bibu said...

ooo...aku pon rase cam nak try tapi kang yg mkns eafood natang sume tu aku sorang je!

mummy-izz said...

sodap tu.. i likeeeeeeeeeeeeee....

niza said...

salam kenal...nak YM id leh tak?

ai said...

NIZA,
id YM aku : ai_mama4

nape aku takleh gi blog ngko yek?

elly said...

nak try gak... tp tah bile hehehe...

kasihatie said...

wah...senang jgk.atie nie kalau bab masak memang sengal skit.hehehe.tp resepi kak ai senang,bleh lah atie cuba..

kokodoo said...

lols. watch out, dun talk like tat wif ur kids. ;)

anyhoo..thanks for the recipe.. i supposed for a student it ain't easy..like "senang nak mampos" nak buat kan?? haha.
bru nak merangkak2 nak ke dapo. lols

klik klik (^_^)